Sibirska gljiva čaga (chaga) lekovitost, čaj, upotreba, neželjena dejstva

0
3621
gljiva caga

Glavni sastojak mnogih vrsta kafa i čaja od pečuraka, sibirska čaga ili čaga gljiva, je puna hranljivih sastojaka. Sibirska čaga se visoko kotira na tzv. ORAC listi. Reč je o Oxygen radical apsorbent capacity, ili u doslovnom prevodu, kapacitetu za apsorbovanje slobodnih radikala. Što je veći ORAC skor, to je namirnica bolja u zaštiti organizma od oštećenja slobodnim radikalima. Istovremeno, to znači da je čaga pečurka jedan od najboljih izvora antioksidanasa.

Zašto bi onda sibirska čaga (chaga) trebalo da bude nezaobilazni sastojak vaše ishrane? Poznato je da se čaga gljiva koristi za lečenje srčanih oboljenja, dijabetesa, bolesti jetre, parazitskih infekcija, bolova u stomaku i određenih tipova raka. Da vidimo za šta je sve sibirska čaga dobra i zašto vlada prava pomama za pečurkama koje leče razne bolesti.

Sibirska čaga (chaga gljiva) – poreklo i nutritivne vrednosti

Čaga ili chaga (Inonotus obliquus) je vrsta gljiva. Obično raste na kori breza u veoma hladnim klimatskim uslovima. Tako čaga raste u divljinama Sibira, Kanade, Aljaske i u nekim severnijim delovima SAD. Kako gljiva čaga izgleda? Obično izgleda čvornovato i nalik je na sagoreli ugalj.

Sibirska čaga je toliko popularna zbog svog sadržaja antioksidanasa, ali nema neki zadivljujuć nutritivni profil. Navodimo spisak nutritivnih vrednosti ove pečurke – siromašna je kalorijama, uopšte ne sadrži masnoće, šećere i ugljene hidrate, a ima mnogo vlakana.

Oko pet grama čage sadrži:

 • 5 kalorija
 • 0 grama masnoća
 • 0 grama ugljenih hidrata
 • 0 grama šećera
 • 5 grama vlakana (20% od potrebne dnevne doze)
 • 1 gram proteina

sibirska caga

Za šta je sve sibirska čaga zdrava?

Lekovitost

Prevencija i lek za rak

Laboratorijska ispitivanja na životinjama su pokazala da sibirska čaga može zaustaviti napredovanje raka. Naravno, potrebno je sprovesti istraživanje na ljudima kako bi se ova teza potvrdila. Druga istraživanja, sprovedena na ćelijama ljudske jetre sa karcinomom, su pokazala da gljiva čaga uspešno zaustavlja rast kancerogenih ćelija, tako da se sibirska čaga smatra potencijalnim tretmanom za karcinom jetre.

Stimuliše imuni sistem

Sibirska čaga pomaže u jačanju imunog sistema tako što stimuliše proizvodnju nekih imunih ćelija, uključujući interleukin 6 i T-limfocite. Ove supstance su nam neophodne za regulaciju imunog sistema i njegovu borbu sa bakterijama i virusima. Istraživanja su pokazala da ekstrakt chage može stimulisati limfocite u slezini, što ima direktan pozitivan efekat na imuni sistem i njegovo funkcionisanje.

Antivirusna svojstva

Izgleda da sibirska čaga ima jaka antivirusna svojstva, bar kad su u pitanju neki virusa. Jedno naučno ispitivanje iz 2015. godine je pokazalo da čaga ima antivirusno dejstvo na HIV virus tipa 1. Chaga gljiva odlično pomaže i kada je reč o virusu koji izaziva hepatitis C. Čaga gljiva smanjuje infektivna svojstva virusa hepatitisa C, tako da će ova gljiva sigurno biti jedan od glavnih sastojaka lekova protiv virusa u narednih nekoliko godina.

Ublažava upale

Dokazano je da chaga gljiva ublažava upale. Jedno istraživanje sprovedeno na životinjama je pokazalo da ekstrakt chage ublažava upale izazvane ulcerativnim kolitisom. Naučnici su utvrdili da ekstrakt čage u debelom crevu može suzbiti upalu, jer sprečava rad biohemijskih supstanci koje uslovno rečeno prenose upalu. Zašto je ovo važno? Ovi biohemijski agensi čine upalu mnogo intenzivnijom i podstiču odgovor organizma na upalu.

Poboljšava fizičku izdržljivost

Ispitivanja na životinjama su pokazala da chaga gljiva značajno poboljšava fizičku izdržljivost. Polisaharidi iz čage dovode do toga da se glikogen iz mišića i jetre mnogo bolje koristi, a nivo mlečne kiseline u mišićima se smanjuje, što dovodi do manje zamora i bolje izdržljivosti.

Kako se koristi sibirska chaga ?

Upotreba

Kako da koristite ovu gljivu? Sibirska čaga je dostupna u vidu suplemenata, u vidu kapsula, tableta ili tinkture i možete je kupiti po prodavnicama zdrave hrane ili preko interneta. Čaj i kafu od sibirske čage takođe možete kupiti – samo sibirsku čagu ili u kombinaciji sa drugim pečurkama (npr. sa kordicepsom).

