Šta izaziva pritisak u ušima i kako ga se brzo rešiti (zapušene uši, zujanje, vrtoglavica)

0
31137
pritisak u uhu

PRITISAK U UŠIMA je čest problem koji se javlja zbog povećanog vazdušnog pritiska u samom uhu. Ušni protisak je veoma bitan za normalan sluh. Da budemo precizniji, pritisak vazduha u uhu je gotovo jednak pritisku van uha. Bilo kakva promena u vazdušnom pritisku može izazvati različite simptome. Povišen vazdušni pritisak u ušima izaziva neprijatan osećaj, privremene probleme sa sluhom, a ponekad i bolove.

Uzroci pritiska u ušima

Svi znamo da je nekoliko organa odgovorno za pravilnu funkciju uha. Jedan od primera je Eustahijeva tuba, koja spaja srednje uho, nos i grlo. Glavna funkcija ovog organa je regulacija pritiska kontrolom protoka vazduha u uho i iz njega. Na taj način se održava isti pritisak sa obe strane bubne opne, što je veoma važno za sluh.
pritisak u usima

U slučaju blokade Eustahijeve tube dolazi do problema sa ovim protokom vazduha, što često dovodi do stvaranja jačeg pritiska u srednjem uhu. Disfunkcija Eustahijeve tube je glavni uzrok povišenog pritiska u uhu. Blokada Eustahijeve tube može biti urođena i stečena.

Mada povišen pritisak u ušima gotovo uvek ima veze sa Eustahijevom tubom, uzroci su različiti a mogu se javiti još neki simptomi kao što su pritisak u ušima i vrtoglavica, zujanje i pritisak u ušima, pritisak u glavi.Obratite pažnju na te simptome kako biste lakše rešili ovaj problem.


Zapušene uši

Još jedna funkcija Eustahijeve tube jeste drenaža tečnosti, odnosno mukusa iz uha. Ako dođe do upale ili infekcije Eustahijeve tube, ova funkcija postaje znatno otežana. Nakupljen ušni vosak stvara pritisak na bubnu opnu i ostala tkiva.

To izaziva pritisak u ušima, probleme sa sluhom, ponekad i probleme sa ravnotežom, a zarobljena tečnost je odlično mesto za razmnožavanje bakterija koje mogu izazvati različite infekcije. Ponekad i infekcije grla i sinusa izazovu zapušenje uha. Ovaj problem je češći kod dece, jer su njihove Eustahijeve tube kraće.


Disfunkcija Eustahijeve tube

Ovaj problem je sličan kao i zapušeno uho, ali ne podrazumeva nakupljanje tečnosti u srednjem uhu. Disfunkcija Eustahijeve tube je najčešće rezultat prehlade ili neke slične infekcije. Ponekad se javlja zbog zapušenog uva ili nosa ili nakupljanja mukusa. U svakom slučaju, tada dolazi do oticanja i upale Eustahijeve tube.

Pošto je ponekad i potrebno nekoliko nedelja da otok nestane, disfunkcija Eustahijeve tube se može javiti i nakon što se simptomi primarnog oboljenja povuku. Jedan od čestih uzroka ovakvih problema jeste polenska groznica. Disfunkcija Eustahijeve tube izaziva i probleme sa sluhom, osećaj “punoće” u ušima, zujanje u uhu (tinitus), a ako je Eustahijeva tuba pod pritiskom, i jak bol.


Aerootitis (“avionsko uvo”)

barotrauma

Reč je o stanju kod kog Eustahijeva tuba ne može normalno da se otvori, što je najčešće rezultat povišenog atmosferskog pritiska ili nagle promene vazdušnog pritiska.

Do ovog problema najčešće dolazi kada avion uzleće ili sleće (odatle i naziv “avionsko uvo”) ili kada kolima idemo uz planinu.  Prilikom takvih naglih problema Eustahijeva tuba ne može normalno da se otvori i vazduh ne može da dospe u srednje uho.

To znači da je u srednjem uhu pritisak znatno niži nego u spoljnom, što dovodi do stvaranja ispupčenja u bubnoj opni, bolova i moguće povrede bubne opne. Mada se ovaj problem koji izaziva pritisak u ušima najčešće javlja zbog promena vazdušnog pritiska, može se javiti i zbog jakih otoka u grlu, koji pritiskaju Eustahijevu tubu i ometaju normalan protok vazduha u uhu.

