PROSTATITIS upala prostate (akutna i hronična) simptomi, lečenje, najbolji lekovi

0
5511
zapaljenje prostate

UPALA PROSTATE ILI PROSTATITIS se može javiti zbog bakterijske infekcije, ali i zbog drugih stvari.

Deset do dvanaest posto muškaraca ima simptome upale prostate.Prostatitis je najčešći problem sa prostatom kod muškaraca mlađih od 50 godina. Upala prostate može biti akutna i hronična.

Šta je prostata i gde se nalazi ?

Prostata je mala žlezda koja ima važnu ulogu u muškom reproduktivnom sistemu. Veličine je oraha i nalazi se ispod bešike i ispred rektuma. Uretra je cev kroz koju sperma i mokraća napuštaju organizam. Glavna funkcija prostate je stvaranje semene tečnosti da bi se sperma transportovala kroz uretru.

upala prostate kod mladih muskaraca


Definicija i klasifikacija upale prostate

Akutni bakterijski prostatitis: javlja se zbog bakterijskih infekcija. Obično nastaje iznenada i u početku su simptomi bakterijskog prostatitisa slični simptomima gripa. Ovo je najređi oblik upale prostate.

Hronični bakterijski prostatitis: reč je o rekurentnim (ponovljenim) bakterijskim infekcijama prostate. Između dva “napada” se simptomi prostatitisa ublažavaju ili potpuno nestaju, ali se ipak ponovo vraćaju nakon nekog vremena.

Hronična upala prostate/ sindrom hroničnog bola u karlici: u većini slučajeva, prostatitis spada u ovu kategoruju, a ona je ipak najmanje jasna stručnjacima. Hronična upala prostate i/ili sindrom hroničnog bola u karlici se opisuje kao inflamatorno ili neinflamatorno stanje u zavisnosti od prisustva ili odsustva ćelija koje se bore protiv upale u mokraći i semenoj tečnosti. Obično je nemoguće utvrditi uzrok ovakve upale. Simptomi hroničnog prostatitisa se često povlače da bi se ponovo javili kroz neko vreme.

Asimptomatski inflamatorni prostatitis: ovo stanje se obično slučajno dijagnostikuje tokom redovnog skrininga za rak prostate ili tokom pregleda zbog neplodnosti.Kod muškaraca sa ovim oblikom upale prostate ne pojavljuju se nikakvi simptomi, ali u semenoj tečnosti ima tragova ćelija čija je funkcija da se bore protiv upale.

Simptomi prostatitisa za prva tri navedena slučaja su gotovo uvek isti. Sada ćemo ih navesti taksativno, sa posebnom primedbom vezanom za dva specifična simptoma.

8 simptoma upale prostate karakterističnih za prva tri slučaja su:

 1. jaka i neodložna potreba za mokrenjem koja se javlja iznenada
 2. problem da se mokrenje započne
 3. slab mlaz mokraće
 4. kapanje nakon mokrenja
 5. često noćno mokrenje (nokturija)
 6. bol i/ili peckanje prilikom mokrenja
 7. bol u genitalijama i karlici
 8. bol prilikom ejakulacije

Simptomi hroničnog bakterijskog prostatitisa jesu ovi navedeni simptomi i česte infekcije urinarnog trakta.

Simptomi hroničnog nebakterijskog prostatitisa uključuju ovih osam simptoma i krv u mokraći ili spermi. Osim toga, kod nekih muškaraca se javljaju i simptomi slični simptomima gripa – zamor, opšta slabost, povišena temperatura, drhtavica.

Osobe koje imaju asimptomatski inflamatorni prostatitis uglavnom nemaju nikakvih simptoma. Ovakva vrsta upale prostate se obično otkriva slučajno.Za asimptomatski inflamatorni prostatitis obično nije potrebno lečenje.

Imajte na umu da su simptomi upale prostate slični simptomima uvećane prostate (benigna hiperplazija prostate) i raka prostate!

 


Neki od njih su karakteristični i za infekcije urinarnog trakta (jaka i neizdrživa potreba za mokrenjem, peckanje i bol tokom ili nakon mokrenja). Zato je veoma važna konsultacija sa lekarom kada se kod muškaraca pojave ovakvi simptomi koji mogu ukazivati na zapaljenje prostate ali i druge bolesti i infekcije, kako bi on mogao da identifikuje uzrok problema i preporuči vam odgovarajuće lečenje.


