Peckanje i svrab očiju: uzrok i 12 efikasnih lekova kojima ćete rešiti problem

0
7116
svrab u oku

Imate li problem sa suvim očima? Osećate peckanje i svrab? Niste jedini ljudi sve češće imaju problem sa svrabom očiju, suvim očima ili pojačanim lučenjem suza.

Uzroci ovakve pojave su šarenoliki. Uzrok može biti nuspojava nekog leka, alergije i infekcije koje izazivaju da češće nesvesno trljamo oči, ciste na kapcima, povreda očiju ili izlaganje jakom svetlu.

Peckanje, bockanje i svrab očiju je problem često dovodi do sindroma suvih očiju. Simptomi mogu izazvati blage neprijatnosti, ali mogu biti i dovoljno ozbiljni da vam remete svakodnevnu rutinu.Srećom, postoji dosta načina da ublažite ili sasvim eliminišete peckanje i svrab očiju.
svrab ociju

Šta izaziva suvoću, svrab u očima i peckanje

U nekim slučajevima, svrab u očima se javlja kao manifestacije sezonske alergije (najčešće na polen). Ostali uzroci svraba u očima i suvoće mogu biti dovoljno ozbiljni da vam zatreba i lekarska pomoć.

Lekovi

Brojni lekovi kao nuspojavu imaju suve oči i svrab u očima. Tu spadaju (mada se spisak ovde ne završava): diuretici, antihistaminici, dekongestanti, hormoni, antidepresivi, lekovi protiv bolova, lekovi protiv akni i kapi za oči.

Alergije

Iritansi poput zagađenja, hemikalija, dima, polena i sličnih stvari sve češće izazivaju alergije. Jedan od simptoma ovakvih alergija je najčešće iritacija očiju, što dovodi ili do suvoće očiju ili do pojačanog lučenja suza.

Infekcije

Mnoštvo infekcija izaziva suvoću očiju.Konjuktivitis često izaziva svrab u očima i suvoću, a virusne infekcije, čak i sezonski grip, često izazivaju ovaj problem.


Svetli ekrani

Ovo nije ograničeno samo na monitor ili lap-top. I telefoni, tableti, televizori i slični uređaji mogu izazvati problem sa očima bockanje u očima i svrab.

Povrede

Mnoštvo različitih povreda na direktan ili indirektan način mogu izazvati suvoću očiju. Npr. česta upotreba kontaktnih sočiva može izazvati direktno oštećenje očiju. Indirektan uzrok problema sa suvim očima može biti dehidratacija.

Različita oboljenja

Uzroci suvoće očiju mogu biti i neka oboljenja. Između ostalog, tu su optički neuritis (zapaljenje očnog nerva), uveitis (upala srednjeg dela očnog zida), iritis (zapaljenje dužice oka) i orbitalni celulitis (infekcija kapka). U tim slučajevima, odmah idite kod lekara.


Kad su oči suve javlja se svrab!

Simptomi suvoće očiju

Postoji dosta simptoma suvih očiju. Tu je neprestan neprijatan osećaj, iritacija, svrab, osećaj peckanja ili zatezanja, osetljivost na svetlo i bolovi.

Na pregledu se obično jasno vide crvenilo i krvave oči. Ponekad se kapci slepe nakon spavanja zbog iscetka iz očiju.

Simptomi se mogu javiti i na drugim delovima tela i organima. Često se uz suve oči javljaju i curenje iz nosa, suvo grlo i otečeni limfni čvorovi.


Koliko dugo traju ovi simptomi?

Trajanje simptoma će zavisiti od uzroka suvih očiju, kao i od efikasnosti tretmana.

Ako se dovoljno odmarate, pijete dovoljno tečnosti i izbegavate naprezanje očiju, bez daljih tretmana će se problem povući za nedelju ili dve. Ako je uzrok nešto minorno, poput nedovoljno sna, problem će nestati nakon jedne ili dve noći dobrog i kvalitetnog sna.

kapi za konjuktivitis bez recepta

Ako je reč o virusnom konjuktivitisu ili nekoj sličnoj infekciji, simptomi mogu trajati i do dve nedelje. Bakterijski konjuktivitis može potrajati i do mesec dana.


Lečenje prirodnim putem

Sigurno se pitate postoji neki prirodni lek da se brzo otarasite ovog problema.

Postoji.

Uz pomoć nekoliko prirodnih metoda, simptomi će se brzo smiriti ili potpuno nestati.

Ipak, ako simptomi traju ili ako su jako iritantni, odmah idite kod lekara. To se posebno preporučuje ako sumnjate da alergija izaziva svrab u očima ili da je u pitanju nuspojavu nekog leka.


 1. Kolutovi krastavaca

Kolutovi krastavaca se ne koriste samo kao maska za lice, već imaju sjajna antiinflamatorna svojstva koja su odlična za umirivanje iritacije očiju.

Sve što vam je potrebno su dva koluta krastavca. Potopite ih u hladnu vodu par minuta, a onda ih stavite na oči i lezite tako oko 10 minuta.


