Tinitus – kako zaustaviti zujanje u ušima

0
8241
tinitus

TINITUS je poremećaj kod kog se javlja šum ili zvonjava u ušima bez ikakvog fizičkog izvora buke. Tinitus se najčešće javlja zbog poremećaja u slušnom aparatu, i reč je o simptomu, a ne o bolesti.

Osobe sa tinitusom često čuju „zujanje u ušima“, ali to ne mora biti klasično zujanje, već i šum, kliktanje, pucketanje, bubnjanje ili neki sličan zvuk. Tinitus je ponekad privremen, a ponekad hroničan.

zujanje u usima

Šta je tinitus?

Bubnjanje, zujanje, šištanje ili drugi zvukovi prisutni u ušima ili glavi, kada ne postoji spoljnji zvuk, stručnim jezikom nazivaju se tinitus. Obično je ova pojava više neprijatnost nego ozbiljan zdravstveni problem. U retkim slučajevima može da bude znak nekog osnovnog oboljenja, koje mora da se ispita.

Ako imate ovaj problem niste jedini.Oko 10% odraslih u razvijenim zemljama oseća tinitus koji traje duže od 5 minuta.

Šta izaziva tinitus?

zujanje u usima uzrok

Postoje brojni uzroci tinitusa:

 • tečnost, infekcija, bolest kostiju srednjeg uha ili bubne opne (timpanična membrana)
 • oštećenje mikroskopskih završetaka slušnog nerva u unutrašnjem uhu, do koga dolazi i usled starenja
 • izlaganje prevelikoj buci, na primer, vatreno oružje ili muzika na koncertu
 • lekovi
 • Menijerov sindrom (poremećaj metabolizma ili dotoka krvi do mozga koji se manifestuje iznenadnim napadima vrtoglavice, tinitusom, oštećenjem sluha, glavoboljom i povraćanjem)
 • u retkim slučajevima tinitus može da bude simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su aneurizma mozga ili akustički tumor (tumor slušnog nerva)

Simptomi tinitusa

tinitus simptomi

Tinitus je neauditorni, unutrašnji zvuk koji se može javljati povremeno ili stalno, u jednom ili oba uha. simptomi su različiti zvuci koji se čuju se obično opisuju kao zujanje, zvonjava, šum, zviždanje, kliktanje, statički zvuk, pucketanje ili pulsiranje. Jačina tog zvuka obično varira, a simptomi su obično primetniji noću ili kada je sve tiho. Ponekad se javlja i gubitak sluha.


Akutni i hronični tinitus

zujanje u uhu

Akutni tinitus se javlja kada se zujanje u uhu javi iznenada i nestane u roku od tri meseca. U slučajevima hroničnog tinitusa, ovaj problem traje neprekidno tri meseca, a ponekad ne nestaje uopšte. Akutni tinitus se obično spontano povlači. Što duže traje zujanje u ušima, to je veća mogućnost da će tinitus postati hroničan.


Subjektivni tinitus

zujanje u usima lecenje

Subjektivni tinitus je šum u uhu koji čuje samo pacijent. U većini slučajeva, tinitus je subjektivan.Uzrok za subjektivni tinitus je greška u prenosu i percepciji zvuka. Ponekad je uzrok za ovakav tinitus posledica disfunkcije u delu između srednjeg uha i korteksa. Na primer, šum u uhu se javlja zbog nedovoljne apsorpcije pritiska u mišiću srednjeg uha.

Postoje mnogi  mogućii uzroci subjektivnog tinitusa. Obično ti šumovi postanu izraženiji kada neka strana supstanca uđe u uho ili kada dođe do infekcije srednjeg uha. Mnoštvo oboljenja i stresora može izazvati subjektivni tinitus. Iznenadan gubitak sluha je takođe čest uzrok šuma u uhu.