Uzrok

Šta izaziva upalu prostate?

Upala prostate se može javiti zbog bakterija koje iz mokraćnih puteva stignu do prostate, kao i zbog dospevanja bakterija u prostatu preko anusa ili limfnog sistema. Ona se može javiti i zbog raznih polno prenosivih bolesti – hlamidije, gonoreje i HIV-a. Ostale bakterije koje mogu izazvati ovakav problem su one koje često izazivaju infekcije mokraćnih puteva, najčešće Escherichia coli. U mnogim slučajevima, posebno kod hroničnog prostatitisa, nema jasnog uzroka upale (idiopatska upala prostate).


Šta je akutna upala prostate

prostata

Akutna upala prostate se javlja kada dođe do iznenadne upale prostate. Prostata luči tečnost koja je važna za formiranje sperme. Prilikom ejakulacije prostata istiskuje ovu tečnost u uretru. Ta tečnost čini velik deo semene tečnosti.

Akutni prostatitis se javlja zbog istih bakterija koje izazivaju infekcije mokraćnih puteva i polno prenosive bolesti. Bakterije iz krvi mogu lako dospeti u prostatu. To se lako dešava tokom ili nakon neke medicinske procedure, npr. uzimanja uzorka tkiva iz prostate za biopsiju. Takođe, ove infekcije se mogu javiti zbog drugih infekcija genitourinarnog trakta.

Koji su faktori rizika za upalu prostate?

Muškarci svih životnih dobi mogu dobiti upalu prostate, ali se ona češće javlja kod sredovečnih i mladih muškarca. Ostali faktori rizika za razvoj upale prostate su:

 • raniji problemi sa prostatom i upala prostate u prošlosti
 • infekcije urinarnog trakta
 • urološka procedura i stavljanje katetera
 • uvećana prostata
 • homoseksualni polni odnos
 • strukturalna ili funkcionalna anomalija urinarnog trakta
 • dehidratacija (nedovoljno tečnosti)
 • povreda karlice ili hronična iritacija (vožnja bicikla, jahanje)

Koji se testovi koriste za dijagnostikovanje upale prostate?

Upala prostate se obično dijagnostikuje analiziranjem uzorka mokraće i pregledom prostate kod specijaliste. Taj pregled podrazumeva digitalni rektalni pregled kako bi se prostata napipala i kako bi se utvrdilo da li su prisutne anomalije na samoj prostati. Ponekad je potrebno da se uzme i uzorak tečnosti iz prostate.

Ponekad se radi i masaža prostate kako bi se uporedili uzorci tečnosti iz prostate pre i nekon ovakve intervencije. Da bi se uradila ova procedura, tokom digitalnog rektalnog pregleda se masira prostata. Pošto je tokom ove procedure moguće da bakterije odu u krvotok, ona se nikada ne radi kad je u pitanju akutni prostatitis.

Dodatni testovi koji se mogu uraditi su test krvnih zrnaca i elektrolita (standardan laboratorijski test krvi), kultura krvi, bris iscetka iz uretre (ako je prisutan) i nivo tumor markera za prostatu. Poslednji test se radi kao skrining za rak prostate, ali je ovaj marker često povišen i kad je prisutno zapaljenje prostate.

Ostali testovi koji se ponekad rade su urodinamički testovi (da se proveri pražnjenje bešike i utvrdi da li upala prostate ima uticaja na mokrenje), ultrazvučni pregled, kompjuterizovana tomografija (skener), citoskopija i biopsija prostate.

Ako se zapaljenje prostate i mokraćnih puteva često javljaju, posetite urologa kako biste videli  da li imate neku anomaliju u genitourinarnom traktu koja vas čini podložnijim infekcijama prostate.


Lečenje

Kako se leči upala prostate?

Lečenje prostate će zavisiti od uzroka i tipa upale. U slučajevima bakterijske infekcije se prepisuju antibiotici. Svi oblici upale prostate često zahtevaju i ublažavanje bolova, kao i lečenje komplikacija i nuspojava primarne terapije. U retkim slučajevima, potrebna je hospitalizacija kako bi se sproveo tretman.

