Pormećaj hormona: 15 simptoma i saveta za lečenje

0
14135
poremecaj hormona
Svaka žena zna koliko nevolja, stresa i frustracija može izazvati hormonski disbalans. Kada nivo hormona oscilira, osećamo bes, ranjivost, umor, promene rapoloženja, a tu su i neprijatne akne.

Bez obzira na to šta vaš partner možda kaže, hormonalna ravnoteža je ključ ženskog zdravlja i nije samo bezvezni izgovor za promene raspoloženja i melanholiju.

Znaci poremećaja hormona ne utiču samo na raspoloženje i emocije. Nivo hormona direktno utiče na naše šanse za trudnoću, ovulaciju i libido.

Ovde ćemo videti koji su sve simptomi poremećaja hormona i zašto se njihov nivo konstantno menja. Pre svega, da vidimo zašto je hormonalna ravnoteža toliko važna.

hormonski disbalans

Šta su hormoni?

Hormoni su biohemijske supstance koje luče žlezde u telu, i oni kontrolišu većinu telesnih funkcija: od jednostavnih stvari poput gladi i pospanosti, pa do složenih kao što je nastupanje puberteta i rad reproduktivnih organa.

Ako znamo šta sve utiče na naše hormone, lakše ćemo ih držati pod kontrolom. I samo mali poremećaj u toj ravnoteži hormona može izazvati veoma ozbiljne simptome.

Na primer, nadbubrežne žlezde luče kortizol, koji je veoma važan za odgovor organizma na stres. Visok nivo kortizola utiče na seksualni nagon i menstrualni ciklus. Kortizol je odgovoran za anksioznost i depresiju.

Jajnici luče polne hormone (estrogen, progesteron, testosteron) koji kontrolišu menstrualni ciklus, plodnost i seksualni nagod. Smatra se da je estrogen važan i za kognitivne funkcije, zdravlje dojki i kardiovaskularni sistem.

Ostali hormoni kontrolišu neke druge telesne funkcije. Leptin utiče na našu težinu i zadržavanje masnoća, melatonin je odgovoran za dobar san, a tiroksin reguliše metabolizam i otkucaje srca.

Šta izaziva poremećaj hormona ?

Hormoni moraju sinhrono da rade kako bismo bili sasvim zdravi. Ipak, kod žena su oscilacije u nivou hormona jako česte, pa ako mislite da je uzrok vaših problema hormonalni poremećaj – niste sami.

Najčešći uzroci hormonalnog disbalansa kod žena su predmenstrualni sindrom, trudnoća i menopauza. Međutim, i drugi faktori mogu izazvati poremećaj hormona. Suvišni kilogrami, nedovoljno fizičke aktivnosti i manjak sna mogu izazvati haos u nivou hormona.

Još jedan uzrok ovakvih fluktuacijahormona može biti i nedovoljno aktivna štitna žlezda, koja ne luči dovoljno svojih hormona. Hipotiroidizam dovodi do letargije, izaziva promene u menstrualnom ciklusu i višak kilograma.

I dijabetes je čest uzrok hormonalnog disbalansa, i ne uključuje samo insulin, već i druge hormone koji imaju neke veze sa šećerom, hormon rasta i polne hormone.

Česti simptomi poremećaja hormona

Ako znate uzroke poremećaja hormona, lako možete otkriti uzrok i povratiti hormonalnu ravnotežu. Ponekad je potrebno samo da napravite par promena u svojim navikama, i vaše telo će početi da luči dovoljno hormona. Ponekad je potrebno okrenuti se prirodnim lekovima kako biste ublažili simptome i uklonili uzrok hormonalnih problema.

 1. Poremećaji spavanja

Nagli skok progesterona tokom mesečnog ciklusa dovodi do nesanice. Progesteron može napraviti problem sa spavanjem.

Nivo estrogena i progesterona naglo opada nakon porođaja. Zato mnoge žene nakon porođaja imaju problema sa spavanjem, a nizak nivo drugih hormona je ponekad uzrok postporođajne depresije.

 1. Promene raspoloženja, anksioznost i depresija

Hormonski disbalans može izazvati nagle promene raspoloženja i povećanu anksioznost, posebno pre menstruacije i tokom menopauze.