Ukratko o subjektivnom tinitusu:

 • strane supstance u slušnom kanalu (čak i nakupljanje cerumena)
 • infekcija uha (srednjeg ili spoljašnjeg)
 • virusne i bakterijske infekcije (npr. borelioza)
 • oboljenja srednjeg uha koja remete prenos zvuka (otoskleroza)
 • trauma uha zbog buke
 • iznenadna gluvoća
 • incidenti prilikom ronjenja
 • autoimuna oboljenja koja pogađaju unutrašnje uho
 • ototoksične supstance
 • tumori na slušnim nervima (akustični neurinom)
 • problemi sa sluhom
 • stres
 • problemi sa vratnim pršljenovima, zubima ili vilicom koji izazivaju ili pogoršavaju simptome

Objektivni tinitus

neprekidno zujanje u usima

Ako osoba koja pregleda pacijenta može da čuje taj šum, onda je reč o objektivnom tinitusu. Za razliku od subjektivnog tinitusa, objektivni tinitus se veoma retko javlja.

Ukratko o objektivnom tinitusu:

 • šum se javlja prilikom dubljeg udisanja
 • šum se često javlja zbog arterija
 • pritisak na mišić u srednjem uhu
 • pokreti u tubi u uhu ili funkcionalni poremećaj Eustahijeve tube

U drugom delu teksta saznajte koji je najbolji lek za tinitus i da li je moguće prirodno lečenje

Kako se dijagnostikuje tinitus?

Za dijagnostikovanje tinitusa lekar će obaviti fizikalni pregled i postavljati pitanja o oboljenju (anamneza), uključujući i to da li je šum u uhu stalan, povremen ili pulsirajući (poput kucanja srca, poznat i kao pulsirajući tinitus), kao i da li je povezan sa gubitkom sluha ili gubitkom ravnoteže (vertigo ili poremećaj centra za ravnotežu). Lekar obično traži ispitivanje čula sluha (audiometrija) u slučajevima neobjašnjivog tinitusa.

Postoje i druga ispitivanja, kao što je auditivni odgovor moždanog stabla (ABR), kompjuterizovano ispitivanje slušnog nerva i moždanih putanja, kompjuterizovana tomografija (CT skeniranje) ili magnetna rezonanca (MRI skeniranje), kojima se isključuju retki tumori.


Lečenje

Kako se leči tinitus?

Da li tinitus može da se izleči? Lečenje tinitusa zavisi od osnovnog uzroka i može da podrazumeva uzimanje medikamenata, kao i prirodnih lekova.


Lek za tinitus

Ne moraju uvek da se koriste lekovi tinitus može da prođe sam, ali može da poprimi i takav oblik da osoba koja ga ima mora da nauči da živi sa njim. U nekim slučajevima se prepisuju lekovi, ali kod većine pacijenata ne postoji rešenje kojim se može zaustaviti zujanje u ušima.

Lekovi se često prepisuju radi lečenja psihološkog dejstva anksioznosti ili depresije, koje mogu da prate tinitus ali oni sami neće zaustaviti zujanje u ušima. U takvim slučajevima mogu da se prepišu selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, koji se koriste kao antidepresivi, a u koje spadaju sertralin i paroksetin, kao i benzodiazepini, kao što je alprazolam.

Ranije je preporučivan suplement niacin (vitamin B3) ili lek gabapentin, ali se pokazalo da nijedan ni drugi lek za tinitus nema zadovoljavajuće dejstvo.


Lekovi koji ublažavaju tinitus

Pojedini prirodni lekovi mogu da budu korisni kod nekih pacijenata:

 • smanjenje ili i izbegavanje kofeina i soli
 • ostavljanje cigareta
 • u nekim slučajevima suplementacija cinkom može da bude korisna kod osoba koje imaju nedostatak cinka – međutim, potrebna su dodatna ispitivanja
 • melatonin u slučaju poremećaja sna usled tinitusa
 • uspešne bihejvioralne ili kognitivne terapije, uključujući TRT terapiju (tinitus retraining terapija), tinitus masker (aparat koji prikriva zujanje emitovanjem zvuka) i bihejvioralne terapije.

Prirodno lečenje zujanja u ušima

Šum u uhu je iritantni problem koji može loše uticati na svakodnevne aktivnosti i izazvati probleme sa sluhom, na poslu, sa koncentracijom i spavanjem. Mada nije uvek moguće utvrditi šta je uzrok tinitusa, postoji nekoliko prirodnih načina za lečenje pomoću kojih možete donekle ublažiti neprijatan šum i zvonjavu u ušima.