 • Antibiotici: lekar će vam odrediti adekvatne antibiotike.
 • Antiinflamatorni lekovi: ublažavaju bolove izazvane upalom prostate.
 • Alfa-blokatori: opuštanjem mišićnih vlakana oko bešike i prostate, alfa-blokatori mogu ublažiti probleme sa mokrenjem i pražnjenjem bešike.

Da li postoji neki prirodni lek za upalu prostate ?

Osim klasičnih lekova, prirodni načini lečenja upale prostate su:

 • Tople kupke.
 • Izbegavanje kofeina, alkohola i začinjene hrane dok se upala ne povuče.
 • Masaža prostate: nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da masaža prostate može uspešno ublažiti simptome hroničnog nebakterijskog prostatitisa.
 • Promenite nezdrave navike: ako volite da vozite bicikl , najbolje je d prestanete sa ovakvim aktivnostima dok vam se stanje ne poboljša.
 • Mada postoji dosta preparata od lekovitog bilja za lečenje upale prostate, nema naučnih dokaza da su oni zaista i efikasni.
 • Akupunktura može ublažiti simptome upale prostate.

Postoji mnogo saveta za lečenje biljem za koje se smatra da pomažu kod prostatitisa. Ako želite da isprobate neki od njih, prvo pitajte lekara za savet.

Prostatitis uglavnom izazivaju bakterije, ali stres i trauma dosta mogu da pogoršaju stanje.

Lečenje prostate vodom

Voda je najbolji prirodni lek za upaljenu prostatu. Ako pijete više vode, češće ćete mokriti što će održati pravilnu funkciju urinarnog sistema. Čitav urinarni trakt postaje efikasniji kada pijemo dovoljno vode.Za lečenje prostate vodom svakodnevno popijte između 2,5 i 3 litra vode. Uvećana prostata iritira uretru i kada se u bešici nakupi voda, mišići urinarnog trakta rade i jačaju, tako da “smiruju” uvećanu prostatu.

Na svakih sat vremena popijte po čašu vode. Čak i ako nemate uvećanu prostatu, pijte više vode kako biste smanjili rizik od upale prostate.


Kurkuma

Kurkumin u kurkumi ima antibakterijska, antiseptička i antiinflamatorna svojstva. On pomaže u ublažavanju upale prostate.  Možete ubaciti malo kurkume u mleko ili vodu, prokuvati i piti dva puta dnevno. U čašu vode ili mleka ide po pola kafene kašičice kurkume. Uvek pijte topao napitak. To će vam ublažiti upalu prostate, poboljšati imunitet i sprečiti razvoj drugih bakterijskih infekcija.


Paradajz

Likopen u paradajzu jača prostatu. Paradajz je veoma ukusno povrće. Potrudite se da svakodnevno jedete paradajz. Samo ga isecite, posolite i imate najbolju salatu na svetu za lečenje upaljene prostate.

Međutim, paradajz sadrži i oksalatnu kiselinu koja može izazvati kamen u bubregu. Najbolje je da redovno pijete mnogo vode kako biste to sprečili.Voda u većim količinama je ionako dobra za lečenje upale prostate.


Semenke bundeve

Seme bundeve je izuzetno zdravo za prostatu. Jedite sirove semenke bundeve ili ih ubacite u salate i šejkove. Sirovo bundevino seme u kombinaciji sa paradajzom je efikasan prirodni lek za prostatu.


Lubenice

I lubenica i seme lubenice su dobri za prostatu. Lubenica sadrži mnogo vode, što reguliše pH vrednost mokraće u bešici.


Susam

Potopite 50 grama semenki susama u vodu i ostavite da stoje preko noći. Ujutru ih pojedite. Svakodnevna konzumacija semenki susama će poboljšati zdravlje vaše prostate.


Prirodni lek za prostatu od vina i kamilice

 • Prokuvajte dve litre kvalitetnog domaćeg vina sa dve pune kašičice čaja od kamilice.
 • Procedite mešavinu i zasladite medom.
 • Sipajte vino u staklenu teglu ili flašu i svakog jutra i večeri na prazan stomak, odnosno pred večeru popijte po pola čaše ovog napitka.

