Šta izaziva bol u donjem delu stomaka kod žena a šta kod muškaraca

0
29583

Složićete se da ste mnogo puta osetili bol u stomaku ali ovo stanje nas samo ponekad natera da se zabrinemo.Ovo je posebno slučaj kad se javi bol u donjem delu stomaka za koji nećemo pomisliti da je zbog lošeg varenja ili sličnog problema.

Većina ljudi nekada u životu oseti bol u donjem delu stomaka, ali on se znatno češće javlja kod žena.Ipak kad se javi kod muškaraca obično je simptom mnogo ozbiljnijih bolesti.

Da li ima razloga za brigu i da li se obavezno treba javiti lekaru zavisi od uzroka.

Nastavite s čitanjem:

Potrudićemo se da objasnimo koji su sve mogući uzroci za bol u donjem stomaku sa leve i desne strane.Takođe pošto oni mogu biti različiti kod muškaraca i žena zbog različitosti reproduktivnih organa posebno su objašnjeni u posebnim delovima teksta.

bol u stomaku kod zena

Žene često osećaju bol u donjem delu trbuha zbog PMS-a ili menstruacije. Međutim, bol u trbuhu nije nešto od čega pate samo žene – ovaj problem imaju i muškarci.

Ako vas zanimaju samo bolovi u stomaku kod muškaraca ovaj deo se nalazi u drugom delu članka (crveni naslov i tamnija slova)

bol u stomaku kod muskaraca

Uzroci bolova u donjem stomaku variraju, tako da ne postoji jedinstven tretman koji će odmah rešiti ovaj problem.

U stomaku se nalaze organi za varenje, i on je ograničen karlicom i dijafragmom. Kada kažemo “bolovi u stomaku”, misli se na bolove unutar trbušne duplje. Tu se nalaze želudac, tanko i debelo crevo, jetra, žučna kesa, slezina i pankreas.

Šta se nalzi u donjem stomaku kod žena ?

Kod žena, u donjem delu stomaka se nalaze i materica, jajnici i jajovodi. Ponekad je teško razlučiti da li se bol javlja u samom stomaku ili karlici. Bolovi u donjem stomaku mogu biti zastrašujući za žene, jer se odmah pomisli na neku podmuklu bolest reproduktivnih organa, ali to, srećom, nije uvek slučaj. Najčešći uzrok bolova u stomaku kod žena jeste menstruacija.

Bol u stomaku se može javlja čak i kada problem nije u nekom od organa koji se nalaze u trbušnoj duplji. Na primer, ponekad i problem sa donjim delom pluća ili sa bubrezima može za simptom imati bol u donjem delu stomaka.

Bol u donjem delu trbuha je česta pojava i obično se lako leči. Međutim, ako ovu vrstu bola osećate redovno, ne uzimajte to olako.

bolovi u donjem dijelu stomaka

Jednostavni problemi, kao što su gutanje viška vazduha, konzumiranje masne hrane koja dovodi do odloženog pražnjenja želuca, trovanje hranom, pa i stres mogu da budu uzroci bola u donjem delu trbuha. Postoje i neki zdravstveni problemi koji takođe prouzrokuju ovaj problem.

Saznajte više> Bol u donjem delu stomaka svi mogući uzroci i lečenje

Bolovi u donjem stomaku kod žena: simptomi i uzroci

Bolovi u donjem stomaku kod žena mogu biti simptom niza različitih oboljenja. U nekim slučajevima, bol brzo nestaje, dok je u drugima neophodan sasvim jednostavan tretman za lečenje.

U drugom delu teksta slede saveti pomoću kojih možete pokušati da ublažite bolove.Pročitajte!

Naravno, tu su i situacije kada je uzrok nešto komplikovaniji i potrebno je više vremena za lečenje.

Ovde dajemo spisak uzroka i simptoma bolova u donjem stomaku.

Najčešći uzroci bolova u donjem stomaku kod žena

U neke od uzroka, koji su povezani sa zdravstvenim stanjem, spadaju konstipacija, intolerancija na laktozu ili gluten, gastroenteritis, kolitis,  gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), crevna opstrukcija, gastropareza, Kronova bolest, divertikulitis, poremećaj bubrega, apendicitis, hernije, gonoreja, ciroza jetre i sindrom nervoznog creva, da pomenemo samo neke.

