Prerana ejakulacija (uzroci i lečenje)

0
9880
prerana ejakulacija

PRERANA EJAKULACIJA je stanje kod kog muškarac ejakulira tokom seksualnog odnosa pre nego što bi on i njegova partnerka to želeli. Prerana ejakulacija je čest problem. Procenjuje se da čak trećina muškaraca bar povremeno ima ovaj problem.

Neki od najefikasnijih načina da se spreči prebrza ejakulacija (Premature ejaculation) su kreme ili sprejevi, jačanje mišića dna karlice vežbama, upotreba tehnike “kreni-stani”, upotreba tehnike stiskanja, korišćenje posebnih kondoma, praktikovanje meditacije i upotreba lekova.

Ako vam se brza ejakulacija dešava tek povremeno, to nije razlog za brigu. Međutim, dijagnoza prevremene ejakulacije se postavlja u sledećim slučajevima:

 • ako uvek ili gotovo uvek ejakulirate u roku od jednog minuta nakon penetracije
 • ako ne možete da odložite ejakulaciju gotovo nikada
 • ako se javlja osećaj stresa i frustriranosti i izbegavanje seksualnih odnosa kao posledica takvih osećanja

prebrza ejakulacija

Kod prerane ejakulacije su značajni i biološki i psihološki faktori. Mada je mnoge muškarce sramota da pričaju o tome, prevremena ejakulacija je čest problem koji se relativno lako rešava. Lekovi, savetovanje i tehnike za odlaganje ejakulacije (kao i kombinacije navedenih stvari) vam mogu pomoći da poboljšate svoj seksualni život.


Simptomi

Glavni simptom prevremene ejakulacije je nemogućnost da se ejakulacija odloži duže od jednog minuta nakon penetracije. Međutim, problem se može javiti u svim seksualnim situacijama, čak i tokom samozadovoljavanja.

Prevremena ejakulacija se može klasifikovati kao:

 • Trajna (primarna): primarna prevremena ejakulacija se javlja gotovo sve vreme, još od stupanja u seksualne odnose tokom mladosti.
 • Stečena (sekundarna): stečena prevrmena ejakulacija je ona koja se javlja nakon dosta seksualnih iskustava tokom kojih se taj problem nije javljao.

Mnogi muškarci smatraju da imaju simtpome prerane ejakulacije, ali ti simptomi često ne zadovoljavaju dijagnostičke kriterijume za preranu ejakulaciju. Ti muškarci obično imaju prirodnu varijabilnu preranu ejakulaciju, što podrazumeva periode kada se ejakulacija dešava prerano, nakon čega sledi period bez ovakvih problema.


Uzroci

Tačan uzrok prerane ejakulacije nije poznat. Nekada se smatralo da je uzrok strogo psihološke prirode, ali lekari sada tvrde da je problem zapravo složena interakcija psiholoških i bioloških faktora.

Psihološki uzroci

Psihološki faktori koji mogu igrati ulogu kod prerane ejakulacije su:

 • rana seksualna iskustva
 • seksualno zlostavljanje
 • loša slika o sebi i manjak samopouzdanja
 • depresija
 • briga zbog prevremene ejakulacije
 • osećaj krivice koji pojačava tendenciju da “zbrzate” seksualni odnos

Ostali faktori koji mogu igrati ulogu kod prerane ejakulacije su:

 • Erektivna disfunkcija. Muškarci koji brinu da li će moći da postignu ili održe erekciju tokom odnosa obično pokušavaju da brže ejakuliraju, što je teško promeniti.
 • Ankioznost. Mnogi muškarci koji imaju problem sa preranom ejakulacijom imaju i probleme sa anksioznošću. Obično su nesigurni u sebe kada je reč o seksu i sličnim pitanjima.
 • Problemi u vezi. Ako ste imali zadovoljavajuće polne odnose sa drugim partnerima i niste ranije imali problem sa prevremenom ejakulacijom, ili ga niste imali u opšte, sasvim je moguće da problemi u odnosu sa sadašnjim partnerom utiču i na preranu ejakulaciju.

