Sterilitet kod muškaraca uzroci i lečenje

0
2803

ŠTA JE ZAPRAVO MUŠKI STERILITET? Smatra se da je do 15% parova neplodno. To znači da oni ne mogu da začnu dete, iako imaju česte, nezaštićene seksualne odnose godinu dana ili duže. Kod polovine ovih parova, neplodnost kod muškaraca igra ulogu.

Muški sterilitet je posledica male proizvodnje spermatozoida, abnormalne funkcije sperme ili blokade koje sprečavaju izlučivanje sperme. Bolesti, povrede, hronični zdravstveni problemi, izbori u načinu života i drugi faktori mogu imati ulogu u izazivanju muške neplodnosti.

Nemogućnost začeća može biti stresna i frustrirajuća za oba partnera, ali postoji niz tretmana za neplodnost, uključujući i muški sterilitet.

sterilitet kod muskaraca uzrok

Sterilitet kod muškaraca simptomi

Glavni znak muške neplodnosti je nesposobnost da se začne dete. Možda ne postoje drugi očigledni znaci ili simptomi muškog steriliteta. Međutim, u nekim slučajevima, osnovni problem, poput naslednog poremećaja, hormonske neravnoteže, dilatiranih (proširenih) vena oko testisa, ili stanja koje blokira prolaz spermatozoida – uzrokuje znake i simptome muškog steriliteta.

Iako većina muškaraca sa neplodnošću ne primećuje simptome, osim nemogućnosti da začne dete, znaci i simptomi povezani sa neplodnošću muškaraca uključuju:

 • Problemi sa seksualnom funkcijom – na primer, teškoća sa ejakulacijom ili manji volumen ejakulacijske tečnosti, smanjena seksualna želja ili teškoća održavanja erekcije (erektilna disfunkcija)
 • Bol, otok ili izraslina u području testisa
 • Periodične respiratorne infekcije
 • Nemogućnost osećaja mirisa
 • Abnormalni rast dojke (ginekomastija)
 • Smanjena kosmatost lica ili tela ili drugi znaci hromozomske ili hormonske abnormalnosti
 • Imajući manje od normalnog broja spermatozoida (manje od 15 miliona spermatozoida po mililitru sperme ili ukupni broj spermatozoida manji od 39 miliona po ejakulatu).

Uzroci

sterilitet kod muskaraca simptomi

Plodnost muškog pola je složen proces. Da bi muškarac mogao da začne dete sa partnerkom, mora se desiti sledeće:

– Muškarac mora da proizvodi zdravu spermu. U početku ovo uključuje rast i formiranje muških reproduktivnih organa tokom puberteta. Najmanje jedan od testisa mora ispravno da funkcioniše, a telo mora da proizvodi testosteron i druge hormone da bi pokrenuli i održali proizvodnju sperme.

– Spermatozoidi se moraju nositi putem sperme. Kada se spermatozoidi proizvode u testisima, određene cevčice ih prenose sve dok se ne pomešaju sa semenom tečnošću i izlaze iz penisa.

– U spermi mora biti dovoljno spermatozoida. Ako je broj spermatozoida u spermi nizak, to smanjuje šanse da će jedan od spermatozoida oploditi jajnu ćeliju vaše partnerke. Nizak broj spermatozoida je manji od 15 miliona spermatozoida po mililitru sperme ili manje od 39 miliona u ejakulatu.

– Spermatozoidi moraju biti funkcionalni i sposobni za kretanje. Ako je pokretljivost ili funkcija spermatozoida abnormalna, spermatozoidi možda neće moći da dođu ili prodru u jajnu ćeliju vaše partnerke.

Medicinski uzroci za muški sterilitet

Problemi sa plodnošću muškaraca mogu biti uzrokovani brojnim zdravstvenim problemima i medicinskim tretmanima. Neki od njih uključuju:

Varikokele. Varikokela je otok vena koje ishranjuju testise. To je najčešći reverzibilan uzrok muške neplodnosti. Iako tačan razlog zašto varikokele izazivaju neplodnost nije poznat, može se odnositi na abnormalnu regulaciju temperature testisa. Varikokele rezultiraju u smanjenom kvalitetu sperme. Lečenje varikokela može poboljšati broj i funkciju spermatozoida i potencijalno može poboljšati ishode prilikom upotrebe pomoćnih reproduktivnih tehnika kao što je in vitro oplodnja.

