Povećani trombociti u krvi i kako ih smanjiti

0
36720
povecani trombociti

POVEĆAN BROJ TROMBOCITA U KRVI ILI TROMBOCITOZA može da dovede do stvaranja krvnog ugruška i fatalnog ishoda.Saznajte koji su mogući uzroci za ovo stanje i kako smanjiti trombocite…

Šta su trombociti ?

Trombociti ili krvne pločice su sićušne krvne ćelije koje pomažu vašem telu da stvori tkiva kako bi prestalo krvarenje. Ako se jedan od krvnih sudova ošteti, on šalje signale kojei aktiviraju trombocite. Trombociti zatim ”žure” do mesta oštećenja i formiraju ugrušak ili krastu kako bi se zaustavilo krvarenje.

Ovaj proces širenja preko oštećenog krvnog suda za zaustavljanje krvarenja naziva se adhezija. Kada trombociti dođu do mesta povrede, nastaju lepljive strukture koje im pomažu da se pridržavaju. Oni takođe šalju hemijske signale kako bi privukli više trombocita, kako bi se nagomilali u procesu formiranja ugruška, što se zove agregacija.

trombociti povecani

Trombociti se proizvode u koštanoj srži zajedno sa belim i crvenim krvnim zrncima. Kada se trombociti proizvedu i cirkulišu u krvotok, oni žive 8 do 10 dana.

Pre nego što objasnimo zašto trombociti mogu biti povećani da vidimo prvo kako se odvija stvaranje trombocita…

Proizvodnja trombocita

Trombociti se proizvode u koštanoj srži, kao i crvene ćelije i većina belih krvnih zrnaca. Trombociti se proizvode iz veoma velikih ćelija koštane srži, koje se zovu megakariociti.

Kako se megakariociti razvijaju u gigantske ćelije, oni prolaze kroz proces fragmentacije koja rezultira oslobađanjem preko 1.000 trombocita po megakariocitu. Dominantni hormon koji kontroliše razvoj megakariocita je trombopoetin (skraćeno kao TPO).

Trombociti referentne vrednosti

trombocitoza

Pod mikroskopom, trombocit izgleda kao mala ploča. Plt nalaz krvi (plt skraćeno od ”platelets” ili trombociti) može da pokaže da li vaša koštana srži pravi dovoljan broj trombocita.

Kada su u pitanju plt tombociti referentne vrednosti su: od 150.000 do 450.000 trombocita po mikrolitru krvi.

Rizik za spontano krvarenje se razvija ako broj trombocita pada ispod 10,000 do 20,000. Ali kada broj trombocita bude manji od 50.000, krvarenje će verovatno biti ozbiljnije ako se osoba iseče ili ima modrice.

Neki ljudi imaju previše trombocita i mogu imati broj trombocita veći od 500.000 do više od milion!


Povećani trombociti ukazuju na

niski trombociti

Trombocitoza je poremećaj u kojem telo proizvodi previše trombocita (krvnih pločica), koji igraju važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Poremećaj se naziva reaktivna trombocitoza ili sekundarna trombocitemija, kada su uvećani trombociti u krvi uzrokovani osnovnim oboljenjem, kao što je infekcija.

Retki uslovi dovode do toga da koštana srž proizvede previše trombocita, ponekad čak i milion ili dva miliona po mikrolitru. Kod nekih od ovih pacijenata postoji povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka, ali mnogi pacijenti sa ovim poremećajima nemaju problema.

Visoki trombociti u krvi (trombocitoza) takođe mogu, manje uobičajeno, biti uzrokovani bolestima krvi i koštane srži. Kada je uzrokovana poremećajem koštane srži, trombocitoza se naziva autonomna, primarna ili esencijalna trombocitoza ili esencijalna trombocitemija.

Lekar može otkriti trombocitozu u rutinskim rezultatima testa krvi koji pokazuju visok nivo trombocita. Ako test krvi ukazuje na trombocitozu, važno je odrediti da li je reaktivna trombocitoza ili esencijalna trombocitemija.


