Rak prostate (adenokarcinom) simptomi, lečenje, operacija, prognoze, smrtnost

0
7121

RAK PROSTATE se javlja na prostati, žlezdi koja učestvuje u stvaranju semene tečnosti i igra značajnu ulogu u procesu izbacivanja urina kod muškaraca.

Prostata se nalazi ispod bešike i ispred rektuma.Ovo je najčešća vrsta raka kod muškaraca, a ako se utvrdi u ranijim fazama, lako se leči.

Redovno testiranje je veoma važno kako bi se tumor na prostati otkrio pre nego što metastazira.

Adenokarcinom je vrsta raka koja se javlja u ćelijama različitih žlezda. Većina ćelija koje čine prostatu su upravo ćelije tog tipa, što znači da je adenokarcinom najčešći oblik raka koji se javlja na prostati. Rak se javlja kada geni u ćelijama mutiraju i izazovu abnormalno razmnožavanje ćelija koje kasnije ometaju normalnu funkciju zdravog tkiva.

Kada karcinom prostate dostigne određenu veličinu, abnormalne ćelije se mogu raširiti na druge delove tela i izazvati pojavu drugih tumora. Taj fenomen je poznat i kao metastaze. Ako tumor prostate može da se raširi na druge organe na ovaj način, naziva se malignim. Adenokarcinom prostate je maligni tumor, s tim što se on razvija veoma sporo i verovatnoća od širenja na druge organe je relativno mala.

Osnovne činjenice o raku prostate

Ovde navodimo nekoliko najvažnijih stvari o raku prostate. O svemu tome ćemo detaljnije pisati u nastavku teksta.

 • Prostata je žlezda koja ima važnu ulogu u muškom reproduktivnom sistemu.
 • Rak prostate je najčešća vrsta karcinoma kod muškaraca.
 • Lako se leči ako se dijagnoza postavi pre širenja metastaza.
 • Ako se pojave simptomi, obično se svode na probleme sa mokrenjem.
 • Redovan skrining je najbolji način da se rak prostate otkrije u ranoj fazi.

Rak prostate simptomi

Rak prostate je u ranim stadijumima obično asimptomatski. Ako se prvi simptomi raka prostate pojave, obično podrazumevaju sledeće stvari:

Uznapredovali rak prostate podrazumeva sledeće simptome:

 • bol u kostima, najčešće u kičmi, butnoj kosti, rebrima i karlici
 • prelomi kostiju

Ako se rak raširi na kičmu i počne da je pritiska, mogu se javiti i simptomi kao što su:

 • slabost u nogama
 • mokraćna inkontinencija
 • fekalna inkontinencija

Dakle često mokrenje i poteškoće sa mokrenjem su prvi simptomi raka prostate a krv u mokraći je znak da je bolest uznapredovala.Svi ovi simptomi ipak mogu biti i posledica manje opasnih bolesti kao što su urinarne infekcije…


Napredovanje raka prostate

U mnogim slučajevima, rak prostate se širi toliko sporo da nikad i ne izazove problem, već pacijent umire zbog nečeg sasvim drugog pre nego što se on raširi. Međutim, ako se rak prostate ne leči, moguće je da se raširi na obližnje limfne čvorove u karlici, a na kraju i na druge organe. To može rezultirati otkazivanjem organa i smrću. Rak prostate se najčešće širi na kosti. Kod muškaraca koji se ne odluče za terapiju, prognoza i smrtnost zavise isključivo od agresivnosti raka.


Rak prostate metastaze na kostima

U oko 80 posto slučajeva rak prostate metastazira (proširi se) na kosti, najčešće na kukove, kičmu i kosti u karlici. Ponekad se rak širi direktno na koštano tkivo, a nekad preko krvi i limfe. Kada rak prostate metastazira, to stanje se smatra uznapredovalim karcinomom prostate.

Kada ćelije raka dospeju na druge organe, one počinju da se dele i formiraju nove tumore. Taj tumor se klasifikuje isto kao rak prostate zato što su se te ćelije prvo pojavile na prostati. Kada se pojave metastaze na kostima kod karcinoma prostate, mogu se javiti i novi ili drugačiji simptomi.


Metastaze na kostima

Kako se ćelije raka šire na kosti, mogu se javiti sledeći simptomi:

 • bol u kostima
 • slabe kosti, što povećava rizik od preloma
 • pritisak na kičmenu moždinu i posledična slabost i utrnulost
 • povišen nivo kalcijuma u krvi
 • ukočenost i bol u kukovima, butinama ili leđima

Ovi simptomi izazivaju jake bolove. Pritisak na kičmu može rezultirati oštećenjem nerava, što kasnije izaziva slabost mišića ili paralizu, obamrlost u nogama i rukama ili gubitak kontrole nad bešikom i crevima.

