Problemi s prostatom i bol u prostati: Evo koje ih bolesti najčešće izazivaju i kako se leče

0
7003

Imate li probleme sa prostatom? Da li imate probleme sa mokrenjem? Problemi sa prostatom su veoma česti kod osoba starijih od godina mada se ponekad javljaju i kod maldih muškaraca. Ako se lečenje ne započne na vreme, mogu izazvati velike komplikacije, pa čak i biti fatalni.

Prostata je žlezda koja čini važan deo muškog reproduktivnog sistema.

Najčešći problemi sa prostatom su benigna hiperpazija prostate, akutna i hronična bakterijska upala prostate (prostatitis) i nebakterijska upala prostate.

Rak prostate se često javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, muškaraca koji jedu mnogo masne hrane i koje imaju genetsku predispoziciju za ovo oboljenje.

Rak prostate se može dijagnostikovati biopsijom tkiva. Početni pregledi uključuju rektalni pregled, ultrazvuk i testove krvi.

Lečenje raka prostate podrazumeva praćenje stanja, operaciju, zračenje i hormonsku terapiju.

Većina lekara (ali ne svi) smatra da muškarci mlađi od 65 godina ne moraju na redovni skrining za rak prostate.

bolesti prostate

Ako osećate bol u prostati nastavite sa čitanjem koje bolesti ga najčešće izazivaju, koji su njihovi simptomi i kada bi hitno trebalo da se obratite lekaru…

Problemi sa prostatom treba da se što pre identifikuju, da se otkrije njihov uzrok i počne lečenje, toje najbolji način da se spreče dalje komplikacije. Glavni simptomi problema sa prostatom su često mokrenje, krv u mokraći, bolno mokrenje, kapanje nakon mokrenja, nemogućnost da se bešika isprazni do kraja, bolna ejakulacija i bol u leđima, kukovima, butinama, karlici i rektumu.Bol prostate se retko javlja i često je uzrok za bol u tom predelu zapravo infekcija bešike.


Osnovne činjenice o bolestima prostate

Mnogi muškarci imaju neki problem sa prostatom. Oni se uglavnom javljaju nakon pedesete godine. Srećom, ovi problemi se mogu izlečiti i ne moraju izazvati veće komplikacije.


Šta je prostata?

Prostata je mala žlezda. Ona je važan deo muškog reproduktivnog sistema i stoji obavijena oko cevi kroz koju mokraća izlazi iz bešike. Kako starimo, tako prostata postaje veća. Ako prostata postane mnogo uvećana, može izazvati razne zdravstvene probleme. Problemi sa prostatom ne znače nužno da imate i neke opasne bolesti kao što jekarcinom.

Ponekad se oboljenja prostate dijagnostikuju sasvim slučajno. Ako mislite da imate simptome koji ukazuju na neku bolest prostate, obratite se svom lekaru.


Prostata bolovi

Bol u prostati ili prostatodinija je vrsta neprijatnog osećaja koja se javlja u tri slučaja: kod raka prostate, benigne hiperplazije prostate i kod upale prostate (prostatitis).

Bolovi prostate variraju od osobe do osobe i ponekad se šire u druga obližnja tkiva. Bol se najčešće širi u penis i donji deo leđa. Kada se javi bol zbog biopsije prostate, on se obično javlja u donjem delu leđa ili u čitavoj karlici. Bol gotovo nikada ne izostaje kod opisanih oboljenja. Jedino hronični prostatitis može biti relativno bezbolan, ali kada se infekcija aktivira, bol prostate se gotovo uvek javlja.

Imajte na umu da je bolna prostata nespecifičan simptom i ponekad se javlja i zbog sindroma hroničnog bola u karlici. Kada se bol javi zbog prostate, obično se javljaju i simptomi infekcije urinarnog trakta, inflamatorne ćelije i patogeni mikroorganizmi u mokraći i semenoj tečnosti.

Bol zbog prostate se obično javlja duboko iza penisa i skrotuma. U retkim slučajevima se bol ne širi u rektum. Ovaj bol se opisuje više kao neprijatnost, kao da bešika nije sasvim ispražnjena ili kao pritisak. Dubok i jak bol se retko kada javljaju.

Ponekad se bol širi na čirav peritoneum i karlicu. Pre svega, muškarac mora znati gde se prostata tačno nalazi kako bi mogao da identifikuje bol koji se javlja zbog nje.

Prostata se nalazi ispred rektuma, tačno iza kuka, iznad mišića podizača anusa i ispod bešike. Bol izazvan prostatom se može osetiti i u tim rkivima. Najčešće se bolovi javljaju u:

 • testisima
 • donjem delu leđa
 • karlici
 • preponama
 • rektumu i bešici

Ponekad su problemi sa prostatom asimptomatski i ne izazivaju nikakav bol.