U nekim slučajevima, bol u donjem delu trbuha kod žena, može da bude povezan sa reproduktivnim sistemom, uključujući trudnoću, vanmateričnu trudnoću, menstrualne bolove, predmenstrualni sindrom (PMS), rak jajnika, ciste jajnika i zapaljensku bolest male karlice.

Počećemo od onih najjednostavnijih:

Gasovi

Gasovi u probavnom traktu su sasvim normalna i česta pojava, a obično su rezultat samog procesa varenja i gutanja vazduha tokom jela. Gasovi se nakupljaju u probavnom traktu i dovode do njegovog širenja, što izaziva neprijatan osećaj i bolove. Gasovi se stvaraju zbog gutanja više vazduha nego što je normalno, prejedanja i jedenja namirnica koje stvaraju gasove. Obično prolaze sami od sebe i to relativno brzo.

Menstrualni grčevi

Menstrualni grčevi se obično javljaju pre same menstruacije, i sigurno je svaka žena makar jednom u životu imala ovaj problem. Bol se kreće od blage neprijatnosti, pa do jakih bolova koji onemogućuju svakodnevne aktivnosti. Mada su ovi grčevi uglavnom sasvim bezopasni, ako često imate predmenstrualne grčeve i ako su veoma jaki, posetite svog lekara.

Hernija

Hernija ili kila je stanje kada neki od organa “propadne” kroz oslabljeni trbušni zid. Obično izgleda kao grudva ili izbočina. Kile se najčešće javljaju u stomaku ili preponama. Postoji nekoliko vrsta kila i neke od njih zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju.

Kad se pojave bolovi u donjem delu stomaka gotovo uvek se radi i test mokraće, kako bi se utvrdilo da li je reč o infekciji.

Endometrioza

Reč je o oboljenju kada tkivo materice počne da raste van materice. Tada se javljaju bolovi i može doći čak i do neplodnosti. Simptomi su bolni menstrualni grčevi koji se s vremenom pogoršavaju, bol tokom seksualnog odnosa i obilne menstruacije. Uzroci endometrioze još uvek nisu poznati.

Ciste na jajnicima

Reč je o kesici punoj tečnosti koja se nalazi unutar jajnika ili na njemu. Većina cista je benigne prirode i ne izaziva nikakve simptome, ali veoma velike ciste mogu dovesti do komplikacija. Veće ciste stvaraju pritisak na bešiku i dovode do češće potrebe za mokrenjem. U nekim slučajevima, cista puca i dovodi do jakih bolova i/ili unutrašnjeg krvarenja. Zato je najbolje da odmah potražite lekarsku pomoć ako dobijete iznenadne, jake bolove propraćene temperaturom, povraćanje ili znacima šoka (hladna koža, vrtoglavica, ubrzano disanje).

Uvrtanje jajnika

Ovaj problem podrazumeva promenu položaja jajnika uorganizmu. Bolno uvrtanje jajnika može čak dovesti i do smanjenog dotoka krvi u jajnik, što nekad izaziva i odumiranje ovog organa. Uvrtanje jajnika se češće javlja tokom trudnoće ili zbog korišćenja hormonske terapije, koja podstiče aktivnost jajnika. Uvrtanje jajnika je relativno retka pojava, a najčešće pogađa žene koje su još uvek u reproduktivnom dobu.

Vanmaterična trudnoća

Do vanmaterične trudnoće dolazi kada oplođena jajna ćelija ne dospe u matericu, već ostane zaglavljena u jajovodu. Tu nastaje problem, jer fetus ne može da se razvija van materice. Reč je o hitnom medicinskom stanju, jer u se slučaju pucanja jajovoda kod žena javljaju izuzetno jaki bolovi u donjem delu stomaka.

Zapaljenska bolest male karlice

Zapaljenska bolest male karlice je najčešće rezultat nelečene seksualno prenosive bolesti, poput hlamidije ili gonoreje. Bolest se nekada javlja i bez simptoma, a kada se simptomi jave, to su obično bolovi u donjem stomaku, povišena temperatura i bolovi i krvarenje tokom seksualnog odnosa.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je poremećaj koji se javlja kod žena u reproduktivnim godinama. Simptomi su bolovi u karlici, neredovne i obilne menstruacije, a ponekad i pojačana dlakavost.

