Probadanje oko srca ne ukazuje na infarkt: Evo koji su mogući uzroci

0
3116

PROBADANJE U PREDELU SRCA – prva stvar o kojoj mislite je srčani udar. Naravno, bol u grudima nije nešto što treba zanemariti. Ali trebali biste znati da ima mnogo mogućih uzroka za probadanje u grudima sa leve strane.

Probadanje u predelu srca uzroci 

Probadanje u grudima sa leve strane takođe može biti uzrokovano problemima u plućima, jednjaku, mišićima, rebrima ili nervima, na primer. Neki od ovih uslova su ozbiljni i opasni po život. Drugi nisu. Ako imate neobjašnjiv bol ili probadanje u predelu srca, jedini način da potvrdite uzrok za to jeste da se obratite lekaru koji će izvršiti neophodne preglede.

probadanje oko srca

Kada je u pitanju probadanje u predelu srca uzroci najpre mogu da budu vezani za neke probleme sa srcem:

Bolest koronarne arterije. Blokada u krvnim sudovima srca koja smanjuje protok krvi i kiseonika do samog srca. Ovo može izazvati bol poznat kao angina. To je simptom bolesti srca ali obično ne uzrokuje trajno oštećenje srca. Međutim, to je znak da ste kandidat za srčani udar u nekom trenutku u budućnosti. Probadanje u srcu može se širiti na ruku, rame, vilicu ili leđa. Može se osećati kao pritisak, probadanje ili stiskanje. Angina se može aktivirati vežbanjem, uzbuđenjem ili emocionalnim stresom i oslobađa se sa odmaranjem.

Infarkt miokarda (srčani udar). Ovo smanjenje krvotoka kroz krvne sudove srca uzrokuje smrt ćelija srčanog mišića. Iako je bol sličan onom u slučaju angine, srčani udar je obično teži, probadajući bol obično u centru ili levoj strani grudnog koša i ne oslobađa se sa odmaranjem. Znojenje, mučnina, kratak dah ili teška slabost mogu pratiti ovaj bol.

srcani udar

Miokarditis. Pored bolova u grudima, upala srčanog mišića može izazvati groznicu, zamor, ubrzan rad srca i probleme sa disanjem. Iako ne postoji blokada, simptomi miokarditisa mogu biti slični onima od srčanog udara.

Perikarditis. Ovo je zapaljenje ili infekcija ”kese” oko srca. To može izazvati bol sličan onome koji je uzrokovan anginom. Međutim, često uzrokuje oštar, stabilan bol duž gornjeg dela vrata i mišića ramena. Ponekad se pogoršava kada dišete, progutate hranu ili ležite na leđima. Dakle, ukoliko osećate probadanje srca pri udahu – to može biti perikarditis.

Hipertrofična kardiomiopatija. Ovo genetsko oboljenje uzrokuje da srčani mišić postane nenormalno debeo. Ponekad to dovodi do problema sa protokom krvi iz srca. Bolovi u grudima i kratkotrajni udisaji često se javljaju vežbanjem. Tokom vremena, srčana insuficijencija može da se razvije kada srčani mišić postane veoma zgusnut. Zbog toga srce radi napornije za pumpanje krvi. Pored bolova u grudima, ova vrsta kardiomiopatije može izazvati vrtoglavicu, nesvesticu, nesvesticu i druge simptome.

Prolaps mitralnog ventila. Prolaps mitralnog ventila je stanje u kojem se ventil u srcu neuspešno zatvara. Raznolikost simptoma je povezana s prolapsom mitralnog ventila, uključujući bolove u grudima, palpitacije i vrtoglavicu, iako ne može imati simptome, posebno ako je prolaps blag.

Disekcija koronarne arterije. Razni faktori mogu uzrokovati ovo retko, ali smrtonosno stanje, koje rezultira kada se u koronarnoj arteriji razvije rascep. To može uzrokovati iznenadni jak bol sa osećajem kidanja ili cepanja, koji se širi u vrat, leđa ili abdomen.

Ponekad problemi sa plućima mogu izazvati probadanje u predelu srca:

plucna bolest

Pleuritis. Upala ili iritacija obloge pluća i grudi. Verovatno osećate oštar bol kada dišete, kašljete ili kijate. Najčešći uzroci pleuralnog bola u grudima su bakterijske ili virusne infekcije , plućna embolija i pneumotoraks. Drugi manje česti uzroci uključuju reumatoidni artritis, lupus i kancer .

Pneumonija ili apsces pluća. Ove infekcije pluća mogu izazvati pleuritične i druge vrste bolova u grudima, kao što je probadanje u grudima. Pneumonija se često pojavljuje iznenada, uzrokujući groznicu, drhtavicu, kašalj i iskašljavanje gnoja iz respiratornog trakta.