Simptomi bolesti prostate

Ponekad su problemi sa prostatom asimptomatski i ne izazivaju nikakav bol. Jedan od najčešćih simptoma bolesti prostate su problemi sa mokrenjem. Može se javiti i krv u semenoj tečnosti i mokraći. Obično dolazi do nepotpunog pražnjenja bešike. Ejakulacija može biti bolna. Javlja se i jaka, iznenadna potreba za mokrenjem. Nešto ređe se javlja i jak pritisak u bešici i osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena. To dovodi do jakog naprezanja prilikom mokrenja.

Ovi simptomi su nespecifični, tj. mogu se javiti i zbog nekoliko drugih oboljenja. I noćno mokrenje predstavlja čest problem.

Bol i peckanje prilikom mokrenja su česta pojava. Kod teših oboljenja prostate dolazi do naglog mršavljeja, povišene temperature, erektilne disfunkcije, oticanja nogu i smanjenog izlučivanja mokraće. U tom slučaju se morate odmah obratiti svom lekaru.


Koji su najčešći problemi sa prostatom?

Sada ćemo navesti tri najčešća problema sa prostatom. To može dovesti do veoma ozbiljnih problema sa zdravljem i ovakve probleme ne biste smeli da ignorišete ako se već javljaju simptomi prostate simptome.

Prostatitis

Prostatitis je upala prostate. Može se desiti svakom muškarcu bez obzira na godine (često se javlja i kod mladih muškaraca). Postoje tri tipa upale prostate:

 • Akutni bakterijski prostatitis: najčešće se javlja kada bakterije koje izazivaju infekcije mokraćnih puteva prodru u prostatu preko krvi ili semene tečnosti. Simptomi uključuju često mokrenje tokom noći i bol u genitalijama i karlici.
 • Hronični bakterijski prostatitis: ovaj termin se koristi za opisivanje rekurentnih infekcija prostate koje izazivaju upalu i bolove. Simptomi su jaka potreba za mokrenjem, bolno mokrenje, bolna ejakulacija i poteškoće sa mokrenjem.
 • Hroničan nebakterijski prostatitis i sindrom hroničnog bola u karlici: ovo je najčešći oblik prostatitisa. Obično se javlja kod muškaraca starih između 35 i 50 godina. Za ovakav problem je karakteristična upala i bolovi u prostati i donjem urinarnom traktu. Simptomi ovakvih bolesti su bolno mokrenje, otežano mokrenje, krv u mokraći i semenoj tečnosti, bolna ejakulacija, bol u leđima, penisu i genitalijama.

Uvećana prostata (benigna hiperplazija prostate)

Kod ove bolesti dolazi do uvećanja prostate, ali nema kancerogenih promena. Najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina. Ovo stanje takođe izaziva različite probleme sa mokrenjem: otežano i često mokrenje, izbacivanje malih količina mokraće i osećaj da bešika nije potpuno ispražnjena.


Rak prostate

Ovo je jedan od najčešćih tipova raka koji se javlja kod muškaraca. Ponekad ostaje na prostati i ne širi se na druge organe. Međutim, ako ne preduzmete mere opreza, može zahvatiti i druge organe. Simptomi raka prostate su poteškoće sa mokrenjem, krv u mokraći, slabo izbacivanje mokraće, bol u genitalijama i slično.


Šta je kamen u prostati?

Prisustvo kamena u prostati je česta pojava, ali mnogi muškarci ne znaju da on može igrati važnu ulogu u razvoju prostatitisa.

Mnogi muškarci imaju kamen u prostati, a to ne znaju.

Smatra se da se kamen u prostati može formirati na nekoliko načina. Jedna teorija kaže da kada izlučevine iz prostate ne mogu da izađu iz žlezde zbog otoka ili upale dolazi do stvrdnjavanja tih izlučevina i vezivanja za proteine. To se na kraju kalcifikuje.

Druga mogućnost je da se nečistoće i gnoj zbog upale na kraju pretvaraju u kamenčiće. Ponekad se kamen u prostati formira od kalcifikacije otpatnih materija u ejakulatornim kanalima.

Imate li kamen u prostati?

Digitalnim rektalnim pregledom, rendgenskim i ultrazvučnim snimkom se može utvrditi postojanje kamena u prostati.


Zbog čega se radi operacija prostate?

Operacija delimičnog ili potpunog uklanjanja prostate se zove prostatektomija. Ona se radi zbog raka na prostati, uvećane prostate i benigne hiperplazije prostate.

Skoro svaka ovakva operacija se radi pod opštom anestezijom, što znači da ćete tokom operacije spavati. Ponekad se ovakve operacije rade i pod epiduralnom anestezijom, što znači da donji deo tela utrne.

Lekar će vam reći koja se operacija preporučuje lično vama.

