PIJELONEFRITIS (infekcija bubrega) 10 simptoma za prepoznavanje i lečenje, antibiotici, prirodni lek

0
3808
pijelonefritis

INFEKCIJA BUBREGA ILI PIJELONEFRITIS, je vrsta infekcije urinarnog trakta koju izazivaju bakterije (ponekad i virusi). Najčešće počinje u uretri ili bešici i zatim stiže do bubrega. Ako sumnjate da se kod vas razvila upala bubrega, odmah se obratite svom lekaru. Ako se ovakva infekcija ne leči, može izazvati trajno oštećenje bubrega ili sistemsku infekciju (sepsu) koja može biti fatalna ako se bakterije rašire i u krv.

Najčešći simptomi pijelonefritisa su povišena temperatura, bol u leđima, slabinama i/ili preponama, povraćanje,mučnina, a često i bolno mokrenje i mokraća neobične boje ili krvava i zamućena mokraća.

Povećan rizik od infekcija bubrega se javlja kod dece mlađe od dve godine, u trudnoći i osoba starijih od 60 godina. Procenjuje se da se pijelonefritis javlja kod 15 do 17 od 10.000 žena i kod 3-4 od 10.000 muškaraca.

Veoma je važno da se infekcija bubrega odmah leči kako bi se sprečilo trajno oštećenje bubrega i sepsa.Ako se ne počne adekvatno lečenje upale bubrega povećava se rizik od komplikacija.Kada se razvije bez temperature sa dijagnozom se obično kasni.

Prirodni lekovi za upalu bubrega se koriste za ublažavanje simptoma (bolova, temperature, dehidratacije), ali ne i za lečenje same infekcije. Uz pomoć nekih zdravih navika moguće je sprečiti pijelonefritis.
na bubregu simptomi

Šta je pijelonefritis (infekcija bubrega)?

Infekcije bubrega su akutna stanja koja se javljaju kada bakterije ili virusi dospeju u bubrege i tu počnu da se razmnožavaju. Bubrezi služe za čišćenje krvi od štetnih materija i stvaranje urina. Mokraća prolazi kroz uretere i stiže do bešike, odakle se kasnije prazni kroz uretru.

Kada se javi infekcija u bešici, ureterima ili bubrezima, tada govorimo o infekcijama urinarnog trakta.

Urinarni trakt se sastoji od bubrega, bešike i uretera. Bubrezi su odgovorni za nekoliko vitalnih telesnih funkcija: održavanje nivoa tečnosti u organizmu,balans elektrolita, uklanjanje štetnih materija u krvi, regulaciju krvnog pritiska i broja crvenih krvnih zrnaca. Bubrezi sve to postižu tako što isfiltriraju oko 140 litara krvi na dan. Tokom tog čišćenja, stvara se po jedna ili dve litre urina koji izbacujemo u vidu vode i otpadnih materija.

Ureteri su tanke cevčice kroz koje mokraća stiže u bubrege. Mokraća se zatim skladišti u bešici. Kada mokraća popuni bešiku, ona šalje signal mozgu da je potrebno da je ispraznimo.

Infekcija (upala bubrega) se deli u dve kategorije:

  • Nekomplikovani akutni pijelonefritis: kao što mu ime kaže, ova upala nije komplikovana, klinički je stabilna i nema sepse niti drugih komplikacija.
  • Komplikovani akutni pijelonefritis: kod ovog tipa pijelonefritisa se javljaju teži simptomi i obično je potrebno lečiti pacijenta u bolnici.

Upala bubrega simptomi  kod muškaraca i žena

Simptomi upale bubrega su slični kod muškaraca i žena.

Evo i koji su najčešći:

Bol u bubrezima

simptomi infekcije bubrega

Bol i neprijatan osećaj na jednoj strani tela je čest kod bubrežnih infekcija. Obično se oseća tup bol u donjem delu leđa i u genitalnom delu. Nemoguće je reći da li će bolovi biti jaki ili ne (kod nekih pacijenata ih uopšte nema).

Ipak, jaki bolovi su česti kod bubrežnih infekcija i većina pacijenata se žali na bol u leđima i slabinama koji se širi do stomaka. Bol se postepeno pojačava i širi u donji stomak, leđa, pa čak i u prepone.


