Popucali kapilari na nogama i licu – najbolje metode za lečenje

0
2862

Ispucali kapilari se pojavljuju na površini kože i nalikuju paukovoj mreži. Pošto su vidljivi, mogu dosta upropastiti fizički izgled. Obično su crvene, plave ili ljubičaste boje.Najčešće se javljaju na licu i nogama, ali se mogu javiti na bilo kom delu tela.Posle nogu i lica najčešće je pucanje kapilara na rukama.Dobre vesti su da se popucali kapilari mogu ukloniti na efikasan i bezbedan način.

Koliko su česti ispucali kapilari?

Popucali kapilari su veoma česta pojava, i javljaju se kod otprilike trećine ljudi. Mnogo se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. Najčešće se javljaju na nogama, jer su noge pod stalnim pritiskom zbog stajanja i hodanja, ali se često javljaju i na licu.

U najvećem broju slučajeva popucali kapilari ne predstavljaju zdravstveni problem. Neprijatni su i ružni, ali ne utiču na cirkulaciju niti stvaraju probleme medicinske prirode. U suštini, nije im ni potrebno lečenje,ali u retkim slučajevima dolazi do komplikacija, i tada se moraju lečiti.

Lečenje ispucalih kapilara

Lečenje ispucalih kapilara se može sprovoditi medicinskim tretmanima i prirodnim putem.

Medicinski tretmani

Zahvaljujući napretku tehnologije, danas imamo mnoštvo različitih tretmana za lečenje popucalih kapilara. Skleroterapija i laser su najpoznatiji tretmani za ispucale vene i kapilare.Postoji još nekoliko tehnika, ali su skupe i teško dostupne, a neke od njih izazivaju i komplikacije.

Šta je skleroterapija?

Skleroterapija se najčešće koristi za lečenje ispucalih kapilara na licu, nogama i drugim delovima tela.Kod ove procedure se ubrizgava određena supstanca u problematičan krvni sud kako bi ga uništila.Danas se sve češće radi i skleroterapija penom.

Veoma je važno uraditi dijagnostiku i procenu pre tretmana. Iz mnogo razloga, veoma je važna stručnost i veština lica koje obavlja skleroterapiju.Čak i ako nakon prvog tretmana sve izgleda kako treba, često se popucali kapilari ponovo jave.

Ako se ne postavi pravilna dijagnoza, ponekad dolazi do komplikacija ako je problem veći od samih ispucalih kapilara.Često je prisutna i venska tromboza, a to može imati fatalne posledice.Ako se ne prepozna ni insuficijencija dubokih vena, to za posledicu ima ponovnu pojavu pucanja kapilara.Veoma je važan i pravilan izbor tečnosti koja će se ubrizgati u vene (sklerozanta), i izbor zavisi od tipa i lokacije kapilara i još mnogih faktora.

Kako ukloniti kapilare na nogama i licu brzo i efikasno ?

Laserska terapija

Laserska terapija je lak i brz način da se rešite ispucalih kapilara. Ovakva vrsta terapije za kojom se efikasno mogu ukloniti kapilari se koristi više od trideset godina.

U suštini, laser zagreva ispucale kapilare i tako ih uništava. Laserski zraci ne oštećuju okolna tkiva. Ovi mrtvi krvni sudovi se reapsorbuju u organizmu u roku od četiri do šest nedelja i onda sasvim nestaju.

Laserska terapija je prilično jednostavna, ali ponekad može stvoriti probleme. Najveći je to što ponekad može biti bolna.

Neki kapilari, koji su direktno povezani sa većim venama, se moraju ukloniti drugim metodama.

Prirodno uklanjanje kapilara na nogama i licu

Osim medicinskih tretmana, na raspolaganju su nam i prirodni načini lečenja ispucalih kapilara. Mada tek nekoliko naučnih ispitivanja pokazuje pozitivne rezultate vezane za prirodne metode koje ćemo opisati u nastavku, većina njih u određenoj veri ublažava vidljivost kapilara. Ipak, ne očekujte čuda i pitajte lekara za savet pre nego što počnete sa nekom od ovih metoda jer  veoma je bitno zašto su se pojavili popucali kapilari.

Jabukovo sirće za kapilare

gljivice u ustima

Ako ste se pitali kako ukloniti kapilare na nogama prirodnim putem, jabukovo sirće je najjeftiniji i najefikasniji način da sami uklonite ispucale kapilare. Jabukovo sirće poboljšava cirkulaciju i ublažava vidljivost ispucalih kapilara.Kupite kvalitetno jabukovo sirće u prodavnici zdrave hrane.