Nivo estrogena neprestano oscilira tokom svih 28 dana menstrualnog ciklusa, od prve do poslednje menstruacije. Žene sa manjkom estrogena su sklonije emotivnim stresovima. Smatra se da dovoljno estrogena umiruje štetne efekte hormona stresa.

Fluktuacije hormona kortizola, kao i hormona koje luče hipofiza i hipotalamus izazivaju depresiju. Nizak nivo kortizola se često javlja kod žena koje imaju fibromijalgiju i simptome depresije.

Ako je vaša anksioznost ili depresija rezultat hormonalnih poremećaja, pokušajte da prirodnim putem uklonite te simptome (naravno, nakon konsultacije sa lekarom).

 1. Akne

Akne i bubuljice obično povezujemo sa hormonima, i to sa dobrim razlogom.

Mada se akne javljaju kada dođe do infekcija zapušenih pora na koži, lekari smatraju da su hormonalne promene pravi uzročnik akni. Nizak nivo androgenih hormona može pogoršati situaciju sa aknama. 

 1. Masnoće na stomaku i trajni višak kilograma

Pošto su hormoni direktno povezani sa telesnom težinom, hormonalni disbalans može dosta otežati skidanje suvišnih kilograma.

Visok nivo estrogena, kortizola i insulina u kombinaciji sa malo testosterona i dehidroepiandrosterona (DHEA) dovodi do taloženja masnoća na stomaku.

Sa druge strane, suvišne masnoće na stomaku čine situaciju sa hormonima još gorom. Suviše masnoća na stomaku može takođe početi da luči hormone, koji utiču na zdravlje.   

Manjak hormona štitne žlezde usporava metabolizam i dovodi do suvišnih kilograma.

 1. Gubitak mišićne mase

Hormoni rasta nam pomažu da steknemo dobru mišićnu masu, a manjak hormona može dosta uticati na našu sposobnost da tu masu održimo jakom.

Hipofiza luči hormone rasta koji stimulišu rast tkiva. Ovi hormoni reaguju sa insulinom i direktno utiču na mišićnu masu.

Ali, jeste li znali da zeleni paradajz i jabuke mogu sprečiti gubitak mišićne mase? Naučnici su dokazali da jabuke i zeleni paradajz sadrže sastojke koji mogu sprečiti atrofiranje i slabljenje mišića.

 1. Znojenje

Problem sa prekomernim znojenjem je jedan od čestih simptoma poremećaja hormona. Hormoni kontrolišu našu telesnu temperaturu, i ako sa njima nešto nije u redu, može doći do prekomernog znojenja.

Međutim, reč je obično o bezazlenim poremećajima koji relativno brzo prolaze i ne izazivaju teške simptome. 

 1. Problemi sa pamćenjem

Ako neprestano zaboravljate gde ste nešto ostavili, moguće je da je uzrok tome hormonski poremećaj. Drastičan pad hormona kod žena koje ulaze u menopauzu dovodi do zaboravljanja i konfuzije. Hormoni stresa mogu uticati na funkciju mozga i mogu izazvati probleme sa pamćenjem.

I pad nivoa estrogena može izazvati zaboravnost, probleme u samom procesu mišljenja i probleme sa koncentracijom.

Povišen kortizol negativno utiče na kratkoročno pamćenje.

 1. Napadi gladi

Česti napadi gladi mogu biti još jedan znak da nivo vaših hormona nije kako treba. Naš organizam luči mnoštvo hormona koji kontrolišu apetit i glad. Bilo kakav disbalans ovih hormona izaziva jaku glad, što u konačnici dovodi do suvišnih kilograma.

Konkretno, dva hormona – leptin i grelin – su najvažnija za kontrolu osećaja gladi. Kada jedemo, leptin nam smanjuje apetit. Međutim, grelin povećava apetit i čini da se osećamo gladnim ubrzo nakon obroka.

 Još jedan važan faktor koji može izazvati probleme sa hormonima koji kasnije izazivaju napade gladi jeste nedovoljno kvalitetnog sna. Dakle, san nije tek onako važan, već nam može dosta pomoći u borbi protiv gojaznosti.

 1. Problemi sa varenjem

Stres ima poguban učinak na naše zdravlje, jer stimuliše lučenje određenih hormona. Sigurno ste nekada osetili kako vam “kuva” u stomaku od neke stresne situacije. Taj osećaj je povezan isključivo sa hormonima.