Upala jajnika

Salpingitis je upala jajnika. Ova upala često izaziva jake bolove u donjem delu stomaka.

Disfunkcija sakroilijačnog zgloba

Ovaj zglob spaja karlicu i kičmu. Karlica podupire kičmu i ovaj zglob “nosi” težinu gornjeg dela tela. Zbog disfunkcije sakroilijačnog zgloba mogu se javiti bolovi u nogama, preponama, donjem delu leđa i kukovima, posebno kod trudnica.

Posle dela o bolovima u donjem delu stomaka kod trudnica sledi deo o bolovima u donjem delu stomaka koji se mogu javiti i kod žena i kod muškaraca jer nisu povezani sa reproduktivnim organima.Pogađate, rak je jedan od njih ako se ne poče sa lečenjem odmah može biti kasno!

Šta može da izazove bol u donjem delu stomaka u trudnoći ?

Pucanje plancete

Reč je o stanju kada se planceta naglo odvoji od zida materice. Ovo je veoma opasna komplikacija, jer beba dobija kiseonik i hranljive materije preko plancete. Pucanje plancete se najčešće javlja u poslednjem tromesečju trudnoće, a glavni simptom je jak, neprestan bol u donjem stomaku, koji se neprestano pogoršava. Ako dođe do toga, obično se odmah radi carski rez.

Spontani pobačaj

Gubitak fetusa pre dvadesete nedelje trudnoće se smatra spontanim pobačajem, i obično izaziva bol u donjem delu stomaka. Simptomi uključuju grčeve, bolove u leđima, krvarenje i izbacivanje tečnosti ili tkiva kroz vaginu.

Ostali uzroci bolova u donjem stomaku kod žena i muškaraca

Pankreatitis

Reč je o upali pankreasa, organa koji je odgovoran za lučenje hormona i enzima neophodnih za varenje hrane. Kada dođe do upale pankreasa, javljaju se bolovi u donjem stomaku i donjem delu leđa.

Istraživanja pokazuju da većina muškaraca koja oseća bol u stomaku nikad zbog toga ne ode kod lekara

Upala slepog creva

Kada se javi bol na desnoj strani stomaka i proširi se na druge delove stomaka, moguće je da je reč o upali slepog creva. Bolovi se pogoršavaju iz sata u sat, pa je potrebno odmah otići lekaru.

Cistitis

Cistitis je upala bešike i izaziva simptome poput bolova u donjem delu stomaka, pritiska u abdomenu, peckanja prilikom mokrenja i čestog mokrenja.Takođe zbog ove bolesti se mogu javiti bolovi u donjem delu stomaka i često mokrenje.

Miomi

Miomi su nekancerogene izraline u materici i za simptome imaju bolove i pritisak u karlici, obilne menstruacije, često mokrenje, opstipaciju, a ponekad i bolove u leđima i nogama.

Karcinom

Ako se javi kancerogena izraslina na nekom organu u donjem stomaku, obično izaziva blaže ili jače bolove u donjem delu stomaka.

Upala žučne kese

Upala i oticanje žučne kese su još jedan čest uzrok bolova u stomaku.

Opstrukcija creva

Opstrukcija creva se javlja kada sadržaj creva ne može da prolazi kroz creva. To obično izaziva jake bolove.

Lečenje bolova u stomaku kod žena

Pošto bol u donjem delu stomaka kod žena najčešće izaziva menstruacija.Tople obloge i blaži lekovi protiv bolova su najbolji i najčešći metod lečenja menstrualnih grčeva. Ako su bolovi jaki, lekar će vam prepisati lekove koji će vamregulisati hormonalni disbalans, ublažiti upale i bolove.

Ako se javi oštar bol na samo jednoj strani, bez obzira da li je bol u donjem levom delu stomaka ili desnom moguće je da je reč o vanmateričnoj trudnoći. Ovo stanje je urgentno, što znači da se leči hitno.

Zapaljenska bolest male karlice je takođe stanje koje ne smete ignorisati. Ako ova bolest uznapreduje, može se desiti da je jedini lek operacija.

Ciste i miomi danas nisu retka pojava. Mada je u većini slučajeva stvar sasvim bezopasna, ponekad ove izrasline mogu stvarati takve probleme da je operacija jedino rešenje.