Upotreba

Da biste koristili jabukovo sirće za kapilare, potreban vam je samo čist komad tkanine.

Potopite tkaninu u jabukovo sirće i stavite je na problematično mesto. Sačekajte oko 20 minuta i operite. Ponavljajte postupak dva-tri puta dnevno. Nastavite sa upotrebom jabukovog sirćeta za popucale kapilare dok se ne primete rezultati.

Hamamelis

Hamamelis je veoma dobar za lečenje ispucalih kapilara. Pošto zateže kožu, može pomoći i u lečenju ispucalih kapilara.

Upotreba

Potrebni su vam hamamelis i obična vata. Umočite vatu u preparat i namažite njome problematična mesta na koži. Koristite ovu proceduru dok se popucali kapilari ne povuku.

Borovnica

Borovnica je veoma korisna ako želite da brzo ublažite vidljivost ispucalih kapilara. Borovnica je izvanredna i za lečenje dijareje, upale grla, problema sa očima, loše cirkulacije i dijabetesa.

Borovnice su bogate taninima, flavonoidima i fenolima. Zbog svojih antioksidandnih svojstava, borovnica štiti vene od oštećenja slobodnim radikalima i ojačava zidove krvnih sudova.

Upotreba

Najbolje je da koristite ekstrakt borovnice,  ali ga nemojte koristiti duže od šest nedelja. Ako koristite antikoalgulanse, nemojte koristiti borovnicu.

Ginko biloba

ginko za cirkulaciju

Popularna ginko biloba nije dobra samo za pamćenje, već i za jačanje tkiva u zidovima vena. Ponekad dugo stajanje ili sedenje može dovesti do proširenih vena.

Ako to dugo traje, zidovi vena mogu bukvalno propasti i lako dolazi do proširenih vena.

Ginko biloba vam može pomoći u opuštanju krvnih sudova i poboljšavanju cirkulacije. Takođe podstiče obnavljanje tkiva. Zato je veoma korisna i za lečenje ispucalih kapilara.

Upotreba

Za lečenje ispucalih kapilara, najbolje je uzeti ekstrakt ginko bilobe u razmeri 50:1, jer on ima najjača svojstva.

Svakodnevno uzimajte po 120-140 mg ovog ekstrakta, podeljeno u tri doze.

Najbolje je da pitate lekara za savet oko svojih individualnih potreba.

Đumbir

Ovaj koren može čuda učiniti za vaše ispucale kapilare.

Đumbira sadrži mnogo bioaktivnih komponenti, koje su izvrsne za zdrave krvne sudove. Protein po imenu fibrin se skuplja u onim delovima gde se nalaze oštećeni krvni sudovi.

To, zapravo, čini proširene vene i ispucale kapilare vidljivim. Đumbir uspešno razlaže fibrin i tako se popucali kapilari i proširene vene manje vide.

Đumbir snižava pritisak, a nizak pritisak znači i manji pritisak na same vene. Đumbir deluje kao prirodan antikoalgulans, što olakšava pumpanje krvi srcu. Ako pijete neke lekove za snižavanje pritiska, nemojte koristiti đumbir zbog potencijalnih interakcija.

Upotreba

Za lečenje ispucalih kapilara najbolji je čaj od đumbira. Potrebavan je đumbirov koren, vrela voda i med po ukusu.

Izgnječite ili narendajte kockicu đumbira, prelijte je vrelom vodom i ostavite oko 10 minuta.

Zatim procedite čaj i uživajte. Najbolje je da pijete čaj od đumbira dva do tri puta dnevno.

Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Masaža uljem je popularan lek za ispucale kapilare i proširene vene stotinama godina.

Masaža je sjajan način da poboljšate cirkulaciju. Idealno ulje za masađu je kokosovo ulje.

Ono lako prodire u kožu i hrani kapilare, a donekle može povratiti koži prirodnu boju.

Upotreba

Uzmite malo kokosovog ulja i zagrejte ga.

Stavite ga na ruke i nanesite na deo kože gde u popucali kapilari vidljivi i masirajte kožu.

Masirajte lice svakog dana po dva puta kako biste brzo ublažili vidljivost ispucalih kapilara.