Estrogen i neki hormoni stresa utiču na mikrofloru u crevima kada smo pod stresom. Zdrave bakterije u probavnom traktu i zdrava ishrana smanjuju ovakav odgovor organizma.

Takođe, mnogo hormona koje luče jajnici su zapravo odgovorni za grčeve pre menstruacije, kao i za nadutost i probleme sa zatvorom. Konkretno, grčevi su mnogo jači kod žena sa sindromom iritabilnih creva.

 1. Stalna iscrpljenost

Svi se mi izmorimo s vremena na vreme, ali ako ste neprekidno iscrpljeni i bezvoljni, možda je uzrok tome problem sa tiroksinom, hormonom štitne žlezde. I promene u nivou drugih hormona, koje se javljaju zbog malo sna, mnogo stresa ili menstrualnog ciklusa, mogu izazvati hronični umor.

Lučenje hormona igra značajnu ulogu u razvoju sindroma hroničnog umora. Hipotiroidizam izaziva stalan umor, gojenje i slabost mišića.

 1. Glabovolje i migrene

Poremećaj hormona vezan za menstrualni ciklus može izazvati glavobolje, pa čak i jake migrene. Mnogi faktori, poput stresa i umora, mogu izazvati glavobolju. Međutim, hormonalni faktor je zapravo glavni kada je reč o glavoboljama kod mnogih žena.

Ove glavobolje nestaju kada se nivo estrogena stabilizuje. Smatra se da oscilacije u nivou estrogena izazivaju lučenje hemikalija koje su posredno povezane sa glavoboljom.

 1. Toplotni napadi i noćno znojenje

Toplotni napadi (valunzi) i noćno znojenje su još jedan znak poremećaja hormona. Valunzi se često povezuju sa menopauzom.

Oni su, zapravo, jedan od najčešćih razloga zbog kog žene u menopauzi posećuju svog lekara. Toplotni napadi mogu drastično uticati na san, izazvati depresiju i još čitav niz tegoba.

Disbalans u nivou estrogena može izazvati jak osećaj vrućine na licu, vratu i grudima. To deprimira mnoge žene, jer je ove toplodne napade veoma teško ignorisati.

 1. Suvoća vagine

Promene u vaginalnom zidu koje dovode do suvoće vagine su česte kod poremećaja hormona. To dovodi do bolnog i neprijatnog seksa i svraba.

Estrogen nam je neophodan da bi vagina ostala vlažna i da bi se u njenoj unutrašnjosti zadržao potreban mukus. Pad nivoa estrogena se često javlja tokom menopauze, nakon porođaja ili uklanjanja jajnika.  

Najbolji prirodni lekovi za lečenje suvoće vagine su supozitorije sa vitaminom E ili kokosovo i maslinovo ulje.

 1. Promene na grudima

Promena nivoa ženskih polnih hormona ponekad izaziva pojavu čvorića u grudima, koji su meki i bolni na dodir. Ovi čvorići se javljaju zbog promena u nivou hormona, i reč je obično o bezazlenim cistama. Naravno, ako ikada napipate čvorić u grudima, bez odlaganja idite lekaru kako biste isključili mogućnost da je reč o karcinomu.

Često ženama u menopauzi grudi ili mnogo više porastu ili se dosta opuste. Razlog tome je pad nivoa hormona u tkivu u dojkama, što tkivo čini manje gustim.

Promene na grudima kod žena su veoma česte i retko kad su kancerogene. Te promene se dešavaju zbog hormonalnih promena i starenja, a čvorići se ponekad javljaju i pred menstrualni ciklus.  

 1. Slab seksualni nagon

Pošto jajnici luče polne hormone, svaki poremećaj u njihovom lučenju i radu se direktno odražava i na libido. Estrogen pojačava seksualni nagon, a progesteron ga smanjuje.

Mesečne fluktuacije u nivou ovih hormona drastično utiču na seksualnu želju. Kada je nivo progesterona povišen, seksualna želja se smanjuje.

Ako smatrate da imate neko oboljenje koje izaziva poremećaj hormona, obratite se svom lekaru ili specijalisti (ginekologu, endokrinologui) kako biste utvrdili o čemu je reč. Ovi lekari će vam pomoći da utvrdite od čega bolujete i dati vam adekvatnu terapiju kako bi izlečili disbalans hormona.