Seme koprive i med kao lek, upotreba, recept

0
14101

Prirodni eliksir seme koprive i med poznat je pre svega kao lek za anemiju ali je dobar i za štitnu žlezdu, jačanje imuniteta, protiv depresije i za mnoge druge stvari.Kako se priprema, kako se dozira, za šta je sve dobar i još mnogo toga saznajte u nastavku…

Ukoliko vam se ne dopada ukus čaja od lista koprive, a želite prirodnim sredstvima da ojačate imunitet ili poboljšate stanje vaše krvi, onda je prirodni preparat koji se spravlja od semena koprive i meda odličan izbor, jer ukus koprive gotovo da nećete osetiti. Uz to, možete ga koristiti i kao vrlo ukusan namaz, stim što je važno da vodite računa o preporučenom dnevnom unosu.

Seme koprive i med kao lek

Jedan od najboljih prirodnih lekova, kako za jačanje odbrambenih snaga organizma, tako i za anemiju na prvom mestu, svakako je onaj za čiju se pripremu koriste seme koprive i med. Smatra se da je osnovna snaga koprive zapravo u semenu, a ne u listu kao što je uobičajeno mišljenje, pa se upravo zato i koristi seme koprive za jačanje imuniteta, prvenstveno.

seme koprive

A komibinacija koju čine seme koprive i med ne treba uopšte da čudi, jer su dobro poznata lekovita svojstva meda, kao i njegova specifična karakteristika koja ga svrstava u red prirodnih konzervansa, jer on čuva sve sastojke koji mu se dodaju u potpuno primarnom stanju, to jest vrlo uspešno čuva sve njihove hranljive materije.

Pored toga što se seme koprive i med koriste za jačanje imuniteta i lečenje anemije, smatra se da ovaj lekoviti preparat poboljšava varenje, te se preporučuje njegova upotreba kod osoba koje imaju problema sa funkcionisanjem digestivnog trakta. Pored ostalog, seme koprive i med se koriste i kod infekcija urinarnog trakta, a dobro je poznato da ovaj preparat odlično leči različite vrste virusnih i bakterijskih infekcija, jer uspešno jača imunitet i pomaže organizmu da se izbori sa različitim infekcijama.

Seme koprive upotreba

med i seme koprive

Iako je list od ove biljke mnogo češće u upotrebi, ni seme koprive ne zaostaje po kvalitetu za njim.

Često se seme koprive preporučuje za korišćenje umesto čaja od lista koprive, jer mu se ukus manje oseća, a posebno je preporučljivo koristiti ga u kombinaciji sa medom, jer tada ima savršen ukus.

Najčešće se koristi, kao i čaj od lista koprive, za jačanje odbrambenih snaga organizma, a prvenstveno u slučajevima anemije, te za otklanjanje umora.

Pored toga, seme koprive je dokazan borac protiv noćnog mokrenja kod mališana, a preporučuje se i kao odlično prirodno sredstvo za lečenje različitih oboljenja bubrega, te za čišćenje krvnih sudova.

Seme koprive i med recept

Recept za pripremu ovog lekovitog preparata je vrlo jednostavan. Naravno, pod uslovom da seme koprive kupite u prodavnicama zdrave hrane, jer je recept za seme koprive i med nešto komplikovaniji ukoliko odlučite da sami pripremate seme od koprive.

Dakle, osnovna količina za pripremu jeste 100 grama semena koprive i 500 grama domaćeg meda. Neophodno je da seme koprive najpre sameljete ili ga kupite već samlevenog, ukoliko je moguće. Recept je, kao što smo već rekli izuzetno jednostavan : pomešate izmleveno seme koprive i med i držite ga u staklenoj tegli.

Preporučena dnevna doza ovog lekovitog preparata je 1 do 2 kafene kašičice u toku dana, a sve zavisi od stanja organizma.

Za pripremu eliksira od semena koprive i meda je najbolje da koristite čist šumski med ili eventualno livadski.Druge vrste meda nisu odgovarajuće.

Seme koprive med i limun – recept

seme koprive med i limun

Donosimo vam još jedan recept, manje popularan ali ne i manje efiksasan.Jako je dobar i za decu, trudnice i dojilje koje imaju problema sa krvnom slikom tj. anemijom.

Potrebni sastojci:

  • 4 limuna
  • 1 kg meda
  • 50 g semena koprive
  • 100 g badema

S obzirom da se koristi i kora limuna dobro je operite mlakom vodom i sodm bikarbonom.

Priprema:

Isecite limunove na kriške i odstranite semenke.Stavite u blender, dodajte seme koprive i bademe i dobro izblendajte.Kad bude gotovo sipajte med i drvenom kašikom sve dobro sjedinite.

