Povišeni leukociti u krvi: Mogući uzroci i 3 jednostavna načina da ih snizite

0
87017
povecan broj leukocita

SAZNAJTE SVE O LEUKOCITIMA I DRŽITE IH U NORMALI Leukociti su veoma važne krvne ćelije. Njihova uloga u organizmu jeste borba protiv infekcija, te je jasno zašto je normalan broj krvnih zrnaca važan za zdravlje.

Ako imate povišen broj leukocita, to može značiti da imate neku infekciju i da vaš imuni sistem pokušava da se izbori sa njom. Povišeni leukociti u krvi mogu biti znak fizičkog i emotivnog stresa. I osobe sa nekim vrstama raka krvi mogu imati povišen broj leukocita.

Niski leukociti pokazuju da nešto uništava ove ćelije brže nego što se one stvaraju, ili da organizam stvara manje leukocita nego što je normalno.

Ovde ćemo objasniti zbog čega je povišen broj belih krvnih zrnaca problem i kako ga lečiti.

leukociti u krvi poviseni
Bela krvna zrnca, ili leukociti, pomažu u odbrani protiv infekcija. U bela krvna zrnca spadaju bazofili, neutrofili, eozinofili, limfociti i monociti.

Između leukocita i proteina u crvenim krvnim zrncima, pulsa, telesne težine, holesterola, mokraćne kiseline, kreatinina, seksa, etničkog porekla, krvnog pritiska, visine i nivoa šećera u krvi postoji veoma jaka veza.

Povišeni leukociti u krvi su loš znak, kao što ćemo videti, ali i premalo leukocita stvara problem, jer telo tada ne može da se izbori sa infekcijama.

Bela krvna zrnca nastaju u koštanoj srži i cirkulišu u krvi i limfi dok se ne javi potreba da se ona mobilišu i bore protiv bolesti koja napada organizam.

Broj i vrste belih krvnih zrnaca

povecan broj leukocita

Bela krvna zrnca, ili leukociti, su vrsta ćelija koja štiti naše telo od različitih oboljenja.

Većina ljudi stvara velik broj ovih ćelija, gotovo sto milijardi svakog dana. U normalnim uslovima, u jednom mikrolitru krvi se nalazi između 4.000 i 11.000 leukocita.

Postoji nekoliko vrsta belih krvnih zrnaca i svaka od njih ima različitu funkciju.

 • Limfociti su veoma važni za stvaranje antitela koja pomažu organizmu da se izbori sa bakterijama, virusima i sličnim “napadačima”.
 • Neutrofili uništavaju bakterije i gjivice.
 • Bazofili služe kao alarm za infekciju tako što luče određene hemijske supstance u krvotok, najčešće kada se dođe u kontakt sa nekim alergenom.
 • Eozinofili su odgovorni za uništavanje parazita i kancerogenih ćelija, a delimično su odgovorni i za alergijski odgovor organizma.
 • Monociti napadaju i uništavaju patogene mikroorganizme u telu.
Makrofage
Makrofage

Kada je to potrebno, monociti odlaze i u druge organe (slezinu, jetru, pluća i koštanu srž) gde se transformišu u ćelije po imenu makrofage. Makrofage su odgovorne za mnoge ćelijske funkcije, uključujući uklanjanje mrtvog ili oštećenog tkiva, uništavanje kancerogenih ćelija i regulaciju imunog odgovora organizma.


Koji je normalan broj leukocita?

Normalne vrednostileukocita u krvi je između 3.500 i 10.500 leukocita po mikrolitru krvi (mcL). Kod beba je ovaj broj povišen nakon rođenja, ali se relativnobrzo stabilizuje. Klinika Mejo navodi sledeće brojeve kao referntne vrednosti u zavisnosti od starosti:

Starosna dob Broj leukocita po mcL krvi
neposredno nakon rođenja 9.000 do 30.000
do nedelju dana 9.400 do 34.000
8 do 15 dana 5.000 do 21.000
15 do 30 dana 5.000 do 20.000
između dva i pet meseci 5.000 do 15.000
šest meseci do godinu dana 6.000 do 11.000
dve godine 5.000 do 12.000
tri do pet godina 4.000 do 12.000
šest do jedanaest godina 3.400 do 10.000
12 do 15 godina 3.500 do 9.000
odrasli 3.500 do 10.500

Kad su u pitanju leukociti u krvi referentne vrednosti se mogu donekle razlikovati, u zavisnosti od toga koja laboratorija radi analize. Još jedna česta merna jedinica za količinu krvi je kubni milimetar (mm3). Mikrolitar i kubni milimetar sadrže istu količinu krvi.

Vrste ćelije koje spadaju u ukupan broj leukocita se takođe mere.