Povišen nivo kalcijuma u krvi može da se javi kada se rak prostate proširi na kosti. To može izazvati

 • povraćanje
 • dehidrataciju
 • zbunjenost
 • bol u stomaku

Ako se kod vas jave ovakvi simptomi, obratite se svom lekaru. Pravovremeno lečenje može zaustaviti napredovanje karcinoma na kosti i poboljšati prognoze.


Lečenje raka prostate

Lečenje za rani i uznapredovali rak prostate je različito.

Rani stadijumi raka prostate

Ako je karcinom mali i lokalizovan, obično se može kontrolisati sledećim metodama:

 • Monitoring: u početku se ništa ne radi, već se stanje samo pažljivo prati. Rizik od nuspojava pojedinih terapija je ponekad veći od koristi koja se dobija tim tretmanom, tako da se on u početku ne sprovodi.
 • Operacija radikalna prostatektomija: prostata se uklanja hirurškim putem. Kada se radi klasična operacija prostate, potrebno je ležati u bolnici oko 10 dana, a oporavak traje oko tri meseca. Noviji metodi podrazumevaju kraći boravak u bolnici i brži oporavak, ali u i skuplji i obično se ne rade u državnim bolnicama.
 • Brahiterapija: ovo je posebna terapija za lečenje raka prostate koja podrazumeva dovođenje radioaktivnog zračenja u direktan kontakt sa tumorom kako ne bi došlo do oštećenja zdravog tkiva.
 • Konformna terapija zračenjem: radioaktivni zraci se tako usmeravaju da se na kraju stvara oblik organa ili tumora koji se leči. To smanjuje izlaganje zdravog tkiva štetnom zračenju.
 • Intenzivno modulirana radioterapija: kod ove terapije se koriste zraci različitog intenziteta. Ovo je poboljšani oblik konformne terapije zračenjem.

U ranim fazama se četiri do šest meseci radi terapija zračenjem uz hormonsku terapiju.

Preporuka za lečenje se razlikuje od slučaja do slučaja.


Uznapredovali rak prostate

Uznapredovali karcinom prostate je mnogo agresivniji i lakše se širi kroz celo telo.

U takvim slučajevima se preporučuje hemoterapija jer ona uništava ćelije karcinoma koje su se putem metastaze raširile u celom telu.

Terapija deprivacijom androgena je hormonska terapija koja suzbija efekte androgena. Androgeni su muški hormoni koji stimulišu razvoj karcinoma. Ova terapija značajno usporava ili čak i zaustavlja napredovanje bolesti tako što smanjuje nivo androgena.

Obično je potrebno da se ova terapija sprovodi duže vreme.

Čak i ako nakon nekog vremena prestane da bude efikasna, tu su druge opcije. Pitajte svog lekara da li je moguće da učestvujete u nekom kliničkom ispitivanju.

Kada je u pitanju uznapredovali rak prostate ne radi se operacija.

Operacija raka prostate radikalna protatektomija nije opcija u uznapredovalim slučajevima, jer se tako ne leči karcinom koji se raširio na druge organe.


Plodnost

Pošto je prostata direktno uključena u proces razmnožavanja, uklanjanje prostate utiče na stvaranje sperme i plodnost.

Terapija zračenjem utiče na tkivo u prostati i obično drastično smanjuje plodnost. Sperma postaje oštećena.

Nehirurški načini za lečenje tumora na prostati  takođe drastično utiču na reproduktivnu sposobnost.

Da bi osoba dobila dete, potrebno je da donira spermu pre operacije ili da se sperma uzima direktno iz testisa zbog veštačke inseminacije. Međutim, uspeh ovih procedura nikada nije zagarantovan.

Osobe sa rakom prostate bi morale da se posavetuju sa svojim lekarom pre bilo kakvog tretmana ako i dalje žele da imaju dete.


Prostata je egzokrina žlezda veličine oraha. To znači da njene sekrecije idu van tela.

Prostata stvara tečnost koja hrani i transportuje spermu van organizma. Prostata se grči i izbacuje tu tečnost tokom orgazma.

Proteini koje luči prostata, antigen specifičan za prostatu (PSA), pomaže da sperma ostane u tečnom stanju. Prekomerna količina ovog proteina u krvi je jedan od prvih simptoma raka prostate.

Uretra je cev kroz koju sperma i mokraća napuštaju organizam. Ona takođe prolazi kroz prostatu.

Zato je prostata zadužena i za kontrolu mokrenja. Ona se može skupiti i omesti izbacivanje urina kroz uretru uz pomoć hiljada mikroskopskih mišićnih vlakana.


Kako sve počinje?

Sve obično počinje u glandularnim (žlezdanim) ćelijama. To stanje se zove adenokarcinom. Mikroskopske promene se javljaju u obliku i veličini žlezdanih ćelija u prostate i poznato je kao prostatična intraepitelijalna neoplazija (PIN). To se obično dešava jako sporo i simtpomi se ne javljaju dok bolest ne uznapreduje.

Gotovo polovina muškaraca starijih od 50 goina ima PIN.

PIN visokog stepena se smatra prekancerogenim i obično zahteva detaljnije ispitivanje. PIN niskog stepena nije razlog za brigu.

