Povraćanje (mogući uzroci i kako ga zaustaviti)

0
6874
povracanje

POVRAĆANJE, zajedno sa mučninom, najčešće predstavlja simptom neke osnovne bolesti. Emezis je medicinski izraz za povraćanje.

Povraćanje je prisilno pražnjenje želuca, u kojem želudac mora prevazići pritiske koji su obično tu da zadrži unutra hranu i tečnosti.

Uzroci povraćanja su raznovrsni i uključuju trovanje hranom, infekcije, probleme sa mozgom i centralnim nervnim sistemom i sistemske bolesti.

Neke bolesti će uzrokovati mučninu i povraćanje, iako nema direktnog uključivanja želuca ili gastrointestinalnog trakta. Primeri mogu uključiti upalu pluća, srčani udar i sepsu.

Bolovi u stomaku i povraćanje mogu biti nuspojava lekova, uključujući lekove koji se koriste u hemoterapiji kancera, kao i nuspojava terapije zračenjem.

kako zaustaviti povracanje


 Učestalo povraćanje

 Često povraćanje koje nije povezano sa bilo kojim od ovih uzroka može biti simptom sindroma cikličnog povraćanja. Ovaj uslov karakteriše povraćanje do 10 dana.

Obično je povezan sa mučninom i ekstremnim nedostatkom energije. To se uglavnom dešava kod dece.

Učestalo povraćanje obično pogađa decu oko 5 godina. To se dešava otprilike na svakih tri od 100.000 dece prema studiji iz 2012. godine.

Ovo stanje može izazvati epizode ​​povraćanja nekoliko puta tokom godine kada se ne leči. Takođe može imati ozbiljne komplikacije koje uključuju:

 • dehidratacija
 • karijes
 • ezofagitis
 • oštećenje u ezofagusu (jednjaku).

Povraćanje kod dece

 Kada je u pitanju povraćanje kod dece, najčešći uzroci su virusne infekcije i trovanje hranom.

Kada je u pitanju odojčad, možda je teško ustanoviti da li odojče povraća ili bljucka. Ako se ove epizode povraćanja ​​javljaju kratko nakon obroka i kada se pojavi samo mala količina, ovo može biti bljuckanje.

U prvih dva ili tri meseca ako je povraćanje prisutno nakon jedenja, to može biti znak pilorične stenoze ili nenormalnog suženja pilorusa, mesta na kojem se želudac prazni u duodenum (prvi deo tankog creva). Povraćanje je obično opisano kao ”projektil”. Lečenje je u vidu operacije.

Povraćanje kod dece (beba) povezano sa bolešću: ako beba plače nekontrolisano, a ako je stolica krvava ili crvena, dijagnoza može biti intususceptacija (guranje jednog segmenta creva u susedni segment).

Svaka pojava krvi u stolici nije normalna i uvek treba da bude razlog za zabrinutost.

Virusna infekcija: Ako postoji povraćanje sa pridruženom dijarejom koja nije krvava, onda je virusna infekcija mogućnost.

Alternativno, može doći do problema sa netolerancijom prema mlečnoj formuli koju beba konzumira. Deca, a naročito bebe, imaju veći rizik od dehidracije ako epizode ​​povraćanja traju više od 24 sata.

Ako se sumnja na dehidraciju, potražite medicinsku pomoć. Znaci i simptomi dehidratacije kod novorođenčadi uključuju suva usta, nedostatak znojenja u pazuhu i preponama, utonule oči, slabost sa slabim plačem i smanjen tonus mišića.


Mučnina i povraćanje

 Mučnina i povraćanje su obično simptomi osnovne bolesti. Mučnina je senzacija da želudac želi da se isprazni, dok povraćanje (emezis) predstavlja čin prisilnog pražnjenja želuca.

Moguće je i povraćanje u kojem nema hrane u želucu za povraćanje, već samo male količine bistrih sekreta.