 1. Hladne obloge

Možete se umiti hladnom vodom, a zatim uzeti ledenu oblogu (led ili neka smrznuta hrana umotana u peškir) i staviti na oči kao oblogu.


 1. Ružina vodica

ruzina vodica

Ružina vodica je odlična stvar za umirivanje suvih očiju. Potopite dva parčeta vate u ružinu vodicu i stavite ih na oči. Držite tako 10-15 minuta. Ponavljajte postupak tri puta dnevno.


 1. Gel od aloje

Ako imate svež gel od aloje, razblažite ga sa malo vode i potopite vatu u njega. To je odlična obloga za oči koje svrbe i peku.Kao i sa ružinom vodicom, stavite natopljenu vatu na oči i to će vam umiriti iritaciju.


 1. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je čest sastojak kapi za oči. Ima odlična antimikrobna svojstva, tako da ga možete stavljati u oči uz pomoć bočice za kapi. Ovo ulje će vam ublažiti suvoću i svrab u očima.


 1. Jabukovo sirće

Razblažite jabukovo sirće sa vodom i koristite ovaj rastvor za obloge. Stavljajte obloge sa jabukovim sirćetom na oči.

Jabučna kiselina u jabukovom sirćetu će uništiti bakterije koje izazivaju infekciju.


 1. Med i mleko

Med je poznat po antibakterijskim svojstvima i dobar je za lečenje konjuktivitisa i ostalih očnih infekcija.

Stavite par kapi meda u toplo mleko i kapaljkom za oči kanite po jednu kap ovog rastvora u oči. Zatvorite oči na minut, a zatim isperite oči vodom. Koristite ovaj rastvor dva puta dnevno.


 1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je izvanredna za uništavanje infektivnih mikroorganizama u očima. Sipajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode i držite oko iznad čaše.Nakon toga dobro isperite oči čistom vodom.


 1. Epsom so

Epsom so je dobar antimikrobni agens. Razmutite kafenu kašičicu epsom soli u toploj vodi i koristite je za obloge.

Nemojte držati ove obloge na očima duže od par minuta i odmah se umijte hladnom vodom.


 1. Sok od krompira

Sok od krompira ima antibakterijska svojstva. Iscedite sok od jednog krompira, namočite vatu u njega i koristite je kao obloge.


 1. Kurkuma


Kurkuma je poznata kao odličan antioksidans i po antiinflamatornim i antimikrobnim svojstvima. U čašu tople vode razmutite pola kafene kašičice kurkume u prahu.

Kada se kurkuma dobro razmuti, koristite je kao kapi za oči ili kao oblogu. Ova mešavina će vam ublažiti otoke.


 1. Sok od korijandera

Korijander je veoma cenjen u ajurvedi kao lek za infekcije očiju.Uzmite svež korijander i od njega napravite sok u blenderu ili sokovniku. Pažljivo nakapajte po jednu kap ovog soka u oči.


Kako još lečiti suve oči?

Postoji dosta jednostavnih stvari uz pomoć kojih možete ublažiti iritaciju suvih očiju i umanjiti svrab i bockanje.

 • Neka vam ruke budu uvek čiste, jer su one najčešći izvor infekcija.
 • Ako imate problem sa suvim očima, nemojte stavljati sočiva, jer ćete tako pogoršati problem.
 • Izbegavajte da se šminkate dok svrab i suvoća oka ne prođu.
 • Za umirivanje iritacije oka koristite tople obloge.
 • Ako vam lekar preporuči antibiotike, pijte ih do kraja.
 • Ako kašljete ili vam curi nos, izbegavajte kontakt sa drugim ljudima da ne biste širili zarazu.
 • Izbegavajte da gledate TV ili sedite za računarom ili telefonom duže vreme.

bockanje u ocima

Kako sprečiti problem sa suvoćom očiju?

Suve oči i svrab u očima se mogu sprečiti uz nekoliko jednostavnih navika.

 • Redovno perite ruke.
 • Izbegavajte da dodirujete lice i trljate oči.
 • Nemojte koristiti tuđu kozmetiku, posebno šminku za oči.
 • Ako brišete oči, uvek koristite čiste maramice.
 • Ako ste imali neku infekciju oka, pobacajte svu šminku koju ste do tada koristili i kupite nove.
 • Nemojte dodirivati oko pipetom kada sipate kapi u oči.
 • Održavajte kuću čistom.
 • Često perite odeću i posteljinu.
 • Nikako ne koristite rastvor za sočiva više puta. Često menjajte kontaktna sočiva ako ih nosite, i nemojte nikada “prekoračiti rok”, tj. nemojte ih koristiti duže nego što je predviđeno.
 • Izbegavajte da se kupate u bazenima sa hlorisanom vodom.
 • Pijte dovoljno vode i izbegavajte pušenje i boravak u zadmiljenim prostorijama.
 • Hranite se što zdravije.
 • Potrudite se da redovno spavate.
 • Smanjite vreme provedeno za kompjuterom ili telefonom.