Infekcije. Neke infekcije mogu ometati proizvodnju sperme ili zdravlje sperme ili mogu izazvati ožiljke koji blokiraju prolaz sperme. To uključuje zapaljenje epididimisa (epididimitis) ili testisa (orhitis) i neke seksualno prenosive infekcije, uključujući gonoreju ili HIV.

Problemi ejakulacije. Retrogradna ejakulacija se javlja kada sperma uđe u bešiku tokom orgazma umesto da izlazi iz vrha penisa. Različiti zdravstveni uslovi mogu uzrokovati retrogradnu ejakulaciju, uključujući dijabetes, povrede kičme, lekove i operaciju bešike, prostate ili uretre.

Neki muškarci sa povredama kičmene moždine ili određenim bolestima ne mogu ejakulirati spermu, iako je još uvek proizvode. Često u ovim slučajevima sperma još uvek može da se preuzme za upotrebu u pomoćnim reproduktivnim tehnikama.

Antitela koja napadaju spermu. Anti-spermatična antitela su ćelije imunog sistema koje pogrešno prepoznaju spermu kao štetne osvajače i pokušavaju da ih eliminišu.

Tumori. Kanceri i nemaligni tumori mogu direktno uticati na muške reproduktivne organe, kroz žlezde koje oslobađaju hormone koji se odnose na reprodukciju, kao što je hipofiza, ili nepoznati uzroci. U nekim slučajevima, operacija, zračenje ili hemoterapija za lečenje tumora mogu uticati na mušku plodnost.

Nespušteni testisi. Kod nekih muškaraca, tokom fetalnog razvoja jedan ili oba testisa se ne spuštaju iz abdomena u vreću koja normalno sadrži testise (skrotum). Smanjivanje plodnosti je verovatnije kod muškaraca koji su imali ovo stanje.

Hormonski disbalansi. Neplodnost može biti posledica poremećaja samih testisa ili abnormalnosti koja utiče na druge hormonalne sisteme uključujući hipotalamus, hipofizu, štitnu žlezdu i nadbubrežne žlezde. Nizak testosteron (muški hipogonadizam) i drugi hormonski problemi imaju niz mogućih osnovnih uzroka.

Defekti tubula koje transportuju spermu. Mnoge različite cevi nose spermu. Mogu se blokirati zbog raznih uzroka, uključujući slučaj povrede od operacije, prethodne infekcije, traume ili abnormalni razvoj, kao što je cistična fibroza ili slični nasleđeni uslovi.

Blokada se može pojaviti na bilo kom nivou, uključujući i unutar testisa, u cevima koje dreniraju testise, u epididimisu (pasemeniku), u vas deferens, blizu ejakulacionih kanala ili u uretri.

Hromozomski defekti. Urođeni poremećaji kao što je Klinefelterov sindrom – kod kojih se muškarac rodi sa dva X hromozoma i jednim Y hromozomom (umesto jednog X i jednog Y) – uzrokuje abnormalni razvoj muških reproduktivnih organa. Ostali genetski sindromi povezani sa neplodnošću uključuju cističnu fibrozu, Kalmanov sindrom i Kartagenerov sindrom.

Problemi sa seksualnim odnosom. To može uključivati probleme sa postizanjem ili održavanjem erekcije dovoljne za seks (erektilna disfunkcija), preuranjenu ejakulaciju, bolni odnos, anatomske abnormalnosti kao što je otvaranje uretre ispod penisa (hipospadija) ili psihološki ili drugi problemi vezani za seks.

Celijakija. Digestivni poremećaj uzrokovan osetljivošću na gluten, celijakija može izazvati mušku neplodnost. Plodnost se može poboljšati nakon usvajanja dijete bez glutena.

Određeni lekovi. Terapija zamene testosterona, dugotrajna upotreba anaboličkih steroida, lekovi za kancer (hemoterapija), određeni antimikotični lekovi, neki lekovi za čir i određeni drugi lekovi mogu narušiti proizvodnju sperme i smanjiti mušku plodnost.

Prethodne operacije. Određene operacije mogu sprečiti prisustvo spermatozoida u ejakulatu, uključujući vazektomiju, operaciju ingvinalne kile, skrotalne ili testikularne operacije, operacije prostate i velike operacije abdomena za testikularne i rektalne karcinome, između ostalog. U većini slučajeva, operacija se može izvršiti kako bi se preokrenula ova blokada ili izvadila sperma direktno iz epididimisa i testisa.