Čuvajte u frižideru i svakog jutra na prazan želudac uzimajte po jednu kašiku.Posle tri nedelje će se videti poboljšanje krvne slike ali i raspoloženja, nivoa energije i stanja kose i kože.Neki internet portali tvrde da seme koprive sa medom nije najbolji lek protiv anemije ali treba imati na umu da postoji više vrsta anemije.

Bez obzira na vrstu anemije od koje možda patite ovaj prirodni lek će svakako poboljšati stanje vašeg organizma izuzetno je dobar za mnoge bolesti i stanja.Da bi bolje shvatili o čemu je reč pročitajte pažljivo drugi deo članka u kome su opisana lekovita svojstva semena koprive.

Seme koprive i med u trudnoći

Vrlo je važno imati na umu podatak da postoje indicije da seme koprive i med ne bi trebalo koristiti u trudnoći, niti kapi od koprive ili bilo šta što ima veze sa ovom biljkom, jer se smatra da izaziva kontrakcije. Mada, postoje trudnice koje su koristile ovu biljku bez ikakvih problema, ali svakako je neophodno prethodno se posavetovati sa stručnom osobom koja prati vašu trudnoću.

Seme koprive zanemaren prirodni lek

Kopriva je dobro poznato, izuzetno hranljivo divlje povrće. Mnogi su probali čorbu od koprive i sremuša – klasik još od doba sakupljača – a čaj od lista koprive je široko dostupan. Međutim, upotreba semena koprive je još prilično neuobičajena.

Kada dani počnu da se produžavaju, ženska biljka koprive stvara neugledne cvetove, a ubrzo potom i zeleno seme koje, poput teških resa, pada sa gornje trećine biljke. Tokom leta seme sazreva i otvrdnjava. Sakuplja se dok je još zeleno, pre nego što počne da se suši i postane smeđe. Seme je hrskavo i puno ulja sa visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina – prevashodno linolne, linoleinske, palmitinske, oleinske i stearinske kiseline. Naš organizam koristi linolnu i linoleinsku kiselinu za stvaranje važnih esencijalnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina.

Za sakupljanje semena koprive potrebno je da odrežete gornje trećine svake biljke koprive i da ih na suncu osušite na listu smeđeg papira (natron papir), kao i da ih povremeno okrećete sve dok list ne bude suv. Nakon toga navucite gumene rukavice i skinite seme u posudu. Zeleno seme se lako razdvaja od zaostalih listova ili stabljika pomoću običnog kućnog sita sa čeličnom mrežicom. Ako prosejavate mnogo semena koprive, preporučljivo je da nosite papirnu masku, jer prašina od semena može da izazove svrab.

Seme koprive pojačava energiju i popravlja raspoloženje. Ako vam je potrebno nešto za stimulaciju imuniteta, uzmite 1 – 2 kašike svežeg zelenog ili suvog semena koprive svakog dana (standardna puna kašika sadrži oko 5g semena). Dnevno možete da sažvaćete oko 20g semena koprive, ali mnogi smatraju da im je sasvim dovoljna i 1 puna kašičica.

Seme izgnječite u avanu, zatim ga stavite u suncokretovo ulje i ostavite na toplom mestu na nedelju ili dve. Ovo zeleno ulje je lepo i zdravo salatno ulje, a može da se koristi i sa eteričnim uljima kao antiupalni melem kod artritičnih zglobova. U prošlosti su trgovci konjima nekoliko nedelja pre prodaje konje hranili semenom koprive. Ovo je dovodilo do toga da stare rage ponovo budu čile, vedrog duha i sjajne dlake.

Seme koprive za bolje raspoloženje i jači libido

Zapadnjaci seme koprive smatraju adoptogenom biljkom koja je dobra za nadbubrežne žlezde i endokrini sistem. Zbog toga se seme koprive u biljnoj medicini (fitoterapiji) koristi kao tonik protiv umora i adrenalne iscrpljenosti; za one koji su pregoreli, iscrpljeni, bez energije, bezvoljni i sa slabim libidom. Ako vas zanima biohemija, faktor dobrog raspoloženja nakon konzumiranja svežeg ili sirovog semena koprive, izazvan je neurotransmiterima acetilholinom i serotoninom, koje pomno prate holin i histamin.

Acetilholin se vezuje za receptore raspoloženja u mozgu. On stimuliše autonomni nervni sistem, popravlja raspoloženje i povećava čulno opažanje, raspon pažnje, budnost i intuiciju. Remećenje acetilholina može da bude primarni uzrok depresije.

