Šta sve može da bude uzrok za trnjenje prstiju

0
2123
trnjenje prstiju

Trnjenje prstiju podrazumeva gubitak čulnih osećaja u prstima. To je nešto što se svakome povremeno dešava, i uzroci su brojni – od jake hladnoće do oboljenja na koje osoba ni ne sumnja. Obično ovi trnci nestaju sami od sebe već nakon par minuta i retko kad su razlog za zabrinutost.

trnci u prstima

Uzroci trnjenja i obamrlosti prstiju

Postoji više uzroka zbog kojih se javljaju trnci u prstima. Najčešći su:

 • Izlaganje jakoj hladnoći.
 • Naporne fizičke vežbe (trčanje, treninzi izdržljivosti). Do toga obično dolazi jer se prilikom takvog fizičkog napora najviše opterećuju mišići nogu, pa sva krv odlazi tamo, i dotok krvi u prste se smanjuje. Problem sa cirkulacijom u prstima.
 • Kucanje ili bilo koja druga aktivnost, koja podrazumeva naprezanje šaka i zglobova, što dugoročno može izazvati sindrom karpalnog tunela. Do sindroma karpalnog tunela dolazi kada dođe do upale nerva koji ide kroz ovaj tunel. Obično se javlja zbog pritiska i “trošenja”.
 • Neko oboljenje, koje je obično propraćeno i drugim simptomima.
 • Pritisak na nerv ili ukleštenje živca. Nervi u prstima tada ne funkcionišu kako treba i obično izazivaju osećaj trnjenja i bockanja u prstima. Do ukleštenja živca dolazi iz više razloga: artritisa, povrede koja izaziva otoke, sindroma karpalnog tunela i tako dalje.

Promrzline

Do promrzlina dolazi zbog izlaganja veoma niskim temperaturama duži vremenski period. Tada se krvni sudovi sužavaju kako bi se smanjio gubitak telesne toplote, što dovodi i do smanjenog dotoka krvi u prste.

Suplementi vitamina B6

Previše vitamina B6, posebno ako se uzima u vidu suplemenata, može izazvati trovanje ovim vitaminom. Trovanje vitaminom B6 može izazvati oštećenje senzornih nerava.

Dijabetičarska neuropatija

Dijabetičarska neuropatija se javlja zbog povišenog šećera u krvi, i tada često dolazi do oštećenja perifernih nerava. Ako se dijabetes ne kontroliše duže vreme, može uticati na krvotok i dotok krvi u različite nerve.

Rejnoov fenomen

Reč je o retkom oboljenju koje izaziva suženje krvnih sudova u prstima zbog spazama, te u prste dolazi manje krvi.

Birgerova bolest

Tačan uzrok Birgerove bolesti nije poznat. Smatra se da je okidač za pojavu ove bolesti pušenje. Kod osoba sa Birgerovom bolešću krvni sudovi neprestano otiču i dolazi do čestih blokada zbog trombova.

Periferna neuropatija

Reč je o oboljenju kod koga periferni nervi ne funkcionišu kako treba.

Pored nabrojanih, tu je još mnoštvo drugih uzroka trnaca u prstima: šlog, multipla skleroza, različiti nutritivni deficiti, panični napadi, povrede šake i slično.


Lečenje trnjenja i obamrlosti prstiju

Ako niste sigurni šta je uzrok česte pojave trnaca u prstima, najbolje je da ga utvrdite pre nego što počnete sa tretmanom. U mnogim slučajevima se preporučuje odmor ruku, ali to nije uvek izvodljivo. Možete koristiti hladne obloge kako biste poboljšali cirkulaciju u prstima. Ostali tretmani:

 • Sindrom karpalnog tunela: možete uzimati antiinflamatorne lekove ili injekcije kortikosteroida po preporuci lekara. Lekar će vam možda predložiti da nosite udlagu ili protezu. Ako su ostali simptomi jaki, možda će vam lekar preporučiti operaciju kako bi se smanjio pritisak na medijalni nerv.
 • Rejnoov fenomen: neki lekovi pomažu u opuštanju krvnih sudova kako bi se poboljšao dotok krvi u prste.
 • Birgerova bolest: za sada nije poznat lek za ovu bolest. Lekar će vam sigurno preporučiti da prestanete da pušite.
 • Dijabetičarska neuropatija: lečenje podrazumeva kontrolu dijabetesa.
 • Ako postoji problem sa nekim nutritivnim deficitom, moraćete da promenite ishranu.
 • Ako su promrzline uzrok trnaca u prstima, ili samo izlaganje hladnoći, morate postepeno zagrevati prste kako bi se cirkulacija polako vratila u njih.

Ako su trnci u prstima toliko jaki da izazivaju bolove, ili ako se često javljaju bez nekog očitog razloga, najbolje je da posetite lekara kako biste utvrdili uzrok i dobili adekvatnu terapiju.