Cilj operacije je da:

 • izleči problem
 • spreči mokraćnu inkontinenciju
 • spreči probleme sa erekcijom
 • minimizuje nuspojave
 • minimizuje bolove pre, tokom i nakon operacije

Glavni neželjeni efekti operacije prostate

Sve hirurške procedure povlače sa sobom i određene rizike, uključujući:

 • reakciju na anesteziju
 • krvarenje
 • infekcija mesta na kom se pravio rez
 • oštećenje organa
 • stvaranje tromba

Znaci koji ukazuju na postojanje infekcije su povišena temperatura, drhtavica, oticanje i gnojenje rane. Ako ne možete normalno da mokrite ili ako primetite krv u mokraći odmah se obratite lekaru.

Ostale moguće neželjene posledice operacije prostate su:

Problemi sa mokrenjem: tu spadaju bolno mokrenje, poteškoće sa mokrenjem i urinarna inkontinencija. Ovi problemi obično nestaju par meseci nakon operacije. U veoma retkim slučajevima se javlja trajna mokraćna inkontinencija.

Erektilna disfunkcija: osam do dvanaest nedelja nakon operacije obično ne dolazi do erekcije. Dugoročna erektilna disfunkcija se može javiti zbog oštećenja nerava tokom operacije. Iskusni hirurzi obično ne prave ovakve greške. Kod nekih muškaraca se, zbog skraćivanje uretre, javlja i manji penis.


Šta nakon operacije?

Odmorite se, jer ćete nakon operacije osećati hroničan umor. Koliko će trajati oporavak zavisi od vrste operacije prostate, vašeg stanja i toga koliko slušate savete svog lekara.

Ti saveti su:

 • održavajte ranu čistom
 • nemojte voziti makar nedelju dana
 • šest nedelja ne smete raditi ništa teško
 • nemojte se penjati uz stepenice
 • nemojte se kupati u kadi, bazenu ili đakuziju
 • nemojte sedeti u istom položaju duže od 45 minuta
 • uzimajte lekove onako kako vam je prepisano

Mada ćete generalno moći sve sami da radite, najbolje je da vam neko pomaže kako se ne biste previše naprezali, pogotovo ako imate kateter.

Veoma je važno i da dobijete stolicu već dan ili dva nakon operacije. Da biste sprečili opstipaciju, pijte više tečnosti i ubacite više vlakana u ishranu. Pitajte lekara da li da uzmete laksative ako vam ishrana ne pomogne.


Da li postoji neki prirodni lek za prostatu

Sad kada smo videli šta izaziva probleme sa prostatom i bolove, da vidimo kako ih možemo rešiti na prirodan način.

1. Paradajz

Paradajz je izvanredan prirodan lek za sve probleme sa prostatom jer sadrži likopen, koji je veoma jak prirodan antioksidans. Redovna konzumacija paradajza smanjuje uvećanu prostatu, kao i rizik od pojave raka prostate jer uništava maligne ćelije. Takođe, on kontroliše prekomerno mokrenje, koje je jedan od glavnih simptoma problema sa prostatom. Najbolje je da svakodnevno jedete svež, organski paradajz ili da pijete sok od paradajza.


2. Topla kupka

Topla kupka je takođe efikasan lek za upalu prostate i otok. Jednostavno napunite kadu toplom vodom i uživajte pola sata. Topla kupka će ublažiti bol i upalu. Takođe, ona uništava bakterije koje izazivaju probleme sa prostatom.


3. Seme bundeve

Prisustvo fitosterola i drugih komponenti u bundevinom semenu pomaže u skupljanju uvećane prostate. Takođe, ono sadrži i hemikalije koje mogu sprečiti pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT). Povišen nivo DHT-a često dovodi do uvećanja prostate. Konzumacija ovog semena olakšava probleme sa mokrenjem, što je najčešći simptom problema sa prostatom.

Najbolje je da svakodnevno jedete po 80 grama semena bundeve. Ako primetite češće mokrenje, to može ukazivati na pogoršanje problema.


4. Zeleni čaj

Zeleni čaj je veoma zdrav i mnogobrojne studije su pokazale da je efikasan i za lečenje problema sa prostatom. Moćni antioksidansi i nekoliko drugih komponenti u zelenom čaju ublažavaju probleme sa upalom prostate, usporavaju razvoj raka prostate i smanjuju rizik od karcinoma kod osoba koje ga nemaju. Povrh svega navedenog, zeleni čaj uspešno kontroliše prekomerno mokrenje. Dakle, pijte zeleni čaj i uskoro ćete primetiti poboljšanje.


5. Bosiljak

Svi znamo koliko je bosiljak zdrav. Dokazano je da redovna konzumacija bosiljka može ublažiti problem sa uvećanom prostatom. Takođe, bosiljak ima antikancerogena svojstva i može smanjiti tumor na prostati. Bosiljak deluje i antiinflamatorno, tako da ublažava upalu prostate. Svakodnevno uzmite po jednu supenu kašiku soka od bosiljka ili ubacite bosiljak u svoja omiljena jela.