Psorijaza na rukama i nogama (simptomi, uzrok, lečenje)

0
2269

PSORIJAZA NA RUKAMA I NOGAMA može izazvati pucanje kože, otok i pojavu plikova. Postoji nekoliko načina za lečenje ovakve psorijaze. I neke promene u životnim navikama mogu pomoći da se ublaže simptomi.

Šta je psorijaza?

Psorijaza je hronično oboljenje kože i smatra se autoimunom bolešću. To znači da imuni sistem počinje da napada organizam umesto da ga štiti.

Za psorijazu je karakteristična pojava perutavih pečata na koži, koji su obično crveni ili srebrnasti, i mogu biti bolni i jako svrbeti. Ovi pečati mogu prolaziti i zatim se ponovo pojavljivati u razmaku od nekoliko dana, pa do nekoliko meseci.

Postoji više različitih vrsta psorijaze i moguće je imati i nekoliko vrsta psorijaze odjednom.Neki tipovi se javljaju samo na rukama i nogama. Ovde ćemo opisati vrste psorijaze i načine na koji se leče.

Koji su simptomi psorijaze na rukama?

Najčešći simptomi psorijaze na rukama su:

 • crveni pečati na koži
 • perutanje kože i pojava srebrnastih pečata
 • svrab
 • oticanje zglobova, bolovi i ukočenost

Simptomi psorijaze na bilo kom delu tela će zavisiti i od tipa psorijaze. Psorijaza se klasifikuje u pet podtipova:

 • plak psorijaza (kapljičasta psorijaza)
 • psorijaza gutata
 • obrnuta psorijaza
 • pustulozna psorijaza
 • eritrodermijska psorijaza
 • psorijazni artritis

Psorijaza na ruka a posebno ona na šaka može izazvati i jak stres, anksioznost i manjak samopouzdanja. Depresija se često javlja kod osoba sa psorijazom.

Postoji još nekoliko potkategorija kod većine tipova psorijaze. One se manifestuju različito u zavisnosti od toga na kom se delu tela javljaju. Psorijaza na rukama nije zarazno oboljenje.


Plak psorijaza

Plak psorijaza, ili psorijaza vulgaris, je najčešći oblik psorijaze. Procenjuje se da oko 85 procenata obolelih od psorijaze ima ovaj oblik bolesti. Za kapljičastu psorijazu je karakteristična pojava zadebljalih, crvenih pečata na koži, obično sa belim ili srebrnastim površinskim slojem. Ovi pečati se najčešće javljaju na laktovima, kolenima, donjem delu leđa i vlasištu.

Ovi pečati su uglavnom prečnika između jednog i deset centimetara, ali su u težim slučajevima mnogo veći  i mogu pokriti veće delove tela. Ako se osoba češe, simptomi se mogu pogoršati.


Pustulozna psorijaza

Pustulozna psorijaza je teži oblik psorijaze. Razvija se brzo i manifestuje se u obliku mnoštva belih pustula na koži.

Ponekad se ova vrsta psorijaze javlja samo na pojedinim delovima tela (npr. šakama i stopalima), ali može prekriti i gotovo čitavu kožu. Kada se na jednom mestu javi mnogo pustula, dolazi do perutanja kože.

Obično se stanje ciklično umiruje i pogoršava. Mada ovaj gnoj nije infektivan, ponekad se mogu javiti simptomi slični simptomima gripa:

 • povišena temperatura
 • groznica
 • ubrzan puls
 • slabost mišića
 • gubitak apetita

Psorijaza na šakama, stopalima i noktima

Psorijaza na šakama i stopalima može izazvati pucanje kože, otok i pojavu plikova. Nekoliko vrsta tretmana može pomoći u lečenju ovakve psorijaze. I neke promene u navikama mogu ublažiti simptome.


Lečenje psorijaze na šakama, laktovima i stopalima

Ako dobijete psorijazu na rukama ili stopalima, važno je da odmah počnete lečenje.

Salicilna kiselina, katran i kortikosteroidi su dobar tretman. Kombinacija ovih agenasa obično daje bolje rezultate nego pojedinačna upotreba. Koristite i hidratanse, blage sapune ili zamene za sapun.

