Perioralni dermatitis (osip oko usta) simptomi, uzrok, lečenje, slike

0
11129
osip oko usta kod dece

Perioralni dermatitis je čest kožni osip. Perioralni znači „oko usta“, a dermatitis se odnosi na kožnu upalu.

Život nije fer, zar ne? Podstiču nas da mažemo lice svakakvim kremama i drugim preparatima, kako bismo izgledali mlađi, svežiji i privlačniji. Nažalost, u nekim slučajevima koža se pobuni i na kraju izgledamo gore nego pre.

Začarani krug se zatvara i kod osoba koje koriste steroidne kreme za lečenje drugih oboljenja, kao što je ekcem. Ako se javi perioralni dermatitis, one će koristiti još više steroidnih krema i tako će samo dodatno pogoršati stvari.

Ko može da ga dobije?

Perioralni dermatitis se najčešće javlja kod žena između 15 i 45 godina starosti. On je prilično česta pojava i smatra se da pogađa 1 od 100 žena. Ni muškarci ne mogu da se provuku. Sve veći trend da „kul momci“ koriste preparate za negu kože, doveo je do toga da sada srećemo perioralni dermatitis i kod muškaraca.

perioralni dermatitis simptomi

Kada bi trebalo da se javite lekaru?

Ukoliko prestanete da koristite kreme i masti, moguće je da počnete da primećujete poboljšanje, ali može da prođe mnogo vremena dok se koža ne izleči, stoga je najbolje da posetite svog lekara ako mislite da imate ovo oboljenje. Vaš lekar će moći da potvrdi da je u pitanju perioralni dermatitis a ne neko drugo oboljenje, koje mu je slično a izaziva osip oko usta, pa će vam prepisati tretman koji će ubrzati oporavak.

perioralni dermatitis slike

Koji su simptomi perioralnog dermatitisa?

Perioralni dermatitis je osip koji se formira oko usta – reč „perioralni“ znači „oko usta“, a značenje reči „dermatitis“ je „kožna upala“.

Obično se male crvene ili ružičaste kvržice javljaju na koži, na bilo kojoj površini na spoljnjoj strani usta. Drugim rečima, osip može da se javi na bradi, obrazima i koži pored ili ispod nosa. Kvržice pomalo liče na akne, ali perioralni dermatitis to nije. Koža ispod ili pored kvržice je često crvena ili ružičasta. Ukoliko postoje brojne kvržice, jedna pored druge, onda čitava zahvaćena površina može da deluje crveno i kvrgavo. Ponekad površina kože može da bude suva i da se ljuspa.

Obično koža pored usana nije zahvaćena, ili je zahvaćena mnogo manje od kože koja je nešto dalje od usana. Zbog toga, u nekim slučajevima, izgleda skoro kao da je osip formirao prsten oko usta i poštedeo malu graničnu površinu pored usana. Povremeno može da bude zahvaćena i koža oko očiju.

Rasprostranjenost osipa može da se razlikuje – od nekoliko malih tačaka koje se jedva vide, pa do pravog i očigledno kvrgavog osipa oko čitavih usta. Osip oko usta obično nije bolan i ne svrbi. Međutim, neki pacijenti se žale na blago pečenje i svrab. Drugi se žale na osećaj da im je koža zahvaćena osipom zategnuta. Ovaj osip nije ozbiljan i nije povezan sa nekim uzročnim oboljenjem. Međutim, može da bude prilično ružan.

crvenilo oko usta kod dece

Kod koga se javlja perioralni dermatitis?

Skoro svi slučajevi se javljaju kod mladih žena, najčešće starosti  između 15 i 45 godina. Smatra se da, u nekom periodu života, pogađa 1 od 100 žena. Perioralni dermatitis nije uobičajen kod muškaraca i dece. Međutim, kako se broj muškaraca koji koriste preparate za negu lica povećava, tako raste i broj muškaraca sa perioralnim dermatitisom.

Šta izaziva perioralni dermatitis?

Tačan uzrok nije poznat. Međutim, u većini slučajeva, izgleda da osip izaziva jedno ili više navedenog:

  • Glavni okidač su steroidne kreme i masti.
  • Šminka, preparati za čišćenje kože lica i kozmetički preparati koji se nanose na zahvaćene površine lica – moguće je da neki sastojci kozmetičkih preparata mogu da deluju kao okidač. Na primer, jedna studija je otkrila da je podloga za šminku (tečni puder) naročito provocirajući faktor.
  • Fizički faktori, kao što su jaki vetrovi i UV svetlost.
  • Kao mogući okidač navodi se i pasta za zube sa fluorom.
  • Kao mogući izazivači navode se i mikroorganizmi (bakterije) koji žive na koži i u dlačnim folikulima. (Međutim, perioralni dermatitis nije tek obična kožna infekcija.)
  • Ulogu mogu da imaju i hormoni, jer se kod nekih žena osip pojačava neposredno pre menstruacije.
  • U nekim slučajevima i oralni kontraceptivi mogu da budu provocirajući faktor.

