Polipi na materici (simptomi, uklanjanje, prirodno lečenje)

0
15205
polipi materice

POLIPI NA MATERICI ili endometrijalni polipi su benigne izrasline unutrašnje obloge (sluzokože) materice. Žena koja ima polip na materici obično doživljava nepravilno ili teško vaginalno krvarenje.

Pojedinačni ili višestruki polipi na materici mogu se kretati od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara u veličini. Pored toga što može da se javi polip u materici, može da se javi i polip na grliću materice.

Cervikalni ili polip na grliću materice je mali, izduženi tumor koji raste na grliću materice (uzani kanal na dnu materice koji se proteže u vaginu, koji povezuje materičnu šupljinu i gornji deo vagine).

polipi na materici uklanjanje

Šta su polipi materice?

Polipi su krhke strukture koje raste sa stabljikom ukorenjenom na površini grlića materice ili unutar cervikalnog kanala. Ako žena ima polipe u materici, obično je prisutan samo jedan polip, a najviše dva ili tri.

Polipi na materici i grliću materice su najčešći kod žena u 40-im i 50-im godinama, koje imaju više od jednog deteta; a gotovo nikada se ne pojavljuju kod mladih žena pre početka menstruacije. Polipi na materici su takođe uobičajena pojava tokom trudnoće, što se obično događa usled povećanja nivoa hormona estrogena.

Polipi na grliću materice, kao i na materici, su obično benigni ili nekancerozni, a rak grlića materice retko nastaje od njih. Većina karcinoma grlića materice je zbog humanog papiloma virusa (HPV), koji je takođe uzročnik genitalnih bradavica ili kondiloma.


Kako nastaju polipi u materici ?

kako nastaju polipi materice

Nije poznato kako nastaju polipi na materici, odnosno nema definitivnog uzroka nastanka polipa endometrijuma, ali izgleda da su pod uticajem nivoa hormona i rastu kao odgovor na estrogen koji cirkuliše u krvi.

Polipi u materici su retki kod žena mlađih od 20 godina. Incidenca se stalno povećava sa povećanjem starosne dobi, dostižući maksimum u petoj deceniji života, i postepeno opada posle menopauze. Gojaznost povećava nivo estrogena u krvi, tako da će povećati rizik od polipa. Tamoksifen terapija je takođe faktor rizika za razvoj endometrijalnih polipa; 8-36% postmenopauzalnih žena tretiranih tamoksifenom razvijaju polipe.


Kako izgleda polip na materici ?

kako izgleda polip

Polipi su izrasline na unutrašnjem zidu mаterice, a mogu da rastu širokom bаzom ili da budu zakačeni za zid materice tаnkom peteljkom. Što se tiče veličine polipa, ona se kreće od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.


Polip na materici simptomi

simptomi polipa

Nepravilno krvarenje (krvarenje između dva ciklusa), uključujući i tačkasto ili oskudno krvarenje, najčešći je simptom kod žena koje imaju polip na materici. Manje česti simptomi uključuju teško krvarenje, postmenopauzno krvarenje i prolapse polipa kroz grlić materice. Mnogi polipi na materici su asimptomatski.


Polipi na materici i trudnoća

u trudnoći

Smatra se da polipi mogu da doprinose neplodnosti i nemogućnosti održavanja trudnoće (mogu da izazovu pobačaj), mada su poznati slučajevi žena koje su imale polip u materici i urednu trudnoću. Trudnoća je i jedan od faktora rizika za nastanak polipa, zbog hormonske neravnoteže, pre svega.


Lečenje polipa na materici

Lečenje polipa na materici možda nije neophodno ako polipi ne izazivaju simptome. Međutim, polipe treba lečiti ako izazivaju teško krvarenje u toku menstrualnih perioda ili ako se sumnja da su prekancerozni ili kancerozni. Treba ih ukloniti ako izazivaju probleme tokom trudnoće, kao što je pobačaj, ili rezultiraju neplodnošću kod žena koje žele zatrudneti. Ako se nakon menopauze otkrije polip u materici, treba ga ukloniti.

Metode lečenja polipa na materici uključuju sledeće:

Lekovi koji pomažu u regulisanju hormonske ravnoteže, kao što su progestini ili agonisti hormona koji sprovode gonadotropin, mogu se koristiti kao privremeni tretman. Ovi lekovi pomažu u ublažavanju simptoma. Međutim, simptomi će se obično vratiti nakon što se prekine sa upotrebom lekova.


Skidanje polipa sa grlića materice

Polipektomija je procedura za uklanjanje polipa. Najefikasniji način izvršenja polipektomije je histeroskopija polipa, kada se u matericu umeće mala kamera radi vizualizacije (histeroskop). Ovo se obično izvodi u operacionoj sali pod anestezijom. Kod neplodnih žena sa endometrijalnim polipima, uklanjanje ili operacija polipa na materici može poboljšati plodnost.

Kada je u pitanju histeroskopija polipa oporavak je prilično brz, a moguće je da žena oseća izvesnu nelagodnost nakon ovog postupka.

Moguće je i uklanjanje polipa kiretažom. Kiretaža se odnosi na ”struganje” zida materice, tako što se kroz grlić materice provlači kireta kojom se zatim sastruže sluzokoža materice, a ovo je nešto nelagodnija metoda od klasične histeroskopije. Izvodi se pod lokalnom ili opštom anestezijom.

U ovom slučaju se koristi dug metаlni instrument sа petljom nа krаju koji dospeva unutаr zidova mаterice i uklanja se polip.

