Ranica na grliću materice (uzrok, simptomi, lečenje)

0
8081
ranica na grlicu materice

Šta su zapravo ranice na grliću materice ?

Cervikalna ektropija ili ranica na grliću materice je kada se mekane ćelije (glandularne ćelije) koje oblažu unutrašnjost cervikalnog kanala šire na spoljnu površinu grlića materice.

Spoljašnja strana cerviksa obično ima čvrste ćelije (epitelne ćelije).

Mesto gde se susreću dve vrste ćelija zove se zona transformacije. Cerviks je “vrat” u materici, gde se materica povezuje sa vaginom.

Ovo stanje se ponekad naziva erozija cerviksa ili ranica na grliću materice. To ime nije samo uznemirujuće, već i pogrešno, budući da grlić materice nije stvarno erodiran.

Promene na grliću materice, kao što je ranica na grliću materice, su prilično uobičajene kod žena u reproduktivnim godinama. Ovo nije kancerogeno i ne utiče na plodnost.

Zapravo, to nije bolest. Međutim, i pored toga može da izazove probleme kod nekih žena.

Pročitajte ostatak ovog teksa kako biste saznali više o ovom stanju, o tome kako se dijagnostikuje i zašto ne zahteva uvek lečenje.


 Uzrok

Nije uvek moguće odrediti uzrok ranice na grliću materice. Neke žene su čak rođene sa njom. To se takođe može dogoditi zbog hormonskih fluktuacija.

Zbog toga je uobičajeno kod žena reproduktivnog uzrasta. To uključuje tinejdžerke, trudnice i žene koje koriste kontraceptivne pilule ili flastere koje sadrže estrogen.

Ako razvijete ranicu na grliću materice dok uzimate kontraceptive koji sadrže estrogene, a simptomi su problem, pitajte svog doktora ako je neophodno da promenite tablete.

Ranica na grliću materice je retka kod žena u postmenopauzi

Ne postoji veza između ranice na grliću materice i razvoja raka grlića materice ili drugih oblika raka. Nije poznato da vodi do ozbiljnih komplikacija ili drugih bolesti.


 Dijagnoza

Ranica na grliću materice se najčešće otkriva tokom rutinskog ginekološkog pregleda i Papa testa.

Stanje je zapravo vidljivo tokom pregleda karlice, jer će vam grlić materice biti svetlo crvene boje i grublji od normalnog. I to bi moglo krvariti tokom ispitivanja.

Iako ne postoji veza između njih, rani rak grlića materice izgleda dosta poput ranice na grliću materice. Papa test može pomoći u isključivanju raka grlića materice.

Ako nemate simptome, a rezultati Papa testa su normalni, verovatno vam nije potrebno dalje testiranje.

Ako imate teške simptome, kao što su bol tokom seksa ili ozbiljan sekret, vaš doktor možda želi da testira osnovno stanje.

Sledeći korak može biti procedura koja se zove kolposkopija, što se može uraditi u ginekološkoj ordinaciji. Uključuje snažno osvetljenje i specijalni uvećavajući instrument da bi lekar pažljivije pogledao grlić materice.

Tokom iste procedure, može se uzeti mali uzorak tkiva (biopsija) za testiranje na prisustvo kancerogenih ćelija.


Ranica na grliću materice simptomi

Većina žena sa ranicom na grliću materice uopšte neće imati nikakvih simptoma. Možda nećete biti svesni da je imate dok ne posetite svog ginekologa i imate redovan pregled genitalnih organa.

Ako imate simptome ranice na grliću materice, verovatno će uključiti:

 • blag, sluzavi sekret (ranica na grliću materice i sekret)
 • tačkasto krvarenje između menstruacija (ranica na grlicu materice koja krvari)
 • bol i krvarenje tokom ili posle seksualnog odnosa.

Bol i krvarenje mogu se desiti tokom ili posle karličnog pregleda.

Kod nekih žena, ovi simptomi su ozbiljni. Sekret postaje ozbiljna neprijatnost, a bol ometa seksualno uživanje.

Cervikalna ektropija ili ranica na grliću materice je najčešći uzrok krvarenja tokom poslednjih meseci trudnoće.