Sa druge strane, sindrom policističnih jajnika se obično leči pilulama za kontracepciju, kako bi se regulisao menstrualni ciklus, ali je operacija krajnje pribežište.

Ako je uzrok bolova u donjem stomaku upala slepog creva, ono se uvek operiše.

Srećom, u slučajevima infekcija i upala mokraćnih puteva, operacija se ne radi.One se lako mogu prepoznati jer se javlja bol u donjem delu stomaka i cesto mokrenje.

Ove infekcije se leče isključivo antibioticima. Dakle, jasno je da lečenje zavisi od uzroka, tako da je veoma opasno da sami sebi postavljate dijagnozu. Posetite lekara kako biste utvrdili šta je uzrok vaših bolova i koji je najbolji način lečenja.

Ako slabiji bol u donjem delu stomaka traje danima najbolje rešenje je da odete kod lekara i uradite sve potrebne testove.Iznenadan jak bol u donjem delu stomaka takođe je razlog da što pre posetite lekara!

Postavljanje dijagnoze

Kada odete kod lekara, detaljno mu opišite menstrualne probleme i da li imate problema sa mokrenjem ili pražnjenjem creva.

Opišite i kako se generalno osećate i da li imate još neke simptome, koliko god vam se činili nepovezanim sa bolovima u stomaku (npr. umor ili povišenu temperaturu). U nekim slučajevima, biće potrebno da kažete da li je neko u vašoj porodici bolovao od slične bolesti, čime se bavite i kakav vam je seksualni život.

Zatim će vas lekar pregledati. Kad se pojave bolovi u donjem delu stomaka gotovo uvek se radi i test mokraće, kako bi se utvrdilo da li je reč o infekciji.

Jak bol, kao i onaj koji se stalno vraća je jasan znak koji ukazuje na ozbiljnost problema, što znači da treba da tražite hitnu lekarsku pomoć.

Ako se uz bolove javlja i iscedak iz vagine, lekar će verovatno uzeti bris.

Da bi se utvrdio uzrok za bol u donjem delu stomaka ponekad je potrebno i više testova.

Evo šta Vas možda očekuje:

Još neki mogući testovi su:

 • Ginekološki pregled: tu spada i pregled grlića materice, uzimanje brisa i ultrazvuk karlice. Ponekad se rade i posebni testovi krvi kako bi se utvrdilo da li je reč o kanceru jajnika ili materice.
 • Endoskopski pregled: ako se sumnja na problem sa debelim crevom, ponekad se radi endoskopija.
 • Kompjuterizovana tomografija: uz pomoć ove tehnike se lakše detektuju anomalije u trbušnoj duplji.
 • Ultrazvuk: služi za pregled trbušne duplje i karlice.

Bol kod muškaraca u donjem delu stomaka

Istraživanja pokazuju da većina muškaraca koja oseća bol u stomaku nikad zbog toga ne ode kod lekara, nego obično posegnu za biljnim lekovima ili onima za koje im ne treba recept. A bilo bi bolje da ipak zakažu pregled i otkriju šta može biti uzročnik ovog problema.

Abnormalnosti u stomaku mogu izazvati razne simptome i vrste bolova. Možda ne pridajete previše pažnje tom osećaju u stomaku, ali on je jako važan jer određena vrsta bola (ono što lekari obično i pitaju), kao što je oštar, tup, kao i da li je lokalizovan ili se širi, može značajno pogoršati stanje, napraviti komplikacije, i na prvom mestu, pomoći doktoru da otkrije šta nije u redu.

Da li je bol u donjem delu stomaka kod muškaraca razlog za brigu ?

Obično je svaka vrsta bola u stomaku razlog za brigu, ali važno je znati razlikovati ozbiljan problem od manje ozbiljnog.

Ono što će biti korisno za doktora, jeste da vodite dnevnik u kom ćete zabeležiti tačna vremena i vrstu bola koju osećate, pošto će vas on svakako pitati.

Da li je bol jak i iznenadan ili blag i dugotrajan? Isprekidan? Odgovori na ova pitanja učiniće uspostavljanje dijagnoze mnogo bržim i lakšim.

Tačno vreme kada ste počeli da osećate bol je takođe važno, pošto se blag bol dugo može trpeti, čak i mesecima, pre nego što se odlučite da odete na pregled. Zapišite i šta pogoršava bol u stomaku, da li su to na primer kijanje i kašljanje, kao i šta vam ublažava bol.

