Šta izaziva metalni i gorak ukus u ustima

0
23607
gorak ukus u ustima

Ako imate metalni ili gorak ukus u ustima i tražite način da se oslobodite istog, onda pročitajte sledeći članak o uzrocima i lečenju ovog stanja…

Svaka promena u sposobnosti raspoznavanja ukusa se u medicini naziva Dysgeusia. Osećaj za ukus u našim ustima detektuje pet osnovnih ukusa, kao što su slatko, slano, kiselo, ljuto i gorko. Da bi se otkrili složeniji ukusi, čulo mirisa je takođe veoma bitno. Dakle, kada osoba pati od respiratornih infekcija i kada je njegovo čulo mirisa oslabljeno, njegov ukus se menja u procesu. Izmenjen ukus, pogotovo gorak ukus, može učiniti da osoba izgubi apetit, usled konstantne gorčine u ustima koja ga sprečava da jede bilo šta. Osim respiratornih problema, postoji niz drugih razloga koji mogu izazvati gorčinu u ustima. Neki od njih su objašnjeni ovde, praćeni sredstvima uz pomoć kojih ih se možete rešiti.

Da vidim prvo šta izaziva gorak ukus u ustima a onda ćemo preći na drugi takođe poznati problem, metalni ukus u ustima…

Gorak ukus u ustima uzroci

Zubi

Osoba koja ima infekciju u ustima, kao npr. bolest desni, gnoj u zubu ili gingivitis, može imati gorak ukus u ustima. Ponekad, osoba može biti osetljiva na komponente u plombama i na taj način može iskusiti gorčinu u ustima dok jede.

Povezano: Metalni ukus u ustima: 6 mogućih uzroka (+10 prirodnih lekova)

Kiselina i refluksna bolest

Jedan od glavnih uzroka ovog stanja jeste bolest poznata pod imenom refluks kiseline, koja se takođe naziva gastro-ezefagealna refluksna bolest. Osoba koja pati od ovog stanja ima problem sa sokovima ili kiselineom iz želuca koji se vraćaju natrag u grlo, i na taj način dolazi do osećaja gorčine u ustima.

Lekovi

Drugi razlog jeste uzimanje određenih lekova, kao što su antidepresivi (koji se daju pacijentima koji pate od stresa i depresije), prenatalni vitamini (koji se daju trudnicama), pa čak i regularni antibiotici

Hormonska neravnoteža

Hormonska neravnoteža, kao što su pad i porast nivoa estrogena, koji se događaju u ženi tokom njene menstruacije ili kada je žena trudna, mogu da izazovu takve promene ukusa u ustima.

Trovanje metalom

Trovanje olovom, toksičnost bakra i pozicioniranje žive mogu izazvati gorčinu i neku vrstu metalnog ukusa u ustima osobe koja je ovo doživela.

Bolesti

Osoba koja boluje od bolesti kao što su žutica, dijabetes, rak, disfunkcija jetre ili bubrega, postanu sklone razvoju promene ukusa u ustima.

Loša oralna higijena

Osoba koja ne pere zube redovno može imati akumulaciju bakterija i klica u ustima, što bi moglo dovesti do gorkog ukusa.

Lečenje

Tretman za lečenje gorčine u ustima podrazumeva utvrđivanje tačnog uzroka, a zatim preduzimanje potrebnih koraka i uzimanje lekova koji bi ga eliminisali. Evo nekoliko saveta.

Perite zube dva puta dnevno, zatim sledi lekovito ispiranje usta. Redovna upotreba zubnog konca je takođe veoma bitna, kako bi se sprečilo nagomilavanje bakterija i bacila u ustima. Efektivan kućni lek kako biste se rešili gorčine u ustima jeste pranje zuba sa mešavinom sode bikarbone i soli. Ova smeša je veoma korisna u borbi protiv zubnih infekcija i u uklanjanju plaka sa zuba.Konzumiranje tropskog voća ili pijenje sokova kao što su sok od narandže ili limuna, stimulišu proizvodnju pljuvačke, i na taj način pomažu u ispiranju gorkog ukusa.

Gorak ukus u ustima nakon jela, usled lošeg varenja ili refluksne bolesti, mogu se sprečiti smanjenjem obroka, izbegavanjem začinjene hrane i tako što ćete jesti male i česte obroke u odgovarajućim terminima.

Gorčina u ustima nije veoma ozbiljno stanje. Praćenjem gore pomenutih kućnih lečenja, održavanjem oralne higijene i poboljšanjem probave, možete se otarasiti ovog problema.

