Probadanje i bol u srcu: Simptom infarkta ili samo stres

0
17387
bol u srcu

BOL U SRCU može dovesti do panike i mnogo brige. Postoji dosta uzroka bolova koji se javljaju u predelu srca, a mnogi od njih nemaju nikakve veze sa srčanim oboljenjima niti sa srčanim napadom. Neki od tih uzroka su loše varenje, stres, istegnuće mišića ili problemi sa plućima.

Naravno, bol u srcu može biti simptom infarkta, srčanog oboljenja ili nekog problema sa arterijama. Zato, kad god osetite probadanje, žiganje i bol u prsima na levoj strani, idite kod lekara kako biste proverili o čemu je reč.

Kada nas boli srce, često se javljaju i drugi simptomi uz pomoć kojih možemo bar naslutiti o čemu se radi. Na primer, bol koji se javlja prilikom infarkta se obično javlja i u levoj ruci, ramenu i vilici. Međutim, i gorušica može izazvati probadanje i bol u gornjemdelu stomaka. Oštar bol u prsima koji se pogoršava prilikom kašljanja ili dubljeg disanja je obično simptom nekog problema sa plućima.

U ovom tekstu ćemo opisati sve potencijalne uzroke bolova u predelu srca. Čak i ako vas srce boli samo ponekad, najbolje je da potražite stručnu pomoć kako biste utvrdili o čemu je reč, počeli sa adekvatnom terapijom i sprečili komplikacije.

Najčešći simptomi bolova u srcu i oko srca

Srce se nalazi iza grudne kosti, ka levoj strani grudi. Jasno je da će se bol izazvan nekim srčanim oboljenjem prvo pojaviti tu. Međutim, bol u srcu zapravo može biti bol koji potiče iz nekog drugog organa, mišića ili kosti.

Postoji nekoliko vrsta bolova koji se mogu javiti u srcu:

 • pritisak i teskoba u grudima koji se širi ka levoj ruci
 • probadanje u grudima
 • neprijatan osećaj oko srca izazvan ubrzanim lupanjem srca
 • tup bol
 • konstantan, tup bol u gornjem delu grudi
 • bol koji nestaje i ponovo se vraća

Zašto se javlja bol u srcu?

Ako osećate bol oko srca, nikako ga nemojte ignorisati. Čak i ako bol nije izazvan srčanim napadom ili nekim oboljenjem srca, možete sprečiti dosta komplikacija ako se odmah obratite lekaru.


Srčani problemi i bolovi u srcu

Ako imate neku srčanu bolest, to će se verovatno manifestovati i kao bol, probadanje i žigamje.

Najčešća srčana oboljenja koja izazivaju bol u srcu su:

Koronarna arterijska bolest

Koronarna arterijska bolest dovodi do smanjenog dotoka krvi u srce, što izaziva jake bolove u srcu. Ova bolest se javlja kao posledica nakupljanja plaka na zidovima arterija i utiče na cirkulaciju.

Najčešći simptom ove bolesti je upravo bol u srcu. Ova vrsta bolova se oseća kao jako stiskanje i bol koji se širi u ruku. Srce obično počinje da boli nakon fizičkog napora, mada se bol ponekad javlja i spontano.

Angina pektoris je čest simptom koronarne arterijske bolesti. Ostali simptomi su:

 • gorući bol u grudima, nalik gorušici
 • bol u srcu, koji se pogoršava nakon fizičke aktivnosti ili stresa
 • plitak dah
 • srčani napad (u slučajevima nestabilne angine)

Angina pektoris je ozbiljan uzrok bolova u srcu i ako vas srce često boli nakon fizičkog napora obratite se lekaru.


Srčani udar

srcani udar

Ako imate utisak da vam je neko stavio nešto veoma teško na grudi, to može biti simptom srčanog udara. Bol koji se javlja zbog infarkta može potrajati nekoliko minuta, a ponekad se javlja i nestaje tokom nekoliko dana.

Srčani udar se manifestuje kao osećaj jakog pritiska i teskobe u grudima. Bol može biti hroničan ili se može javiti i nestajati. Često se bol širi u levu ruku, leđa, vrat ili vilicu.

Ostali simptomi srčanog udara su:

 • kratak, plitak dah i često gubljenje daha
 • mučnina
 • bol u gornjem delu stomaka, slično kao kod gorušice
 • hladan znoj

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć.

Uz pomoć nekih sitnih promena u načinu života možete drastično smanjiti rizik od srčanog udara. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana i prestajanje sa pušenjem mogu dosta smanjiti rizik od srčanog udara.


Ostali problemi sa srcem koji izazivaju bol srca

zapaljenje srcanog misica

Ostali mogući uzroci koji izazivaju bol srca su miokarditis, perikarditis i disekcija aorte (disekantna aneurizma aorte).

Miokarditis: bol u srcu može biti simptom miokarditisa. Reč je o upali srčanog mišića, najčešće zbog neke virusne infekcije. Simptomi miokarditisa su oštri, probadajući bolovi u srcu, vrtoglavica, problemi sa disanjem i simptomi infekcije.


