PMS ili trudnoća

0
3103
pms

Kako da znam da li je reč o PMS-u ili trudnoći?

Mnoge žene imaju poteškoća da razluče da li imaju simptome predmenstrualnog sindroma ili trudnoće. Najčešći znaci i simptomi rane trudnoće, ali i PMS-a su promene raspoloženja, bol u leđima i stomaku, pojačano mokrenje i osetljive grudi. Dakle, predmenstrualni sindrom i trudnoća imaju slične znake i simptome, ali imaju i značajne razlike. Takođe, neki simptomi se javljaju isključivo u trudnoći.

Jedini pouzdan način da vidite da li ste trudni jeste da uradite test na trudnoću. Kućni testovi su prilično pouzdani, a jeftini su i možete ih kupiti u svakoj apoteci.

Šta je PMS (predmenstrualni sindrom)?

Menstruacija je proces krvarenja iz vagine koje se dešava svakog meseca, na kraju menstrualnog ciklusa. Menstruacija se prvi put javlja u pubertetu i traje sve do menopauze. Menstruacija se javlja kada se tkivo sa materice ljušti (na svakih 28 dana) pošto nije došlo do trudnoće. Menstruacija se javlja zbog normalnih varijacija u nivou hormona estrogena i progesterona, što se naziva i menstrualni ciklus. Mnoge žene pred menstruaciju osećaju različite simptome: grčeve, nadutost, osetljive grudi i promene raspoloženja.

PMS, odnosno predmenstrualni sindrom, je stanje za koje su karakteristični fizički i psihički simptomi koji se javljaju nakon ovulacije (koja se javlja sredinom menstrualnog ciklusa) i prestaju kada menstruacija počne. Simptomi PMS-a uključuju i nervozu, depresiju, napade plakanja, umor, nadutost, akne, osetljive i bolne grudi (mastalgija) i promene u apetitu. Mada preko 90% žena smatra da ima simptome PMS-a, simptomi kliničkog PMS-a se javljaju kod tek 20 do 30 posto žena.

Znaci i simptomi: sličnosti između PMS-a i trudnoće

U velikom broju slučajeva, rani znaci trudnoće podsećaju na simptome predmenstrualnog ciklusa. Često nije moguće razlučiti da li simptomi ukazuju na predstojeću menstruaciju ili trudnoću.

Znaci i simptomi koji se mogu javiti i kod PMS-a i kod trudnoće su:

Bol u dojkama

PMS: Tokom PMS-a se javljaju oticanje i osetljivost grudi. Ova osetljivost može biti blaga, ali može prerasti u bol i obično je najjača pred samu menstruaciju. Žene koje su u reproduktivnom dobu obično imaju teže simptome.

Tkivo u dojkama može na dodir biti grudvičasto i tvrde. Često se javlja osećaj otežalosti u dojkama i jak, tup bol. Bol obično prolazi tokom menstruacije ili odmah nakon nje, kada nivo progesterona opadne.

Trudnoća: u prvih nekoliko nedelja trudnoće se javlja osetljivost dojki na dodir, pa čak i blag bol. Grudi su otežale i javlja se osećaj “punoće”. Osetljivost i otok se obično javljaju nedelju ili dve nakon začeća i mogu potrajati duže vreme, sve dok je nivo progesterona visok.

Krvarenje

PMS: Tokom PMS-a nema krvarenja. Čim se javi, automatski se javlja i menstruacija.

Trudnoća: ponekad je prvi simptom trudnoće blago, vodenasto krvarenje, obično tamnosmeđe ili ružičaste boje. Ovakvo krvarenje se najčešće javlja 10 do 14 dana nakon začeća i ne traje dugo. Dakle, ovakvu vrstu krvarenja nije teško razlikovati od menstruacije.

Promene raspoloženja

PMS: Nervoza i iritabilnost su česti simptomi PMS-a. Često se javljaju napadi plakanja i anksioznosti. Ovi simptomi nestaju kada se javi menstruacija.

Dovoljno sna i fizička aktivnost vam mogu pomoći da se izborite sa anksioznošću. Ako ste tužni, preplavljuje vas osećaj beznađa ili vam manjka energije dve nedelje ili više, to može biti simptom depresije. Najbolje je da u tom slučaju odete kod lekara.

Trudnoća: Ako ste trudni, promene raspoloženja su sasvim normalne. Tokom trudnoće se javljaju jače emocije. Često se dešava da su trudnice uzbuđene, gotovo ekstatične, zbog toga što očekuju bebu. Sa druge strane, često se javljaju i momenti tuge i napadi plakanja.

