Polipi u grlu i na glasnim žicama (simptomi, lečenje, operacija, oporavak)

0
11807
polip na glasnim zicama

POLIPI su benigne izrasline na glasnim žicama i u grlu (konkretno, grkljanu). Oni mogu promeniti boju vašeg glasa. Terapeuti za govor (logopedi) vam mogu pomoći u lečenju polipa na grlu.

Polipi na grlu i na glasnim žicama

Glasne žice se nalaze u grkljanu. Kada pričamo, vazduh izlazi iz pluća i tada glasne žice vibriraju i proizvode zvuk. Sve što otežava vibraciju glasnih žica može izazvati problem sa glasom.

Polip na glasnim žicama je izraslina koja je benigna, što znači da se neće razviti u rak (nije kancerogena). Kada naprežemo svoj glas, može doći do otoka glasnih žica. S vremenom taj otok može prerasti u zadebljanje i polip ako nastavite sa takvim naprezanjem.

Polipi se mogu javiti na jednoj ili obe glasne žice. Obično izgledaju kao otok, čvorić, plik ili dugačka izraslina.

 

Šta su polipi na grlu i glasnim žicama?

Polipi na grlu i glasnim žicama su uglavnom nekancerogene mesnate izrasline koje mogu, ali i ne moraju biti povezane sa nekim drugim oboljenjem. Obično se formiraju na glasnim žicama i uzroci su različiti, ali se uglavnom svode na prekomerno naprezanje glasa. U najtežim slučajevima se javlja polipoidna degeneracija, tj. Rajnkeov edem. Kao što je već rečeno, polipi su benigne izrasline i do njih dolazi zbog prekomernog naprezanja glasa. Ti polipi mogu biti i mali i veliki.

Polipi u grlu se obično javljaju kod žena starih između 20 i 50 godina i mogu se javiti na jednoj ili obe glasne žice. Neki od ovih polipa mogu biti toliko veliki da ometaju govor. Polipi u grlu su česti kod odraslih osoba i ponekad nestaju bez ikakve terapije. Ponekad je, pak, potrebno lečenje i obično dobro reaguju na tretman. Svaka abnormalna izraslina na glasnim žicama može izazvati trajno oštećenje, i zato je veoma važno da potražite pomoć lekara. U zavisnosti od toga kakvi su polipi, može se javiti širok spektar promena u glasu.

Rast i razvoj polipa počinju sa upalom, a obično se završavaju zadebljanjem i pretvaranjem polipa u veće, mesnate izrasline. Veoma je važno da se simptomi polipa u grlu prepoznaju pravovremeno kako bi se oni na vreme identifikovali i lečili.


Uzroci polipa na grlu

 • Vikanje i glasan govor
 • često “pročišćavanje” grla i iskašljavanje
 • hronični kašalj
 • imitiranje tuđeg glasa
 • često pričanje
 • pevanje neprirodnim tonom

Sve što ima veze sa prekomernim naprezanjem glasnih žica izaziva postepenu traumu. To dovodi do upale i pojave polipa u grlu i na glasnim žicama.


Najčešći simptomi

1. Promukao, “hrapav” glas

Zbog smanjenog intenziteta glasa dolazi do “hrapavosti”. Pošto postoji problem sa cirkulacijom vazduha, često se stiče utisak da osoba nema dovoljno vazduha.


2. Suvoća grla

Pošto se u grlu i grkljanu javlja suvoća, stalno se javlja i potreba za “pročišćavanjem” grla.


3. Napeti mišići vrata

Postoji mnoštvo stvari koje izazivaju napete mišiće, od dehidratacije, preko gojaznosti i lošeg držanja do iznenadnih pokreta, a spisak se tu ne završava. Reč je o čestom problemu koji se javlja zbog blokade mišića u tom delu.Ako se jave polipi na grlu ili vratu, javlja se i jaka tenzija i pritisak na vrat, što dovodi do glavobolja i drugih komplikacija.Često se ovi simptomi veoma kasno povežu sa polipima.


4. Kašalj

Ponekad se javlja osećaj da se nešto zaglavilo u grlu, a kašalj postaje bolan.


5. Zamor glasa i tela

Kada se telo previše napreže, zamor je normalna posledica. Kada dođedo iscrpljenosti glasa, javljaju se i simptomi.


Faktori rizika za polipe u grlu i glasnim žicama

 • alergije
 • duvan
 • nedovoljno vazduha
 • gorušica
 • prekomerna vlažnost vazduha
 • profesije koje zahtevaju neprestano pričanje (profesori, voditelji, pevači)
 • izlaganje iritirajućim gasovima i hemikalijama

Postavljanje dijagnoze polipa na grlu

Ako vas promuklost muči duže od dve nedelje, obratite se lekaru. On će vas pregledati, utvrditi vašu ličnu anamnezu i po potrebi poslati kod specijaliste. Lekari opšte prakse će vas zbog ovakvih problema verovatno poslati kod otorinolaringologa (specijaliste za uho, grlo i nos), logopeda (terapeuta za glas i govor), a po potrebi i kod neurologa. Lekar će vam verovatnouraditi laringoskopiju kako bi vam pregledao pokrete glasnih žica.