Serotonin deluje na centralni nervni sistem. On reguliše raspoloženje, apetit i san, utiče na pamćenje i učenje. U dlačicama na listu i stablu koprive nalaze se serotonin, histamin i mravlja kiselina i upravo oni izazivaju bol kada dodirnete koprivu! Uzgred, acetilholin u biljnom soku koprive može sasvim lepo da objasni zašto drevna praksa urtifikacije radi ublažavanja bola zaista deluje! Seme koprive podiže i nivo dopamina i stvara osećaj zadovoljstva.

I koren i seme koprive sadrže lektin, odnosno Urtica dioica agglutinin (UDA). Još nema tačnih podataka koliko ovog lektina sadrži seme koprive, ali UDA je zanimljiv, jer sadrži jedinstven obrazac aktivacije T ćelija i citokina, poznat kao superantigenska aktivnost. Običnim jezikom rečeno, ovo znači da deluje kao suprepunjač za prirodnu odbranu organizma i imuni sistem i da pri tome, kako pokazuju ispitivanja, ne podiže nivo proinflamatornih citokina.

Savremeni travari seme koprive uglavnom koriste za podizanje nivoa energije, kao antiinflamatorni lek i kao izuzetno delotvorni troforestorativ za bubrege. Usporava otkazivanje bubrega, što se može dokazati povećanom glomerularnom funkcijom bubrega i nižim nivoom kretina u serumu. Savremene kliničke studije pokazuju da seme koprive štiti i jetru, popravlja i obnavlja funkciju jetre nakon oksidativnog oštećenja. Još jedan makronutrijent koji se nalazi u semenu koprive zove se holin (komponenta lecitina koji je od presudne važnosti za funkciju jetre). Holin se ponekad koristi za lečenje ciroze jetre i hepatitisa. Studije takođe pokazuju da seme koprive zaista ima antiinflamatorno delovanje i da ublažava kolitis (upalu debelog creva).

Tinktura od semena koprive

Od smena koprive može da se priprema i tinktura. U najosnovnijem obliku tinktura je alkoholni ekstrakt. U 16, veku seme koprive se gnječilo i potapalo u vino, a izgnječeno seme koprive možete da potopite i u sirće. Danas, domaća tinktura od semena koprive može da se napravi od votke jačine 40%, u odnosu 1 deo semena na 5 delova votke. Seme koprive mora najpre da se izgnječi, a zatim potopi u votku i ostavi da odstoji do 3 nedelje pre nego što se procedi. Kod ovakve jačine uobičajena doza ne sme da bude veća od 2ml, a uzima se 4 puta dnevno.

Kada se doda u biljne mešavine sa hranljivim nervinama, kao što je divlji ovas (zob), može da se koristi za podizanje raspoloženja – posebno kod zimske depresije, odnosno sezonskog afektivnog poremećaja (SAP). Ako imate usporen metabolizam, probajte da kombinujete seme koprive sa broćikom (prilepušom) i morskim algama, jer se u 19. veku mleveno seme koprive „smatralo lekom protiv strume (gušavosti) i delotvornim sredstvom za smanjenje preterane korpulencije“, drugim rečima, hipotireoze.

Mere opreza i neželjena dejstva: Vodite računa kada jedete seme koprive da ne premašite 30g dnevno. Ono može da bude previše stimulišuće i da vam, poput amfetamina, ne dozvoli da spavate (mada neki ljudi u rekreativne svrhe eksperimentišu sa semenom koprive). Velika šolja (250ml) čaja od semena koprive (sveže skuvanog u odnosu 1 : 12, odnosno 25g smena na 300ml vode) može da vas drži budnima nekoliko dana!

Dakle, kada sledeći put budete prolazili pored napuštenog gradilišta, preskakali seoske jarke ili vadili kompost, obratite pažnju na koprivu i ovu izuzetnu biljku posmatrajte drugim očima.

Med kao lek

Med je u odnosu na seme koprive mnogo poznatiji.Na internetu možete naći mnogo informacija o njegovoj lekovitosti pa ćemo mu ovde samo malo pažnje posvetiti.

Med je neverovatan prirodni lek koji ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična i antioksidantna stvojstva.Dobar je i za decu i za odrasle.Ljudi vekovima konzumiraju med za jačanje imuniteta, oporavak od bolesti i podizanje nivoa energije.

Med sadrži ugljene hidrate, proteine, vitamin C, vitamine B kompleksa kao što su niacin, pantotenska kiselinu, biotin.Sadrži i folnu kiselinu, razne enzime i minerale kao što su silicijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, mangan, bakar, hrom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo, fosfor…