Rak usta ili usne duplje: 10 simptoma koje NIKAD ne treba ignorisati

0
17958
simptomi raka usta

Simptomi raka usta mogu biti gotovo neprimetni, kao što je na primer bol u grlu…

Kad neko ooboli od raka usta ili nekog drugog oblika oralnog karcinoma, postoji 19-59% šanse za preživljavanje.

Ali, rano otkrivanje raka podiže taj procenat na 91-93% i ono što je najbolje od svega, oralni karcinom je moguće sprečiti!

Šta bi trebalo da znate o raku usne duplje ?

Kancer usne duplje, može da nastane na bilo kom delu usta, na površini jezika, usnama, sa unutrašnje strane obraza, na desnima, krovu usne duplje (tvrdo i meko nepce), krajnicima i pljuvačnim žlezdama.

To je vrsta raka glave i vrata i često se leči na sličan način kao i druge vrste malignih tumora glave i vrata.


Prema podacima Ministarstva zdravlja, ovo su simptomi raka usne duplje na koje treba da obratite pažnju.

1. Čir u ustima

cirevi u ustima

Ako imate čir ili ranu u ustima koja ne zarasta ni posle nekoliko nedelja, treba da odete kod lekara pošto to može biti jedan od simptoma raka u usnoj duplji.


 2. Kvržice u ustima

Neobjašnjive kvržice koje se stalno javljaju u ustima i ne prolate, jedan su od simptoma karcinoma.


3. Kvržice na vratu

Neobjašnjive i uporne kvržice na limfnim čvorovima u vratu mogu ukazivati na pojavu raka usta.


4. Otežano gutanje

Znak karcinoma može biti i bolno ili otežano gutanje.


5. Male promene u glasu ili načinu govora

rak usne supljine

Ako primetite, vi ili neko vama blizak, male, neobjašnjive promene u tonu ili načinu govora, one mogu signalirati na suptilan način da nešto nije u redu.


6. Neobjašnjiv gubitak kilograma

Iznenadno mršavljenje može biti simptom drugih vrsta raka, zajedno sa šećernom bolesti i drugim zdravstvenim problemima.


7. Krvarenje u ustima

krvarenje u ustima

Ako su vam usta utrnula, to može biti znak koji vam govori da treba da zakažete pregled kod lekara.


8. Klimanje zuba

Ako zubi počnu da se klimaju bez jasnog razloga i povoda, ili ako imate problem koji ne prolazi, idite kod stomatologa i proverite šta se dešava.


9. Otežano pomeranje vilice

u donjoj vilici

Ako vam je vilica ukočena bez očiglednog razloga, ili vam je teško da ‘upravljate’ ustima dok jedete, to može biti znak raka usne duplje.


10. Bol u grlu

Bol u grlu može ukazivati na običnu prehladu, ali i nešto mnogo ozbiljnije.


Kada bi trebalo da se obratite lekaru?

Zakažite pregled kod doktora ukoliko se neki  simptomi zadrže duže od dve nedelje. Doktor će vas pregledati i najverovatnije zaključiti da imate infekciju, ali uvek je bolje proveriti.

Ali, postoje i drugi mnogo očigledniji simptomi raka usta, njih možete videti posle statistike ispod


U Srbiji svake godine od zloćudnih tumora usne duplje oboli između 450 i 500 osoba. Za razliku od evropskih zemalja gde pacijenti na vreme traže medicinsku pomoć, u našoj zemlji najveći problem predstavlja kasno obraćanje lekaru, obično u poodmaklom stadijumu bolesti. U Srbiji samo jedna četvrtina obolelih počinje lečenje na vreme.

Rak usne duplje se najčešće javlja nakon 40. godine života, a rizik je više nego dvostruko veći kod muškaraca nego kod žena.


Pvi simptomi raka usta i nepca

U ranim stadijumima obično se ne primećuju znakovi i simptomi, ali bi pušači i alkoholičari trebalo da obavljaju redovne kontrole kod stomatologa, jer tako mogu da se uče prvi simtomi i znakovi raka usne duplje.