 

Da li ste se ikada zapitali šta izaziva metalni ukus u ustima? Ovaj neobičan ukus može biti posledica nekog zdravstvenog problema. Ako ovaj cudan ukus ne prođe posle nekog vremena, trebalo bi da odete kod specijaliste i proverite šta je u pitanju, kako biste izbegli dugoročne probleme.

Metalni ukus u ustima javlja se češće nego što možda mislite kao i bljutav ukus i gorčina. On zapravo, može biti simptom ukazivati na razne zdravstvene probleme.

Ovo stanje može biti privremeno, ili može varirati, od blagog do ozbiljnog, u zavisnosti od uzroka. Može nastati iz mnogih razloga i izazvati potpun gubitak apetita. Čak i govor može biti otežan.

Glavni uzročnici metalnog ukusa u ustima

ukus metala u ustima

Lekovi

Kada počnete sa lečenjem neke bolesti, može se pojaviti ukus metala u ustima. U ovom slučaju, možete razgovarati sa lekarom i zamoliti ga da vam promeni terapiju koja neće imati ovakvu nuspojavu.

metalan ukus u ustima

Lekovi koji mogu izazvati metalan ukus u ustima su:

  • antibiotici
  • antidepresivi
  • lekovi za izbacivanje peska iz bubrega
  • neka jedinenja koja se koriste za balans kalcijuma u organizmu
  • terapija za hipertenziju

Loša oralna i zubna higijena

Higijena zuba može biti jedan od uzročnika problema. Osim toga, važno je da brinete o zdravlju zuba jer taloženje kamenca na primer, može izazvati gingivitis, infekciju koja napada desni.

Dobra oralna higijena je ključna za zaštitu i uklanjanje metalnog ukusa u ustima.

Trudnoća

metalan ukus u ustima u trudnoći

Metalni ukus u ustima u trudnoci je potpuno normalna pojava.U prvim mesecima trudnoće, mnoge žene imaju ukus metala u ustima. To je posledica hormonskih promena u organizmu, koje su posebno naglašene u prvom tromesečju. Kasnije, kako trudnoća odmiče ovaj ukus nestaje.

Alergije i infekcije

Neke alergije i gljivične infekcije u ustima i na jeziju mogu napasti receptore čula ukusa i promenti ga. Isti efekat mogu imati i neke alergije, kao i začepljenost nosa.

Problemi sa nervnim sistemom

Disbalans u delu mozga koji kontroliše čulo ukusa može uzrokovati ovakvu pojavu.

Povišen nivo minerala u organizmu

Metalni ukus u ustima može biti posledica viška minerala (kao što su gvožđe ili bakar) u organizmu. Slično tome, deficijencija ili višak cinka takođe može imati ovaj efekat. Najpametnije bi bilo da izvadite krv i utvrdite prisustvo minerala.

Toksini

Udisanje toksičnih supstanci kao što su  benzen, kolbat, lakovi, izlaganje živi ili olovu može uzrokovati metalni ukus u ustima.

U druge uzročnike metalnog ukusa u ustima spadaju:

  • trovanje hranom, pogotovo ribom i morskim plodovima
  • deficijencija vitamina i minerala

Preporuke za rešavanje problema

Ispiranje usta slanom vodom

Zahvaljujući antiupalnim svojstvima soli, ovo rešenje je odlično za lečenje desni i ubijanje bakterija u ustima koje izazivaju metalni ukus. Pomaže i u:

  • uklanjanju ostataka hrane između zuba nakon obroka
  • umirenju grla i otvaranju disajnih puteva

Citrusno voće

Konzumiranje citrusnog voća podstiče lučenje pljuvačke i pomaže u minimalizaciji metalnog ukusa. Tako da, slobodno navalite na narandže, limun, grejpfrut i slično.

Održavanje dobre oralne higijene

Preporučuje se da, kada imate metalan ukus u ustima, perete zube i četkate jezik 2-3 puta dnevno. Grgoćite slani rastvor kako biste uklonili sve mikroorganizme, i, u pastu za zube dodajte malo soda bikarbone i soli.

Unosite dovoljno tečnosti

Pijte 7-8 čaša vode dnevno, kako biste ostali hidrirani i čisti. Između ostalog, na ovaj način ćete sprečiti suvoću u ustima.

Lozenge i bombone

Određeni ukusi pastila i bombona, kao što su menta, eukaliptus ili sladić mogu zamaskirati ukus metala i osvežiti usta. Takođe, tokom dana možete žvakati karanfilić ili kardamon, kako biste osvežili usta i imali svež dah.

Ukoliko metalni ukus u ustima ne prođe posle par dana, zakažite pregled kod lekara, kako biste proverili šta ga uzrokuje. I naravno, računajte da plan lečenja potpuno zavisi od dijagnoze.