Prvi simptomi upale slepog creva

0
8019

Važno je znati da, ako se ne leči na vreme, upala slepog creva može izazvati upalu trbušne maramice koja može imati fatalan ishod.

Da li znate koji su simptomi upale slepog creva ?

Apendiktis je naziv za stanje koje izaziva blokada i upala slepog creva, malog organa koji se spaja za prvi deo velikog creva. Upala ili blokada otežavaju cirkulaciju u tom delu creva, zbog čega se povećava pritisak i javlja se upalni odgovor koji utiče na zdravlje.

Iako je tačna funkcija slepog creva nepoznata, njegova upala može biti opasna po život ukoliko se ne leči na vreme. Taj deo creva može pući i proširiti infekciju po celom sistemu organa za varenje.

Upala slepog creva simptomi

Kako se to ne bi desilo, važno je da znate koji simptomi ukazuju na upalu slepog creva, kako biste na vreme dobili adekvatno lečenje i sprečili dalje komplikacije.

Imajući na umu da ne znaju svi ljudi koji su prvi znaci i simptomi upale slepog creva, ovaj tekst posvećujemo simptomima koje ne biste smeli da ignorišete.

7 znakova i simptoma upale slepog creva

 1. Oštar bol u stomak

Pojava oštrog bola u abdomenu jedan je od prvih znakova upale slepog creva. Ovaj simptom se postepeno pojačava, a rezultat je upale i pritiska na organe.

slepo crevo simptomi

 • obično se oseća bol u desnom donjem delu stomaka, a intenzitet varira u zavisnosti od doba dana
 • u mnogim slučajevima, bol se oseća oko pupka i u donjem delu leđa
 • simptomi se pogoršavaju kada osoba kine, pomera noge ili stomak
 1. Mučnina i povraćanje

Sledeći simptom je iznenadni osećaj mučnine i povraćanje, koji su samo znaci upozorenja na upalu slepog creva. Ovi simptomi, zajedno sa osećajem slabosti i malaksalosti, su jako česti kod pacijenata. Javljaju se u čak 90% slučajeva upale slepog creva, obično nakon jakih bolova u donjem delu stomaka.

Ako je povraćanje često, obavezan je odlazak kod lekara. Pošto ovo nije znak koji je karakterističan samo za upalu slepog creva, može ukazivati na neki drugi problem.

 1. Zatvor ili dijareja

Neki pacijenti koji imaju apendiktis, ne mogu da isprazne creva, dok drugi ne mogu da zaustave dijareju. Oba ova problema su rezultat upale slepog creva, ali mogu biti znaci i nekih drugih bolesti.

simptomi slepog creva

Zatvor ili dijareja se u slučajevima kada su u vezi sa upalom slepog creva, mogu javljati tokom celog dana. A u većini slučajeva, prate ih gasovi i upala.

 1. Stomačna distenzija

Stomačna distenzija je neprijatan osećaj zasićenosti i pritiska u stomaku koji se javlja kada imamo probleme sa varenjem. Zbog stomačne distenzije, ceo abdomen može nateći i izgledati naduto, čak i kod mršavih ljudi.

 • ovo je čest znak upale slepog creva, koji se javlja zbog upalne reakcije u tkivima i skupljanja gasova
 1. Povišena temperatura

Simptomi koji se javljaju u slučaju upale slepog creva su vrlo slični mnogim stomačnim problemima i infekcijama. Uz pojavu bola, blago povišena temperatura je čest simptom, zajedno uz drhtavicu.

simptomi za slepo crevo

 • zato je važno da odete kod lekara, ako telesna temperatura naglo skoči ili se stalno spušta i podiže
 • ako je porast temperature blag, ali se javlja zajedno sa bolom u stomaku, odlazak kod lekara je neophodan
 1. Gubitak apetita

Ukoliko obično nemate problema sa apetitom, pa ga iznenada izgubite, možda imate upalu slepog creva. Upala ovog organa meša se sa radom organa za varenje. U mnogim slučajevima, sprečava proizvodnju hormona gladi.

 • ako imate problem sa apetitom, pozabavite se tim problemom što pre, pošto loša ishrana može izazvati deficijenciju vitamina i minerala
 • ali, važno je da analizirate ovaj simptom zajedno sa drugim znacima, pošto sam po sebi može ukazivati i na druga oboljenja
 1. Bol koja se ponavlja

Bol koja se stalno vraća je simptom koji omogućuje preciznu identifikaciju apendiktisa. Najbolje se određuje na lekarskom pregledu, jer se pojavljuje kada se pritisne donji deo stomaka.

 • u pitanju je oštar, probadajući bol koji pod pritiskom varira intenzitetom
 • kada pritisak popusti, bol se još jače oseća, što obezbeđuje identifikaciju upale slepog creva

Da li se i kod vas ispoljavaju neki simptomi upale slepog creva pomenutih u ovom tekstu? Ako je odgovor potvrdan, idite kod doktora što pre kako biste znali da li ih uzrokuje ovaj problem.

Pravovremena dijagnoza omogućava mnogo lakše lečenje i brži oporavak.