Takozvane medicinske pečurke koje se najčešće koriste za pravljenje čaja i kafe su čaga, kordiceps, reiši (reishi), lavlja gljiva i ćuranov rep.

Smatra se da je kafa od pečuraka manje kisela, a sadrži i manje kofeina nego obična kafa.

Kako se pravi čaga čaj ?

Ako želite da napravite čaga čaj, možete koristiti samo gljivu (oko 10 grama) ili možete da je sameljete u prah i da uzmete oko 2 kašičice ovog praha za jednu šolju čaja.

 • Ubacite gljivu ili prah u šolju.
 • Prelijte je ključalom vodom.
 • Ostavite da se gljiva ili prah natapaju oko 10 minuta.
 • Ako želite, ubacite malo limunovog soka ili meda da poboljšate ukus.

čaga čaj

Ako imate nekih pitanja, pitajte svog lekara koju dozu vam preporučuje.

Sibirska chaga – mere opreza i potencijalni neželjeni efekti

Još uvek nije precizno utvrđeno koje sve neželjene efekte može imati sibirska divlja čaga. Još uvek nije sprovedeno nijedno kliničko istraživanje koje bi procenilo da li je ova gljiva bezbedna za korišćenje u ishrani. Zato nije utvrđena ni preporučena doza. Prijavljen je jedan slučaj oštećenja bubrega – reč je o sedamdesetdvogodišnjoj Japanki koja je imala rak jetre i svakodnevno uzimala sibirsku čagu šest meseci. Sibirska divlja čaga sadrži i dosta oksalata, koji u nekim slučajevima mogu sprečiti apsorpciju određenih nutrijenata i biti toksični ako se uzimaju u velikim količinama.

Ako ste trudni ili dojite bebu, nemojte koristiti chagu, jer nije ispitano njeno dejstvo na trudnice i dojilje. Ako trenutno uzimate bilo kakve lekove, pitajte svog lekara da li vam preporučuje korišćenje ove čaga gljive u ishrani.

Smatra se da čaga gljiva može izazvati i sledeće probleme:

 • Pogoršavanje autoimunih oboljenja, uključujući reumatski artritis, multiplu sklerozu i lupus: chaga gljiva može pojačati aktivnost imunog sistema, što dovodi do pogoršavanja simptoma autoimunih bolesti.
 • Sibirska čaga može sniziti nivo šećera u krvi kod dijabetičara.
 • Problemi sa krvarenjem. Chaga gljiva može povećati rizik od krvarenja. Zato je najbolje da ne koristite čagu ako imate neki poremećaj sa krvarenjem.
 • Najmanje dve nedelje pred operaciju prestanite sa korišćenjem sibirske chage, jer ona može povećati rizik od krvarenja ili uticati na nivo šećera u krvi tokom i nakon operacije.

Ako tokom upotrebe čage imate bilo kakve nuspojave, odmah prestanite sa uzimanjem i potražite pomoć lekara po potrebi.

Sibirska čaga – istorija i interesantne činjenice

Ime „čaga“ (chaga) potiče od ruske reči za pečurku. Čaga gljive se zovu i „crno zlato“. Čaga se koristi u tradicionalnoj medicini severnoevropskih zemalja, kao i u Rusiji, već stotinama godina, kao lek za dijabetes, srčane bolesti, karcinome u digestivnom traktu i slično.

Pošto sibirska chaga raste na brezama, vrlo ju je lako uočiti a poznata je i kao gljiva sa breze. Chaga izgleda kao spaljeno drvo i raste u grozdovima, koji nekada mogu biti veliki i kao ljudska glava. Kao i drugim lekovitim pečurkama, sibirskoj čagi je potrebna vrela voda ili alkohol da bi se ćelijski zidovi razložili i da bi ljudi mogli da ih jedu.

Danas čaga kafa i čaga čaj postaju sve popularniji. Mada ovo deluje kao novotarija, čaga se koristila još tokom Prvog i Drugog svetskog rata za pravljenje kafe.

Mada se sprovode istraživanja vezana za uticaj chage na rak, ironija je da se čaga zove „rak drveta“, jer na kraju prisustvo čage ubija drvo. Kako raste interesovanje za chagu kao lek, tako se ova gljiva sve više bere. Problem je u tome što čitavoj vrsti preti istrebljenje zbog branja.

Nekoliko reči na kraju

Sibirska chaga se vekovima koristi u Rusiji i drugim zemljama severne Evrope. Do danas je sprovedeno mnoštvo istraživanja efekta ove gljive na životinje. Očekuju se i istraživanja na ljudima. Dosadašnji rezultati su vrlo obećavajući kada je reč o lečenju mnogih oboljenja.

Čaga kafa i čaga čaj su odličan i lak način da u svoju ishranu ubacite chaga gljivu. Piti kafu koja sadrži gljive zaista je neobično, ali oni koji su probali tvrde da je jako ukusna i da se osećaju mnogo bolje. Domaći sibirska chaga čaj je veoma lak za pravljenje i ima prijatan ukus.