Povišeni limfociti (limfocitoza) uzrok i kako ih smanjiti

0
42236

UZROK OD VIRUSNE INFEKCIJE DO RAKA ILI LEUKEMIJE Povišeni limfociti u krvi ili limfocitoza, su najčešće posledica neke bolesti. Ovde ćemo objasniti šta znači povišen broj limfocita i kako da ih smanjite.

Uvećani limfociti u krvi uzrok ?

Limfociti su vrsta belih krvnih zrnaca koja se nalaze u našem telu i igraju veoma značajnu ulogu u našem imunom sistemu. Limfociti se, zapravo, bore protiv raznih oboljenja i štite nas od njih. Ako ste nedavno imali neku infekciju ili oboljenje, onda verovatno imate i povišen broj limfocita.

Povišeni limfociti su obično znak virusne infekcije, mada ponekad može ukazivati i na autoimuno oboljenje ili neku vrstu raka ili leukemije. Kasnije ćemo se pozabaviti i mogućim uzrocima povećanog broja limfocita.

POVISENI LIMFOCITI

Limfociti referentne vrednosti

Koji je normalan broj limfocita?

Ako ste odrasla osoba i u jednom mikrolitru krvi imate više od 3.000 limfocita, taj broj se smatra povišenim. I nizak broj limfocita može predstavljati problem.

Kod dece normalan broj limfocita varira u zavisnosti od uzrasta, a može biti čak i do 9.000 limfocita u mikrolitru krvi. Referentne vrednosti obično daje laboratorija u kojoj se radi test krvi a normalne vrednosti mogu neznatno odstupati od laboratorije do laboratorije


Kako da znate imate li povišen broj limfocita?

Osobe kod kojih se javi limfocitoza obično nemaju nikakvih fizičkih simptoma. To znači da je nemoguće utvrditi limfocitozu dok se ne uradi test krvi. Ne postoji lek konkretno za povišen broj limfocita, već se leči oboljenje koje ga je izazvalo.

Kada se uradi test krvi i kada se potvrdi limfocitoza, odnesite rezultate svom lekaru opšte prakse kako bi on odredio uzrok.


Šta izaziva povišen broj limfocita u krvi ?

Ako suvam  dijagnostikovani povišeni limfociti, treba da znate da postoje dve vrste limfocitoze: monoklonalna i poliklonalna. Ova dva tipa limfocitoze imaju različite uzroke.

Uzroci monoklonalne (primarne) limfocitoze

laboratorijski nalaz crp

Monoklonalna limfocitoza je stanje kod kog se broj limfocita povećava zbog nekog oboljenja koje ima veze sa limfom.  Obično se javlja zbog:

 • limfoidnih tumora
 • prolimfocitne leukemije
 • leukemije vlasastih ćelija (triholeukemije)
 • limfoma sa leukemijom
 • leukemija velikih granuliranih limfocita
 • akutna limfoblastna leukemija (ALL) i hronična limfoblastna leukemija (CLL)

Leukemija je vrsta raka krvi kod koga koštanu srž zamenjuju nezrela bela krvna zrnca. Akutna limfoblastna leukemija je bolest kod koje koštana srž stvara nezrele, nedovoljno razvijene ćelije (blaste).Limfoblasti, odnosno nedovoljno razvijeni limfociti, su vrsta ćelija prisutnih u svim slučajevima ALL. Za hroničnu limfoblastnu leukemiju je karakteristično prisustvo velikog broja normalnih limfocita. Ovo je najčešći tip leukemije kod odraslih, posebno kod starijih osoba, i češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Najčešći znaci i simptomi su otečeni limfni čvorovi, zamor i naglo mršavljenje.