Polipi u grlu lečenje

U zavisnosti od broja i veličine polipa, kao i od toga koje simptome oni izazivaju, lečenje se može sprovoditi medikamentima, operacijom ili glasovnom terapijom. To su najčešći pristupi za lečenje polipa na glu i oštećenju glasnih žica zbog kojih polipi i nastaju.

 • Antacidi se daju za lečenje GERB-a i drugih probavnih oboljenja koja izazivaju gorušicu.
 • Hormonskom terapijom se leči hipotireoza.
 • Antihistamini se daju za lečenje alergija.
 • Lekar opšte prakse će vas, po potrebi, uputiti kod specijaliste koji će vam pomoći da ostavite pušenje.
 • Psihoterapija pomaže kod ublažavanja stresa, jer hroničan stres i promene u glasu mogu dovesti do pojave polipa u grlu i glasnim žicama.
 • Steroidi u sprejevima ublažavaju upale i osećaj knedle u grlu.

Glasovna terapija se radi pre nego što operacija polipa ostane jedina opcija. Postoje i specijalisti za glasovnu terapiju (logopedi). Glasovna terapija može pomoći u sledećem:

 • Učenju “glasovne higijene” kako bi se sprečilo stvaranje polipa na glasnim žicama.
 • Ublažavanju ili prekidanju sa određenim ponašanjem koje iritira glasne žice i tako dovodi do polipa.
 • Glasovna terapija za promenu nepravilne visine glasa. Terapeut vas može naučiti da snizite glas do optimalne visine, koja nije štetna za glasne žice.
 • Glasovna terapija za glasne ljude.

Vežbe disanja za poboljšanu tehniku govora (manje opterećenje glasnih žica smanjuje rizik od pojave polipa).

Manje stresa i tehnike opuštanja za glas.

Pevanje bez naprezanja.


Operacija

Operacija polipa se preporučuje samo kada pomenute metode ne pomognu, kada su polipi jako veliki ili kada su prisutni duže vreme.

Bol nakon uklanjanja polipa

Nakon operacije su bolovi jedva osetni. Međutim, kod nekih osoba se javljaju i nešto jači bolovi i tada se preporučuju lekovi protiv bolova.

Oporavak nakon operacije uklanjanja polipa

Prva nedelja: pijte dovoljno tečnosti kako biste razbili mukus. Najbolje je da štedite glasne žice. To, u suštini, znači da ne treba da pričate. Osetljivom tkivu je potreban odmor kako bi se oporavilo. Kao što je potrebno da ne diramo krastu na posečenoj koži jer će u suprotnom krvariti i ostaće nam vidljiviji ožiljak, isto važi i za glasne žice. Ako imate gorušicu, tražite od lekara antacide kako biste sprečili upalu. Tokom tih nekoliko dana pokušajte da udahnete na usta nekoliko puta kako bi vibracija “izmasirala” glasne žice. Kada osetite da vam se grlo sasvim zalečilo moežte početi da pričate. Teško je odupreti se želji za pričanjem, ali morate da se potrudite.  Odmah nakon operacije polipa na glasnim žicama glas će vam sigurno biti bolji nego pre nje. Zatim dolazi do otoka i glas će vam biti grub, dubok i promukao. Za samo pričanje će biti porebno više napora.

Nakon nekoliko dana: možete početi da pričate, ali se ipak potrudite da prvih nekoliko nedelja priču svedete na minimum. Ako pevate, možete pevati po par minuta na dan kako biste se “agrjali”. Nedelju dana nakon operacije stvari će početi da e vraćaju na svoje mesto. Otok neće potpuno proći ni nakon nedelju dana i glas će vam i dalje biti promukao kao da imate upalu grla. Ovo stanje se u početku brzo poboljšava, ali zatim ide sve sporije.

Nakon nedelju dana: sada počnite da pričate češće. Možete pevati do 10 minuta na dan.

Nakon dve nedelje: oporavak je već značajniji.  Neki ljudi već mogu sasvim normalno da pevaju, ali to nije baš preporučljivo. Ako volite da pričate, glasne žice vam mogu zavibrirati i do dva miliona puta. To je prevelik napor za tkivo koje se još uvek oporavlja od operacije. Zato budite strpljivi. Glas će vam se uskoro poboljšati. Ako ste pevač, verovatno moežte da pevate i više tonove.


Zaključak

Kao što i sami možete da vidite, polipi na glasnim žicama i grlu znatno utiču na kvalitet glasa i ponekad onemogućuju pričanje. Ako imate bilo koji od pomenutih simptoma, potražite lekarsku pomoć. Lečenje se sprovodi operacijom ili glasovnom terapijom. Ponekad se operacija radi da bi se uklonili veći polipi, a glasovna terapija se preporučuje tokom perioda oporavka.

Lekar će možda odlučiti da uradi i biopsiju kako bi se utvrdilo da li su izrasline na glasnim žicama kancerogene. Međutim, polipi u grlu obično nisu kancerogeni i biopsija se radi samo kako bi se to i potvrdilo. Govorni terapeuti će raditi sa vama na svim pomenutim stvarima. I vaš terapeut će vam sigurno preporučiti da neko vreme ne govorite i da dozvolite glasnim žicama da se oporave nakon operacije.

Ta pauza će vam pomoći i da sprečite ponovnu pojavu polipa. Zato je najbolje da slušate savete svog lekara i terapeuta.