Normalne vrednosti pojedinačnih vrsta tih krvnih ćelija bi trebalo da izgleda ovako:

neutrofili 45-75 procenata
limfociti 20-40 procenata
eozinofili manje od 7 procenata
monociti 1-10 procenata
bazofili manje od 3 procenta

Niski ili povišeni leukociti u krvi, odnosno niži ili viši broj od referentne vrednosti, može biti simptom nekog oboljenja. I snižen ili povišen broj samo jedne vrste leukocita može ukazivati na neko oboljenje.

Povišeni  leukociti u krvi uzrok

Povišen broj leukocita se stručno zove leukocitoza. Obično su uzrok:

 • infekcije
 • imunosupresija
 • uzimanje pojedinih lekova (najčešće kortikosteroida)
 • oboljenje koštane srži ili poremećaj u radu imunog sistema
 • određene vrste raka (akutna ili hronična leukemija)
 • upala (npr. reumatski artritis)
 • povrede
 • jak stres
 • porođaj
 • trudnoća
 • pušenje
 • alergijske reakcije
 • naporan fizički rad ili vežbanje

Određena respiratorna oboljenja (veliki kašalj, tuberkuloza) mogu biti uzrok što su povišeni leukociti.

U nekim slučajevima su povišeni svi tipovi leukocita. Međutim, ponekad se javljaju oboljenja koja utiču samo na jednu vrstu belih krvnih zrnaca.Ako skoči broj samo jedne vrste belih krvnih zrnaca, to ukazuje na određena oboljenja.

 • Monociti: ako krvna slika pokazuje povišen broj monocita, to može ukazivati na prisustvo hronične infekcije, neki autoimuni ili poremećaj krvi, karcinom ili drugo teže oboljenje.
 • Limfociti: ako je povišen broj limfocita, taj problem se naziva limfocitna leukocistoza. Do ovog poremećaja dolazi zbog virusa ili neke infekcije (npr. tuberkuloze). Broj limfocita je obično povišen kod osoba sa limfomom ili leukemijom.
 • Neutrofili: povišen broj neutrofila je odgovor organizma na infekciju, povredu, upalu, neke lekove i određene tipove leukemije.
 • Bazofili: povišen broj bazofila se javlja kod osoba sa hipotiroidizmom i još nekim oboljenjima.
 • Eozinofili: ako je broj eozinofila povišen, moguće je da je reč o reakciji na parazitsku ili neku drugu infekciju, alergiji ili astmi.

 

Ponekad se uzrok povišenog broja eozinofila ne može identifikovati. Tada je reč o idiopatskom hipereozinofilnom sindromu. To može dovesti do ozbiljnih komplikacija i oštetiti srce, pluća, jetru, kožu i nervni sistem.

Osobe sa idiopatskom eozinofilijom često imaju neke od sledećih simptoma:

 • naglo mršavljenje
 • povišena temperatura
 • noćno znojenje
 • umor
 • kašalj
 • bolovi u grudima
 • oticanje
 • bolovi u stomaku
 • osip na koži
 • bol
 • slabost
 • zbunjenost
 • koma

Dobra vest:

Možete smanjiti leukocite prirodnim putem pre svega ishranom.O metodama saznajte u drugom delu članka.


Povišeni leukociti kod dece

Povišeni leukociti u krvi kod dece ukazuje na to da imaju neki zdravstveni problem.

Kod mlađe dece, broj leukocita često varira jer brzo rastu. Kod beba je broj leukocita velik i s vremenom se postepeno smanjuje. U normalnim uslovima, broj leukocita kod dece varira između 4.000 i 10.800 po mikrolitru krvi. Ako je broj veći od referentne vrednosti, to stanje se smatra leukocitozom.

Mala deca lako dobiju veliki kašalj i slične infekcije respiratornih organa. Kada dođe do infekcije, i broj leukocita skače. Tu su i mnoge druge bakterijske i virusne infekcije koje mogu biti odgovorne za povišen broj leukocita.

Akutna limfocitna leukemija je oblik raka koji se najčešće javlja kod dece. Ovaj tip raka pogađa koštanu srž i krv, zbog čega se javlja povišen broj leukocita. Mada su kod ove bolesti leukociti u krvi povišeni, oni ne funkcionišu kako treba. Posledica toga je povećan rizik od mnogih drugih infekcija.

Kod dece koja imaju previše leukocita u krvi se često ne javljaju nikakvi znaci i simptomi koji bi pomogli u ranom otkrivanju ove bolesti. Obično se problem otkriva tek kada se iz bilo kog razloga uradi krvna slika. Zato mnogi pedijatri često preporučuju da deca bar jednom godišnje idu na kontrolne preglede.


Šta ako je broj leukocita povišen tokom trudnoće?

Ako niste trudnica pređite na sledeći deo teksta i saznajte kako jednostavno smanjiti leukocite

Ponekad se u trudnoći javlja povišen broj leukocita u krvi. Da li je to razlog za brigu?

