Torzija testisa simptomi, uzrok, lečenje, prognoza

0
4220
uvrtanje testisa

Semena vrpca omogućuje dotok krvi u testise. Kada dođe do uvrtanja testisa oko ove vrpce, tada je u pitanju torzija testisa. To stanje dovodi do blokade dotoka krvi i iznenadnih jakih bolova i otoka.

Ako se odmah ne pristupi lečenju, prekinut dotok krvi može dovesti do odumiranja tkiva u testisu. Torzija testisa je veoma ozbiljna, ali izlečiva.

Uzroci uvrtanja testisa

Oba testisa su povezana sa semenom vrpcom i skrotumom. Torzija testisa se javlja ako se testis umota oko vrpce koja ide nagore, iz testisa u stomak.

Uvrtanje dovodi do uvrtanja same semene vrpce i dotok krvi se značajno smanjuje. Ako se testis uvrne nekoliko puta, dolazi do potpunog prekida dotoka krvi i tada mnogo brže dolazi do oštećenja tkiva.

Kod muškaraca koji dobiju torziju testisa se često javlja nasledna osobina koja omogućuje da se jedan ili oba testisa slobodno okreću u skrotumu. Testisi su spojeni sa semenom vrpcom, ali ne i sa skrotumom.

Uvrtanje testisa se može desiti tokom bilo koje aktivnosti – stajanja, spavanja, sedenja ili vežbanja, bez očiglednog uzroka. Ponekad se javlja zbog povrede ili brzog razvoja tokom puberteta.

Faktori koji povećavaju rizik od uvrtanja su:

 • Starosna dob:torzija testisa se najčešće javlja kod muškaraca starih između 10 i 25 godina. Mada se može javiti u svakoj starosnoj dobi, retko se javlja nakon tridesete godine. U čak 65% slučajeva, tozija testisa se javlja kod adolescenata starih između 12 i 18 godina. Torzija se javlja kod jednog od 4.000 muškaraca mlađih od 25 godina.
 • Raniji problem sa torzijom:ako se torzija jednom već javila i povukla bez tretmana, velika je verovatnoća da će se javiti ponovo, osim ako već nije urađena korektivna operacija.
 • Klimatski uslovi:torzija se ponekad naziva i “zimskim sindromom” jer se obično javlja kada je ako hladno. Skrotum osobe koja leži u toplom krevetu je opušten. Čim ta osoba ustane iz kreveta, skrotum biva izložen hladnom vazduhu. Ako dođe do uvrtanja semene vrpce dok je skrotum opušten, javiće se iznenadna kontrakcija zbog nagle promene temperature i može doći do “zarobljavanja” testisa u tom položaju. Posledica celog tog procesa je torzija testisa.

Torzija testisa kod beba

Ponekad se torzija javlja čak i pre rođenja. U tom slučaju je nemoguće spasiti testis i radi se korektivna operacija po rođenju kako bi se dijagnostikovala i ispravila torzija drugog testisa i sprečili dalji problemi.


Simptomi uvrtanja testisa

Kod osoba koje dobiju torziju testisa javljaju se sledeći simptomi:

 • jak i iznenadan bol u jednom testisu
 • oticanje skrotuma
 • čvorić u skrotumu
 • mučnina
 • krv u semenoj tečnosti
 • povraćanje
 • bol u stomaku

Obično je jedan testis podignut u odnosu na drugi ili stoji pod neobičnim uglom. Uvrnut testis deluje veći i često postaje crvene ili tamnije boje.

Simptomi se obično javljaju naglo, mada se u nekim slučajevima torzija razvija nekoliko dana.

Veoma je važno da se obratite lekaru čim osetite jak bol u testisima. Mada se ovi znaci i simptomi mogu javiti i zbog drugih stvari, pravovremeni tretman može sprečiti teža oštećenje ili gubitak testisa ako je reč o uvrtanju.

Ako se ovakvi bolovi jave iznenada, a onda nestanu bez tretmana, moguće je da se testis vratio u normalan položaj bez intervencije. To stanje je poznato kao naizmenična torzija i detorzija.

Čak i ako se testis vrati na mesto, veoma je važno da se obratite lekaru, jer će operacija sprečiti ponovnu pojavu ovog problema.