Ekološki uzroci za muški sterilitet

Prekomerno izlaganje određenim elementima životne sredine poput toplote, toksina i hemikalija može smanjiti proizvodnju spermatozoida ili funkciju sperme. Specifični uzroci uključuju:

Industrijske hemikalije. Proširena izloženost benzenima, toluenu, ksilenu, pesticidima, herbicidima, organskim rastvaračima, slikarskim materijalima i olovu može doprineti niskom broju spermatozoida.

Izlaganje teškim metalima. Izlaganje olovu ili drugim teškim metalima takođe može izazvati neplodnost.

Radijacija ili rendgen. Izlaganje radijaciji može smanjiti produkciju spermatozoida, mada će se često konačno vratiti u normalu. Uz visoke doze zračenja, proizvodnja spermatozoida može se trajno smanjiti.

Pregrejavanje testisa. Povišene temperature umanjuju proizvodnju i funkcionisanje spermatozoida. Iako su studije ograničene i nedovoljne, česta upotreba sauna ili vrućih kupki može privremeno narušiti broj spermatozoida.

Sedenje u dužem vremenskom periodu, nošenje tesne odeće ili rad na laptop računaru u dugotrajnom vremenskom okviru takođe može povećati temperaturu u skrotumu i možda će malo smanjiti proizvodnju spermatozoida.

Zdravlje, način života i drugi uzroci

Nedozvoljena upotreba droge. Anabolički steroidi uzeti da stimulišu snagu i rast mišića mogu dovesti do smanjenja testisa i proizvodnje spermatozoida. Upotreba kokaina ili marihuane može privremeno smanjiti broj i kvalitet spermatozoida.

Upotreba alkohola. Pijenje alkohola može smanjiti nivo testosterona, izazvati erektilnu disfunkciju i smanjiti proizvodnju sperme. Bolest jetre prouzrokovana prekomernim pijenjem takođe može dovesti do problema sa plodnošću.

Pušenje duvana. Muškarci koji puše mogu imati manji broj spermatozoida nego oni koji ne puše. Pasivno pušenje takođe može uticati na mušku plodnost.

Emocionalni stres. Stres može ometati određene hormone potrebne za proizvodnju sperme. Težak ili dugotrajan emocionalni stres, uključujući probleme sa plodnošću, može uticati na broj spermatozoida.

Telesna težina. Gojaznost može smanjiti plodnost na nekoliko načina, uključujući direktno uticaj na spermu, kao i izazivanje hormonskih promena koje smanjuju mušku plodnost.

Određena zanimanja, uključujući zavarivanje ili ona koja uključuju produženo sedenje, kao što je vožnja kamiona, mogu biti povezana sa rizikom od neplodnosti. Međutim, istraživanje koje podržava ove veze nije precizno.


Plodnost muškaraca posle 50, 60

plodnost muskaraca posle 50

Mit je da muškarci mogu da dobiju decu u bilo kom uzrastu. Istina je da je uzrast muškarca veoma važan kada je u pitanju začeće. Kako muškarci stare, šanse za začeće i dobijanje zdravog potomstva opadaju.

Muška plodnost počinje da opada posle 40. godine, kada se kvalitet spermatozoida smanjuje. To znači da je potrebno duže vremena da njihova partnerka začne i kada to desi, postoji povećan rizik od pobačaja. Starost čoveka takođe utiče na buduće zdravlje deteta. Deca starijih očeva imaju veću verovatnoću da imaju probleme sa mentalnim zdravljem i poremećaje iz spektra autizma.

Tačno je da se kvalitet muške sperme smanjuje sa godinama.

Bez obzira na starost majke, rizik od pobačaja je veći ako je otac stariji od 45 godina. Deca starijih očeva imaju veći rizik od autizma, problema sa mentalnim zdravljem i teškoća u učenju.

Zapremina sperme i pokretljivost spermatozoida stalno se smanjuju između 20. i 80. godine života muškarca.

Rizik od pobačaja je dvostruko veći za žene čiji je muški partner stariji od 45 godina nego za one čiji su partneri mlađi od 35 godina.


Lečenje muškog steriliteta

Često se ne može identifikovati tačan uzrok muške neplodnosti. Čak i ako tačan uzrok nije jasan, doktor može biti u mogućnosti da preporuči tretmane ili postupke koji će dovesti do koncepcije.