Povišena temperatura i drhtavica

Povišena temperatura i drhtavica se javljaju kod gotovo svake infekcije. Infekcija bubrega se javlja zbog prekomernog razmnožavanja bakterija u ovom organu.Zbog prisustva bakterija se javlja upala i svi njeni simptomi, uključujući povišenu temperaturu i drhtavicu.

Međutim, kada je u pitanju upala bubrega, temperatura se javlja tek kada je oboljenje prisutno neko vreme. Ako se ne leči, infekcija bubrega može izazvati blažu ili jaču groznicu. Ako iznenada i bez vidljivog uzroka dobijete povišenu temperaturu, idite kod lekara.U retkim slučajevima se javlja upala bubrega bez temperature.


Zamor

Manjak energije je čest kod infekcija bubrega. Osobe kod kojih se razvije pijelonefritis se obično osećaju toliko slabo i umorno da su neprestano pospani.  Odmor je veoma važan da bi se telo izborilo sa infekcijom.


Povezano> Upala bubrega: vrste, lečenje, prevencija


Problemi sa mokrenjem

cesto mokrenje kod zena

Kada se infekcija bubrega raširi i na uretere, obično se javlja stalna potreba za mokrenjem, bez obzira na to što je bešika prazna. Obično je tu i osećaj da je nemoguće potpuno isprazniti bešiku. Mokraća je izrazito neprijatnog mirisa i postaje zamućena kod jačih infekcija.

Ova jaka i neprestana potreba za mokrenjem je obično jedan od prvih simptoma infekcije bubrega.Ostali simptomi su stalna potreba za mokrenjem, pritisak i tupi, probadajući bolovi u donjem stomaku. Ovi simptomi infekcije bubrega su karakteristični i za kamen u bubregu i za infekcije mokraćnih puteva.


Mučnina

povracanje

Blaga mučnina i povraćanje su simptomi upale bubrega koji se samo ponekad javljaju i izazivaju i gubitak apetita, umor i gubitak kilograma zbog neuhranjenosti. Zbog dehidratacije se javlja i mučnina. Dehidratacija je jako česta, jer telo pokušava mokraćom da se oslobodi bakterija i zato dolazi do češćeg mokrenja i izbacivanja više tečnosti.


Žutica

zutica

Upala bubrega kod dece koja se ne leče adekvatno se na kraju završava žuticom, odnosno žutilom kože i beonjača. Žutica se javlja kada se u krvi nakupi mnogo bilirubina, pigmenta koji nastaje razlaganjem crvenih krvnih zrnaca i izbacuje se kroz žuč.

Žuč je, zapravo, zelenkaste boje, ali kada dođe u kontakt sa bakterijama u debelom crevu, bilirubin postaje tamnosmeđe ili tamnožute boje. Žutica se najčešće javlja kada dođe do nekog problema sa funkcionisanjem jetre. Međutim, žutica se može javiti i zbog toga što se štetne materije ne izlučuju kroz mokraću (koju stvaraju bubrezi).


Simptomi slični simptomima gripa

Osećaj opšte slabosti, kakav se javlja kod gripa, je čest kod bubrežnih infekcija. Zato ljudi koji iznenada dobiju temperaturu, glavobolju, mučninu i bol u mišićima misle da je reč o klasičnom gripu i ovakvi simptomi se pogrešno tumače. Međutim, svi ovi simptomi se javljaju i kod infekcija urinarnog trakta (bakterijskih infekcija bešike, bubrega, uretera i uretre).


Krv u mokraći

Kod teških infekcija bubrega se obično javlja sluz i/ili krv u mokraći. Kada se u urinu nađu crvena krvna zrnca, to stanje se zove hematurija. Hematurija se javlja kada se infekcije mokraćnih puteva sa uretre i bešike (donjeg mokraćnog trakta) rašire na bubrege i uretere (gornji mokraćni putevi). Teška infekcija bubrega se u tom slučaju zove pijelonefritis.


Bol u slabinama

bol-u-bubregu

Kod infekcija bubrega se obično javlja naizmeničan, tup bol u slabinama (deo tela između rebara i kukova) i donjem delu leđa, blizu inficiranog bubrega. Bol u slabinama se oseća kao tup, probadajuć bol, pritisak i/ili neprijatan osećaj na boku, u gornjem stomaku ili u leđima, ispod rebara i iznad karlice. Ovaj bol se obično javlja na jednoj strani tela.