Biološki uzroci

Brojni biološki faktori mogu doprineti problemu sa preranom ejakulacijom, a najčešći su:

 • abnormalan nivo hormona
 • anomalije u neurotransmiterima (hemikalijama koje prenose signale između nerava)
 • upala ili infekcija prostate ili uretre
 • nasledne osobine

Faktori rizika

Različiti faktori mogu povećati rizik od prerane ejakulacije.

 • Erektivna disfunkcija. Ako povremeno ili stalno imate problem sa postizanjem erekcije, to može dovesti i do prerane ejakulacije. Strah od gubitka erekcije često dovodi do toga da svesno ili nesvesno “požurujete” seksualni odnos.
 • Stres. Emotivni i mentalni stres povodom neke oblasti vašeg života može takođe imati uticaja i na preranu ejakulaciju, jer vam stres onemogućuje opuštanje i fokus tokom polnog odnosa.

Komplikacije

Prerana ejakulacija može izazvati i niz problema u ličnom životu.

 • Stres i problemi u vezi. Česta komplikacija prerane ejakulacije jeste napetost u vezi.
 • Problemi sa plodnošću. Prerana ejakulacija ponekad otežava začeće.

Postavljanje dijagnoze

Osim pitanja o vašem seksualnom životu, lekar će pregledati vašu medicinsku anamnezu i možda uraditi pregled. Ako imate problema i sa preranom ejakulacijom i problema sa postizanjem ili održavanjem erekcije, najbolje je da uradite test krvi kako biste proverili nivo hormona.

U nekim slučajevima, lekar opšte prakse će vas poslati kod urologa ili kod psihologa koji je specijalista za seksualne probleme.


Tretman

Najčešće metode lečenje prerane ejakulacije su bihevioralne tehnike, topikalni anestetici, lekovi i savetovanje. Imajte na umu da je obično potrebno neko vreme da pronađete adekvatan tretman. Lekovi i posete terapeutu su obično najefikasniji.


Bihevioralne tehnike

U nekim slučajevima, lečenje prerane ejakulacije podrazumeva neke sasvim jednostavne stvari – na primer, masturbaciju jedan ili dva sata pre nego što ćete imati seks kako biste uspeli da odložite ejakulaciju tokom samog odnosa. Lekar vam može preporučiti i izbegavanje seksa neko vreme i fokusiranje na druge vrste seksualnog zadovoljstva kako biste se lakše izborili sa pritiskom.


Vežbe za dno karlice

Slabi mišići dna karlice ponekad utiču na sposonost odlaganja ejakulacije. Vežbe za dno karlice, odnosno Kegelove vežbe, vam mogu pomoći da ojačate ove mišiće.

Ove vežbe se rade na sledeći način:

 • Pronađite prave mišiće. da biste identifikovali mišiće dna karlice, zategnite one mišiće kojima zadržavate mokraću ili gasove. Ovi “manevri” se izvode uz pomoć mišića dna karlice. Kada utvrdite koji su to mišići, možete raditi vežbe u bilo kom položaju. Verovatno će vam isprva biti najlakše da ih radite u ležećem položaju.
 • Usavršite tehniku. Zategnite mišiće dna karlice, držite ih u grču oko tri sekunde, a onda ih opustite na tri sekunde. Ponovite vežbu nekoliko puta za redom. Kada vam mišići karlice ojačaju, radite Kegelove vežbe i dok sedite, stojite ili hodate.
 • Održite fokus. Najbolje rezultate ćete postići ako usmerite pažnju samo na mišiće dna karlice. Nemojte zatezati i mišiće u stomaku, butinama ili zadnjici. Nemojte zadržavati dah dok radite vežbe, već normalno dišite.
 • Ponavljajte vežbu tri puta na dan. Postavite sebi za cilj da svakodnevno uradite tri serije od po deset ponavljanja.

Tehnika sa pauzom i stiskanjem

Lekar će vam možda preporučiti da sa partnerskom isprobate tehniku sa pauzom i stiskanjem. Ovaj metod funkcioniše na sledeći način.