Saznajte više> Miokarditis – upala srčanog mišića (simptomi, uzrok, lečenje, posledice)


Perikarditis:perikarditis je upala tkiva koje oblaže srce. On izaziva oštre bolove koji se postepeno pogoršavaju. Ako dođe do hroničnog perikaridisa, bolovi su takođe hronični.

Disekcija aorte: izuzetno jak bol u grudima i osećaj da vam neko cepa grudi može biti simptom disekcije aorte. Reč je o pucanju aorte i obično se javlja i bol u gornjem delu leđa. Disekcija aorte je urgentno stanje i može biti fatalno ako se pacijentu odmah ne ukaže lekarska pomoć.


Bol probadanje oko srca i stres

stres
Srećom, mnogi uzroci bolova u predelu srca nisu vezani za neko urgentno stanje niti su opasni po život. Bolovi u srcu se mogu javiti zbog stresa.

Stres

Akutan ili hroničan emotivni ili psihološki stres ima izrazito negativan uticaj na zdravlje i izaziva probadanje i bol u srcu.Stres utiče na ljude na mnoštvo načina. Pre svega, stres dovodi do ubrzanog rada srca, stezanja srčanog mišića i povišenog krvnog pritiska. Sve to može izazvati probadanje u srcu i osećaj teskobe u grudima.

Stres utiče na naše telo i na mnogo drugih načina:

 • izaziva probleme sa varenjem, uključujući mučninu i proliv
 • izaziva glavobolje
 • izaziva probleme sa spavanjem
 • dovodi do čestih infekcija zbog slabljenja imuniteta
 • izaziva hroničan problem sa suvim ustima

Panični napad

Stres može izazvati i panični poremećaj koji utiče na srce i dovodi do bolova u grudima.

Mnogi ljudi koji su imali panične napade kažu da je bol nalik onom koji se javlja prilikom infarkta. Srce počinje da boli zbog napetih grudnih mišića, povišenog pritiska i/ili dotoka nedovoljno krvi u srce. Međutim, strah zbog ovakvih simptoma samo pogoršava napad panike i bolove.Kada dođe do paničnog napada, obično se javljaju i sledeći simptomi:

 • trnci i obamrlost u šakama i stopalima
 • nekontrolisano drhtanje
 • vrtoglavica i nesvestica
 • strag od gubitka kontrole i smrti

Može li “slomljeno srce” izazvati bol u predelu srca?

U emotivnom smislu, “slomljeno srce” može izazvati bolove u srcu. Stres zbog gubitka neke voljene osobe utiče na srce i povećava rizik od komplikacija sa srcem.

Jaka tuga može izazvati “slomljeno srce”. Naučnici kažu da stresni životni događaji, pogotovo smrt voljene osobe ili nekog drugog člana porodice, mogu dovesti do problema sa srcem i srčanih oboljenja: stvaranja tromba, aritmije, infarkta i akutnih srčanih bolesti.


Bol oko srca izazvan problemima sa grudnim mišićima ili rebrima

sportsko srce
Gotovo svi problemi sa grudnim košem ili rebrima mogu izazvati bol u oko srca. Najčešći uzroci bolova oko srca vezani za mišiće i kosti su:

Istegnuće grudnih mišića ili interkostalnih (međurebarnih) mišića

Bol u srcu može biti zapravo bol koji potiče iz međurebarnih mišića. Istegnuće ili druga povreda nekog od ovih mišića može izazvati bol u predelu srca. Isto važi i za istegnuće i povredu nekog mišića u grudnom košu.

I bolovi izazvani upalom ili povredom mišića u grudnom košu mogu izazvati ovakve bolove. Ponekad se i bolovi koji potiču iz zadnjeg dela rebarnog luka mogu javiti u predelu srca. Pošto su ovakvi bolovi slični bolovima koji se javljaju zbog srčanih problema, lekari obično prvo isključuju kardiovaskularne uzroke bolova.

Povreda rebara ili grudne kosti

Bolovi u grudnoj kosti takođe dosta liče na simptome srčanih problema. Ovakvi bolovi se obično javljaju zbog upale ili povrede grudne kosti.

Kostohondritis je upala hrskavice koja spaja rebra sa grudnom kosti i bolovi su obično slični bolovima koji se javljaju zbog angine pektoris ili srčanog udara.

Bol u grudnoj kosti se može javiti zbog povrede prednjeg dela rebara ili neke virusne ili bakterijske infekcije.

Upala grudne kosti izaziva bolove slične bolovima kod srčanog udara. Bol se pogoršava prilikom dubljeg disanja. Takođe, bolovi su jači i kada pritisnete grudnu kost. Srce obično boli ako dođe do povrede rebara na levoj strani tela.

Ako je u pitanju bol izazvan povredom rebara ili grudne kosti, hladne i tople obloge vam mogu pomoći u ublažavanju ovih simptoma.


Problemi sa plućima koji mogu izazvati bolove u predelu srca

plucna bolest
Problemi sa plućima, posebno infekcije pluća, mogu biti ozbiljni uzroci bolova koji se osećaju kao bolovi u srcu, mada nemaju direktne veze sa srcem.