Dijareja

Osim mučnine i povraćanja, pijelonefritis često izaziva i gastrointestinalne probleme, najčešće dijareju – retku i vodenastu stolicu.

Znaci i simptomi bubrežnih infekcija kod starijih osoba ponekad nisu ovakvi. Umesto toga, javljaju se kognitivni problemi (zbunjenost, halucinacije, problemi sa govorom).

Simptomi upale bubrega kod dece mlađe od dve godine se ponekad svode samo na visoku temperaturu.

Takođe, kod muškaraca se mogu javiti svi simptomi pijelonefritisa (bol u leđima,mučnina, povraćanje, često mokrenje, povišena temperatura, bolno mokrenje), s tim što uzrok ne mora biti problem sa bubrezima, već upala prostate. Simptomi su veoma slični, a upala prostate se često javlja istovremeno sa infekcijom bešike. Zato je najbolje da odete kod lekara kako bi on postavio tačnu dijagnozu i odredio tretman.

Upala bubrega bez temperature je prilično retka a može se prepoznati na osnovu drugih simptoma.Ako imate neobične simptome i sumnjate na pijelonefitis potrebno je da se obratite lekaru kako bi se uradio barem test mokraće.


Pijelonefritis lečenje

Postavljanje dijagnoze infekcije bubrega zahteva detaljne testove mokraće i krvi. Test mokraće otkriva prisustvo bakterija, krvi i sluzi u mokraći, a test krvi pokazuje da li je prisutna infekcija.

U nekim slučajevima je potrebno raditi ultrazvuk, rendgen ili skener. Ako imate česte infekcije bubrega, potrebno je da odete kod nefrologa ili urologa.

Da bi se postavila dijagnoza pijelonefritisa kod muškaraca, ponekad je potrebno uraditi digitalni rektalni pregled kako bi se proverilo da li možda uvećana prostata stvara pritisak na bešiku.

Za lečenje bola u bubrezima i upala kod nekomplikovanog akutnog pijelonefritisa obično se koriste antibiotici.Koji je najbolji antibiotik za upalu bubrega se određuje u odnosu na tip bakterija koji se otkrije u testu mokraće.

Kod komplikovanog akutnog pijelonefritisa je obično potrebno bolničko lečenje. Terapija će zavisiti i od uzroka i od prisutnih komplikacija. Ako se infekcija raširila u krvotok, antibiotici se daju intravenski i obično je potrebno i intravensko davanje tečnosti.

Ako se infekcija javila zbog vezikoureteralnog refluksa, obično je potrebna operacija. Nakon tretmana se ponovo rade testovi krvi i mokraće kako bi se proverilo da li je infekcija potpuno izlečena.


Koji je najbolji antibiotik za upalu bubrega?

Mnoge ljude zanima koji su najbolji antibiotici za lečenje pijelonefritisa. Postoji dosta lekova kojima se može lečiti upala bubrega, ali se terapija određuje individualno u zavisnosti od toga koliko je infekcija teška, koje bakterije su izazvale infekciju, kao i od lične anamneze pacijenta. Prirodni lekovi nisu efikasni u lečenju infekcije, a razmnožavanje bakterija i odlaganje konvencionalnog tretmana može samo pogoršati stvar. U nastavku dajemo objašnjenje vezano za najčešće antibiotike koji se prepisuju za pijelonefritis.

Antibiotici se piju sedam do četrnaest dana.

Antibiotici za upalu bubrega

Amoksicilin pripada grupi penicilinskih lekova i najčešće se koristi za lečenje bakterijskih infekcija. Amoksicilin će uništiti prisutne bakterije i sprečiti dalje širenje infekcije.

Baktrim pripada sulfonamidima i deluje kao antibiotik. Baktrimom se često leče bubrežne i urinarne infekcije.

Cefaleksin pripada klasi antibiotika koji se nazivaju cefalosporini. On deluje na zidove bakterijskih ćelija i uništava ih. Ovi lekovi se ne preporučuju trudnicama i dojiljama, kao i osobama koje pate od težih bubrežnih oboljenja i bubrežne insuficijencije.

Klindamicin spada u linomicinsku klasu antibiotika i zbog nuspojava koje izaziva se korsti samo za lečenje teških infekcija koje se ne mogu lečiti drugim antibioticima.


