Polipi na žučnoj kesi dijagnoza i lečenje

0
5687
polipi u zucnoj kesi

Šta su polipi u žučnoj kesi ?

Polipi na žučni su male izrasline koje se često nalaze na žučnoj kesi, obično su sačinjene od holesterola – mada mogu da budu i kancerogene.

Polipi na žučnoj kesi se smatraju prilično čestim oboljenjem. I dok su u većini slučajeva polipi žučne kese nešto zbog čega ne bi trebalo da brinete, neki od njih mogu da budu i kancerogeni.

Šta su polipi žučne kese?

Većina polipa na žučnoj kesi je bezopasna – sačinjeni su od naslaga holesterola a ne ćelija kancera. Međutim, polipi žučne kese mogu da budu i mali tumori – od kojih su neki kancerogene, a drugi benigne izrasline. Ovi mali izraštaji mogu da izađu na spoljnju stranu zida žučne kese.

Kada su u pitanju polipi na žučnoj kesi, veličina je i te kako važna – što je polip veći, to je i veći rizik od nastanka kancera žučne kese. Polipi koji su veći od 1 cm najverovatnije su kancerogeni, dok oni manji od toga verovatno nisu – a neće ni postati – kancerogeni.

Polipi u žučnoj kesi ne moraju da ispoljavaju nikakve simptome. Međutim, mogu da izazivaju žučne kolike (bol u trbuhu koji se javlja u žučnoj kesi). Ovu vrsta bola često izaziva žučni kamenac, ali ako ga nema, onda je krivac polip žučne kese.

 

Dijagnostikovanje polipa žučne kese

Za detaljan pregled žučne kese obično se koristi ultrazvuk. Polipi na žučnoj kesi se obično vide na ultrazvučnom pregledu, a njihova veličina (koliko mogu da budu opasni) može da se izmeri.

Pozitronska emisiona tomografija (PET) ili kompjuterizovana tomografija (CT) omogućavaju procenu verovatnoće prisustva ćelija kancera kod većih polipa žučne kese. Oba ova načina snimanja mogu da se koriste za praćenje polipa tokom vremena i za uočavanje sumnjivih promena koje mogu da ukazuju na kancer žučne kese.

Lečenje polipa žučne kese

Dakle, ako je u pitanju bezopasni polip, šta bi trebalo da uradite povodom toga? Ovo pitanje je predmet brojnih istraživanja.

Odgovor u velikoj meri zavisi od veličine polipa i verovatnoće da će postati kancerogen. U osnovi postoje dve mogućnosti: posmatranje i čekanje ili hirurško uklanjanje žučne kese (holecistektomija). Veoma mali polipi, oni manji od 1cm (ili manji od 1,5cm, prema nekim ispitivanjima) ne zahtevaju uklanjanje žučne kese i, umesto toga, mogu da budu pod redovnim nadzorom pomoću skeniranja i ponovnih procena da li postoje bilo kakve sumnjive promene koje ukazuju na kancer žučne kese.

Polipi žučne na žučnoj kesi koji su veći od 1 cm imaju veću verovatnoću da će postati kancerogeni, naročito oni koji su prečnika 1,5cm ili veći – takvi polipi imaju 46 – 70% šansi da sadrže ćelije karcinoma.

Kontrola polipa u žučnoj kesi koji su manji od 1,5 cm trebalo bi da se obavlja na 3 do 6 meseci u trajanju od 2 godine, nakon čega , ukoliko nema promena na polipima, prestaje potreba za praćenjem. Nije preporučljivo da se za polip prečnika manjeg od 0.5 cm sprovodi lečenje ili operacija uklanjanja žučne kese. Kod polipa koji su tako mali, opasnost od razvoja kancera žučne kese je ekstremno retka.

Kancerogeni polipi na žučnoj kesi mogu da se leče hirurškim uklanjanjem žučne kese. Kod većih polipa žučne kese takođe može da se obavi holecistektomija, kako bi se sprečio razvoj kancera.

Odluka o tome kako će se vršiti lečenje polipa u žučnoj kesi zahteva promišljanje – procenu mogućih rizika usled operacije, u poređenju sa mogućim rizicima ukoliko dođe do pojave kancera žučne kese. Uzimanje u obzir ukupnog rizika od pojave kancera i pažljivo praćenje polipa žučne kese, može da bude delotvoran način za lečenje koji će očuvati vaše zdravlje.