Bioflavonoidi

Ako želite da poboljšate izgled svoje kože, jedite hranu koja sadrži mnogo bioflavonoida. Bioflavonoidi imaju antiinflamatorna svojstva i održavaju vaše krvne sudove jakim,a i sprečavaju oštećenje slobodnim radikalima. Dva tipa bioflavonoida koja su posebno dobra za vaskularno zdravlje su grožđane semenke i proantocijani. Jedite što više grožđa i koristite proizvode koji sadrže grožđe kako biste brzo ublažili ispucale kapilare.

Smanjite izlaganje suncu

Ako su vam popucali kapilari vidljivi na nosu i obrazima, to može biti velik problem. Za početak, sprečite dalju štetu.

Smatra se da kapilari lako pucaju zbog izlaganja suncu,pa je najbolje da ne izlazite na sunce bez zaštite, i da izbegavate jako sunce.

Prevencija ispucalih kapilara

Proširene vene i popucali kapilari su nepoželjnma pojava, jer zaista mogu mnogo naružiti lice.

Postoji dosta prirodnih načina da se ova pojava ublaži, a tu su i razni medicinski tretmani. Međutim, najbolje je učiniti sve kako bi se sprečila pojava ispucalih kapilara. Evo i kako to da uradite.

Koristite losion za sunce

Koža na licu je veoma nežna i osetljiva. Zato je veoma važno da redovno koristite losion za sunce. Izbegavajte i da izlazite napolje po jakom suncu. Sunčeva svetlost vam može samo pogoršati stanje, pa je najbolje da se uvek mažete losionom za sunce kada izlazite napolje.

Krećite se

Potrudite se da ne sedite dugo na jednom mestu, jer to usporava cirkulaciju u celom telu, uključujući i lice, što vam može dosta pogoršati problem.

Ako imate posao koji podrazumeva sedenje, pokušajte da s vremena na vreme ustanete i prošetate kako biste “razbudili” cirkulaciju.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Zdrava telesna težina je veoma važna ako želite da sprečite pucanje kapilara i proširene vene. Ako imate problema sa suvišnim kilogramima, pitajte lekara da vam preporuči neku dijetu. Optimalna telesna težina će smanjiti pritisak na krvne sudove.

Izbegavajte so i jedite više vlakana

So dovodi do zadržavanja vode u organizmu, što dovodi do otoka krvnih sudova i pritiska na vene. Sa druge strane, vlakna sprečavaju opstipaciju i tako smanjuju pritisak na krvne sudove.

Izbegavajte prerađenu i brzu hranu koja sadrži mnogo soli, posebno suhomesnate proizvode. Trebalo bi da jedete što više voća, mesa, integralnih žitarica i svežeg povrća, jer oni sadrže vlakna.

Ispucali kapilari na nogama i licu uzrok

Od cega pucaju kapilari na nogama i licu ?

Popucali kapilari se mogu pojaviti bilo gde, ali se najčešće pojavljuju na licu i nogama.

Uzroci ispucalih kapilara na licu su ponekad drugačiji od faktora koji izazivaju ispucale kapilare na drugim delovima tela. Mada su bezopasni, mogu dosta naružiti lep izgled.

Evo i koji su najčešći uzroci za pucanja kapilara

Venska insuficijencija

Ispucali kapilari na nogama se mogu javiti zbog venske insuficijencije. Najčešći uzroci venske insuficijencije su gojaznost, upale i povišen pritisak.Ponekad su uzroci i nemedinske prirode. Često trljanje kože na licu ili korišćenje jakih sredstava za čišćenje lica ili jake šminke može dovesti do pucanja kapilara na licu.

Slobodni radikali

Slobodni radikali su odgovorni za ispucale kapilare na licu, čak i u većoj meri nego na drugim delovima tela. Često izlaganje suncu može takođe dovesti do ispucalih kapilara na licu, posebno oko očiju. Pušenje takođe izaziva probleme sa venama i arterijama i dovodi do prevremenog starenja, što vene čini još vidljivjim. I pasivno pušenje može dovesti do pojave vidljivih kapilara na licu.

Starenje

Starenje je još jedan čest uzrok ovog problema.  Znaci starenja čine ispucale kapilare još vidljivjim.U suštini, mali kapilari su crveni, a veći su plavi.  Ispucali kapilari na mlađoj koži ostaju crvenkasti dok se ne oporave, ali kod starijih osoba mnogo se teže povlače i mnogo su vidljiviji.

Trudnoća

Trudnoća je još jedan čest uzrok ovog problema. Trudnoća povećava volumen krvi u celom telu, ali smanjuje dotok krvi iz nogu u karlicu.

