Povišen kreatinin u krvi i kako ga smanjiti prirodnim putem

0
30732
smanjiti kreatinin prirodnim putem

Uzroci povišenog nivoa kreatinina u krvi

Kreatinin se meri prilikom rutinske analize krvi i on je odraz opšteg metaboličkog zdravlja. Normalna vrednost kreatinina u krvi za muškarce je oko 0,6 – 1,2 miligrama po decilitru (mg/dl) i 0,5 – 1,1mg/dl za žene (53 – 106mmol/l za muškarce i 44 – 97mmol/l za žene). Kreatinin je hemijski otpadni materijal koji se nalazi u krvi – nusprodukt normalne, svakodnevne mišićne kontrakcije. U normalnim okolnostima bubrezi ga filtriraju i uklanjaju iz organizma prilikom mokrenja.

Privremeno povišen kreatinin može da se javi, bez obzira na rad bubrega, usled uzimanja određenih suplemenata ili medikamenata, dehidracije, konzumiranja velike količine mesa ili proteina, kao i prilikom oblikovanja mišića pomoću treninga sa velikim opterećenjem.

Bolesti bubrega i povišen nivo kreatinina

Abnormalno visok kreatinin može da ukazuje na oštećenje bubrega ili hroničnu bolest bubrega. Funkcionalno oštećenje bubrega može da nastane usled teške infekcije ili slabog dotoka krvi u bubrege. Smanjen dotok krvi ili nizak krvni pritisak mogu da budu posledica zatajenja srca, bolesti arterija ili teške dehidracije.

Još jedan razlog je gubitak arhitektonskih jedinica bubrega u kojima se odvija filtracija – glomerula. Visok kreatinin u krvi i smanjena ekskrecija su znakovi gubitka glomerularne funkcije – ili brzine glomerularne filtracije. Bolesti koje zahvataju mikroskopske krvne sudove u glomerulima, poput dijabetesa ili zapaljenskih autoimunih bolesti bubrega, kao što je lupus, mogu da oštete nežne strukture koje učestvuju u procesu filtracije u bubrezima. Neka nasledna oboljenja, kao što je Gudpastureov sindrom (retko autoimuno oboljenje kod koga antitela napadaju bazalnu membranu pluća i bubrega, usled čega dolazi do krvarenja u plućima i otkazivanja rada bubrega), reaguju na infektivne agense (kao što je streptokok), a i oštećenje zbog uzimanja nekih medikamenata može da smanji funkciju bubrega.

U druga oboljenja koja mogu da dovedu do oštećenja i izazovu visok kreatinin u krvi spadaju:

 • rabdomioliza (naglo oštećenje skeletnih mišića zbog oštećenja mišićnog tkiva)
 • mišićna distrofija
 • giht
 • naporan trening
 • šok koji dovodi do gubitka krvi
 • opekotine

Simptomi povišenog nivoa kreatinina

Neke osobe kd kojih se javi povišen kreatini u krvi mogu da osećaju sledeće simptome:

 • konfuziju
 • malaksalost
 • kratak dah
 • umor
 • dehidraciju

Faktori koji mogu utiču na rezultate analize krvi

 1. medikamenti: fenitoin, vitamin C, diuretici, neki antibiotici, cimetidin i kinin
 2. naporan trening dva dana pre davanja uzorka krvi
 3. konzumiranje velike količine mesa (oko 230g) u roku od 24 sata pre testiranja

Opstrukcija urinarnog trakta i povišen nivo kreatinina

Još jedan razlog za lošu filtraciju u bubrezima može da bude prepreka protoku urina iz bubrega. Blokada urinarnog trakta, posebno mokraćovoda (kroz koji tečnost iz bubrega prelazi u bešiku), same bešike ili mokraćna cev, dovešće do opstrukcije protoka a posledica će biti visok kreatinin u krvi. U oboljenja koja mogu da dovedu do blokade urinarnog sistema spadaju bubrežni kamenci, urođena opstrukcija, stvaranje ožiljačnog tkiva nakon povrede ili operacije, slabo pražnjenje bešike (odnosno benigno uvećanje prostate) ili kancer prostate. Analiza krvi obično pokazuje normalne vrednosti – naročito kada postoji samo parcijalna opstrukcija – međutim, analiza može da pokaže i visok nivo kreatinina ako postoji potpuna opstrukcija koja traje više od nekoliko sati.

Izvori kreatinina

Osim što se stvaraju u skeletnim mišićima, kreatin i kreatinin su prisutni i u mesu koje je deo ishrane. Vegetarijanci imaju manji unos ovih supstanci od osoba čija je ishrana bogata mesom, posebno govedinom. Kreatin je molekul koji se ponaša kao mišićno skladište energije i razlaže se u kreatinin. Osobe koje žele da povećaju masu i poboljšaju izgled mišića ponekad uzimaju suplemente soli kreatina ili estere kreatina. Visok unos kroz ishranu ili suplemente može da poveća brzinu proizvodnje kreatinina, podigne nivo kreatinina u krvnoj plazmi i urinu.

Kako smanjiti kreatinin prirodnim putem

Ako uzrok za visok nivo nije teška bolest bubrega možete smanjiti kreatinin piridnim putem.Već smo pomenui da ishrana, naporan trening ili fizički rad i lekovi mogu da povećaju njegov nivo pa uklanjanjem ovih uzroka gotovo uvek možete smanjiti kreatinin.