Ostali znakovi i simptomi raka usne šupljine su:

 • mrlje na sluzokoži usta ili jeziku, obično crvene ili crveno-bele boje
 • čirevi ili rane u ustima koji ne zaceljuju
 • otoci koji traju duže od 3 nedelje
 • kvržica ili zadebljanje kože ili sluzokože usta
 • bol pri gutanju
 • ispadanje zuba bez očiglednog razloga
 • proteze koje se loše uklapaju
 • bol ili ukočenost vilice
 • grlobolja
 • osećaj da je nešto zapelo u grlu
 • bol u jeziku
 • promuklost
 • bol u uhu ili vratu koji ne prolazi

rak usne duplje simptomi

To što neko ima bilo koji od ovih simptoma, ne znači da ima rak usne duplje, ali bi svakako trebalo da se javi lekaru.


 Lečenje

Lečenje zavisi od mesta nastanka i stadijuma raka, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i ličnog izbora. Ponekad je neophodna kombinovana terapija.

rak usne šupljine slike

Operacija

Hirurško uklanjanje tumora podrazumeva odstranjivanje tumora u ustima i uskog pojasa okolnog zdravog tkiva. Kod malog tumora dovoljna je manja operacija, ali kod velikih tumora, operacija ponekad podrazumeva uklanjanje dela jezika ili dela vilične kosti.

Ako se rak iz usta proširio na limfne čvorove vrata, kancerogeni limfni čvorovi i povezano tkivo vrata biće uklonjeni hirurškim putem.

Ukoliko operacija u većoj meri promeni izgled lica ili pacijentovu sposobnost govora, hranjenja, ili i jedno i drugo, može da bude neophodna rekonstruktivna hirurška intervencija. To obično podrazumeva korišćenje transplantacionih graftova (kalemova, delova uzetih sa drugog mesta na telu koji se presađuju na oštećene regije) kože, mišića ili kosti. Mogu da budu neophodni i zubni implanti.

rak usne duplje operacija


Radioterapija

Kanceri usne duplje su naročito osetljivi na radijacionu terapiju, kod koje se koriste snopovi visokoenergetskih rentgenskih zrakova ili radioaktivnih čestica koji uništavaju DNK ćelija tumora, suzbijajući tako njihovu sposobnost reprodukcije.

Eksterna radioterapija isporučuje radijaciju iz otvorenog (spoljašnjeg) izvora, dok se kod brahiterapije radioaktivne čestice i žice postavljaju pored kancera unutar tela.

Brahiterapija se često koristi za lečenje pacijenata sa ranim stadijumima raka jezika.

Radioaktivne igle ili žice se uvode direktno u tumor, ispuštajući dozu radijacije u njega. Pacijent je obično u opštoj anesteziji. Tretman obično traje od 1 – 8 dana.

Pacijentima sa rakom usne duplje u ranom stadijumu radioterapija može da bude dovoljna, mada može da se kombinuje i sa operacijom, hemoterapijom, ili obe, da bi se sprečilo vraćanje raka.

Radioterapija može da otkloni rak ako pacijent ima rani stadijum raka usne duplje.

U štetna dejstva radioterapije koja se primenjuje za lečenje usta, spadaju:

 • propadanje zuba
 • rane u ustima
 • krvarenje iz desni
 • ukočenost vilice
 • umor
 • kožne reakcije, kao kod opekotina

Hemoterapija

Široko rasprostranjen rak može da se leči hemoterapijom, kao i radioterapijom, naročito ako postoji velika šansa da će se kancer vratiti.

Kod hemoterapije se koriste jaki medikamenti koji oštećuju DNK ćelija raka i tako potkopavaju njihovu reproduktivnu sposobnost.

Medikamenti koji se koriste za hemoterapiju ponekad mogu da oštete zdravo tkivo.

Može da dođe do sledećih štetnih dejstava:

 • umor
 • povraćanje
 • mučnina
 • opadanje kose
 • slabljenje imunog sistema i povećanje rizika od infekcija

Ova dejstva obično prolaze po završetku terapije.


Ciljana terapija lekovima

Ciljana terapija lekovima koristi medikamente poznate kao monoklonalna antitela, kojima se menjaju svojstva ćelija raka koja im omogućavaju razvoj.