Plućna embolija. Kada krvni ugrušak prolazi kroz krvotok i zaglavi se u plućima, to može izazvati akutni pleuritis, probleme sa disanjem i brze otkucaje srca. Takođe može izazvati groznicu i šok. Plućna embolija je verovatnija nakon duboke venske tromboze ili nakon što je osoba bila nepokretna nekoliko dana posle operacije ili kao komplikacija kancera.

tromb u plucima

Pneumotoraks. Često uzrokovan povredom grudnog koša, pneumotoraks se javlja kada deo pluća doživi kolaps, oslobađajući vazduh u grudnu šupljinu. To takođe može uzrokovati bol koji se pogoršava kada dišete, kao i druge simptome, kao što je nizak krvni pritisak.

Plućna hipertenzija. Sa bolom u grudima koji podseća na anginu, ovaj abnormalno visok krvni pritisak u arterijama pluća čini da desna strana srca radi previše naporno.

Astma. Uzrokujući kratkotrajan dah, šištanje, kašalj , a ponekad i probadanje u grudima, astma je zapaljenski poremećaj disajnih puteva.

simptomi astme kod odraslih

Probadanje u grudima sa leve strane može da bude posledica i sledećih stanja:

  • gastroezofagealna refluksna bolest
  • poremećaji kontrakcije jednjaka
  • ezofagealna preosetljivost
  • perforacija jednjaka
  • peptični ulkus
  • hijatalna hernija (želudačna kila)
  • pankreatitis
  • problemi sa rebrima
  • naprezanje mišića

Još jedan potencijalni uzrok za probadanje u grudima sa leve strane su napetost i napadi panike.

Neki povezani simptomi mogu uključiti vrtoglavicu, osećaj kratkotrajnog udisanja, palpitacije, peckanje i drhtanje. Probadanje oko srca i stres takođe mogu da budu povezani. Iz tog razloga bi trebalo izbegavati sve situacije koje mogu da budu stresne ili da izazovu napad panike.

Probadanje oko srca u trudnoći

Gorušica, indigestija, stres i promene tela su najčešći uzročnici za probadanje oko srca u trudnoći.

Gorušica i indigestija

Gorušica ili refluks kiseline je prilično česta pojava u trudnoći. Hrana koju ste nekad mogli nesmetano da jedete sada može izazvati dovoljno neprijatnosti da poremeti vašu rutinu.

Indigestija se odnosi na gas koji je zarobljen u stomaku ili grudima.

Bol ponekad može biti sličan simptomima srčanog udara, ali počinje u donjem delu grudnog koša i kreće se nagore.

Gas može prouzrokovati oštar bol, dok je gorušica više senzacija gorenja ili zagrevanja na zadnjem delu grla.

Da biste smanjili ove simptome, porebno je češće jesti manje obroke, sedite uspravno nekoliko sati posle jela i izbegavajte hranu koja pogoršava bol. Čokolada, paradajz, pomorandže i nane su česti krivci za gorušicu. Dobra vest je da se ovi simptomi obično rešavaju nakon što se rodi vaša beba.

Probadanje oko srca i stres u trudnoći

Briga i stres su uobičajeni elementi trudnoće, ali previše toga može dovesti do bolova u grudima.

Bez obzira da li je to vaše prvo ili treće dete, i dalje se suočavate sa velikim promenama u životu. Obratite pažnju na potencijalne uzroke stresa u vašem životu i da li ih možete eliminisati.

Ako se borite da ublažite stres ili osećate kao da imate problema sa suočavanjem, razmotrite opciju razgovora sa psihologom i preduzmite korake da se opustite.

Promene tela tokom trudnoće

Vaše telo raste i prilagođava se tokom trudnoće, a neke od ovih promena mogu takođe izazvati probadanje u predelu srca.

Vaša materica koja se proširuje može da vrši pritisak na vašu dijafragmu. Vaše grudi postaju veće, a vaš grudni koš se širi. Obe ove promene uzrokuju pritisak i, možda, bol, zajedno sa kratkim dahom.

Pokušajte da ležite na levoj strani, čime onemogućavate pritisak na glavne krvne sudove.

Kada da tražite pomoć za probadanje oko srca u trudnoći?

Iako je retkost, probadanje u grudima može biti znak ozbiljnijeg problema, uključujući krvni ugrušak, srčani udar, abnormalni srčani ritam, rupturu arterije blizu srca ili probleme sa srčanim ventilom.

Bolesti srca i urođeni problemi sa srcem su sve češći kod trudnica. Žene koje su gojazne ili puše imaju veći rizik od ozbiljnih problema sa srcem tokom trudnoće. Znaci srčanih problema uključuju bol ili probadanje u grudima sa:

– Vrtoglavicom

– Ukočenošću

– Teškoćama sa disanjem

– Slabošću.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, odmah pozovite svog doktora. Krvni ugrušak u nozi, kao što je  duboka venska tromboza, uzrokuje oticanje i toplinu u grudnom košu. Ovo može biti ozbiljan problem.