U slučajevima neplodnosti, preporučuje se i da se ženski partner proveri.

Tretmani za lečenje muškog steriliteta uključuju:

Hirurgija. Na primer, varikokela se često može popraviti hirurški ili se obnavljaju oštećeni vas deferensi. Prethodne vazektomije se mogu takođe rešiti. U slučajevima kada u ejakulatu nisu prisutni spermatozoidi, spermatozoidi se često mogu izvući direktno iz testisa ili epididimisa koristeći specijalne tehnike preuzimanja spermatozoida.

Lečenje infekcija. Antibiotsko lečenje može izlečiti infekciju reproduktivnog trakta, ali ne obnavlja uvek plodnost.

Tretmani za probleme sa seksualnim odnosom. Lekovi ili savetovanje mogu pomoći u poboljšanju plodnosti u uslovima kao što su erektilna disfunkcija ili preuranjena ejakulacija.

Hormonski tretmani i lekovi. Vaš doktor može da preporuči zamenu hormona ili lekove u slučajevima kada je neplodnost uzrokovana visokim ili niskim nivoom određenih hormona ili problema sa načinom na koji telo koristi hormone.

Asistirane reproduktivne tehnologije. Ovi posebni tretmani uključuju dobijanje spermatozoida kroz normalnu ejakulaciju, hiruršku ekstrakciju ili od donatora, u zavisnosti od vašeg specifičnog slučaja i želja. Spermatozoidi se ubacuju u ženski genitalni trakt ili se koriste za in vitro oplodnju ili intracitoplazmičnu injekciju sperme.


Kako poboljšati spermogram

Kako povećati broj spermatozoida? Dokazi su i dalje ograničeni na to da li – ili koliko – lekovi ili suplementi mogu pomoći u povećanju plodnosti muškaraca. Nijedan od ovih suplemenata ne tretira specifičan osnovni uzrok neplodnosti, kao što je defekt spermatozoida ili hromozomski poremećaj. Neki dodaci mogu pomoći samo ako imate nedostatak.

Postoje neke studije koje pokazuju potencijalne koristi u poboljšanju broja ili kvaliteta spermatozoida uključujući korišćenje sledećih suplemenata:

– Alfa-lipoična kiselina

– Antocijanini

– L-arginin

– Astaksantin

– Beta karoten

– Biotin

– L-acetil karnitin

– L-karnitin

– Kobalamin

– Ko-enzim Q10

– Etilcistein

– Folna kiselina

– Glutation

– Inositol

– Likopen

– Magnezijum

– N-acetil cistein

– Pentoksifilin

– Inhibitori fosfodiesteraze-5

– Polinezasićene masne kiseline

– Selen

– Vitamini A, C, D i E

– Cink.

Razgovarajte sa svojim lekarom pre uzimanja dijetetskih suplemenata da biste pregledali rizike i koristi ove terapije, jer neki dodaci ishrani uzeti u velikim dozama (megadozama) ili tokom dužeg vremenskog perioda mogu biti štetni.

Pored toga, možete poboljšati spermogram i tako što ćete redovno vežbati, izbegavati stres, imati zdrav stil života, smanjiti telesnu težinu (ako ste gojazni), izbegavati alkohol, spavati dovoljno i hraniti se zdravo.

Seme piskavice, ginseng, laneno ulje i maka koren takođe mogu da pomognu u poboljšanju spermograma. Uzimanje 1.75 g maka korena u prahu svakodnevno u periodu od 3 meseca povećava broj spermatozoida i njihovu pokretljivost kod zdravih muškaraca.

Izbegavajte da jedete soju i proizvode od soje, budući da je soja bogata izoflavonima, koji su povezani sa nižim kvalitetom spermatozoida.


Čaj za povećanje plodnosti kod muškaraca

Kada je u pitanju čaj za povećanje plodnosti kod muškarca, najbolje su se pokazali sledeći:

 • čaj od hajdučke trave
 • čaj od rusomače
 • čaj od vodopije
 • čaj od kamilice
 • čaj od šipka
 • čaj od koprive
 • čaj od hmelja.

U slučaju jačeg stresa kod muškaraca, može da se koristi i čaj od matičnjaka, a u slučaju bakterijske upale mogu da pomognu čaj od brusnice i timijana. Dnevno treba popiti 1 l čaja.

Autor teksta Dr. Dr Goran Stankovic

Izvori : (1) (2) (3) (4)