Povišena mokraćna kiselina u krvi i urinu (hiperurikemija) uzroci i metode za lečenje

0
4318
mokracna kiselina u urinu

POVIŠEN NIVO MOKRAĆNE KISELINE (urinske kiseline) zove se hiperurikemija i može da poveća rizik od pojave gihta i otkazivanja bubrega.

Saznajte šta dovodi do povećanja mokraćne kiseline u krvi i urinu i kako da se delotvorno borite protiv njega.

Mokraćna, ili urinska kiselina, je supstanca uobičajeno prisutna u organizmu, pošto je to nusproizvod razlaganja purina (aromatska organska jedinjenja kojih ima u skoro svim namirnicama, ali u različitoj količini) u procesu varenja. Namirnice, kao što su džigerica, inćun, skuša, pivo i suvi pasulj, spadaju u one koje su bogate purinima.

U najvećem broju slučajeva mokraćna kiselina se rastvara u krvi i odlazi u bubrege, odakle se izbacuje mokraćom.

Ponekad nivo mokraćne kiseline može da bude povišen ako organizam ne može da je izbaci pomoću mokraće ili kada organizam proizvodi previše ove kiseline. Ovo abnormalno stanje je poznato kao hiperurikemija (povišen nivo mokraćne kiseline u krvi).

Nivo mokraćne kiseline (urinske kiseline) u organizmu može da se izmeri na dva načina – analizom urina i analizom krvi.

Normalne vrednosti mokraćne kiseline u krvi kreću se u opsegu od 3,0 – 7,0mg/dl, a kod osoba koje pate od hiperurikemije ova vrednost može da bude viša od 7,0mg/dl.

Ovako visok nivo mokraćne kiseline u krvi zahteva medicinsku intervenciju i lečenje kojim će se nivo mokraćne kiseline vratiti u normalan opseg vrednosti.

Normalne vrednosti mokraćne kiseline u urinu

Normalne vrednosti mokraćne kiseline u urinu se kreću u opsegu od 250 – 750mg/24h (1,48 – 4,43 mmol/24h).

Referentne vrednosti mogu donekle da se razlikuju od laboratorije do laboratorije. Neke laboratorije koriste druge merne jedinice ili analiziraju drugačiji uzorak. Rezultate analize urinske kiseline u mokraći bi trebalo da protumači vaš lekar.

Šta znače abnormalne vrednosti ?

Povišeni nivo mokraćne kiseline u urinu može da bude posledica sledećeg:

 • organizam nije u stanju da preradi purine (Leh-Nihanov sindrom)
 • neke vrste kancera koji su se proširili (metastazirali)
 • bolest koja dovodi do razlaganja mišićnih vlakana (rabdomioliza)
 • poremećaj koji utiču na koštanu srž (mijeloproliferativni poremećaj)
 • poremećaj bubrežnih tubula kod koga neke supstance, koje se u normalnim okolnostima apsorbuju u krvotok, bubrezi ispuštaju u mokraću (Fankonijev sindrom)
 • giht
 • ishrana sa visokim sadržajem purina

Sniženi nivo mokraćne kiseline u urinu može da bude posledica sledećeg:

 • bubrezi koji ne mogu da se pravilno oslobode mokraćne kiseline, što može da dovede do gihta ili oštećenja bubrega
 • bubrezi koji nisu u stanju da normalno filtriraju tečnosti i otpadne materije (hronični glomerulonefritis)
 • trovanje olovom
 • dugotrajni (hronični) alkoholizam

O povišenom nivou mokraćne kiseline u urinu i načinima za snižavanje više u nastavku vraćamo se na mokraćnu kiselinu u krvi


Zašto je povišen nivo mokraćne kiseline u krvi zabrinjavajući?

mokracna kiselina

Abnormalna vrednost mokraćne kiseline može da izazove zdravstvene probleme. Giht je jedna od najčešćih komplikacija hiperurikemije. Ovo je zapaljensko, artritično oboljenje koje izaziva bolove i onesposobljava osobe koje od njega pate.

Hiperurikemija povećava stepen rizika od pojave gihta, pošto se mokraćna kiselina nakuplja u krvi i izaziva formiranje kristala mikroskopske veličine u zglobovima. Ovi kristali mogu da dopru do hrskavice zgloba i izazivaju bol kada prilikom kretanja dođe do trenja sa kostima.