 • Počnite seksualni odnos kao i obično, sve do tačke dok ne osetite da ćete uskoro ejakulirati.
 • Neka vam vaša partnerka svojim mišićima stisne vrh penisa i neka zadrži stisak nekoliko sekundi, sve dok potreba za ejakulacijom ne prođe.
 • Ponavljajte ovaj postupak koliko god puta je potrebno.

Čestim ponavljanjem ćete stići do tačke da možete penetrirati u partnerku bez ejakulacije. Nakon nekoliko ovakvih “seansi”, sami ćete znati kako da odložite ejakulaciju i to će vam postati navika, tako da više neće biti potrebe za ovom tehnikom.

Ako vam ova tehnika izaziva bol ili neprijatan osećaj, najbolje je da prestanete sa stimulacijom pre ejakulacije, sačekate da uzbuđenje malo oslabi i da onda nastavite. Ova tehnika se zove i “kreni-stani” tehnika.


Kondomi

Kondomi takođe mogu smanjiti osetljivost penisa, što vam može pomoći u odlaganju ejakulacije. Kondome za kontrolu klimaksa možete kupiti gotovo svugde. Ovi kondomi sadrže agense koji dovode do blage utrnulosti (benzokain, lidokain) ili se prave od debljeg lateksa. Ti kondomi obično imaju oznaku extended, everlast i slično.


Lekovi

Anestetici za spoljnu upotrebu

Kreme i sprejevi koji sadrže neki agens koji dovodi do utrnulosti, npr. benzokain, lidokain ili prilokain, se ponekad koriste za rešavanje problema sa preranom ejakulacijom. Ovi proizvodi se nanose na penih 10-15 minuta pre odnosa i ublažavaju senzaciju, te na taj način odlažu ejakulaciju.

Na recept možete dobiti kremu koja sadrži lidokain i prilokain. Sprejeve sa lidokainom za odlaganje ejakuacije možete kupiti i bez recepta.

Mada su ovi topikalni anestetici efikasni, mogu imati i neke neželjene posledice. Neki muškarci kažu da imaju problema sa privremenim gubitkom osećaja i smanjenim seksualnim zadovoljstvom. Ponekad se taj efekat javlja i kod partnerke.


Lekovi za oralnu primenu

Postoje lekovi koji mogu pomoći u odlaganju orgazma. Mada nijedan od njih nije odobren kao klasičan lek za odlaganje ejakulacije, lekari ih ponekad prepisuju u tu svrhu. Tu spadaju analgetici, antidepresivi i inhibitori fosfodiesteraze tipa 5. Ovi lekovi se obično prepisuju po potrebi i koriste u kombinaciji sa drugim tretmanima.

 • Česta nuspojava određenih antidepresiva je odloženi orgazam. Zato se selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (escitalopram, sertralin, paroksetin, fluoksetin) koriste za odlaganje ejakulacije.

Paroksentin (Paxil) se pokazao kao najefikasniji. Obično je potrebno pet do deset dana da bi počelo dejstvo ovih lekova, ali se pun efekat javlja tek nakon dve do tri nedelje.

Ako ovi lekovi ne reše problem sa preranom ejakulacijom, lekar će vam možda preporučiti triciklični antidepresiv klomipramin. Neželjena dejstva ovih lekova su mučnina, pojačano znojenje, pospanost i smanjen libido.

 • Trodon (Tramadol) je lek koji se obično koristi protiv jakih bolova. Jedan od njegovih neželjenih dejstava je i odložena ejakulacija. Ostala neželjena dejstva su mučnina, glavobolja, pospanost i vrtoglavica.

Ponekad se prepisuje ako antidepresivi ne daju željeni rezultat. Trodon se nikako ne sme koristiti u kombinaciji sa selektivnim inhibitorima preuzimanja serotonina.

 • Inhibitori fosfodiesteraze tipa 5. Neki lekovi koji se koriste protiv erektilne disfunkcije se mogu koristiti i za odlaganje ejakulacije. Neželjena dejstva ovih lekova su glavobolja, crvenilo u licu i loše varenje. Ovi lekovi su efikasniji kada se koriste u kombinaciji sa selektivnim inhibitorima preuzimanja serotonina.

