Svrab kože glave sa i bez peruti – svi mogući uzroci

0
4775
svrab

SVRAB KOŽE GLAVE  može biti rezultat nečeg jednostavnijeg, kao što su navike vezane za pranje kose ili ukazivati ne neki osnovni problem kože, koji zahteva medicinsku pomoć za lečenje.

Bez obzira na probleme sa svrabom na koži glave, obavezno razgovarajte sa svojim lekarom ako ste probali i niste uspeli da kontrolišete ovaj problem kod kuće.

Svrab kože glave uzroci

Svrab po glavi je veoma neugodna pojava i ukoliko vas često muči, neophodno je da započnete sa lečenjem što pre. Pored toga što ćete lečiti same simptome (svrab glave, perut, crvenilo itd.), potrebno je utvrditi osnovni uzrok koji je doveo do ovog stanja i baviti se najpre njegovim lečenjem.

Kada je u pitanju svrab kože glave uzroci mogu da budu:

Suva koža glave

svrab koze glave

Jedan od najčešćih uzroka za svrab kože glave je jednostavno suva koža skalpa. Vaša glava može postati suva zbog redovnog izlaganja vrlo hladnom ili veoma vrućem vremenu, usled previše čestog korišćenja fena za kosu, čak i tuširanje ili kupanje u izuzetno toploj vodi ili provođenje puno vremena u sauni. Suva koža glave može biti problem preko zime kada vaša koža bude podvrgnuta hladnom, vetrovitom vremenu napolju i suvom unutrašnjem zagrejanom vazduhu danima i nedeljama. Ovo je jedan od čestih uzroka za svrab kože glave bez peruti.

Pranje kose

Kada je u pitanju svrab kože glave bez peruti, da pomenemo još jedan veoma čest uzrok – pranje kose. Pranje kose isuviše retko i previše često može izazvati svrab kože glave.

Ukoliko ne perete često kosu, mrtve ćelije kože, ulja i potencijalne supstance koje nadražuju kožu mogu se akumulirati na koži glave. Sa druge strane, previše često pranje kose – naročito sa agresivnim šamponima ili sapunima – može izazvati isušivanje kože na glavi i uzrokovati svrab.

Osim toga, ako koristite previše šampona dok perete kosu, ostatak šampona može zaostati i delovati kao iritant na koži.


Svrab glave i perut

svrab glave i perut

Perut, poznat i kao Pitiriasis simplex capillitii, je stanje u kojem koža glave proizvodi i otklanja prekomerne količine mrtvih ćelija kože, čineći kožu perutavom.

Perut može biti uzrokovan širokim spektrom faktora – izloženost ekstremnim temperaturama, blage infekcije kože i prekomerno aktivne lojne ćelije na koži glave koje proizvode previše sebuma, masnu supstancu koja sprečava isušivanje kose i kože glave. Dakle, svrab glave i perut se često javljaju zajedno.


Dermatitis

dermatitis glave

Dermatitis se odnosi na stanje koje čini vašu kožu crvenom, upaljenom i izaziva svrab.

Postoje dve vrste dermatitisa koje mogu uticati na vašu kožu glave, a pritom uzrokuju i svrab kože glave: kontaktni dermatitis i seboreični dermatitis. Kontaktni dermatitis se razvija kada koža glave reaguje na supstancu sa kojom je došla u dodir – na primer, bojom za kosu, šamponom, sapunom, lekom za kosu ili bilo kojim drugim proizvodom za kosu.

Zato se neretko dešava da žene prijavljuju svrab glave posle farbanje. Možda ste alergični na jedinjenje sadržano u proizvodu, ili možete reagovati na visoku količinu alkohola ili hidrogena koji ulaze u sastav mnogih proizvoda za kosu. Visoke koncentracije alkohola na koži mogu da izazovu brzo isušivanje i tako koža postaje iritirana i počinje da svrbi.

Seboreični dermatitis je stanje kože koje se karakteriše prekomernom produkcijom ćelija kože na koži glave, lica, čela, grudnog koša, vrata i često abdomena i prekomernog perutanja kože. Seboreični dermatitis se može razviti zbog imunoloških poremećaja, gljivičnih infekcija i kao reakcije na faktore zaštite životne sredine. Genetika takođe može igrati ulogu.

Ukoliko vas često muči svrab kože glave bez peruti, moguće da se radi o kontaktnom dermatitisu.

Seboreični dermatitis po pravilu izaziva i svrab i perutanje kože glave.


Psorijaza

psorijaza vlasista

Psorijaza je hronična bolest kože koja može prouzrokovati zadebljale, crvene ili srebrne perutave fleke na koži, koje svrbe – na različitim delovima glave, kao i na laktovima, kolenima i donjem delu leđa. Može biti uzrokovana ili neobičnom prekomernom proizvodnjom ćelija kože ili disfunkcijom imunog sistema prouzrokovanom spoljašnjim ili naslednim faktorima.


Saznajte više>  Psorijaza glave – simptomi, uzrok, lečenje


Infekcija

I gljivične i bakterijske infekcije mogu dovesti do svraba i crvenila kože glave. Gljivična oboljenja kože glave su veoma česta. Tinea capitis je infekcija gljivičnom dermofitom koja inficira i izaziva upalu folikula dlake i uzrokuje proizvodnju mrtvih, ljuskavih kožnih ćelija koje podsećaju na perut, a lichen planus je još jedna gljivična infekcija koja zahvata kožu glave.

folikulitis na glavi

Folikulitis, često uzrokovan bakterijom Staphilococcus aureus, je još jedna vrsta infekcije koja može izazvati svrab i nelagodnost kože glave.

Kada su u pitanju gljivice na koži glave simptomi su: svrab kože glave, perutanje kože glave, crvenilo, moguć je i osip na koži glave, a često se javlja i opadanje kose. Dakle, ukoliko vas muči svrab kože glave i opadanje kose – moguće da se radi o gljivičnoj ili nekoj drugoj infekciji kože glave. Folikulitis (upala folikula dlake) takođe izaziva svrab kože glave i opadanje kose.

Svrab samo temena glave ukazuje da se radi o gljivičnoj infekciji ili pak nekoj drugoj infekciji samo temena glave.


Drugi uzroci

Nekoliko drugih, još neobičnijih faktora takođe može izazvati svrab kože glave, kao što su: infekcija vašima, previše stresa u vašem svakodnevnom životu, opekotine od sunca koje izazivaju oštećenje na glavi i rezultiraju svrabom, alergijska reakcija na lek, mrtve ćelije ili razvoj akni na koži glave.


Svrab glave kod dece

svrab glave kod dece

Svrab glave kod dece je prilično česta pojava, a razlozi mogu da budu različiti. Pošto su vaške naročito rasprostranjene među decom, najpre treba isključiti ovaj uzrok. ukoliko isključite vaške kao osnovni uzrok za svrab glave kod dece, potrebno je pratiti situaciju da li možda dete ne raguje na neki šampon, kupku ili sredstvo za održavanje higijene glave. dermatitis i ekcem su prilično uobičajeni među decom, a ovo svakako može da bude uzrok za svrab glave.

Takođe, neadekvatno održavanje higijene kose i kože glave kod dece može da izazove svrab po glavi. To se odnosi na previše često ili previše retko pranje kose.

Moguće je i da dete dobije gljivično oboljenje na koži glave, naročito ako je delilo peškir i češalj sa drugom decom ili odraslim osobama koji imaju gljivice na glavi, pa bi ovo takođe trebalo ispitati.

Autor teksta Dr. Miodrag Aleksic