Barotrauma često izaziva bol u uhu, neprijatan osećaj, osećaj “punoće” i delimičan ili potun gubitak sluha.Koliko će simptomi biti intenzivni zavisi od toga koliki pritisak trpi bubna opna i koliko dugo mu je izložena. U najtežim slučajevima dolazi do pucanja bubne opne i krvarenja iz uha i nosa.


Opstrukcija uha

Cerumen štiti uho od spoljnih “napadača” kao što su insekti i bakterije. Lučenje previše cerumena može izazvati blokadu i pritisak u ušima. Kada se cerumen vrati u ušni kanal javljaju se bolovi, tako da je neophodno ukloniti ga kako bi se izbegle komplikacije.

Deca češće imaju problem sa viškom cerumena, a često i guraju razne predmete u uši, mada se to može dešavati i odraslima.


Otitis eksterna (plivačko uvo)

otitis eksterna

Reč je o oboljenju koje se javlja prilikom ispiranja cerumena nakon plivanja ili tuširanja. Kada u ušima nema cerumena, bakterije i drugi mikroorganizmi napadaju uho, što rezultira pritiskom u uhu. Ako se ova infekcija ne leči čim se pojavi, može izazvati veoma jake bolove, pa čak i gubitak sluha.


Ostali uzroci

Alergije i upala grla i nosa mogu izazvati stvaranje pritiska u ušima. I infekcije sinusa stvaraju pritisak na grlo i uši, što često izaziva i ukočen vrat.


Vrtoglavica, pritisak u ušima i glavi

Da li se kod vas ponekad javlja pritisak u ušima i vrtoglavica? Moguće je da imate problem sa ravnotežom. Nakupljanje pritiska u ušima i sinusima je čest uzrok ovog problema.Zbog tog pritiska se može javiti vrtoglavica, ali i ozbiljnije stvari. Najgore je to što se ovakve stvari najčešće dešavaju dok sedimo ili stojimo.

Vertigo je simptom pritiska u ušima

Ako ste nekada čuli za reč “vertigo”, moguće je da vam je prva asocijacija strah od visine. Međutim, to je medicinsko ime za stanje kod koga se javlja pritisak u ušima ili glavi. Vertigo možete simulirati tako što ćete se vrteti u mestu neko vreme, što izaziva pojavu blagog pritiska zbog koga se javlja vrtoglavica. Vertigo izaziva mučninu i osećaj sličan morskoj bolesti. Često se može javiti i zbog naglih promena nadmorske visine, gubitka sluha, glavobolje zbog sinusa, infekcija sinusa, jako visokog ili jako niskog pritiska, zujanja u ušima i sličnih problema.

Glavni uzroci pritiska u ušima i glavi

Postoje dve stvari koje izazivaju vertigo. Mogu se javiti i zasebno i zajedno. Efekat je, u suštini, isti, ali se lečenje razlikuje. Postoje dve stvari na koje nešto može uticati kako bi se javio vertigo: mozak i uši. U unutrašnjem uhu postoje male dlačice i organi koje našem mozgu šalju informacije o ravnoteži i one su veoma osetljive na pritisak. U samoj glavi, delovi mozga koji obrađuju te informacije su veoma osetljivi na pritisak.

Kada je reč o unutrašnjem uhu, uzrok za pritisak je obično blokada Eustahijeve tube. To može dovesti do toga da vazduh ostaje “zarobljen” van Eustahijeve tube, što dovodi do neizjednačenog pritiska u spoljnom i unutrašnjem uhu.

Neki ljudi se rađaju sa užim Eustahijevim tubama ili su prosto skloni oboljenjima koja utiču na Eustahijevu tubu. Drugi glavni uzrok je promena vazdušnog pritiska van uha. To se najčešće javlja prilikom naglih promena nadmorske visine, kada avion uzleće ili sleće, ili kada se vozimo uz planinu. Ostali česti uzroci su infekcije uha, kod kojih dolazi do nakupljanja tečnosti u uhu, zatim nakupljanje tečnosti u sinusima i respiratorna oboljenja, uključujući bronhitis.

Sinusi su međusobno povezani. To znači da sve ono što se nalazi u ušima može stići do bilo kog mesta u glavi. Promena pritiska, na primer, može dovesti do toga da organizam ne može da reguliše pritisak u samom telu. To dovodi do stimulacije mozga i mozak reaguje na pritisak koji oseća iznutra, a kada on nije izjednačen sa pritiskom spolja, osećaju se neobični simptomi. Vrtoglavica se javlja jer naš mozak pokušava da istovremeno obradi informacije iz samog tela i iz spoljne sredine, a te informacije se naprosto ne slažu.


