Svrab anusa: 8 uzroka zbog kojih se može javiti i 10 prirodnih lekova za brzo olakšanje

0
13199
svrab anusa

Mada svrab anusa u kontekstu celokupnog zdravlja deluje kao smešan problem, može biti veoma iritantan. Analni svrab se češće javlja kod muškaraca, mada još uvek nije jasno zbog čega.

Svrab anusa je poznat i kao Pruritis ani. Neki od glavnih uzroka analnog svraba su suvišna vlaga, pritisak zbog višečasovnog sedenja i abrazije na koži, koje se javljaju zbog odeće ili neprestanog trenja. Analni svrab se veoma često javlja, i postoji dosta načina da prirodnim putem rešite ovaj problem.

Prirodni načini za lečenje svraba anusa uključuju vazelin, vlažan toalet papir, izbegavanje parfimisanih sapuna i bolju ishranu. Intenzivan svrab u predelu anusa je često propraćen neizdrživom potrebom za češanjem.

bol u rektumu

Simptomi analnog svraba

Glavni simptomi analnog svraba su osetljivost, peckanje, svrab i upala.Mnogi primećuju pojačan svrab anusa noću a uzrok može biti i sušenje kože posle tuširanja ako ga praktikujete uveče.Svrab anusa noću je češći i zbog intenzivnijeg češanja koje mnogi i ne primećuju.Tako se stvar začarani krug jer što se više češete svrab postaje sve jači.

Uzroci analnog svraba

Svrab u predelu anusa se može javiti zbog nekoliko stvari. Najčešći uzroci su:

  • Suva koža, do koje obično dolazi s godinama, zbog prirodnog starenja kože.
  • Mnogo vlake, zbog retke stolice i jakog znojenja.
  • Hemijski iritansi.
  • Analni tumori.
  • Analne fisure i abrazije.
  • Gljivične infekcije.
  • Kožna oboljenja.
  • Hemoroidi

Klasičan lek protiv svraba anusa će se razlikovati od slučaja do slučaja, u zavisnosti od uzroka. Najčešće se preporučuju prirodni načini lečenja i lečenje biljem, promena ishrane i lečenje infekcije ili oboljenja zbog kojih se svrab čmara javio. Često se prepisuju i različiti lekovi. Neke kortizonske kreme odlično ublažavaju svrab i upale, i mogu se kupiti i bez recepta. Melemi koji sadrže cink oksid su takođe sjajan način da ublažite svrab čmara i iritaciju.

Ipak, mnogo je bolje koristiti prirodne načine lečenje. Oni podrazumevaju: vazelin, dobro pranje iziritiranog dela u predelu anusa, korišćenje vlažnog toalet-papira, izvacivanje parfimisanih sapuna iz upotrebe, korišćenje steroidnih krema samo po preporuci lekara, kontrolu stresa i pravilnu ishranu.

Prirodni načini lečenja analnog svraba

Vazelin

Najbrži način da umirite svrab jeste vazelin. Međutim, on se ne preporučuje za dugoročnu upotrebu. Ako imate jaku iritaciju u predelu anusa, pažljivo nanesite vazelin na problematična mesta i odmah će vam biti bolje. Vazelin deluje kao lubrikant i smanjuje trenje i iritaciju, a i hladi kožu, što je odlična promena nakon peckanja, koje se obično javlja uz svrab anusa.


Redovnije se brišite

Ako samo obrišete anus nakon defekacije, koža može postati osetljiva, što izaziva iritaciju. Zato je preporučjivo češće brisanje, da bi koža ojačala. Nakon defekacije, dobro se obrišite. U suprotnom može doći do jakog svraba i crvenila.  Najbolje je da se obrišete papirom i nakon tuširanja kako biste ojačali osetljivu kožu i učinili je otpornijom na upale.