Da li postoji neki prirodni lek za uaplu bubrega

Tople obloge

Stručnjaci sa klinike Mejo tvrde da su tople obloge dobr prirodni lek i da mogu ublažiti bolove u bubrezima. Kada koristite tople obloge za bubrege, držite oblogu najviše 20 minuta i između dve obloge napravite pauzu od najmanje pola sata. Tople obloge možete napraviti od pamučne tkanine i tople vode ili možete napraviti oblogu od pirinča.


Upala bubrega – mirovanje kao lek

Mirovanje je najvažnije kod lečenja svih infekcija, pa i bubrežnih.Miran i zdrav san može biti problem u ovakvom stanju, jer infekcije utiču na dužinu i kvalitet sna. Nesanica dovodi do zdravstvenih problema: povišenog krvnog priiska, dijabetesa, srčanog udara i šloga, a čest je uzrok i mnogih nezgoda.

Neke promene u svakodnevnim navikama i suplementi vam mogu na prirodan način poboljšati san. Čak i ako ne možete dobro da se naspavate, gledajte da se tokom dana više odmarate.


Pijte više vode

Potrudite se da svakog dana pijete po najmanje dve litre vode i biljnih čajeva kako bi vam organizam bio dovoljno hidriran.


Suplementi vitamina C

Uzimajte po 1.000 mg vitamina C u suplementima kako biste se lakše izborili sa infekcijom bubrega. Nezaslađen sok od brusnice pomaže u povećanju kiselosti urina, što stvara nepovoljno okruženje za razmnožavanje bakterija.


Sok od brusnice

Sok od brusnice se vekovima koristi za lečenje infekcija bešike i drugih mokraćnih organa. Smatra se da je on veoma efikasan prirodni lek za lečenje i prevenciju infekcija mokraćnih puteva.Mnogi ljudi vole zaslađeni sok od brusnice, ali kupovni sokovi su puni zaslađivača i konzervanasa, što svakako nije dobro. Brusnica vam može pomoći, ali samo ako je uzimate u vidu suplemenata ili nezaslađenog soka.


Probiotici

Probiotici su odlični za lečenje bubrežnih infekcija. Prvo, oni povećavaju broj dobrih bakterija u organizmu, a poznato je da antibiotici uz “loše” uništavaju i “dobre” bakterije.

Drugo, probiotici pomažu bubrezima u filtriranju nepoželjnih materija u krvi. Što bubrezi bolje funkcionišu, to će lečenje biti efikasnije.


Čaj za upalu bubrega

Svaki biljni čaj je zdrav za telo. Čajevi od kamilice, belog sleza, peršuna i zlatnice su odlični za lečenje mnogih infekcija, uključujući i probleme sa bubrezima.

Šta uraditi?

  • Kupite biljni čaj koji najviše volite. Ako ste u mogućnosti, sami berite lekovito bilje i sušite ga. Ako ne, kupujte čaj na meru, a ne u kesicama.
  • Napravite sami omiljenu mešavinu.
  • Pijte bilo koji čaj po želji dva puta dnevno.

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna je diuretik bogat hranljivim sastojcima koji dovodi do češćeg mokrenja i izbacivanja veće količine urina. Tako ćete brže očistiti bubrege od bakterija i poboljšati učinak antibiotika. Ako ne volite ukus peršuna, možete dodati nanu kako bi ona prikrila ukus.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je jedno od najpopularnijih prirodnih metoda lečenja, bez obzira na to šta želite da izlečite. Pošto ima antibakterijska svojstva, odlično je i za lečenje upale bubrega. Međutim, ovo je samo narodni lek i još uvek nijedno naučno ispitivanje nije dokazalo da je jabukovo sirće zaista i efikasno za lečenje upale bubrega prirodnim putem.


Soda bikarbona

Soda bikarbona se ponekad koristi za lečenje infekcija bubrega, jer se smatra da poboljšava detoksikaciju organizma. Kao što je slučaj sa jabukovim sirćetom, ni za ovaj “lekoviti učinak” sode bikarbone nema naučnih dokaza.


Upala bubrega i ishrana?

Kad je u pitanju ishrana kod upale bubrega potrudite se da jedete što više lubenica, bobičastog voća (ribizle, jagode, borovnice), paprika, jabuka, belog i crnog luka, kupusa, karfiola i maslinovog ulja. Razmotrite i druge preporuke vezane za zdravu ishranu i ublažavanje upala u organizmu, jer sve to ublažava pijelonefritis.

Autor teksta Dr. Goran Stankovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)