Uvećani trombociti u krvi simptomi

Reaktivna trombocitoza retko uzrokuje simptome. Često se znakovi i simptomi odnose na osnovno stanje. Ako se javljaju simptomi reaktivne trombocitoze, oni mogu uključivati:

 • Glavobolja
 • Vrtoglavica ili nesvestica
 • Bol u grudima
 • Slabost
 • Privremene promene vida
 • ukočenost ili trnjenje ruku i stopala.

Pošto trombocitoza verovatno ne izaziva simptome, verovatno nećete znati da imate ovo stanje, osim ako rutinski test krvi ne otkrije više od normalnog broja trombocita. Ako rezultati testa krvi pokazuju visok broj trombocita, vaš lekar će pokušati da odredi razlog za to.


Uzroci

krvna slika trombociti

Koštana srž – sunđerasto tkivo unutar kostiju – sadrži matične ćelije koje mogu postati crvene krvne ćelije, bele krvne ćelije ili trombociti (krvne pločice).

Trombociti se drže zajedno, pomažući da se stvori krvni ugrušak koji zaustavlja krvarenje kada se ošteti krvni sud, kao što je kada se posečete. Kao što smo rekli, normalni broj trombocita varira od 150.000 do 450.000 trombocita po mikrolitru krvi.

Ako postoji trombocitoza uzrokovana poremećajima koštane srži (esencijalna trombocitemija), koštana srž proizvodi previše ćelija koje formiraju trombocite (megakariocite), što oslobađa previše trombocita u krv. Kod esencijalne trombocitemije postoji mnogo veći rizik od komplikacija krvarenja.

Prema tome, ako rezultati vašeg testa krvi otkrivaju visok broj trombocita, važno je da vaš lekar odredi da li imate esencijalnu trombocitemiju ili reaktivnu trombocitozu.

Uzroci reaktivne trombocitoze uključuju:

 • Akutno krvarenje i gubitak krvi
 • Alergijske reakcije
 • Rak
 • Hronično otkazivanje bubrega ili drugi poremećaj bubrega
 • Vežbanje
 • Infarkt
 • Bajpas koronarne arterije
 • Infekcije, uključujući tuberkulozu
 • Nedostatak gvožđa

Hemolitička anemija – vrsta anemije u kojoj telo uništava crvene krvne ćelije brže nego što ih proizvodi, često zbog određenih bolesti krvi ili autoimunih poremećaja.

Upala, kao što su reumatoidni artritis, celijačna bolest, poremećaji vezivnog tkiva ili upalna bolest creva

Lekovi koji mogu izazvati reaktivnu trombocitozu uključuju:

– Epinefrin (AUVI-Q, EpiPen, drugi)

– Tretinoin (Retin-A, Renova, drugi)

– Vinkristin sulfat (Marqibo Kit)

– Heparin natrijum.

Povišeni trombociti kod dece

Povećani trombociti kod dece mogu da budu normalno stanje. Ukoliko su veoma povišeni trombociti kod dece, ovo bi svakako trebalo ispitati jer može da ukazuje na veliki broj bolesti (kao što je navedeno iznad).


Kako smanjiti trombocite u krvi

Lečenje reaktivne trombocitoze je usmereno na osnovni uzrok. Ako je nedavna operacija ili povreda ono što je uzrokovalo značajan gubitak krvi, visoki trombociti u krvi možda neće trajati dugo. Ako je uzrok hronična infekcija ili zapaljenska bolest, broj trombocita može ostati visok dok stanje ne bude pod kontrolom. U većini slučajeva, broj trombocita se vraća u normalu nakon što se reši osnovni uzrok.

Dakle, ako se pitate kako smanjiti trombocite u krvi – treba najpre izlečiti osnovni uzrok.


Antitrombocitna terapija

Ukoliko postoji reaktivna trombocitoza, malo je verovatno da će biti neophodna upotreba lekova ili medicinskih procedura kako biste smanjili broj trombocita. Takođe je malo verovatno da ćete doživeti zgrušavanje krvi ili krvarenje.

Uklanjanje slezine (splenektomija) može prouzrokovati doživotnu trombocitozu, ali je malo verovatno da će vam trebati lečenje.

Autor teksta Dr. Bojan Urosevic

Izvori: (1) (2) (3) (4)