Prvi znak gihta je bol i upala nožnog palca. Međutim, giht može da zahvati i druge zglobove, uključujući i gležnjeve, pete, ručne zglobove, ramena, karlicu i kičmu.


Hiperurikemija dovodi i do taloženja toksičnog otpada u bubrezima. Dugotrajna hiperurikemija stoga može da dovede do otkazivanja bubrega. Ako do ovog fatalnog stanja dođe zbog viška mokraćne kiseline, jedini način lečenja je dijaliza ili transplantacija bubrega.


Šta izaziva povišen nivo mokraćne kiseline u krvi?

Hiperurikemija može da se javi uglavnom iz dva razloga. Ili dolazi do porasta mokraćne kiseline u krvi zbog razlaganja purina, ili je uzrok neko osnovno oboljenje. U nastavku ćemo navesti neke od glavnih uzroka koji dovode do nakupljanja viška mokraćne kiseline u organizmu.

 • Lekovi – Neki medikamenti mogu da dovedu do nakupljanja mokraćne kiseline i porasta njenog nivoa u krvi, a ako su prepisani kao dugotrajna terapija, lekar bi trebalo da ih zameni nekim drugim lekovima zbog ovog neželjenog dejstva. Na primer, neki citostatici, diuretici i lekovi koji se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti, mogu da izazovu porast nivoa mokraćne kiseline u krvi.
 • Bolesti bubrega – Hiperurikemija može da se javi kada bubrezi ne mogu da izbace purine iz organizma, jer je prisutno neko oštećenje bubrega ili neki oblik bolesti bubrega.
 • Oboljenja endokrinog sistema – Metabolički ili endokrini poremećaji, kao što su dijabetes ili acidoza, takođe podižu nivo mokraćne kiseline u krvi.
 • Neki poremećaji – Poremećaji, kao što su preeklampsija, gojaznost, ciroza, psorijaza i hipotireoza, takođe mogu da budu uzrok hiperurikemije.
 • Neke bolesti – Bolesti poput Hočkinove bolesti, bolesti srpastih ćelija i nasledni genski poremećaj, poznat kao Leš-Nihanov sindrom, takođe doprinose hiperurikemiji.
 • Životni faktori – Vežbanje pospešuje razlaganje tkiva i povećava bubrežnu ekskreciju. I ovo može da dovede do povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Gladovanje ili kraš dijete, visok unos fruktoze i konzumiranje namirnica sa visokim sadržajem purina, povećavaju rizik od pojave hiperurikemije.

Kako može da se snizi nivo mokraćne kiseline u krvi?

Kada se dijagnostikuje povišena mokraćna kiselina u krvi, lekar će odrediti način lečenja. Ovo lečenje će se kretati u dva smera – jedan cilj je smanjenje bola pomoću antiinflamatornih lekova, a drugi lečenje osnovnog uzroka koji je doveo do nakupljanja mokraćne kiseline.

Pošto povećana mokraćna kiselina može da dovede do gihta i poveća rizik za formiranja bubrežnog kamenca i otkazivanje bubrega, od najveće je važnosti da se primene mere medicinskog i opšteg načina lečenja da bi se kontrolisao nivo mokraćne kiseline u krvi. Ovde ćemo navesti neke najvažnije mere, kojih bi trebalo da se pridržavate u slučaju da imate povišeni nivo mokraćne kiseline u krvi.

 • Pijte što više tečnosti – Tečnost, naročito voda, povećava količinu mokraće, pa tako omogućava i izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma. Ako dnevno pijete 8 – 16 čaša vode, smanjićete nivo mokraćne kiseline u krvi.
 • Smršajte – Gojaznost povećava rizik za nastanak različitih bolesti. Predgojaznost (prekomerna težina) takođe povećava rizik od pojave gihta. Zbog toga je smanjenje telesne težine faktor koji smanjuje rizik od visoke proizvodnje mokraćne kiseline i pojave gihta.
 • Uzimajte prepisane lekove – Lekar najčešće prepisuje lekove, kao što su urikozurici, inhibitori ksantin oksidaze i nesteroidne antiinflamatorne medikamente, radi smanjenja nivoa mokraćne kiseline u krvi. Ukoliko su vam prepisani ovi lekovi, trebalo bi da budete pod redovnim nadzorom lekara, kroz redovne kontrolne preglede.