Mučnina i povraćanje su simptomi bolesti ili stanja. Primeri uključuju:

– Stomačni grip (gastroenteritis)

– Trovanje hranom

– Trudnoća

– Akutni gastritis

– Pankreatitis

– Apendicitis (upala slepog creva)

– Tumori mozga

– Problemi sa stomakom

– Lekovi

– Peptični ulkus

– Bolest gastroezofagealni refluks.

Povraćanje kao atipični simptom druge bolesti: neke dodatne bolesti će uzrokovati mučninu i povraćanje, iako ne postoji direktno uključivanje želuca ili gastrointestinalnog trakta.

Žrtve srčanog udara mogu doživeti mučninu i povraćanje kao atipični simptom angine, naročito ako srčani udar utiče na inferiorni ili donji deo srca.

Plućne infekcije, na primer pneumonija i bronhitis, mogu takođe uzrokovati mučninu i povraćanje, naročito ako je zahvaćeno područje pluća u blizini dijafragme, mišića koji odvaja grudni koš od stomaka.

Sepsa: Velika infekcija tela koja se proteže kroz krvotok može takođe biti povezana sa mučninom i povraćanjem.

Poremećaji u ishrani: Pacijenti sa bulimijom imaju samoizazvano povraćanje, čišćenje kao deo njihove psihijatrijske bolesti.

Važno je kontrolisati mučninu, povraćanje i sve druge povezane simptome kako zbog vaše udobnosti, tako i zbog sprečavanja dehidracije – jer dehidratacija može pogoršati mučninu i povraćanje.

Uzrok vaše mučnine i povraćanja, kao i svih drugih povezanih simptoma, na primer, mogu biti lekovi, bolesti ili stanja, hrana – a potreno ih je što pre identifikovati i lečiti.

Generalno, uzroci mučnine i povraćanja koji nisu ozbiljni se mogu osloboditi lekovima bez recepta.

Za teže slučajeve mučnine i povraćanja može biti potrebno lečenje.


 Glavobolja i povraćanje

 Glavobolja i povraćanje mogu da budu simptomi migrene. Takođe, ukoliko dođe do dehidracije usled povraćanja, mogu da se jave glavobolje.

Nagla glavobolja praćena povraćanjem može da ukazuje na meningitis (upalu moždanih ovojnica) ili na upalu mozga.


Da li je moguće povraćanje žuči?

 Ukoliko je sadržaj koji ste povratili žute boje, što se naročito vidi nakon obroka – to ukazuje na prisustvo žuči.


 Kako zaustaviti povraćanje?

 Važno je odmoriti želudac i izbegavati dehidraciju. U prvih 24 sata bolesti treba se pokušati sa unosom bistrih tečnosti, a zatim postepeno modifikujte tolerantnu ishranu.

Bistre tečnosti su lake za apsorbovanje u želucu i uključuju:

– Vodu

– Sportska pića

– Bistre čorbe/supe.

Važno je da ne uzimate previše tečnosti u jednom trenutku jer teoretski istezanje želuca može uzrokovati pogoršanje mučnine. 30-60 ml tečnosti odjednom, na svakih 10-15 minuta, može biti sve što će želudac moći da toleriše. Kod novorođenčadi i dece, količina treba biti bar 3 puta manja.

Ishrana treba da bude ograničena na hranu kao što su banane, jabuke, pirinač, tost.


Koji je medicinski tretman za mučninu ili povraćanje?

 Mučnina i povraćanje se mogu lečiti lekovima istovremeno dok se vrši pretraga za osnovnom dijagnozom.

Postoje različiti lekovi protiv mučnine i povraćanja koji mogu da pomognu. Ovi lekovi se mogu primenjivati na različite načine u zavisnosti od vaše sposobnosti da ih uzimate.

Lekovi su dostupni u obliku pilula, tečnosti ili tableta koje se rastvaraju, intravenskih ili intramuskularnih injekcija ili rektalnih supozitorija.


Kako zaustaviti povraćanje?

 Probajte duboko disanje

Udahnite duboko udisanjem vazduha kroz nos i u pluća. Vaš stomak trebalo bi da se proširi dok udišete. Polako izdišite kroz usta ili nos i opustite stomak nakon svakog udisanja. Ponovite ovo nekoliko puta.