Cetuksimab se koristi kod nekih oblika raka glave i vrata.  Ciljana terapija lekovima može da se koristi u kombinaciji sa radioterapijom ili hemoterapijom.

Moguća su blaga štetna dejstva:

 • mučnina
 • dijareja
 • gubitak daha
 • upala očiju ili konjunktivitis

Kod oko 3% pacijenata javlja se alergijska reakcija na cetuksimab.


Stadijumi

Stadijumi karcinoma usne duplje se određuju na osnovu njegove veličine i da li se proširio na limfne čvorove ili druge delove organizma.

Obično se koristi TNM klasifikacija, metod utvrđivanja raširenosti tumora koji uključuje procenu primarnog tumora (oznaka T), stanje regionalnih limfnih čvorova (oznaka N), kao i prisustvo udaljenih metastaza (oznaka M). Svakom od ovih slova se pridodaje broj koji u slučaju primarnog tumora označava veličinu ili lokalnu proširenost primarnog tumora, a u slučaju regionalnih limfnih čvorova i udaljenih metastaza, broj označava njihovu prisutnost ili odsutnost.

Svrstavanje u stadijume od 0 do 4 na osnovu TNM klasifikacije, određuje opšti stadijum proširenosti bolesti, a pacijenti se svrstavaju u jedan od 5 stadijuma bolesti. Kod ove klasifikacije svaki stadijum raka usta može da se podeli i na manje.

Stadijum 0: Ovaj stadijum je karcinom in situ – ćelije raka su ograničene na jedno mesto i ne napadaju okolno tkivo.

Stadijum I: Tumor je prečnika manjeg od 2,5cm i nije zahvatio nijedan okolni limfni čvor.

Stadijum II: Tumor je prečnika od 2,5 – 5cm i nije zahvatio okolne limfne čvorove.

Stadijum III: Tumor u ustima je veličine preko 5cm, ali se ne širi ili se proširio na jedan obližnji limfni čvor, sa iste strane vrata na kojoj se nalzi i tumor, a limfni čvor nije prečnika većeg od 2,5cm.

Stadijum IV: Kancer se proširio na tkivo usta, usana, a moguće i na obližnje limfne čvorove, mada je moguće da je zahvatio i udaljene organe, drugim rečima, proširio se na čitav organizam.

Stadijum raka određuje način lečenja, kao i verovatnoću oporavka.


Uzroci

Rak nastaje kada genska mutacija izda instrukcije ćelijama da počnu nekontrolisano da se razmnožavaju. Nelečeni rak usne duplje, ili oralni kancer, počinje na jednom mestu u ustima, a onda se širi na ostale delove usta, glavu i vrat, kao i na ostatak organizma. Kanceri usne duplje najčešće nastaju od skvamoznih ćelija koje oblažu usne i unutrašnjost usta. Ovaj oblik raka se zove karcinom skvamoznih ćelija.

Tačan uzrok mutacije je nepoznat, ali postoje dokazi da određeni faktori rizika povećavaju šanse za nastanak raka usta.

Faktori rizika

Duvan i alkohol spadaju u izražene faktore rizika za nastanak raka usne duplje.

Pušači imaju 3 puta veće šanse  od nepušača da dobiju rak usne duplje, a osobe koje puše i piju izložene su i do 30 puta većem riziku od nastanka ove opake bolesti, u poređenju sa onima koji ne puše i ne piju.

U druge faktore rizika za oralni kancer spadaju:

 • izlaganje usana ultraljubičastoj svetlosti, iz izvora kao što su sunce, lampe za kvarcovanje i solarijumi
 • ishrana bogata crvenim mesom, mesnim prerađevinama i prženom hranom
 • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), oboljenje organa za varenje kod koga se želudačna kiselina vraća u jednjak
 • infekcija humanim papiloma virusom (HPV)
 • ranije lečenje glave, vrata, ili oboje, radijacijom ili radioterapijom
 • izlaganje određenim hemikalijama, posebno azbestu, sumpornoj kiselini i formalinu

Postoji li tumor zuba ?