I Kalcipotriol može uspešno ublažiti simptome psorijaze na rukama. Budite pažljivi sa ovim lekom i koristite rukavice kada ga nanosite kako ne bi dospeo na osetljive delove kože. Ponekad kombinacija kalcipotriola i jačih kortikosteroida uklanja simptome psorijaze.

Ponekad se uz klasične simptome psorijaze javljaju i plikovi, pucanje i oticanje kože na rukama.

Ako lekovi za spoljnu primenu ne daju željene rezultate, lekar će vam možda preporučiti metotreksat, ciklosporin ili acitretin. Metotreksat uglavnom uklanja simptome psorijaze na dlanovima i tabanima u roku od četiri do šest nedelja.

Rizik od neželjenih dejstava fototerapije se smanjuje uz pomoć malih doza retinoida za oralnu primenu. Kombinacija malih doza ovih lekova sa PUVA ili UVB fototerapijom je jedan od najefikasnijih tretmana za psorijazu na dlanovima i stopalima.


Pustulozna psorijaza na dlanovima i stopalima

Kod ovakve vrste psorijaze se obično prepisuju kortikosteroidi i katran. Ponekad se preporučuju i terapija zračenjem, retinoidi i/ili metotreksat. Acitretin se preporučuje kao dugoročan tretman za pustuloznu psorijazu.U težim slučajevima se savetuju i biološki lekovi.


Šta je još važno za lečenje psorijaze ?

Lekar će vam verovatno preporučiti da redovno koristite hidratantan sredstva za kožu ako postane previše suva ili iziritirana. Tu spadaju i kortizonske kreme koje se mogu dobiti bez recepta i razni drugi hidratansi. Lekar će se potruditi da utvrdi šta vam izazva pogoršanje simptoma psorijaze na rukama (npr. stres ili nedovoljno sna).

Ostali načini lečenja uključuju:

 • kreme sa vitaminom D, koje sprečavaju ubrzan rast kožnih ćelija
 • topikalni retinoidi, koji ublažaaju upalu
 • lekovi
 • kreme i šamponi sa katranom

U nekim slučajevima se preporučuje terapija UV zračenjem. To podrazumeva kontrolisano izlaganje UVA i UVB zracima. Ponekad tretman podrazumeva kombinaciju lekova, terapije svetlošću i krema za ublažavanje upala.

Mada nema proverenog leka za psorijazu, mnogi prirodni načini lečenja mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Zato ćemo navesti nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da umirite simptome psorijaze.

Sprečite suvoću kože

Koristie ovlaživač vazduha kako biste vazduh u kancelariji i kući održavali vlažnijim. To će sprečiti isušivanje kože. Hidratantna sredstva za osetljvu kožu su takođe odlična ako želite da nahranite kožu i sprečite širenje simptoma.

Uzimajte suplemente

 

Dijetetski suplementi pomažu u lečenju psorijaze iznutra. Riblje ulje, vitamin D, mlečni čkalj, aloja i ulje žutog noćurka odlično pomažu u ublažvanju simptoma psorijaze.

Kupke

Vruća voda može dosta iritirati kožu. Topla kupka (ne vruća) sa epsom solju, mineralnim uljima, mlekom ili maslinovim uljem može ublažiti svrab i perutanje kože. Odmah nakon kupanja se dobro namažite nekim hidratantnim sredstvom.

Mada nema leka za psorijazu, moguće je ublažiti simptome u velikoj meri. Zajedno sa svojim lekarom možete osmisliti tretman koji će vam pomoći da kontrolišete ovo oboljenje. Naveli smo i šta možete sami učiniti da ublažite ovaj problem.

Vreme će pokazati koji tretman vam najviše odgovara. Uglavnom se terapija počinje sa fototerapijom i kremama za spoljašnju primenu, a zatim se prelazi na lekove ako oni ne daju rezultata.


Borba sa psorijazom i podrška okoline

Stres, anksioznost, depresija i mnogi emotivni i mentalni problemi se često javljaju kod psorijaze. Srećom, postoji dosta grupa za podršku, tako da možete upoznati još mnogo ljudi koji imaju isti problem kao vi. Po potrebi, pitajte svog lekara da vam preporuči dobrog terapeuta.

Dr. Miodrag Aleksic