Istraživanja pokazuju da uzimanje dubokih, kontrolisanih udisaja iz dijafragme aktivira parasimpatički nervni sistem.

Ovo pomaže u zadržavanju biološkog odgovora koji uzrokuje bolest kretanja. Duboko disanje takođe pomaže u smirenju anksioznosti koja može da se javi kada se osećate bolesno.

Jedite blage krekere

Smara se da krekeri pomažu tako što apsorbuju želudačnu kiselinu. Za jutarnju mučninu, pokušajte da pojedete nekoliko krekera oko 15 minuta pre nego što izađete iz kreveta kako biste pomogli u rešavanju stomačnih problema.

Druga blaga hrana poput suvog tosta ili belog pirinča takođe je dobra za jelo dok se oporavljate od stomačnih problema.

Akupresura ručnog zgloba

Akupresura je popularan tradicionalni lek u kineskoj medicini. Koristi pritisak da stimuliše određene tačke na telu kako bi ublažio simptome.

Nanošenje pritiska na tačku Neiguan (P-6) , mesto na podlaktici blizu ručnog zgloba na strani gde je dlan, može pomoći u olakšanju mučnine i povraćanja.

Da masirate ovu tačku:

– Postavite tri prsta preko ručnog zgloba.

– Postavite palac ispod kažiprsta.

– Pritiskajte ovu tačku čvrstim, kružnim pokretom u trajanju od dva do tri minuta.

– Ponovite na drugom ručnom zglobu.

Pijte više tečnosti

Ako puno povraćate, od ključnog je značaja da pijete mnogo tečnosti kako biste sprečili dehidrataciju. Ispijajte tečnost polako.

Tečnosti koje vam pomažu u održavanju hidratacije i olakšavanju mučnine su:

– penušavi napitak od đumbira (đumbir ale)

– čaj od nane

– limunada

– voda.

Čaj protiv povraćanja (probajte prirodne lekove protiv povraćanja i mučnine, kao što su đumbir, komorač ili karanfilić i mnogi drugi)

Đumbir

Pokušajte da pijete šolju toplog čaja od đumbira ili jedite polako mali komad svežeg korena đumbira ili kandiranog đumbira.

Prema studiji iz 2016. godine, đumbir je siguran i efikasan za sprečavanje i lečenje mučnine i povraćanja kod trudnica i ljudi koji su podvrgnuti hemoterapiji.

Komorač

Smatra se da seme komorača može primiriti digestivni trakt. Stoga, kao čaj protiv povraćanja i mučnine može poslužiti i čaj od semenki komorača.

Karanfilić

Karanfilić je narodni lek za mučninu i povraćanje. On takođe sadrži eugenol, jedinjenje za koje se misli da ima antibakterijske sposobnosti. Pijte čaj od karanfilića.

Cimet

Cimet pomaže u smirenju stomaka i lečenju mučnine i povraćanja izazvanih probavnim problemima.

U šolju vrele vode dodajte pola ili jednu kašičicu cimeta u prahu. Ako nemate prah, jednostavno koristite štapić cimeta.

Neka odstoji nekoliko minuta, a zatim procedite vodu.

Opciono dodajte jednu kašiku meda.

Popijte ga polako.

Kao čaj protiv povraćanja može da posluži i:

 • čaj od nane
 • čaj od semenki kumina.

Aromaterapija

Aromaterapija može pomoći u olakšanju mučnine i povraćanja. Prema studiji iz 2014. godine, udisanje limunovog ulja pomaže u smanjenju mučnine i povraćanja u vezi sa trudnoćom.

Da biste primenili aromaterapiju, pokušajte duboko udisanje sa otvorenom bočicom za eterično ulje ili dodajte nekoliko kapi ulja na pamučni tufer.

Takođe možete dodati ulje u difuzor za sobu. Ako nemate ulje od limuna, pokušajte da isečete svež limun i udišite njegov miris.

Ostali mirisi koji mogu olakšati mučninu su:
 • karanfilić
 • lavanda
 • kamilica
 • ruža
 • pepermint.