Smanjite stres

Ublažavanje stresa je jedan od najboljih načina da rešite problem sa analnim svrabom.  Stres i hronična anksioznost utiču na hormone u vašem telu, što može uticati na vaše nervne završetke na mnogo načina. Mada tačan mehanizam stresa i pojave svraba u predelu čmara nije sasvim poznat, većina lekara smatra da postoji neka indirektna veza.


Koristite vlažan toalet papir

Često nije moguće dobro se obrisati nakon defekacije suvim papirom. Zato je najbolje da ga prvo blago pokvasite. Ponekad je nemoguće potpuno se obrisati suvim papirom, tako da je vlažan toalet papir mnogo bolji, jer smanjuje šanse od pojave svraba anusa. Nakon brisanja vlažnim papirom, obrišite se i suvim kako biste uklonili suvišnu vlagu. Ta vlaga je još jedan potencijalna uzrok svraba u predelu anusa.


Dobro se osušite

Uvek se nakon tuširanja dobro osušite jer i vlaga može iritirati anus. Možete naneti na kožu i malo pudera za bebe. Vlaga izaziva iritaciju, što rezultira svrabom.


Nosite kvalitetan donji veš

Kvalitetna prirodna tkanina je veoma važna barijera između vaše zadnjice i grubog materijala za pantalone. Donji veš treba da bude mekan i od prirodnih materijala, najbolje od pamuka, kako bi sprečio probleme poput svraba čmara.


Kontrolišite ishranu

Ako imate problema sa analnim svrabom, izbegavajte sokove, žestoka pića, pivo i pića bogata vitaminom C. Nemojte jesti ni previše začinjenu hranu. Pokušajte da izbegavajte ovakve namirnice najmanje dve nedelje, a onda ih postepeno ponovo uvedite u ishranu. Kada ponovo počnete da jedete ovakve stvari, obratite pažnju na to koja vam namirnica izaziva analni svrab. Ako primetite da neka konkretna hrana ili piće izaziva svrab anusa, moguće je da je reč o alergiji. Zato ubuduće izbegavajte da uzimate tu namirnicu.


Izbegavajte da se češete

Češanje samo pogoršava stanje kod svraba, pa ga izbegavajte po svaku cenu. Hladne obloge ili hladan tuš su odličan način da ublažite upalu koja izaziva jak svrab.


Krećite se

Neprestani pritisak na anus može rezultirati nakupljanjem vlage ili znoja u analnoj regiji, a to u kombinaciji sa pritiskom zbog dugog sedenja može dovesti do lepljenja odeće za kožu, upale i iritacije. Ako zbog posla morate da presedite veći deo dana, na svakih par sati ustanite i prošetajte bar nekoliko minuta kako bi vam krv normalno prostrujala kroz taj deo kože.


Izbegavajte parfimisane sapune

Parfimisani sapuni i dezodoransi su veliki neprijatelji zdrave kože oko anusa. U većini slučajeva, oni izazivaju direktnu iritaciju osetljive kože. Za higijenu anusa, bez rizika od svraba, koristite samo obične, neparfimisane sapune. Osetljiva koža oko anusa je mnogo podložnija osipu i svrabu zbog hemikalija koje se nalaze u ovakvim sapunima.


Nemojte koristiti steroidne kreme

Steroidne kreme ne bi trebalo koristiti na osetljivim delovima kože, jer je mogu dosta oštetiti. Ovakve kreme stanjuju kožu, što dovodi do pucanja i iritacije. Nemojte koristiti hidrokortizonske kreme bez izričite preporuke lekara. Nikako nemojte koristiti ove kreme za lečenje dece mlađe od dve godine bez lekarske preporuke, jer mogu biti veoma štetne za decu. Ispucala koža ili otvorene ranice oko anusa se lako inficiraju, a tada dolazi do jake upale, koja podrazumeva još jači svrab i iritaciju.

Ako svarb anusa postane ozbiljan, konsultujte se sa svojim lekarom kako biste dobili adekvatnu terapiju.