Mogući tretmani u budućnosti

Nekoliko istraživanja je pokazalo da neki lekovi mogu dosta pomoći kod odlaganja ejakulacije, ali je neophodno uraditi još dosta istraživanja. Ti lekovi su:

 • Dapoksetin. Reč je o selektivnom inhiitoru preuzimanja serotonina i još uvek nije u prodaji u svim državama. U Srbiji se dobija na lekarski recept.
 • Modafinil (Provigil). Reč je o leku za lečenje narkolepsije.
 • Silodosin (Rapaflo). Ovaj lek se obično koristi za lečenje benigne hiperplazije prostate.

Savetovanje

Ovaj pristup zahteva razgovor sa vašim terapeutom o vezama i iskustvima u njima. Seanse sa terapeutom vam mogu pomoći da smanjite anksioznost i da pronađete bolji način da se izborite sa stresom. Savetovanje obično pomaže kada se kombinuje sa terapijom lekovima.

Ako imate čest problem sa preranom ejakulacijom, možda osećate da više niste toliko bliski sa svojim seksualnim partnerom. Često se javljaju bes, stid i uznemirenost koji dovode do udaljavanja u vezi.

Moguće je i da je vaša partnerka uznemirena ovim promenama. Prevremena ejakulacija ponekad dovodi do zahlađenja seksualnih i emotivnih odnosa. Razgovor o problemu je važan korak, a savetovanje može dosta pomoći.

Prerana ejakulacija prirodni lekovi

Meditacija

Ako imate problem sa preranom ejakulacijom, verovatno vas ne interesuje meditacija, jer želite odmah da vidite napredak. Mada postoje stvari koje vam mogu pomoći prilično brzo (sprejevi, kondomi i kreme za desenzitizaciju), morate potražiti i dugoročno rešenje problema. Meditacija je, u suštini, tehnika kontrole uma, koji je velikim delom odgovoran za preranu ejakulaciju. Anksioznost i stres obično imaju dosta uticaja na ovakav problem i muškarci koji su nesigurni u sebe ga češće imaju.

Dokazano je da meditacija ublažava stres, poboljšava nivo testosterona i povećava kontrolu nad seksualnim zadovoljstvom.

Smanjite intenzitet 

Ako vam seksualni odnos izgleda kao trka u kojoj je poenta samo što pre stići do cilja, problem je verovatno u tome. Što ste intenzivniji u celom procesu, veća je verovatnoća da ćete jako brzo ejakulirati. Pokušajte da se manje skoncentrišete na ejakulaciju kao cilj, a više na uživanju u samom činu vođenja ljubavi. Zato tehnika “kreni-stani” deluje dugoročno – na taj način ćete istrenirati i svoj nervni sistem da se opusti. Ako ne patite i od erektilne disfunkcije, ova tehnika će vam verovatno pomoći.

Uzrok prerane ejakulacije obično leži u podsvesti muškarca, bilo kao mentalna blokada, bilo kao strah od toga da će ispasti loš. Zato mnoge tehnike za rešavanje problema sa preranom ejakulacijom podrazumevaju i psihološku komponentu, sa krajnjim ciljem da se postigne kontrola nad seksualnom stimulacijom, što uključuje i ejakulaciju. Proizvodi za desenzitizaciju obično funkcionišu privremeno, ali brzo dostižu tačku kada prestaju da deluju. Ako sve ostalo omane, posetite svog urologa kako biste videli da li je u pitanju neki zdravstveni problem.

Kada posetiti lekara?

Ako prilikom gotovo svakog seksualnog odnosa imate problem sa preranom ejakulacijom, obratite se svom lekaru. Muškarci se često stide da pričaju o seksualnim problemima, ali ne dozvolite da vas to spreči da odete kod svog lekara. Prevremena ejakulacija je čest i rešiv prolem.

Nekim muškarcima pomaže i sam razgovor sa lekarom. Mnogima obično lakne kada čuju da je prerana ejakulacija zapravo česta i relativno normalna pojava i da je prosečno vreme od početka odnosa do ejakulacije tek pet minuta.