Uzroci poliklonalne ili reaktivne limfocitoze

Poliklonalna limfocitoza se javlja zbog inflamatornih ili infektivnih procesa. Uzroci su:

Virusne infekcije:

 • citomegalovirusi
 • hepatitis
 • rubeola
 • herpes simpleks
 • adenovirus
 • grip
 • zauške

Bakterijske infekcije:

 • toksoplazmoza
 • tuberkuloza
 • bruceloza

Akutni uzroci:

 • septički šok
 • akutni srčani zastoj
 • operacija
 • zavisnost od droga
 • transfuzija krvi

Hronični uzroci:

 • pušenje
 • splenektomija (uklanjanje slezine)
 • autoimuna oboljenja i hronične upale (Kronova bolest, ulcerozni kolitis, vaskulitis)

Trovanje određenim supstancama (olovo, benzen) i metabolički poremećaji (dijabetes ili uremija) su takođe moguć uzrok ovakve vrste limfocitoze.


Kada posetiti lekara?

Povišeni limfociti se javljaju kada već imate neki zdravstveni problem, tako da se obično otkriva na rutinskom testu krvi. U većini slučajeva. limfocitoza se otkriva slučajno. Kada dobijete rezultate testova, pitajte lekara koji je moguć uzrok povećanog broja limfocita i šta to znači, i porazgovarajte o najboljem tretmanu.


Kako sniziti broj limfocita?

1 Prvo je neophodno odrediti šta je izazvalo povišen broj limfocita. Možda će biti potrebno da se urade dodatni testovi kako bi se stekla jasnija slika o uzroku poremećaja. Ako imate povišen broj limfocita zbog nekog autoimunog oboljenja ili raka, lekar opšte prakse će vas uputiti kod specijaliste.

Ako je povišen broj limfocita posledica neke infekcije, verovatno će se sve srediti samo od sebe za nekoliko dana. U tom slučaju, postoje neke stvari koje možete uraditi kako biste se brže izborili sa infekcijom.

2.

Infekcije izazivaju upalu u telu, pa je najbolje da počnete da jedete što više antiinflamatornih namirnica. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj ribi (losos, bakalar, sardine, skuše), su najbolji izvori antiinflamatornih supstanci.

3.

Izbegavajte hranu bogatu šećerom, kao i prerađenu hranu, jer ovakve namirnice pogoršavaju upalu. Ako vam se baš jede slatko, jedite voće, najbolje sa niskim glikemijskim indeksom, npr. jagode ili grejp.

4.

Povećajte unos vitamina C tako što ćete jesti više citrusnog voća, paprika i brokolija. Vitamin C je veoma važan za organizam jer jača imuni sistem i sprečava pojavu raznih infekcija.

5.

fizicka aktivnost

6. Ako niste fizički aktivni, ubacite u svoju svakodnevnicu neke lagane vežbe. Nije neophodno da se zamarate do krajnjih granica, samo da se malo razmrdate. Kratka šetnja ili joga će vam mnogo pomoći.

Ako možete da izađete napolje, uradite to, jer je izlaganje suncu najbolji način da vaše telo dobije neophodnu dozu vitamina D. Mnogi ljudi imaju manjak ovog vitamina i to im dugoročno pravi probleme. Vitamin D je veoma važan za zdrave kosti, smanjuje rizik od srčanih bolesti, autoimunih bolesti i depresije.

7.

Odmarajte se i dovoljno spavajte. Jedan od glavnih razloga zbog kojih lako “zakačimo” neke infekcije jeste stres, koji nam slabi imuni sistem. Zdrav san je najbolji način da se izborite sa stresom.

Potrudite se da spavate bar po osam sati svake noći. Nedovoljno zdarvog sna slabi imuni sistem tako što utiče na brojne procese u organizmu. Ako imate problema sa nesanicom, uzimajte suplemente magnezijuma.

Povišeni limfociti se u većini slučajeva vraćaju u normalu sa izlečenjem infekcije tako da nemate previše razloga za brigu.Sledite ove savete i uskoro će sve biti u redu!

Autor teksta Dr. Nada Krivokapic

Izvori: (1) (2) (3) (4)