Pneumonija

Pneumonija je obično komplikacija neke infekcije respiratornih organa (često i običnog gripa), i može izazvati bolove u srcu.

Probadajuć bol na levoj strani grudi je čest simptom pneumonije. Bolovi se pogoršavaju prilikom kašljanja, kijanja i dubljeg disanja. Pošto pneumonija izaziva dubok kašalj, obično dolazi i do jakih bolova u predelu srca zbog horničnog kašlja.

Osim bolova u grudima i iskašljavanja sluzi, simptomi pneumonije su

 • povišena temperatura i drhtavica
 • plitak dah i problemi sa disanjem
 • bolovi u zglobovima
 • bol u gornjem delu stomaka
 • hroničan umori iscrpljenost

Pneumonija može biti zarazna i kod starijih osoba i dece može izazvati teške komplikacije, jer oni imaju slabiji imunitet. Ojačajte svoj imuni sistem kako biste sprečili pneumoniju i infekcije koje je mogu izazvati.


Pleurizija

Pleurizija je upala tkiva oko pluća (plućne maramice) i ona obično dovodi do jakih, probadajućih bolova u predelu srca ako se javi na levom plućnom krilu.

Bol u grudima izazvan pleurizijom je oštar i pogoršava se prilikom dubljeg disanja. Grudi su obično bolne na dodir i samo udisanje predstavlja velik napor. Ponekad se javlja i bol u leđima koji se pogoršava prilikom kašljanja.

Astma

Bol u grudima u predelu srca se ponekad javlja zbog napetih grudnih mišića i suženja disajnih puteva prilikom napada astme.

Upala disajnih puteva dovodi do nakupljanja mukusa u njima i njihovog sužavanja. To izaziva jak kašalj i bol u grudima zajedno sa “zviždanjem” pluća i ubrzanim i plitkim disanjem. Veoma je važno da kontrolišete astmu i utvrdite šta kod vas izaziva napade.

Čak i ako lečite astmu prirodnim putem, idite redovno na lekarske kontrole kako biste izlečili ovo oboljenje.


Ostali problemi sa plućima koji mogu izazvati bol oko srca

Kolaps pluća: pneumotoraks (kolaps pluća) može izazvati iznenadan, jak bol u predelu srca. Kolaps pluća može izazvati jači pritisak na srce i probadajuće bolove na levoj strani grudi.

Plućna hipertenzija: povišen pritisak u arterijama koje nose krv iz srca u pluća može izazvati bol u grudima. To stvara veliko opterećenje na srce i može izazvati simptome slične simptomima angine pektoris.

Plućna embolija: kada krvni ugrušak dospe u pluća može doći do takvih bolova da pacijent misli da ima srčani udar. Bol u grudima, čak i u predelu srca, se pogoršava sa disanjem. Javljaju se i plitak dah, iskašljavanje krvi i pojačano znojenje.Smanjivanjem rizika od tromboze dubokih vena smanjujete i rizik od plućne embolije.


Problemi sa varenjem i bolovi u grudima

sta je dobro za zgaravicu

Neki problemi sa varenjem mogu izazvati bolove oko srca, pa čak i ličiti na simptome srčanog udara.

Gorušica (kiselina)/ GERB (gastroezofagealna refluksna bolest)

Gorušica je gorući bol u grudima koji se javlja zbog iritacije, kada želudačni sokovi  i nesvarena hrana dospeju u jednjak.

Gorušica je jedan od najčešćih uzroka bolova u grudima koji nemaju veze sa srcem. Mnogi ljudi koji dođu u hitnu pomoć smatrajući da imaju srčani udar zapravo imaju napad gorušice. Ponekad je bol zbog gorušice toliko jak da se može širiti u ruku.

Međutim, problem su obrnuti slučajevi, kada osobe koje doživljavaju srčani udar smatraju da su bolovi posledica gorušice. Razlika između srčanog udara i gorušice je u tome što se kod srčanog udara javljaju teskoba, stiskanje i pritisak u grudima, dok je bol izazvan gorušicom više gorući.

Ako želite da ublažite bolove izazvane gorušicom, popijte malo sode bikarbone i vode.


Kada posetiti lekara zbog bolova u grudima?

Mada bolovi u grudima nisu obavezno simptom nekog problema sa srcem, to ne znači da treba da ih ignorišete. To se posebno odnosi na situacije ako prvi put osetite takve bolove, ako su oni veoma jaki ili ako traju duže od par dana.

Hitnu pomoć treba potražiti u sledećim slučajevima:

 • osećate jak bol i stiskanje u središnjem delu grudi
 • osećate pritisak u levoj ruci, leđima, vilici, vratu ili gornjem delu stomaka
 • osećate jak bol u srcu koji traje nekoliko minuta i ne popušta
 • plitak dah
 • mučnina
 • hladan znoj
 • bol u srcu se pogoršava sa fizičkom aktinošću
 • nema pravila kada se probadanje i bol javljaju i on je veoma jak

Izvori: (1) (2)