Ginko biloba

Smatra se da je ginko biloba najbolji prirodni lek za tinitus. Ona znatno poboljšava cirkulaciju, što za uzvrat poboljšava funkciju uha i ublažava neprijato zujanje u ušima. Osim toga, ginko biloba ima antibakterijska i antigljivična svojstva koja pomažu u lečenju svih infekcija koje možda izazivaju šum u uhu.

Za lečenje tinitusa, možete uzeti ekstrakt ginko bilobe koji se može kupiti u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Najbolje je da uzmete ekstrakt koji sadrži 24 do 32 posto flavonoida i 6 do 12 posto terpenoida. Preporučuje se uzimanje 120 do 240 mg ekstrakta na dan.

Podelite dnevnu dozu na tri ili četiri manje doze i pijte ovaj suplemet protiv tinitusa šest nedelja.Ako pijete bilo kakve lekove, pitajte svog lekara za savet oko ovog suplementa, jer sa nekim lekovima može imati interakcije.

Važno: ginko bilobu nemojte davati deci.


Crni luk

Lekovita i antibakterijska svojstva crnog luka odlično pomažu u lečenju infekcija uha koje izazivaju zujanje u ušima.

 • Iseckajte jedan crni luk na sitne komadiće.
 • Stavite ga u mikrotalasnu na jedan do dva minuta.
 • Sačekajte da se ohladi, a zatim procedite sok.
 • Sipajte dve do tri kapi soka u inficirano uho.
 • Ostavite sok u uhu oko pet minuta, a zatim okrenite glavu tako da sok iscuri.
 • Radite ovo nekoliko puta nedeljno da biste uspešno izlečili tinitus.

Beli luk


Beli luk se može koristiti za lečenje tinitusa koji se javio zbog naglih promena pritiska i nadmorske visine, kao i zbog hladnoće. Beli luk ublažava upale, poboljšava cirkulaciju i ima antibakterijska svojstva koja pomažu u lečenju infekcija koje možda pogoršavaju bubnjanje u ušima.

Izgnječite dva čena belog luka i propržite ga na malo susamovog ulja. Procedite, ostavite da se ohladi i zatim kanite kap ili dve ovog ulja u bolno uho. Radite ovo svake večeri pred odlazak u krevet tokom nedelju dana i stanje će se poboljšati.

Najbolje je da istovremeno jedete beli luk ili bar uzimate suplemente.


Bundeva

Bundeva i slične namirnice bogate vitaminom A mogu dosta pomoći u lečenju tinitusa. Dokazano je da je deficit vitamina A jedan od glavnih uzroka mnogih problema sa ušima, uključujući i zujanje u uhu.

Vitamin A je veoma važan za funkciju unutrašnjeg uha, koje je odgovorno za primanje i prenos zvučnih signala do mozga.


Đumbir

Đumbir se takođe koristi kao prirodni lek za tinitus. Lekovita svojstva đumbira podstiču cirkulaciju, uništavaju patogene mikroorganizme i slobodne radikale koji mogu izazvati stalno zujanje u ušima. Osim toga, đumbir deluje slično aspirinu i pomaže u ublažavanju bolova.

Narendajte malo korena đumbira i sipajte pola kafene kašičice u jednu šolju vruće vode. Ostavite da se natapa 10 minuta, a zatim procedite i dodajte meda po želji. Pijte ovaj čaj dva ili tri puta dnevno tokom nekoliko dana i to će pomoći da se simptomi tinitusa ublaže bar donekle.

Možete i žvakati malo sirovog đumbira. Sam proces žvakanja ublažava pritisak u unutrašnjem uhu, koji je ponekad uzrok zujanja u ušima.


Može li tinitus da se spreči?

U nekim slučajevima zujanje u uhu može da se spreči, tako što se izbegavaju okolnosti koje dovode do oštećenja sluha. U nastavku ćemo navesti neke načine zaštite od tinitusa izazvanog bukom.

Savet br. 1 – Za čišćenje ušiju nikada ne koristite štapiće za uši. Uvlačenjem štapića u uho, možete da potisnete cerumen iz ušnog kanala i da ga sabijete uz bubnu opnu, usled čega može da se javi bubnjanje u uhu.