Ishrana

Izbegavajte namirnice sa visokim sadržajem purina – Iznutrice, poput džigerice, inćuni i drugo meso imaju visok sadržaj purina. Štaviše, alkoholna pića, kukuruzni sirup sa viskom sadržajem fruktoze, rafinisani ugljeni hidrati, kao što su beli hleb i kolači, takođe dovode do povećane prerade purina.Ishrana treba da bude bez ovih namirnica a i samo smanjenje količine ovakvih namirnica može da snizi nivo mokraćne kiseline u krvi.

Ishrana je veoma bitna za kontrolu stanja zato bi uvek trebalo da imate na umu do šega vas mogu dovesti veće količine pomenutih namirnica.

Sve u svemu, prikladan način lečenja zavisi od osnovnog uzroka koji dovodi do nakupljanja mokraćne kiseline. Smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi je izuzetno važno da bi se izbegle moguće komplikacije. Stoga nemojte da uzimate samo antiupalne lekove koji ublažavaju bolove, jer oni pružaju samo privremeno olakšanje, dok dugotrajni uticaj povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi može da bude opasan po život.


Zašto se obavlja analiza urinske kiseline u mokraći ?

leukociti u urinu
Provera nivoa mokraćne kiseline u urinu može da se obavi u cilju utvrđivanja uzroka pojave povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi. Obavlja se i radi nadzora pacijenata sa gihtom, a i radi utvrđivanja najbolje terapije za snižavanje povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi.

Mokraćna kiselina je hemikalija koja se stvara u organizmu tokom procesa razlaganja supstanci koje se zovu purini, a koje se nalaze u hrani. Najveći deo mokraćne kiseline rastvara se u krvi i odlazi u bubrege, odakle se mokraćom izlučuje iz organizma.

Ukoliko organizam stvara previše mokraćne kiseline ili je ne uklanja u dovoljnoj meri, možete da se razbolite. Povećana mokraćna kiselina u organizmu zove se hiperurikemija i može da dovede do pojave gihta ili oštećenja bubrega.

Ova analiza urina se obavlja i kada se proverava da li je povišeni nivo mokraćne kiseline uzrok pojave bubrežnog kamenca.


Da bi rezultati analize mokraće bili tačni:

Kako se pravilno priprema za analizu mokraće ?

Lekar može da vam preporuči da privremeno prestanete da uzimate lekove koji mogu da utiču na rezultate analize urina. Obavezno obavestite lekara o svim medikamentima koje koristite. Obavestite lekara ako uzimate:

 • aspirin ili lekove koji sadrže aspirin
 • lekove za lečenje gihta
 • nesteroidne antiinflamatorne medikamente
 • diuretike

NEMOJTE da prestajete da koristite lekove pre nego što se posavetujete sa lekarom.

Trebalo bi da znate da alkoholna pića, vitamin C i rendgensko zračenje, takođe utiču na rezultate analize urina.


Da li postoje simptomi koji ukazuju na povišen nivo mokraćne kiseline ?

Često se ne javljaju nikakvi simptomi.A povišena mokraćna kiselina u telu može uzrokuje zajedničke simptome u predelu zglobova (uključujući i male zglobove na prstima), što uključuje bol, upale, otok, crvenilo i osetljivost prilikom dodira. Mnogi oboleli ljudi takođe kažu da im se čini da su im zglobovi vreli.

Ostali simptomi su vezani za bubrege pošto višak mokraćne kiseline može da dovede do stvaranja kamenaca.

Imate li neki simptom koji vas upozorava na povišeni nivo mokraćne kiseline u krvi? Pripremite neki od ovih čajeva od lekovitog bilja  i počnite da kontrolišete nivo mokraćne kiseline na prirodan način.

Ako dođe do nekih komplikacija, obavezno se javite lekaru.


Mokraćna kiselina lečenje biljem

5 najboljih čajeva za snižavanje nivoa mokraćne kiseline u krvi

Za lečenje mokračne kiseline biljem koriste se čajevi koji zahvaljujući svom diuretičkom i pročišćavajućem dejstvu, ovi čajevi eliminišu toksine i otpadne materije u slučajevima povišenog nivoa mokraćne kiseline u krvi.

Sledeće bilje i prirodnii lekovi su nam pristupačni. Njihova svojstva održavaju zdrav nivo mokraćne kiseline u organizmu i sprečavaju nastanak različitih komplikacija.