I, iako blag bol u stomaku, za koji znate odakle se pojavio (od pokvarene hrane ili dijareje) obično nije razlog za brigu, kada imate neke sumnje, zakažite pregled kod lekara kako biste bili sigurni da je sve ok.

Šta izaziva bol u donjem delu stomaka kod muškaraca ?

Može biti puno različitih izazivača bola u stomaku, pa još jednom stavljamo akcenat na dokumentovanje vrste bola i vremena trajanja, kako biste mogli da date sve informacije svom doktoru. Najčešći uzročnici bola u stomaku su:

Zatvor – jako se često dešava i kod muškaraca i kod žena, da digestivni sistem zakaže i da pražnjenje creva bude otežano, zbog čega se bol javlja najčešće u donjem delu stomaka.

Upala slepog creva – ovo je relativno čest problem kod osoba od 11 do 40 godina. Bol u stomaku je u ovom slučaju oštar, oseća se sa donje desne strane i prati ga povraćanje, povišena temperatura i gubitak apetita.

Kila – zbog slabljenja mišića abdomena, kila ili bruh obično izazivaju bol u donjem, desnom delu stomaka. A bol se može osetiti i u preponama i gornjem delu butine.

Torzija testisa – uvrtanje ili torzija testisa uzrokuje jak bol koji se širi sve do donjeg dela stomaka. Ovu bol obično prate i simptomi kao što su mučnina, povraćanje i bol u predelu testisa. Pacijenti opisuju ovu vrstu bola kao sporadičnu na početku, i koja vremenom postaje sve upornija. Bol donjem u delu stomaka ispod pupka se takođe može osetiti u ovom slučaju.

Kada je vreme za posetu lekaru?

Jak bol u donjem delu stomaka bez obzira da li se javlja na desnoj ili levoj strani, kao i onaj koji se stalno vraća je jasan znak koji ukazuje na ozbiljnost problema, što znači da treba da tražite hitnu lekarsku pomoć. Simptomi koji bi takođe trebali da vas „oteraju“ kod doktora su:

 • povraćanje
 • dehidracija
 • bolno i često mokrenje
 • primetna krv u izbljuvku
 • pojava krvi u stolici
 • prisustvo krvi u mokraći

Prirodni lekovi za bol u donjem delu stomaka

U blažim slučajevima, možete da primenite neke kućne lekove i uvedete izvesne promene u načinu života, pa da primetite poboljšanje stanja.

U nastavku ćemo navesti 10 vrhunskih načina da se oslobodite bola u donjem delu trbuha.

Toplota

Ako bol u donjem delu trbuha osećate usled PMS-a ili menstruacije, probajte da zagrejete zahvaćenu površinu.

Zagrevanje ublažava bol tako što opušta mišiće materice koji se grče.

 • Toplo jastuče ili termofor stavite na donji deo trbuha. Ovo radite sve dok ne osetite olakšanje.
 • Umesto toga, možete da potopite peškir u vodu, iscedite višak tečnosti, zagrejete peškir u mikrotalasnoj pećnici u trajanju od 1 minuta. Stavite vruć peškir na donji deo trbuha i držite ga sve dok se ne ohladi. Ponavljajte ovo na par minuta, sve dok bol ne prođe.
 • Čak i vruć tuš može da bude delotvoran kod bola na levoj ili desnoj strani stomaka dole.

Kamilica

Umirujuća šolja čaja od kamilice može da donese olakšanje kod bola u donjem delu stomaka.

Ova lekovita biljka je bogata antiupalnim i antispazmodičkim jedinjenjima koja opuštaju matericu i ublažavaju spazmatičke kontrakcije koje izazivaju bol tokom menstruacije.

Kamilica je dobar lek i kod divertikularne bolesti, koja takođe izaziva bol u donjem delu stomaka.

 • U šolju vruće vode dodajte 2 – 3 kašičice suvog cveta kamilice.
 • Pokrijte šolju i ostavite da se kamilica natapa 5 minuta.
 • Procedite i dodajte 1 kašičicu meda.
 • Dnevno pijte 3 šolje čaja od kamilice.

Upozorenje:  Ako ste trudni ne pijte čaj od kamilice, a isto važi i za one koji koriste kontraceptivne pilule ili lekove za razređivanje krvi.