U nekim slučajevima, problem nastaje i sa cirkulacijom u licu. Kako fetus raste, može dovesti i do proširenih krvnih sudova na lice.

Problem se obično pogoršava u poslednjim fazama trudnoće, a hormonalne promene samo pogoršavaju problem.

Rozacea

Kožna oboljenja – rozacea, ekcem i slična upalna oboljenja – takođe mogu izazvati vidljive kapilare na licu.

Način života

Određene navike mogu izazvati ispucale kapilare. Na primer, stres, malo fizičke aktivnosti i nesanica mogu dovesti do ispucalih kapilara. Sa druge strane, fizička aktivnost poboljšava izgled kože.

Komplikacije koje izazivaju popucali kapilari i vene

Kod većine ljudi, popucali kapilari ne stvaraju komplikacije.Ako se komplikacije i jave, jave se nekoliko godina nakon pucanja kapilara. Najčešće komplikacije su:

Čirevi

Iz ispucalih kapilara mogu se javiti bolni čirevi, posebno oko članaka na nogama i očiju. Oni se javljaju zbog hroničnog pritiska na ta tkiva i vene.

Krvarenja

Ponekad vene koje se nalaze ispod površine kože pucaju i dolazi do blagog krvarenja. Budite pažljivi sa ovim krvarenjima, jer ako se dese jednom, velika je verovatnoća da će se desiti ponovo.

Hronična venska insuficijencija

Ako u vašim venama cirkulacija nije dobra, to može uticati na način na koji koža razmenjuje nutrijente, kiseonik i štetne materije sa krvlju. Ako ta razmena ne funkcioniše kako treba duže vreme, može doći do venske insuficijencije. Hronična venska insuficijencija ponekad dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Znaci i simptomi ispucalih kapilara

Najočigledniji simptomi su vidljivi kapilari i vene na koži. Mogu biti crvene, plave ili purpurne boje.

Najčešći simptomi su:

  • oticanje
  • osip
  • nelagodan osećaja u nogama
  • probadajuć bol
  • čirevi na koži
  • svrab

Posetite lekara u sledećim situacijama:

  • vene vas jako bole
  • imate ranice ili osip
  • vene i kapilari očigledno krvare
  • vene su tople na dodir

Najčešće postavljana pitanja o ispucalim kapilarima

Šta su ispucali kapilari?

Ispucali kapilari su mali površinski krvni sudovi koji pucaju i tada postaju vidljivi na površini kože. Obično podsećaju na paukovu mrežu ili grančice. Mada su deo velikog venskog sistema, nisu “aktivni”, jer ne dovode krv u srce.

Koji su glavni uzroci ispucalih kapilara?

Niko ne zna tačan uzrok pucanja kapilara, ali neki faktori (npr. genetika), povećavaju šanse od ispucalih kapilara. Oralni kontraceptivi, izlaganje suncu i hormonalne promene mogu dovesti do pucanja kapilara, kao i povreda kože.

Kako funkcionišu tretmani za ispucale kapilare?

Savremene tehnologije uklanjaju problematične kapilare, a ne oštećuju one zdrave.

Koja je najbolja procedura za uklanjanje ispucalih kapilara? Skleroterapija ili laser?

Skleroterapija je u upotrebi više od 20 godina, i smatra se oprobanim retmanom. Ova procedura podrazumeva davanje injekcija kako bi se uništili popucali kapilari. Sa druge strane, laserska terapija je danas više u modi jer ne podrazumeva bockanje, ali je i mnogo skuplja.

Da li svako može da se podvrgne skleroterapiji?

Gotovo svako može da se podvrgne skleroterapiji, izuzev trudnica i dojilja. Kontraindikacije su samo određena oboljenja kože, tromboza dubokih vena, temperatura, dijabetes i uzimanje kortikosteroida. Nuspojave skleroterapije su alergijske reakcije, zgrušavanje krvi i upala.

Koje je najbolje vreme za lečenje ispucalih kapilara?

Pošto ovo nije zdravstveni problem koji izaziva ozbiljnije probleme, jedini problem je kozmetičke prirode. Operacija se može uraditi u bilo koje doba. Nikakvi zahvati se ne rade jedino ako je u pitanju trudnica.

Da li je moguće dobiti ispucale kapilare nakon tretmana?

Popucali kapilari koji se otklone na bilo koji način se ne pojavljuju ponovo, ali uvek postoji rizik od pucanja novih kapilari. Dakle, odgovor je “da”, nikada ne znate da li će doći do pucanja drugih kapilara, tako da nema definitivnog leka.