U nastavku ćemo navesti 5 čajeva koji smanjuju nivo mokraćne kiseline u krvi.

Obratite pažnju!

Čaj od artičoke

Artičoka sadrži linolnu, oleinsku i kofeinsku kiselinu koje pomažu razlaganje i eliminaciju purina iz krvotoka, pošto ga organizam apsorbuje.

Njihova diuretička svojstva pospešuju proizvodnju mokraće, što je ključni faktor za smanjenje količine mokraćne kiseline u organizmu.

Sastojci:

 • 1 artičoka
 • 2 šolje vode (500ml)

Priprema:

 • dobro operite artičoku i odsecite nožem stabljiku
 • uklonite spoljašnje listove i skupite one koji su mekši
 • vodu sipajte u lonac i pustite da proključa
 • kada počne da ključa, dodajte listove artičoke i smanjite temperaturu, pa ostavite da se kuva još 5 minuta
 • nakon 5 minuta sklonite čaj sa vatre i ostavite da se ohladi; hladan procedite

Upotreba:

 • popijte šolju čaja od artičoke na prazan želudac, pa ponovite tokom sredine popodneva
 • čaj pijte tokom 2 nedelje, bez prestanka

Čaj od gujine trave (mlečnog čkalja)

Ova lekovita biljka se može naći u prodavnicama zdrave hrane.Čaj od gujine trave je jedan od onih prirodnih lekova koji popravljaju funkcionisanje organa za izlučivanje.

Antioksidanti koje sadrži pomažu funkcionisanju jetre i, istovremeno, čiste krv, sprečavajući hiperurikemiju.

Sastojci:

 • 2 kašike pupoljaka gujine trave (30g)
 • 1 šolja vode (250ml)

Priprema:

 • u avanu izgnječite pupoljke gujine trave
 • zagrejte vodu u loncu i pre nego što proključa dodajte gujinu travu
 • smanjite temperaturu i ostavite čaj da se natapa 5 minuta
 • sklonite sa vatre, sačekajte 10 minuta da se prohladi, pa procedite

Upotreba:

 • čaj pijte sredinom jutra i, ako želite, još jednom sredinom popodneva
 • čaj pijte neprekidno najmanje 3 nedelje

Čaj od maslačka

Za snižavanje mokraćne kiseline biljem možete da koristite i maslačak.Prečišćavajuća i diuretička svojstva maslačka čine ga dobrim izborom za smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi.

Njegovi sastojci poboljšavaju funkcionisanje bubrega i jetre i istovremeno sprečavaju retenciju tečnosti (zadržavanje tečnosti u organizmu).

Sastojci:

 • 1 kašičice suvih latica maslačka )5g)
 • 1 šolja vode (250ml)

Priprema:

 • latice maslačka stavite u šolju proključale vode
 • pokrijte šolju, ostavite da se latice namaču 10 minuta, pa procedite

Upotreba:

pijte 2 šolje čaja svakog dana tokom 2 nedelje


Čaj od koprive

Kopriva je lekovita biljka koja prečišćava krv, a koja u obliku čaja može da smanji upalu koja nastaje usled zadržavanja mokraćne kiseline.

U stvari, sastojci koprive su odlični za razlaganje purina i potpomažu eliminaciju kristala koji se stvaraju u bubrezima.

Sastojci:

 • 1 kašičica koprive (5g)
 • 1 šolja vode (250ml)

Priprema:

 • koprivu stavite u šolju proključale vode i poklopite
 • ostavite čaj da se prohladi 10 – 15 minuta, pa procedite

Upotreba:

1 šolju čaja od koprive pijte svakodnevno na prazan želudac, najmanje 2 nedelje


Čaj od rastavića

Poznata metoda za lečenje mokraćne kiseline biljem je čaj od rastavića.Diuretička svojstva čaja od rastavića pospešuju proizvodnju mokraće, čime se potpomaže eliminacija mokraćne kisleine i drugih otpadnih materija iz organizma.

Sastojci:

 • 1 kašika rastavića (15g)
 • 1 šolja vode (250ml)

Priprema:

 • kašiku rastavića sipajte u šolju proključale vode
 • pokrijte čaj i ostavite da odstoji 10 minuta
 • kada može da se pije, procedite

Upotreba:

 • pijte 1 šolju čaja na prazan želudac ujutru, pa ponovite sredinom popodneva
 • pijte 2 šolje dnevno tokom 3 nedelje