Savet br. 2 – Ako radite u bučnom okruženju, zaštitite sluh dok ste na poslu. Pravila o zaštiti na radu predviđaju nošenje zaštitnih slušalica ili čepića za uši. Ako na vašem radnom mestu postoje posebne mere zaštite sluha, obavezno ih se pridržavajte.

Savet br. 3 – Brojne rekreativne aktivnosti, kao što su koncerti, sportovi ili lov, praćeni su jakom bukom koja može da smeta ušima. U takvim situacijama, gde ste izloženi ekstremnoj buci, nosite štitnike ili čepiće za uši. Nipošto ne koristite papirne ubruse ili vatu, jer oni ne samo da neće pravilno da zaštite uši od određene vrste buke ili visokofrekventnih zvukova, već mogu da se zaglave u ušnom kanalu.

Savet br. 4 – Ako slušate muziku pomoću slušalica, podesite jačinu zvuka na razumnu meru. Ukoliko muziku iz slušalica mogu da čuju ljudi oko vas i ako vi ne možete da čujete druge ljude, znači da je zvuk preglasan.

Savet br. 5 – Brojni svakodnevni zvukovi mogu da smetaju ušima. Ponekad je potrebno da nosite čepiće ili štitnike za uši, čak i kada koristite fen za kosu ili kosačicu za travu.

Savet br. 6 – Izbegavajte ili umereno koristite alkoholna pića i napitke sa kofeinom. Nemojte da pušite i izbegavajte pasivno pušenje. Nikotin u duvanskim proizvodima može da smanji dotok krvi do struktura uha, izazivajući tinitus.

Savet br. 7 – Održavajte zdravu telesnu težinu. Višak kilograma može da dovede do povišenog krvnog pritiska. Povišeni krvni pritisak može da dovede do osetljivosti na buku i tinitus. Redovno vežbajte i zdravo se hranite.


 Da li postoje neke mere koje mogu da ublaže šum u uhu ?

Ukoliko patite od tinitusa, postoje neki koraci koje možete da preduzmete da biste umanjili intenzitet zvuka:

 • izbegavajte mesta sa jakim zvukovima i koja su bučna
 • regulišite krvni pritisak
 • smanjite unos soli
 • izbegavajte stimulativna sredstva, kao što su kofein i nikotin
 • prestanite da brinete zbog tinitusa – što se više koncentrišete na buku, to ćete je više čuti
 • odmarajte se dovoljno
 • redovno vežbajte
 • koristite nešto što će maskirati zvuk, na primer, sat koji otkucava, radio, ventilator ili aparat koji proizvodi beli šum
 • kod nekih pojedinaca biofidbek ublažava tinitus
 • izbegavajte velike količine aspirina ili proizvoda koji sadrže aspirin

Neki zvukovi u glavi su normalna pojava

Većina ljudi nije ni svesna nekih normalnih zvukova koje proizvodi organizam, jer ih nadjačava buka koja se čuje u životnom okruženju. Ako uđete u „gluvu sobu“ ovi zvukovi će biti uočljivi. Sve što ublažava pozadinsku buku svakodnevnog života, na primer, cerumen (ušni vosak/ušna mast), čepići za uši ili strano telo u uhu, čini ljude svesnijima prirodnih zvukova koje proizvodi naše telo.


Deca, glasna muzika i mogući problemi sa sluhom u budućnosti

Jedno ispitivanje, koje je obuhvatalo 170 dece, je pokazalo da je polovina njih imalo problema sa tinitusom. Naučnici smatraju da je to posledica nezdravih navika, pogotovo slušanja glasne muzike sa slušalicama, i da u nekim slučajevima može izazvati trajni tinitus. Međutim, mnogi od onih koji su imali problema sa tinitusom nisu slušali glasnu muziku, tako da nas to dovodi do zaključka da kod njih postoji veća predispozicija za gubitak sluha u poznijim godinama.

Zato stručnjaci preporučuju da se muzika ne sluša glasno i da se ode kod lekara kad se primete prvi simptomi tinitusa kako bi se sprečio teži gubikat sluha.

Autor teksta Dr. Ivan Stankovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)