Kiretаža može da se obavi i uz pomoć histeroskopa. Oporavak nakon kiretaže polipa je takođe dosta brz (već sledeći dan žena može da se vrati uobičajenim aktivnostima), uz osećaj nelagodnosti i blažih bolova u donjem delu stomaka. Moguća je i pojava krvarenja u narednim danima.

Polipi se mogu poslati u laboratoriju kako bi se utvrdilo da li su benigni ili kancerogeni. Ova tehnika je efikasna za manje polipe.

Dodatna operacija može biti potrebna, ako se polip ne može ukloniti korišćenjem drugih metoda ili ako su polipi kancerozni. Histerektomija, hirurška procedura u kojoj se uklanja cela materica, može biti neophodna u slučajevima gde se ćelije raka nalaze u polipu materice.

U odsustvu faktora rizika za hiperplaziju endometrijuma ili raka (gojaznost, starije godine, istorija raka dojke, hipertenzija, dijabetes), asimptomatski polipi od ≤ 2 cm kod žena u premenopauzi najverovatnije će nestati. Zbog toga, ovi pacijenti mogu izabrati da se pažljivo prate umesto operacije.

Većina pacijenata sa simptomima će doživeti poboljšanje nakon uklanjanja polipa. Velika većina (> 95%) polipa endometrijuma je benigna, ali žene koje doživljavaju simptome krvarenja ili koje su u postmenopauzi, verovatnije imaju kancerozni ili prekancerozni polip.

Nakon uklanjanja, polip se može ponoviti. Osim smanjenja faktora rizika (kao što je gojaznost), mogu se koristiti oralni progestin ili intrauterini uređaj koji otpušta progestin za sprečavanje ponovne pojave polipa. Ablacija endometrijuma je takođe opcija za žene koje ne planiraju više da rađaju.


Da li je moguća prevencija polipa materice?

Ne postoji način da se spreči polip na materici. Važno je imati redovne ginekološke preglede. Faktori rizika, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak ili uzimanje tamoksifena za lečenje karcinoma dojke, mogu povećati šansu za razvoj polipa materice. Polipi na materici se ponekad vraćaju nakon lečenja, a može biti potreban dodatni tretman.


Polip na grliću materice prirodno lečenje

Kada je u pitanju polip na grliću materice prirodno lečenje može dosta da pomogne, a obuhvata sledeće metode:

Med i čuvarkuća

Sameljite 300 g listova čuvarkuće, pa ih pomešajte sa 500 g kvalitetnog domaćeg meda. Neka ova mešavina odstoji 7 dana u frižideru. Uzimajte po 1 kafenu kašičicu ovog melema svako jutro, 2h pre doručka.

Za prirodno lečenje polipa na materici može da posluži i sledeći lek: pomešajte 2 kašike lanenog semena, 2 kašike domaćeg meda i 2 dl vode, pa procedite nakon 36h. Pijte 7 dana sa velikom kašikom, a sledećih 7 dana sa malom kašikom na dnevnom nivou.


Čaj protiv polipa na materici

Pomešajte po 2 supene kašike sitno iseckanih cvetova belog sleza i listova žalfije, dodajte po 1 supenu jednu kašiku listova kupine, koprive, cvetova kamilice, cvetova zove, cvetova i listova kantariona, hajdučke trave i vrbine kore – te prelijte ovu mešavinu sa 1,8 l ključale vode, poklopite i neka odstoji 1.5h. Procedite i pijte po 2 dl pre doručka, ručka i večere i uveče pre odlaska na spavanje. Ovaj čaj protiv polipa na materici daje odlične rezultate!


Ishrana kod polipa na materici

Tokom reproduktivnih godina vam treba dosta dnevnog unosa kalcijuma za razvoj jakih kostiju, gvožđe za održavanje zdravlja krvi jer gubite ovaj mineral tokom menstruacije i odgovarajući unos kalorija iz zdrave hrane da biste održali unos hranljivih materija za fetus u slučaju trudnoće.

Integralne žitarice, povrće i voće

Zdrava, dobro uravnotežena ishrana obuhvata različito sveže voće, povrće i integralne žitarice. Prosečnim ženama treba od 1.700 do 2.000 kalorija dnevno da održe zdravu težinu i nivo energije. Voće kao užina između obroka i kao dezert vam pomaže da održite dnevne kalorijske potrebe, ali takođe vam obezbeđuju izvor vlakana za digestivno zdravlje.

Sirovo povrće takođe predstavlja zdravu hranu za ishranu i može da se koristi za ukusna jela prilikom vaših glavnih obroka. Integralne žitarice poput pšeničnog hleba ili testenina, mekinje od žitarica i smeđi pirinač promovišu energiju i nisu pune dodatog natrijuma i šećera kao rafinisane žitarice.

Posnije meso i mlečni proizvodi

Zasićene masti koje se nalaze u crvenom mesu, punomasnim mlečnim proizvodima, prženoj hrani i prerađenoj hrani nisu optimalni u zdravoj ishrani. Ograničite dnevni unos zasićenih masti na ne više od 10% ukupnih dnevnih kalorija i zamenite ove masne namirnice sa posnijim izvorima u hrani. Pečena piletina, riba na žaru i mleko sa niskim sadržajem masti sadrže hranljive materije i manje nezdravih masti koje mogu povećati rizik od zdravstvenih komplikacija. Gojaznost je faktor rizika za razvoj polipa na materici. Smanjite unos masti kako biste smanjili rizik od problema sa reproduktivnim sistemom.
Izvori: (1) (2) (3) (4)