Đumbir

Đumbir je još jedan dobar lek protiv bolova u donjem delu stomaka, bilo da je prouzrokovan menstruacijom, PMS-om, konstipacijom, lošim varenjem, gasovima, divertikulitisom ili divertikularnom bolešću.

Đumbir deluje na organizam kao karminitiv (sredstvo protiv nadimanja i gasova), što pomaže kod ublažavanja bolova.  On ujedno i ubrzava gastričko pražnjenje i poboljšava varenje, tako što opušta i smiruje intestinalni trakt.

 • U šolju kipuće vode dodajte 1 kašičicu narendanog svežeg đumbira. Ostavite da se natapa 5 minuta. Procedite i dodajte malo meda i limunovog soka, kako bi ukus bio još bolji. Dnevno pijte 2 – 3 šolje čaja.
 • Pored toga, u bilo koje noseće ulje možete da dodate nekoiko kapi eteričnog ulja đumbira i da ga utrljate na stomak. Ovo možete da praktikujete 1 – 2 puta dnevno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je delotvoran lek za brojna oboljenja koja izazivaju bol u donjem delu stomaka na levoj ili desnoj strani.

Budući da je moćan detoksikujući agens, bogat kalcijumom i kalijumom, jabukovo sirće ublažava grčeve mišića materice i bol usled menstruacije ili PMS-a.

Enzimi, kojih ima u jabukovom sirćetu, poboljšavaju varenje i sprečavaju gasove i konstipaciju. Pored toga, ono rastvara i bubrežni kamenac.

 • Sipajte 1 – 2 kašičice, sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta u čašu vode.
 • Dodajte malo sirovog, organskog meda.
 • Ovaj rastvor pijte 1 – 2 puta dnevno.

Komorač

Antispazmodička i antiupalna dejstva komorača mogu da opuste mišiće materice, a time i da ublaže bol u donjem delu stomaka, koji je posledica menstrualnih grčeva ili PMS-a.

Komorač je dobar lek i protiv loše probave, gasova i konstipacije.

 • U 1 šolju vrele vode dodajte 1 kašičicu semena komorača. Ostavite seme da se natapa 5 minuta. Procedite i pijte ovaj  biljni čaj 2 – 3 puta dnevno.
 • Umesto čaja, možete i da žvaćete seme komorača. Dozvoljena doza je 1 puna kašika dnevno.

Pitoma nana

Mentol u pitomoj nani deluje kao prirodni analgetik i ublažava bol u trbuhu – kako u gornjem, tako i u donjem delu.

Uz to, nana je delotvorna i kod ublažavanja bola usled gasova, kao i kod drugih problema sa varenjem.

  • Za brzo olakšanje kod bola u donjem delu trbuha, žvaćite sveže listiće nane.
  • Umesto toga, možete da pripremite i čaj od nane, tako što ćete u šolju kipuće vod dodati 1 kašičicu listova nane i ostaviti da se natapaju 10 minuta. Procedite i dodajte malo meda. Ovaj čaj pijte 2 – 3 puta dnevno.

Napomena: Nana može da bude nepodesna za osobe koje pate od gorušice ili refluksa kiseline.

Jogurt

Jogurt sa „živim kulturama“ je dobar lek protiv bola u donjem delu trbuha, naročito onaj koji je povezan sa sindromom nervoznog creva, konstipacijom ili gastroenteritisom. Žive kulture potpomažu generisanje mlečne kiseline koja ispira bakterijske toksine iz organizma.

Pored toga, jogurt je dobar za sistem za varenje.

  • U svakodnevnu ishranu dodajte 2 – 3 šolje jogurta. Možete da ga pijete samostalno ili u smutiju.
  • Pored jogurta, takođe su korisne i druge probiotičke namirnice, poput kefira i presolca.

Vežbe

Redovne vežbe su važne za očuvanje zdravlja sistema za varenje, sprečavanje konstipacije i redovnu stolicu.

Vežbe pomažu i da se izbaci vazduh ili gasovi koji su se nakupili u želucu, a koji mogu da budu uzrok bola u donjem delu stomaka.

Svaka vrsta vežbi je dobra za zdravlje. Ako nemate vremena za teretanu, svakodnevno šetajte ili džogirajte.

Izbegavajte da legnete odmah posle jela. Umesto toga, prošetajte 30 minuta pa tek onda idite u krevet.