Mnogi ljudi se plađe da pokvareni i polomljeni zubi mogu izazvati rak u ustima ili čak smatraju da postoji rak zuba.

Iako se često postavlja pitanje na internet forumima “Kako izleda rak zuba ?” Tumor na zubu nije nešto što bi trebalo da vas brine.Kao što smo pomenuli rak u ustima se javlja zbog poremečaja skvamoznih ćelija koje oblažu meko tkivo usta i usana.

Postoje „male šanse“ da polomljeni ili iskrzani zubi povećavaju rizik od nastanka raka usne duplje.Ali treba ohrabriti ljude da održavaju dobru oralnu higijenu, uključujući i redovno pranje zuba, kako bi smanjili rizik.


Dijagnostikovanje

Može da se obavi biopsija, kada se uzima mali uzorak tkiva radi ispitivanja na kancerogene ćelije. Ponekad se isprva obavlja „biopsija četkanjem“; ovo je metoda kod koje se ćelije prikupljaju na bezbolan način četkanjem na jednu stranu.

Ako je dijagnostikovan rak usne duplje, sledeći zadatak je utvrđivanje njegovog stadijuma.

Ovo se obavlja pomoću sledećih pregleda, ispitivanja i snimanja:

 • endoskopija kod koje se niz grlo pacijenta spušta mala osvetljena sonda sa kamerom, pomoću koje se vidi koliko se rak proširio
 • snimanja, kao što su rentgen, kompjuterizovana tomografija (CT skeniranje) i magnetna rezonantna tomografija (MRI/magnetna rezonanca)

Utvrđivanje stadijuma raka će odrediti mogućnosti lečenja i pomoći kod predviđanja ishoda.


Prognoze

Kod osobe kojoj je dijagnostikovan rak usne duplje ili faringealni karcinom u I stadijumu, ima 83% šansi za preživljavanje duže od 5 godina. Kod oko 31% pacijenata u razvijenim zemljama rak se dijagnostikuje u ovom stadijumu.

Kod pacijenata sa rakom koji se proširio na udaljene organe, šanse za preživljavanje duže od 5 godina iznose oko 38%.


Komplikacije

Rak usne duplje može da se iskomplikuje, što utiče na ishod bolesti.

Disfagija, ili otežano gutanje, glavna je komplikacija raka usne duplje. Gutanje je automatski proces u normalnim okolnostima, međutim, operacija ili radioterapija mogu da utiču na funkcije jezika, usta ili grla.

Disfagija može da dovede do neuhranjenosti i nepravilnog spuštanja hrane, usled čega može da dođe do gušenja hranom, infekcije pluća ili aspiracione pneumonije.

Ukoliko ispitivanja pokažu da čestice hrane dospevaju u pluća pacijenta, kratkotrajno može da se koristi tubus za hranjenje koji se direktno povezuje sa želucem, dok pacijent uči vežbe koje će olakšati gutanje. Ako pacijent i dalje ima problema, možda će morati da pređe na poseban način ishrane.

Problemi sa govorom su česti, međutim, terapeut za govor može da nauči pacijenta kao da savlada pokretanje glasnih žica.

Depresija, razdražljivost, frustriranost i anksioznost, takođe mogu da nastupe. Priključivanje grupama za podršku može da bude korisno, jer se na taj način pacijenti sreću osobe sa sličnim problemima.


Prevencija

Brojne promena životnih navika mogu da umanje rizik od nastanka raka usne duplje.

U njih spadaju:

 • prestanak pušenja
 • umereno konzumiranje alkohola ili njegovo izbegavanje
 • izbegavanje preteranom izlaganju suncu i nanošenje zaštitne kreme za sunčanje na usne
 • izbegavanje džank hrane, zasićenih masti i mesnih prerađevina

Dokazi upućuju na to da su šanse za nastanak raka bilo koje vrste manje kod osoba koje redovno vežbaju i koje se pridržavaju zdrave ishrane sa obiljem voća, povrća, ribljeg ulja, maslinovog ulja, integralnih žitarica i malim količinama slabih životinjskih ili biljnih proteina.
Izvori: (1) (2) (3) (4)