Širenje zenica kod dece i odraslih postupak i posledice

0
4483
sirenje zenica

Temeljni pregled oka obuhvata nekoliko testova kako bi vaš oftalmolog mogao da oceni zdravlje očiju i vid. Deo ispitivanja oka koji pomaže lekaru da proceni ukupno zdravlje vaših očiju je širenje zenica.

Kapi za širenje zenica će omogućiti lekarima bolji uvid u vaše oči, lakše obavljanje operacije oka i oslobađanje bola kod nekih bolesti oka, kao kod uveitisa – upale uvee oka. Cikloplegične kapi parališu cilijarni mišić kako bi se zenice proširile. Kao i svaki lek, kapi za širenje zenica mogu izazvati neželjena dejstva, o kojima ćemo takođe govoriti u okviru ovog članka.

Zašto se radi širenje zenica

Širenje zenica ili cikloplegija je paraliza cilijarnog mišića oka, što dovodi do gubitka akomodacije. Zbog paralize cilijarnog mišića, zakrivljenost sočiva se više ne može prilagoditi da se fokusira na obližnje objekte. Ovo rezultira sličnim problemima kao i onim izazvanih presbiopijom, što je stanje u kojem je sočivo izgubilo elastičnost i ne može da se fokusira na obližnje objekte. Cikloplegija sa pratećom midrijazom (dilatacija zenica) je obično posledica lokalne primene muskarinskih antagonista, kao što su atropin i ciklopentolat.

 

Zašto se radi širenje zenica?

Cikloplegični lekovi su generalno blokatori muskarinskih receptora. Oni uključuju atropin, ciklopentolat, homatropin, skopolamin i tropikamid. Oni su indikovani za upotrebu kod cikloplegične refrakcije (da parališu cilijarni mišić u cilju utvrđivanja prave dioptrije oka) i za tretman uveitisa. Svi cikloplegični lekovi su midrijatična sredstva (šire zenice) i koriste se tokom ispitivanja oka da omoguće bolju vizualizaciju retine.

Kada se cikloplegični lekovi koriste kao midrijatici da šire zenice, zenica u normalnom oku vraća svoju funkciju kada se lekovi metabolišu ili izluče. Neki cikloplegični lekovi mogu izazvati dilataciju zenice na nekoliko dana. Kada ih koriste oftalmolozi ili optičari, njihovo dejstvo se ugasi za nekoliko sati.

Da li je potrebno raditi širenje zenica tokom ispitivanja oka zavisi od razloga za dotično ispitivanje, vaših godina, vašeg celokupnog zdravlja i rizika od očnih bolesti.

Kapi za oči koje se koriste za dilataciju mogu izazvati da se vaše zenice prošire, omogućavajući više svetlosti i daju vašem lekaru bolji pogled na zadnjoj strani oka. Širenje zenica pomaže lekaru u dijagnostici najčešćih bolesti i stanja, verovatno u njihovim ranim fazama. To uključuje: dijabetes, visok krvni pritisak, makularna degeneracija, ablacija mrežnjače, glaukom.

Širenje zenica takođe čini vaš vid zamagljenim i vaše oči više osetljivim na svetlost, što, na nekoliko sati, može da utiče na vašu sposobnost za vožnju ili rad. Alternative dilataciji su dostupne, ali one nisu toliko efikasne za pružanje pažljivog ispitivanja na zadnjem delu oka.

Širenje zenica kod dece

Širenje zenica kod dece se sprovodi u cilju provere sveukupnog vida. Oftalmolozi koriste kapi za širenje zenica kod dece za lečenje ambliopije, što je stanje poznato pod nazivom “lenjo oko”, u kojem dete razvija smanjenje vida iz raznih razloga. Ove vrste kapi daju se tokom mnogo dužeg vremena, ponekad čak i mesecima. Širenje zenica kod dece se sprovodi u cilju objektivnog i pravilnog određivanja dioptrijskog statusa, što je vrlo važno za adekvatno lečenje razrokosti. U tom cilju se ukapavaju određene kapi za oči – cikloplegici. Najčešće se koriste ciklopentolat i tropikamid.  Najkompletnija cikloplegija postiže se produženim ukapavanjem atropina, i to nekoliko puta dnevno, tokom 3-5 dana – međutim, u najvećem broju slučajeva ovo nije neophodno.