Snižavanje povišenog nivoa kreatinina prirodnim putem

Kreatinin je indikatorski hemijski otpad koji pokazuje rad bubrega. Muškarci obično imaju nešto viši nivo kreatinina (0,6 – 1,2 mg/dl/53 – 106mmol/l) od žena (0,5 – 1,1mg/dl/44 – 97mmol/l) zbog veće mišićne mase, a stoga i bržeg metabolizma. Ako to uzmemo u obzir, prekomerno povišen nivo kreatinina svakako nije nešto što bi trebalo da očekujemo i predstavlja abnormalnost koja često ukazuje na disfunkciju bubrega ili jetre. Do ove abnormalnosti može da dođe iz nekoliko razloga, počevši od dehidracije, prekomerne upotrebe medikamenata poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova (aspirin, na primer), povišenog krvnog pritiska, dijabetesa do povišenog unosa mesa, bodibildinga itd.

Simptomi koji obično ukazuju na značajno povišen nivo kreatinina, uključuju povećano ili smanjeno mokrenje, promenu boje mokraće, umor, kratak dah, mučninu i povraćanje. Pošto je ovako visok nivo kreatinina obično pokazatelj ozbiljnih problema sa bubrezima, preporučljivo je da posetite nefrologa. Međutim, uz prepisane lekove, postoje i neki kućni koji su se pokazali kao delotvorni za rešavanje ovog problema. Preporučljivo je da se posavetujete sa lekarom pre nego što počnete da ih koristite, pošto neki od prirodnih lekova mogu da ometaju delovanje funkcionalne grupe prepisanih lekova.

Cimet

Kada je u pitanju lečenje i snižavanje povišenog kreatinina, cimet je visoko cenjen. Zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, on pospešuje filtraciju u bubrezima, a samim tim i učinak bubrega. Pomaže i kod regulacije nivoa šećera u krvi koji može da dovede do dodatnih oštećenja bubrega. Pošto prekomerna upotreba cimeta može da ispolji bumerang efekat kad neko želi smanjiti kreatinin, pogoršavanjem već postojećeg ozbiljnog oboljenja bubrega, ako želite korisno delovanje, pridržavajte se sledećeg:

Doza ne sme da bude veća od ½ do najviše 1 kašičice cimeta koji se unosi kroz svakodnevnu ishranu ili u kombinaciji sa različitim vrstama napitaka, kao što su smutiji, na primer.

Čaj od kamilice

Osim što ima blago umirujuće i opuštajuće dejstvo, prijavljeni su i slučajevi da konzumiranje čaja od kamilice može smanjiti povišeni nivo kreatinina prirodnim putem. Biljni čaj od cvetova kamilice, dva puta dnevno, daje korisne rezultate kod snižavanja nivoa kreatinina na normalne vrednosti.

Kukuruzna svila

Kukuruzna svila, koja je poznata i po svom delovanju na snižavanje nivoa kalijuma i šećera u krvi, ujedno je i veoma koristan agens koji može smanjiti kreatinin u krvi.

Kako ovo postiže ?

Ovo postiže svojim diuretičkim delovanjem, zahvaljujući čemu se povećava izbacivanje mokraće i ispira višak kreatinina. Osim toga, njeno antiinflamatorno dejstvo smanjuje edeme i povišeni krvni pritisak. Mada se ne preporučuje osobama koje su alergične na kukuruz ili osobama koje su ranije imale bolesti bubrega ili jetre, konzumiranje biljnog čaja od kukuruzne svile, tri puta dnevno, daje upečatljive rezultate kad je u pitanju smanjenje kreatinina.

Žalfija

Žalfija je poznata kao veoma koristan prirodni lek za probleme usled povišenog nivoa kreatinina. Žalfija deluje tako što pojačava izlučivanje viška kreatinina poboljšavanjem filtracije u bubrezima i, u isto vreme, pojačava izbacivanje mokraće iz bubrega. Premda je preporučljivo da izbegavate žalfiju ukoliko imate dijabetes ili ranije bolesti bubrega ili jetre, konzumiranje biljnog čaja od žalfije može da ima veoma korisno dejstvo na smanjenje kreatinina.

Ječam

Ječmena voda je dobro poznati prirodni diuretički agens, koji deluje kao čistač bubrega, pošto smanjuje nivo uree, pospešuje mokrenje i leči komplikacije poput nefrokalcinoze (nakupljanje kalcijuma u bubrezima). Snižava i nivo glukoze u krvi i blagotvorno deluje na sistem za varenje jer ima visoku hranljivu vrednost i bogat sadržaj vlakana. Mada se ne preporučuje osobama koje praktikuju ishranu sa niskim sadržajem kalijuma, korišćenje ječma u obliku brašna ili konzumiranje ječmene vode (4 šolje dnevno) daju izuzetne rezultate.

Pored pomenutih kućnih lekova, evo još nekih saveta koji mogu da vam pomognu da snizite  kreatinin u krvi:

 • svakodnevno pijte bar 2 – 2,5l vode
 • izbegavajte namirnice bogate proteinima ili aminokiselinom argininom (prethodnikom kreatinina)
 • konzumirajte više namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama
 • izbegavajte ekstremno naporne fizičke aktivnosti