Kako ublažiti pritisak u ušima prirodnim putem?

Postoji nekoliko načina da otvorite Eustahijeve tube i povratite normalan pritisak u ušima.Nažalost, ako je bol izazvan infekcijom ili nečim drugim, a ne samo pritiskom, malo toga možete uraditi sami.

Ako imate upalu uha, morate čekati da prođe ili ići kod lekara. Nije preporučljivo da koristite bilo kakve tinkture niti kapi bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ako imate problem samo sa pritiskom u ušima, možda vam nešto od sledećih metoda pomogne.


Zevanje i pijenje tečnosti

Sam mehanizam zevanja može otvoriti Eustahijeve tube, tako da će zevanje ublažiti pritisak u ušima. Pošto se Eustahijeve tube otvaraju i kada gutamo, uzmite i pojedite ili popijte nešto.

Voda zaslužuje posebnu pažnju. Voda može razbiti mukus i sluz, tako da pijenje vode u velikim gutljajima uglavnom dosta pomaže.Voda će vam pomoći u izbacivanju sluzi iz ušiju, Eustahijeve tube, sinusa i nosa, što znači da će vam pomoći ako je sluz jedan od uzroka problema.


Navalite na slatkiše

Konkretno, sisajte bombonu ili žvaćite žvaku – to će vam takođe otvoriti Eustahijeve tube. Ako niste ljubitelj slatkiša, možete sisati mentol-bombone ili žvakati bilo šta.


Valsalvin manevar

Ovu tehniku možete sprovoditi uvek i svuda. Ona se sastoji od tri jednostavna koraka:

 1. Udahnite duboko i zatvorite usta.
 2. Zapušite nos prstima.
 3. Pokušajte da izdahnete kroz nos.

Verovatno ćete čuti karakterističan zvuk i osetiti promenu pritiska kada se Eustahijeve tube otvore. Mada može biti veoma koristan, Valsalvin manevar ne bi trebalo često koristiti, jer tako može doći do oštećenja bubnih opni. Ako osetite da vas uši bole, nemojte ovo raditi.


Skakutanje na jednoj nozi

Ovo možda zvuči smešno, ali je veoma efikasno ako se u jednom uhu zaglavila voda ili neka druga tečnost. Stanite na jednu nogu i nagnite glavu ka zemlji, tako da bude nagnuto ono uho u kom ima vode.

Zatim počnite daskakućete. Ovaj pokret i ugao pod kojim stoji glava će vam pomoći u izbacivanju zarobljene tečnosti. Kada završite, lezite na bok tako da vam to uvo bude na jastuku kako bi se iscedila preostala voda.


Prevencija

U određenim uslovima, moguće je sprečiti pojavu pritiska u ušima.  Postoji dosta načina da sprečite pojavu pritiska u uhu – sisajte tvrdu bombonu ili uradite Valsalvin manevar ako znate da ćete uskoro osetiti pritisak u ušima.

Kada letite avionom ili se vozite kolima uz planinu, sisajte bombonu. Pored toga, još neke stvari mogu sprečiti ili ublažiti pojavu pritiska u ušima:

 • Koristite čepove za uši koji su napravljeni da regulišu promene pritiska i spreče pojavu neprijatnog pritiska u ušima. Mogu se kupiti u većini apoteka.
 • Zapušen nos zbog prehlade ili infekcije sinusa pogoršava pritisak u ušima. Kada imate takav problem, nemojte roniti niti leteti avionom.
 • Nikako ne gurajte stvari u uho. Ovo zvuči sasvim logično, ali nije na odmet da se ponovo naglasi.

Kada posetiti lekara?

>

Pritisak u ušima obično sam nestaje, a čak i infekcije uha često same prolaze, bez medicinske intervencije. Međutim, u slučajevima teže barotraume ušiju ili teže infekcije, najbolje je da odete kod lekara. Ako primetite neke od ovih simptoma, najbolje je da se bez odlaganja obratite svom lekaru:

 • jak bol u uhu
 • krvarenje iz uha
 • povišena temperatura uz bol ili pritisak u uhu
 • problem sa sluhom koji se ne povlači
 • pritisak u uhu koji traje duže od jednog dana

Autor teksta Dr. Ivan Stankovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)