Nedavno, jedna studija je otkrila da neke kreme za sunčanje, koje se nanose na lice, mogu da izazovu perioralni dermatitis kod dece i odraslih. Možda je najbolje da se koriste gelovi ili blaga mleka za sunčanje.

A šta je sa steroidnim kremama i mastima?

Postoji dobro poznata veza između upotrebe topičnih steroida (steroidne kreme, gelovi, masti itd.) i pojave perioralnog dermatitisa. Brojni slučajevi se javljaju ubrzo posle upotrebe topičnih steroida na licu, zbog lečenja drugog oboljenja, kao što je blagi ekcem. Čak i nesvesno možete da nanesete steroide na lice, ako topičnim preparatom lečite neki drugi deo tela. Na primer, moguće je da počešete tretiranu površinu kože (recimo, na laktu) i da potom, nesvesni onoga što činite, prstom kojim ste se češali dohvatite lice.

Topični steroidi mogu da uklone male površine perioralnog dermatitisa, ali samo privremeno. Neke osobe probaju steroidne kreme koje se prodaju u apotekama, da bi lečili ono za šta misle da je blagi ekcem. Međutim, čim osip prođe i prestanu sa upotrebom steroida, osip se ponovo javlja, samo što je ovoga puta još jači. Ovo može da postane začarani krug, jer tada mogu da povećaju upotrebu steroidne kreme da bi izlečili novi osip, koji može da se povuče. Potom će prestati sa upotrebom steroida, a osip će se vratiti u još gorem obliku…

Kako se dijagnostikuje perioralni dermatitis?

Perioralni dermatitis se obično dijagnostikuje na osnovu izgleda osipa. Nema mnogo toga što liči na takav osip, mada postoje neka oboljenja sa kojima greškom može da se zameni:

  • rozacea
  • akne vulgaris
  • kontaktni dermatitis

Ispitivanja obično nisu potrebna, sem u slučaju da se perioralni dermatitis ne smiruje i pored terapije, kao i kada je potrebno da se isključi drugo oboljenje.

Lečenje

Kako se leči perioralni dermatitis?

Pre svega, lekar će vam verovatno savetovati da prestanete da koristite sve kreme, masti, kozmetičke preparate i ostale proizvode za kožu lica. Lekar naročito može da vam preporuči da prestanete da upotrebljavate bilo kakav topični steroid. Ako ste ga koristili, osip će se pojačati nekoliko dana pre nego što stanje počne da se poboljšava. To je nešto što morate da očekujete i prihvatite. Dok imate osip, lice perite samo vodom. Neki lekari preporučuju i izbegavanje paste za zube sa fluorom.

Čak i kada se osip oko usta povuče, najbolje je da na zahvaćenu površinu ne nanosite nikakva kozmetička sredstva ili kreme, pošto osip može ponovo da izbije. Za umivanje koristite blago tečno sredstvo a ne čvrsti sapun.

Antibiotici

Lekar može da vam prepiše tablete antibiotika iz grupe tetraciklina. Doksiciklin i tetraciklin za lokalnu upotrebu, koriste se ponekad kod blagih slučajeva. Lečenje obično traje od 6 – 12 nedelja. Moguće je da prvih nedelja lečenja nećete primetiti nikakvo poboljšanje. Međutim, u većini slučajeva, do poboljšanja dolazi u roku od 2 meseca od početka uzimanja antibiotske terapije. Dakle, ako vam prepišu antibiotik, budite istrajni. Način na koji antibiotik deluje kod ovog oboljenja nije jasan. To nije obična kožna infekcija. Međutim, tetraciklini i neki drugi antibiotici deluju tako što ublažavaju upalu i ujedno ubijaju mikroorganizme (bakterije), tako da je moguće da je to mehanizam delovanja.

Drugu načini za lečenje

Za lečenje perioralnog dermatitisa se koriste i drugi način lečenja. U njih spada i pimekrolimus krema. Ova krema ublažava upalu kože. Izgleda da je posebno delotvorna kod perioralnog dermatitisa izazvanog topičnim steroidima.

Kada bi trebalo da se javite lekaru?

Ukoliko sumnjate da imate perioralni dermatitis, trebalo bi da prestanete da koristite masti i kreme za lice. Već ovo, samo po sebi, može da poboljša stanje. Međutim, najbolje je da posetite svog lekara čim osip oko usta izbije, budući da u pitanju može da bude i neko od oboljenja koja smo pomenuli. Takođe, lekar će vam možda prepisati antibiotike ili neki drugi vid lečenja.

Autor teksta Dr. Branislav Rajkovic

Izvori: (1) (2) (3)