U suštini nije, jer su povišeni leukociti tokom trudnoće prilično česta pojava. Razlog tome je to što se imuni sistem prilagođava kako bi zaštitio majku i bebu.

Stvaranje belih krvnih zrnaca je ubrzano tokom trudnoće, posebno pred porođaj zbog jačeg fiziološkog stresa. Međutim, postoje i neka oboljenja koja mogu izazvati povišen broj leukocita kod trudnica, tako da je najbolje da se uvek proveri da li je reč o normalnom skoku ovog broja ili o nekoj bolesti. Bez odlaganja se obratite lekaru ako imate i bolove, povišenu temperaturu, nagli gubitak težine, nesvesticu i krvarenje.

Šta izaziva povišen broj leukocita u trudnoći?

Povišen broj leukocita u trudnoći mogu izazvati sledeći uzroci:

Stres: tokom trudnoće, telo žene se izlaže velikom fizičkom i emotivnom stresu, što dovodi do stvaranja velikog broja belih krvnih zrnaca, kao metoda zaštite.

Upale: inflamatorne bolesti i alergije, poput astme, artritisa i dermatitisa, mogu dovesti do upale, što rezultira povećanim brojem leukocita. Leukociti se skupljaju na mestu upale kako bi je lakše pobedili. To dovodi do otoka i crvenila. Veliki kašalj, zauške i mnoga druga oboljenja mogu izazvati povećan broj leukocita.

Infekcije: naše telo na virusne i bakterijske infekcije reaguje stvaranjem više leukocita. Ako je došlo do oštećenja tkiva (npr. zbog neke posekotine), telo stvara više belih krvnih zrnaca. Mada je povišen broj leukocita u trudnoći korisna stvar, nije preporučljivo da uzimate lekove bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Autoimuna oboljenja i leukemija: leukemija je rak krvi, a tu su i neka autoimuna oboljenja, koja mogu izazvati stvaranje velikog broja leukocita.

Koji je normalan broj leukocita tokom trudnoće?

Povišen broj leukocita nije uvek razlog za brigu. Normalnim brojem leukocita u trudnoći se smatra između 4.500 i 10.000 po mikrolitru krvi. Tokom trećeg tromesečja se čak i broj između 12.000 i 18.000 po mikrolitru krvi smatra normalnim.

Evo i koje su referentne vrednosti leukocita u trudnoći:

 • prvo tromesečje: 5,7 do 13,6 x 109 L
 • drugo tromesečje: 5,6 do 14,8 x 109 L
 • treće tromesečje: 5,6 do 16,9 x 109 L

Uglavnom nema razloga za brigu ako je broj leukocita blago povišen ili snižen u odnosu na referentne vrednosti. Međutim, ako ste zabrinuti, obratite se lekaru.


Kako sniziti broj leukocita na prirodan način?

Postoji mnogo prirodnih načina za održavanje normalnog broja belih krvnih zrnaca. Hranljivi sastojci koji se nalaze u voću i povrću, kao i proteini, regulišu stvaranje leukocita.

Obratite pažnju na sledeće 3 stvari za snižavanje leukocita

1. Antioksidansi

Antioksidansi su najbolji borci protiv svih štethin materija. Oni direktno napadaju slobodne radikale, koji napadaju naše ćelije, proteine i DNK. Optimalan broj leukocita ćete održati ako svakodnevno jedete mnogo namirnica bogatih antioksidansima – grožđe, crni i beli luk, zeleni čaj.


2. Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline stimulišu rad fagocita. Uz pomoć omega-3 masnih kiselina i namirnica bogatim njima (masna riba, laneno seme) ćete uspeti da se brže izborite sa infekcijama i regulišete broj belih krvnih zrnaca.Možete kupiti i omega 3 suplemente u apotekama.


3. Vitamin C

Askorbinska kiselina (vitamin C) je prvo što nam padne na pamet kada pomislimo na prirodne lekove za prehladu i mnoga druga oboljenja. Ovaj vitamin može pomoći kada je potrebno sniziti leukocite u krvi.

Vitamin C stimuliše i rad antitela interferona, što sprečava štetne supstance da prodru u zdrave ćelije. Potrudite se da svakodnevno pojedete bar 200 miligrama vitamina C. On se nalazi u gotovo svakom voću i povrću. Jedite što više limuna, narandži, ananasa, bobičastog voća, karfiola, paprike i šargarepe.

Bela krvna zrnca su veoma važan deo našeg organizma. Dovoljan broj leukocita nam je neophodan za sprečavanje bakterijskih i virusnih infekcija. Povišen broj leukocita je znak infekcije i povećava rizik od mnogih oboljenja.

Optimalan nivo belih krvnih zrnaca ćete lako održati pravilnom ishranom, bogatom voćem i povrćem.
Izvori: (1) (2) (3) (4)