Druge dobre vežbe su plivanje, vožnja bicikla, tenis na travi i fudbal.

Pravilna hidracija organizma

Pravilna hidracija organizma je od presudne važnosti za redovno pražnjenje creva i glatko funkcionisanje digestivnog trakta. Voda ispira i bubrežni kamenac i sprečava bilo kakvu opstrukciju creva.

U stvari, neadekvatan unos vode je čest uzrok konstipacije. Može da dovede i do problema sa bubrezima.

Dakle, da biste sprečili bol u donjem delu stomaka, vodite računa da pijete dovoljno vode, kako bi vaš organizam bio dobro hidriran.

Voda, kao i voće i povrće bogato vodom, spadaju u najbolje izvore koji će vam pomoći da hidrirate organizam.

U vodu koju pijete, dodajte malo limunovog soka ili 1 kašiku jabukovog sirćeta, kako biste je obogatili hranljivim materijama i lekovitim sastojcima.

Nemojte da pijte gazirana pića i napitke sa kofeinom, kao što su gazirani sokovi, čaj ili kafa. Ovi napici imaju dehidrirajuće dejstvo na organizam.

Ishrana

Neke namirnice i pića mogu da dovedu do nadimanja trbuha i bola u njegovom donjem delu, pošto dovode do stvaranja gasova i izazivaju konstipaciju.

Izbegavanje takve hrane i pića deluje kao preventivna mera. Možda ćete morati da vodite dnevnik ishrane, kako biste otkrili koja vam hrana izaziva bolove u donjem delu trbuha.

U neke namirnice i pića koja bi trebalo da izbegavate, spadaju pasulj, prokelj, kupus, pivo, gazirani napici, gume za žvakanje, mlečni proizvodi (ako ste intolerantni na laktozu), tvrde bombone, masna hrana, sočivo i repa.

Dodatni saveti protiv bola u donjem stomaku

 • Ako pušite, vreme je da prestanete. Pušenje je štetno za sistem za varenje i opšte zdravlje.
 • Povećajte unos vlakana – jedite više voća, povrća i integralnih žitarica – kako biste sprečili konstipaciju.
 • Počnite da uzimate manje obroke, više puta dnevno, umesto 2 ili 3 velika.
 • Trudite se da dobro spavate, ako želite da očuvate zdravlje sistema za varenje.
 • Nemojte da jedete namirnice sa visokim sadržajem masti. Ovakve namirnice mogu da pojačaju bol u donjem delu trbuha.
 • Ne uzimajte aspirin ili duge nesteroidne antiinflamatorne lekove, pošto oni mogu da nadraže želudac i pojačaju bol.
 • Da biste sprečili bol u trbuhu koji je posledica konstipacije, ne uzdržavajte se od pražnjenja creva kada osetite potrebu.
 • Da biste sprečili bol u trbuhu koji je posledica gutanja vazduha, nemojte da žvaćete gumu za žvakanje niti da pijete gazirana pića.

Bolovi u donjem stomaku: kako ih sprečiti ?

Mada su u nekim slučajevima uzroci ovih bolova van naše kontrole, najbolje je da se potrudite da dobro brinete o sebi i sprečite neprijatnosti. Na primer, zdrava ishrana i dovoljno vode vam može pomoći da sprečite niz infekcija. Tako ćete sprečiti i opstipaciju, koja je čest uzrok bolova u stomaku.

Evo još nekoliko saveta:

 • uvek nosite isključivo pamučni veš
 • izbegavajte korišćenje sapuna i gelova za tuširanje oko vagine
 • pijte što više limunovog i đumbirovog soka kako biste sprečili predmenstrualne grčeve
 • uzimajte lekove koje vam je lekar prepisao
 • ne postavljajte dijagnozu sami, već se obratite lekaru

Mada kod većine ljudi bolovi u donjem stomaku nisu ozbiljan razlog za brigu, ako bol ne prolazi ili imate još neke simptome, to može biti znak ozbiljnijeg oboljenja. U takvim situacijama, ne oklevajte da potražite pomoć lekara jer je ponekad čak i uz testove teško utvrditi šta izaziva bol u donjem delu stomaka. Što pre počnete sa lečenjem, veće su šanse da ćete se potpuno izlečiti, i to bez operacije.

Autor teksta Dr. Petar Nikolic