Širenje zenica kod odraslih       

Širenje zenica kod odraslih se često sprovodi u oftalmološkim ordinacijama u svrhe koje smo naveli na početku ovog teksta.

Kako izgleda sam postupak širenja zenica?

Oftalmolog najpre treba da odredi veličinu dioptrije na usku zenicu, nakon čega sledi ukapavanje kapi za širenje zenica (cikloplegične kapi). Koncentracija cikloplegičnog leka koju će lekar primeniti se računa na osnovu vaše telesne težine. Kada vam lekar ukapa dotične kapi, morate sačekati do 15 minuta da bi cikloplegične kepi delovale.

Napomena, ako se zenica nakon ovog postupka nije dovoljno raširila, neophodno je ponoviti postupak. U nekim slučajevima, ako i nakon 2 serije ukapavanja jednog istog cikoplegičnog leka zenica nije dovoljno raširena, pristupa se primeni cikloplegičnog leka sa drugačijim biohemijskim osobinama. Zatim se određuje dioptrija na široku zenicu, a ukoliko postoji – treba se odrediti i veličina refrakcione anomalije.

Koliko traje širenje zenica      

Ukoliko se pitate koliko traje širenje zenica – kapi za oči koje se daju tokom ispitivanja oka obično će zadržati vaše zenice proširenim u rasponu od 3-4 sata do 24 sata. Kapi za širenje zenica su dostupne u različitim jačinama. Lekari imaju tendenciju da koriste jače kapi prilikom obavljanja pregleda oka kod dece ili ih propisuju za lečenje upale ili slabovidosti. Trajanje širenja zenica takođe zavisi od pojedinca. Ljudi sa svetlim očima će imati proširene zenice duže od onih sa tamno braon očima. Pigment u tamnim očima vezuje ovaj lek, umanjujući njegove efekte.

Atropin je lek koji ima dugotrajne efekte; pa ako se daje atropin, zenice mogu da ostanu proširene čak dve nedelje.

Šta posle širenja zenica

Nakon korišćenja kapi za širenje zenica, vaše oči će postati osetljive na svetlost. Zato nekoliko sati posle širenja zenica treba nositi zaštitne naočare na otvorenom. Kako neke kapi opuštaju mišiće za fokusiranje, vaš vid može biti zamućen na pogled predmeta bliske udaljenosti. Ovi neželjeni efekti postepeno nestaju tokom nekoliko sati. Retko, neke kapi za širenje zenica mogu izazvati da neka deca postanu dezorijentisana ili čak hiperaktivna na kratko vreme. Drugi retki neželjeni efekti uključuju groznicu, suva usta, crvenilo na licu i ubrzan puls.

Pošto deca imaju osetljivije oči i vid uopšte, nakon što su se podvrgla širenju zenica – potrudite se da nose zaštitne naočare za sunce barem 2 nedelje, dok naredna 2-3 dana od postupka širenja zenica treba da izbegavaju boravak na suncu.

Posledice

Posledice nakon širenja zenica su različite. Oči mogu da suze ili da pocrvene, dok kapci mogu da oteknu nakon upotrebe kapi za širenje zenica. Cikloplegici mogu izazvati ozbiljan rast unutar-očnog pritiska kod osoba sa glaukomom zatvorenog ugla, pa ih ne treba davati ljudima sa ovakvim stanjem. Cikloplegici takođe mogu prouzrokovati gubitak akomodacije u oku, što je promena zakrivljenosti sočiva da vidi obližnje objekte.

Sve kapi za širenje zenica mogu biti apsorbovane sistemski i izazvati neželjena dejstva izvan oka. Može doći do rasta krvnog pritiska, vrtoglavice, bledila, glavobolje, osećaja da vam srce lupa ili neregularnog rada srca ili ubrzanog rada srca. Žeđ, suva usta ili suva koža, ili neobični umor takođe mogu da se jave kao posledice primene kapi za širenje zenica.