Kada počnete više da mokrite, to je prvi znak da vam se zdravlje vraća u normalu.


Kukuruzna svila

Čaj od kukuruzne svile je veoma dobar lek za upalu prostate. Najbolje je da kupite ovaj čaj u nekoj prodavnici zdrave hrane. Dozirajte ga po uputstvu i prokuvajte. Ostavite da se krčka oko 10 minuta, a onda ga procedite. Svakodnevno popijte po najmanje jednu šolju čaja i uskoro će se simptomi upale prostate povući. Preporučljivo je da pijete po bar tri šolje ovog čaja tokom jedne nedelje.


Kopriva i testerasta palma

Kopriva je odlična za lečenje upale prostate.Pomoću nje se mogu ublažiti svi simptomi prostatitisa. Možete uzimati ekstrakt ili kapsule koprive. Dokazano je da kopriva pomaže i kod kamena u bubregu, inkontinencije i impotencije. Ona sprečava vezivanje testosterona za receptore na ćelijskim membranama.

Testerasta palma je jedan od najpoznatijih lekova za zapaljenje prostate. Ekstrakt bobica testeraste palme poboljšava izlučivanje urina i tako ublažava simptome prostatitisa. Ekstrakt testeraste palme možete kupiti u većini prodavnica zdrave hrane. On reguliše nivo hormona i ublažava oticanje prostate. Najbolje je da pitate lekara za savet oko doziranja.


Čaj od kamilice

Kamilica je veoma dobar lek za upalu prostate. Možete je piti u vidu čaja ili tinkture. Obično se preporučuje upotreba 25-30 kapi tinkture od kamilice tri puta na dan.

Biljni čaj od kamilice ima antiseptička i antiinflamatorna svojstva. Možete je piti u kombinaciji sa belim slezom i valerijanom. Preporučuje se da pijete ovaj čaj tri puta na dan.


Čaj od peršuna

Peršun je prirodna biljka sa fantastičnim diuretskim svojstvima koja pomaže u čišćenju mokraćnih puteva. On sadrži i flavonoide i druge biljne sastojke koji ublažavaju upalu prostate i pomažu u izbacivanju toksina iz organizma. Ulje od peršuna se može koristiti i za kožu, sprečava zadržavanje vode i tako čisti telo. Prekomerna upotreba čaja od peršuna može izazvati oštećenje jetre i bubrega.


Brusnica

Brusnica je bogata antioksidansima i drugim prirodnim sastojcima koji su veoma efikasni u lečenju infekcija urinarnog trakta, uključujući i upalu prostate. Brusnice su efikasne i u lečenju raka prostate.


Koje su moguće komplikacije upale prostate?

Postoji nekoliko potencijalnih komplikacija upale prostate:

 • akutni prostatitis postaje hronični prostatitis
 • opstrukcija bešike i zadržavanje mokraće
 • neplodnost
 • čir na prostati
 • širenje infekcije u krvotok (bakteremija i sepsa)
 • smrt (izuzetno retki slučajevi)

Upala prostate povećava nivo tumor markera prostate. Upala prostate nije povezana sa rakom prostate. Kada se upala smiri, tumor markeri se vraćaju u normalu.


Kakva je prognoza kod upale prostate? Može li se ona izlečiti?

Upala prostate izazvana bakterijama se obično uspešno leči antibioticima. Ako je upala hronična, potrebno je znatno duže lečenje.

 • Akutni bakterijski prostatitis se obično uspešno leči i prognoza je veoma dobra.
 • Hronična upala, posebno hronična nebakterijska upala prostate, često dovodi do dugoročnih simptoma ako tretman ne pomogne. Veoma je važno da potpuno ispoštujete preporučeni tremtan.
 • Upala prostate ne povećava rizik od raka prostate.

Kada se obratiti lekaru?

Ako imate bilo kakve znake i simptome upale prostate, najbolje je da odete kod lekara. U zavisnosti od toga kakvi su simptomi i odgovora na terapiju, lekar će vas možda poslati kod urologa, specijaliste za bolesti muškog genitourinarnog sistema.
Izvori: (1) (2) (3)