Dijagnostikovanje torzije testisa

Pošto je uvrtanje testisa urgentno stanje, dijagnoza se mora brzo postaviti kako bi se pristupilo tretmanu.

Lekar će pregledati skrotum, testise, stomak i prepone i pitati koje simptome pacijent ima da bi se utvrdilo da li je reč o uvrtanju testisa ili nečemu drugim.

Obično se isituju i refleksi blagim trljanjem ili štipanjem za unutrašnju stranu butine. To obično dovodi do kontrakcije testisa. Ako je prisutna torzija, refleks izostaje.

Ako lekar nije siguran da je u pitanju torzija, pacijenta će pregledati urolog kako bi se izbegao problem i sa drugim testisom.

Testovi koji mogu pomoći pri postavljanju dijagnoze ili identifikaciji drugog problema su:

 • testovi krvi i mokraće kojima se identifikuje infekcija
 • ultrazvuk testisa kako bi se procenio dotok krvi – smanjen ili blokiran dotok krvi u testise je znak torzije
 • nuklearni imidžing testovi – to podrazumeva ubrizgavanje manjih doza radioaktivnog materijala u krvotok kako bi se utvrdilo gde se javlja blokada dotoka krvi

Ponekad je neophodna i eksploratorna operacija kako bi se utvrdilo da li se simtpomi javljaju zbog uvrtanja testisa ili drugog oboljenja. Ako se tokom operacije utvrdi da nema torzije, lekar će možda ušiti testis za skrotum kako bi se sprečili problemi u budućnosti.

Ako je bol trajao nekoliko sati i fizički pregled ukazuje na torziju, obično se radi operacija bez detaljnih pregleda kako bi se sprečio gubitak testisa.


Lečenje torzije testisa

Torzija testisa se tretira kao hitno stanje i neophodno je da se odmah operiše. Ako se leči u roku od 4-6 sati, testis se može spasti, ali duže čekanje obično izaziva trajno oštećenjei utiče na plodnost.

Hirurg će prvo vratiti semenu vrpcu u normalu kako bi se dotok krvi normalizovao.

Ponekad je moguća i manuelna detorzija, ali operacijom se sprečava ponovni problem.

Operacija je jednostavna i minimalno invazivna. Obično se radi pod opštom anestezijom i ne zahteva duži boravak u bolnici.

Tokom operacije, lekar će:

 • napraviti rez na skrotumu
 • vratiti semenu vrpcu u normalan položaj
 • zašiti jedan ili oba testisa u skrotumu kako bi sprečio ponovno uvrtanje

Zašivanje će sprečiti da se torzija javi kasnije.

Što se pre uradi intervencija, to je veća šansa da će tretman biti uspešan. Nakon šest časova se može javiti trajno oštećenje, a nakon 12 sati postoji čak 75 posto šanse da se testis izgubi.

Kada dođe do odumiranja tkiva, ono se mora ukloniti da bi se sprečila gangrena i infekcija.

Nakon operacija je neophodno suzdržavanje od polnih odnosa i svake vrste fizičkog napora tokom nekoliko nedelja.


Prevencija i prognoza

Slobodna rotacija testisa u skrotumu je nasledna osobina. Ona se javlja kod nekih muškaraca, kod nekih ne.

Jedini način da se spreči uvrtanje testisa kod muškaraca koji imaju ovu osobinu jeste operacija kojom se testisi “vezuju” u skrotumu tako da ne mogu slobodno da se okreću.

Ako se torzija odmah leči, u roku od šest sati, obično nije neophodno uklanjanje testisa (orhiektomija). Međutim, ako se sa tretmanom počne nakon 48 sati od uvrtanja, uglavnom je neophodno ukloniti testis.

U veoma retkim slučajevima se dešava torzija oba testisa (u jednom od 50 slučajeva torzije). Čak i ako se jedan testis ukloni, to ne znači da muškarac ne može imati dece. Preostali testis obično stvara dovoljno sperme za začeće. Međutim, kod muškaraca koji su imali torziju je često prisutan mali broj spermatozoida.

Kod beba, orhiektomija može uticati na lučenje hormona.

Ponekad preostali testis postaje mnogo veći. Da bi se sprečilo oštećenje drugog testisa, muškarcima se preporučuje nošenje zaštitne odeće prilikom bavljenja sportom i drugim aktivnostima.Autor teksta Dr. Dragan Petrovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)