Kao što je slučaj i sa PMS-om, ovi simptomi mogu ukazivati i na depresiju. Ako ste zabrinuti zbog tih simptoma i bojite se da ste depresivni, popričajte sa svojim lekarom. Depresija je česta tokom trudnoće i treba da se leči.

Umor

PMS: umor je čest problem tokom PMS-a, kao i problemi sa spavanjem. Ovi simptomi nestaju kada počne menstruacije. Fizička aktivnost pomaže u ublažavanju slabosti i umora i poboljšava san.

Trudnoća: povišen nivo progesterona tokom trudnoće mogu izazvati osećaj hroničnog umora. On je izraženiji tokom prvog tromesečja, mada može potrajati i tokom cele trudnoće. Da biste se lakše izborili sa tim, hranite se zdravo i spavajte više.

Mučnina

PMS: mučnina i povraćanje se veoma retko javljaju tokom PMS-a, ali se lakša mučnina i problemi sa varenjem ponekad javljaju u ovom periodu.

Trudnoća: jutarnja mučnina je jedan od klasičnih i jasnih simptoma trudnoće. Mučnina se obično javlja nakon prvog meseca trudnoće. Povraćanje se ne mora javiti uvek. Uprkos imenu “jutarnja mučnina”, mučnina se može javiti u bilo koje doba dana. Međutim, mučnina se ne mora javiti kod svake trudnice.

Želja za nekim vrstama hrane i gađenje na neke vrste hrane

PMS: tokom PMS-a se često javljaju želja ili gađenje na određene vrste hrane. Često se javlja želja za čokoladom, slatkišima ili slanom hranom. Nekad nema klasične želje za nekom namirnicom, već se javlja samo jak apetit. Međutim, želja za hranom se ne javlja u onoj meri kao tokom trudnoće.

Trudnoća: tokom trudnoće se često javljaju želja za nekom vrstom hrane i gađenje na druge vrste hrane. Može se javiti jaka averzija prema nekim mirisima i hrani, čak i prema onome što ste nekada voleli. Takvi problemi mogu potrajati tokom cele trudnoće

U nekim slučajevima se javlja jaka želja da se jedu stvari koje ne služe kao hrana i nemaju nikakvu hranljivu vrednost (led, zemlja, sušena farba, komadi metala). Ako dobijete takav problem, odmah se obratite lekaru.

Grčevi

PMS: u PMS-u se može javiti dismenoreja, što znači da se grčevi javljaju 24 do 48 sati pre nego što menstruacija krene. Bolovi se obično povlače tokom menstruacije i potpuno nestaju dok se menstruacija ne završi.

Grčevi s vremenom postaju sve blaži i često nestaju nakon prve trudnoće. Neke žene imaju jače grčeve kada im počne menopauza.

Trudnoća: tokom rane trudnoće se mogu javiti blagi grčevi. Ovi grčevi su često blaži od onih koji se javljaju tokom menstruacije, ali se osećaju i u donjem stomaku i u donjem delu leđa.

Ako ste imali spontani pobačaj, nikako nemojte ignorisati ovaj simptom.  Ako grčevi potraju, obratite se svom lekaru. Grčevi mogu trajati nedeljama, pa čak i mesecima tokom trudnoće. Ako znate da ste u drugom stanju i ako se grčevi jave uz vodenasti iscedak ili krvarenje, bez odlaganja idite kod lekara.

Šta je dvonedeljno čekanje?

Dvonedeljno čekanje je termin kojim se opisuje vremenski interval između ovulacije u usađivanja oplođenog jajašceta u matericu, što je otprilike period nakon kog je rezultat testa na trudnoću pouzdan. Većina testova koji se danas mogu kupiti su pouzdani i često daju tačan rezultat čak i pre očekivane menstruacije.

Nekoliko reči na kraju

Veoma je važno da znate šta vam izaziva simptome. Ako ste u drugom stanju, što pre saznate za to, to ćete pre početi sa pravilnom negom. Najbolji način da utvrdite da li je reč o simtpomima trudnoće ili PMS-a jeste da uradite test na trudnoću.

Bilo bi dobro i da pratite svoje simptome kako biste na vreme utvrdili da li postoji neki obrazac i da li postoji odstupanje od tog obrasca. Ako vas simptomi brinu i ometaju vas u svakodnevnim aktivnostima, obratite se svom lekaru.
Izvori: (1) (2) (3)