Razlog za ove simptome je da su glandularne ćelije osetljivije od epitelnih ćelija. One proizvode više sluzi i lako krvare.

Ako imate blage simptome kao što su ovi, potrebno je da dobijete odgovarajuću dijagnozu, jer ovi simptomi mogu da ukazuju i na druge ginekološke probleme.

Obratite se doktoru ukoliko imate krvarenje između menstruacija, abnormalni sekret ili bol tokom ili posle seksualnog odnosa.

Ranica na grliću materice nije ozbiljno stanje, ali ovi znaci i simptomi mogu biti rezultat drugih stanja koje treba isključiti ili lečiti.

Neka od njih su:

 • infekcija
 • fibroidi ili polipi
 • endometrioza
 • problemi sa intrauterinom spiralom
 • problemi sa trudnoćom
 • rak materice, grlića materice ili druge vrste raka.

Ranica na grliću materice u trudnoći

Cervikalna ektropija ili ranica na grliću materice je najčešći uzrok krvarenja tokom poslednjih meseci trudnoće. Ranica na gliću materice u trudnoći obično ne predstavlja problem i trudnoća se odvija sasvim normalno.


 Ranica na grlicu materice lečenje

Osim ako vas simptomi ne uznemiravaju, možda ne postoji razlog za lečenje ranice na grliću materice. Većina žena ima nekoliko problema, a stanje može proći samo od sebe.

Ako imate stalne, uznemirujuće simptome – kao što su sluzavi sekret, krvarenje ili bol u toku ili posle seksa – razgovarajte sa svojim doktorom o mogućnostima lečenja.

Glavni tretman je kauterizacija ili spaljivanje ranice na grliću materice, što može pomoći u sprečavanju abnormalnog sekreta i krvarenja.

Ovo se može postići korišćenjem toplote (diatermija), hladnoće (kriohirurgija) ili srebro-nitrata.

Svaka od ovih procedura može se obaviti pod lokalnim anestetikom u ginekološkoj ordinaciji za nekoliko minuta. Odmah možete nastaviti većinu svojih normalnih aktivnosti.

Možda ćete imati blagu nelagodnost sličnu onoj tokom menstruacije, od nekoliko sati do nekoliko dana. Možda ćete takođe imati nešto sekreta i blago krvarenje nekoliko sedmica nakon uklanjanja ranice.

Posle procedure, grliću materice će biti potrebno vremena za lečenje. Biće vam savetovano da izbegnete seks i upotrebu tampona u trajanju od četiri nedelje. Ovo će takođe pomoći u sprečavanju infekcije.

Vaš lekar će vam obezbediti uputstva za naknadnu negu i zakazati naknadni pregled. U međuvremenu, obavestite svog doktora ako imate:

 • sekret neprijatnog mirisa
 • krvarenje koje je ozbiljnije nego ono tokom menstruacije
 • krvarenje koje traje duže od očekivanog.

To bi moglo ukazati na infekciju ili drugi ozbiljan problem koji zahteva lečenje.

Treba pomenuti da je danas moguće i lasersko uklanjanje ranice na grliću materice ili uklanjanje radiotalasima.

Kauterizacija obično rešava ove simptome. Ako se simptomi povuku, tretman će se smatrati uspešnim. Moguće je da će se simptomi vratiti, ali lečenje se može ponoviti.


Kakva je prognoza?

Ranica na grliću materice se smatra benignim uslovom, a ne bolešću. Mnoge žene čak nisu svesne da ih imaju dok se ne pronađe na rutinskom ispitivanju.

Obično nije povezano sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ako ste trudni, to neće štetiti vašoj bebi.

Ne zahteva nužno lečenje, osim ako sekret postane problem ili ometa vaše seksualno uživanje. Ako imate simptome koji se neće rešiti sami, tretman je brz, siguran i efikasan.

Uopšte nema dugoročnih zdravstvenih problema.


Lečenje ranice na grliću materice kantraionom

Lečenje ranice na grliću materice kantarionom možete pokušati uz pomoć vaginaleta na bazi ove lekovite biljke.

Poznato je da kantarion ima anti-upalno i umirujuće dejstvo, tako da može pomoći u ovom slučaju. Prijavljena su brojna pozitivna iskustva, tako da svakako vredi pokušati.
Izvori: (1)