Rak prostate se uglavnom uspešno leči ako se dijagnoza postavi pre nego što se jave metastaze, ali može biti veoma opasan ako metastazira.Kao što smo već pomenuli rak prostate najčešće metastazira na kosti.


Stadijumi

Stadijum se određuje u odnosu na veličinu i raširenost tumora i toga koliko su metastaze raširene.

U stadijumu 0, tumor se nije raširio van prostate i nije prodro u dublja tkiva. U stadijumu 4, karcinom se raširio na druge organe.


Dijagnoza

Lekar će vas pregledati i pitati koje simptome imate. Ako imate simptome ili ako rutinski test krvi pokaže povišen nivo PSA, potrebno je dalje ispitivanje.

Testovi za utvrđivanje raka prostate su:

 • digitalni rektalni pregled, kod koga se pregleda prostate
 • test biomarkera, pšto podrazumeva test krvi, mokraće i/ili telesnih tkiva osobe sa karcinomom

Ako ovi testovi pokažu abnormalne rezultate, dalji testovi uključuju:

 • PCA3 test, kod koga se ispituje mokraća da se vidi da li je prisutan gen PCA3, koji se nalazi samo u malignim ćelijama prostate
 • transrektalni ultrazvučni pregled, koji daje sliku prostate
 • biopsija, odnosno uzimanje 12-14 uzoraka tkiva iz nekoliko delova prostate kako bi se to tkivo pogledalo pod mikroskopom

Sve to pomaže da se potvrdi dijagnoza i utvrdi u kom je stadijumu karcinom, da li se raširio van prostate i koji tretman je najprikladniji.

Da bi se utvrdilo da li su prisutne metastaze, može se uraditi rendgen, skener ili magnetna rezonanca.


Prognoza

Ako se postojanje bolesti utvrdi pre nego što se karcinom raširi na druge organe (metastazira), petogodišnja stopa preživljavanja iznosi čak 99 posto, a nakon petnaest godina 96 posto što znači da je smrtnost veoma mala. Ako karcinom metastazira, smrtnost je veoma visoka, petogodišnja stopa preživljavanja je svega 29 posto.

Koja je prognoza kod metastaza raka prostate?

Za metastatski rak prostate trenutno nema leka, ali se neprekidno testiraju nove terapije i tu je prisutan velik napredak.

Dugoročna prognoza zavisi od nekoliko faktora:

 • starosti
 • opšteg stanja pacijenta i postojanja drugih oboljenja
 • koliko su se metastaze proširile
 • veličine i stepena tumora
 • Glison skora
 • nivoa tumor markera za prostatu
 • vrste tretmana i odgovora organizma na tretman

Rak prostate i tretman se na svakoga odražavaju drugačije. Neki tretmani su kod pojedinih pacijenata efikasniji. Lekar će vam saopštiti kakva je prognoza kod vas lično.


Smrtnost i stopa preživljavanja kod raka prostate

Jedno naučno ispitivanje sprovedeno u Danskoj vezano za efekat metastaza na kostima na dužinu života kod muškaraca sa rakom prostate je dalo sledeće rezultate:

Uznapredovali rak prostate Jednogodišnja stopa preživljavanja Petogodišnja stopa preživljavanja
bez metastaza na kostima 87 posto 56 posto
sa metastazama na kostima 47 posto 3 posto
sa metastazama na kostima i drugim problemima sa skeletnim sistemom 40 posto manje od 1 procenta

Redovni skrining testovi su važni za rano otkrivanje raka prostate. Što se karcinom pre otkrije, veća je šansa za izlečenje.


Faktori rizika za rak prostate

Tačan uzrok raka prostate nije poznat, ali se neke stvari smatraju faktorima rizika.

Starost

Rak prostate je veoma redak kod muškaraca mlađih od 45 godina. Najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina.


Genetski faktori

Muškarci koji imaju brata ili oca koji je imao rak prostate imaju dvostruko veći rizik od dobijanja ovakvog karcinoma u odnosu na muškarce koji nemaju takav faktor rizika.


Ishrana
Ishrana bogata crvenim mestom i punomasnim mlečnim proizvodima povećava rizik od razvoja raka prostate, ali to nije dokazana informacija niti je jasno zbog čega je to tako.


Lekovi

Smatra se da nesteroidni antiinflamatorni lekovi smanjuju rizik od raka prostate.  Međutim, to je pokazalo tek nekoliko manjih istraživanja, tako da ova činjenica nije potpuno pouzdana.

Smatra se i da statini mogu usporiti napredovanje raka prostate, ali ni to nije naučno dokazano.


Gojaznost

Često se smatra da je gojaznost povezana sa nastankom raka prostate, ali neka ispitivanja pokazuju da ne postoji uzročno-posledična veza između te dve pojave.Neka ispitivanja pokazuju da gojaznost povećava rizik od smrti kod nekih uznapredovalih karcinoma.