Treći krajnik kod dece i odraslih – simptomi upale, lečenje, operacija

0
7040
TRECI KRAJNIK

ŠTA JE TREĆI KRAJNIK ? Treći krajnik je zapravo limfno tkivo koje se nalazi neznatno iznad grla. Nalik je običnim krajnicima i nalazi se tačno iznad njih.

Krajnike lako vidimo kada pogledamo grlo u ogledalu, ali se treći krajnik nešto teže vidi. I krajnici i treći krajnik su deo imunog sistema i pomažu u prevenciji i uništavanju infekcija u organizmu.

Međutim, kada dođe do uvećanja trećeg krajnika, mogu nastati problemi. Srećom, treći krajnik nije vitalan deo imunog sistema, tako da se upala trećeg krajnika i kod dece i kod odraslih leči operacijom, odnosno uklanjanjem.


treci krajnik kod dece

Šta dovodi do uvećanja trećeg krajnika?

Treći krajnik raste sve do treće ili četvrte godine. Zatim, oko sedme godine, počinje da se smanjuje i dok ne odrastemo gotovo se sasvim smanji.

Treći krajnik se nalazi u šupljini koja spaja zadnji deo nosne šupljine i grlo. Treći krajnik stvara antitela, koja služe za borbu organizma protiv infekcija. U ranim godinama, treći krajnik nas štiti od infekcije tako što “zarobljava” bakterije i viruse koji u organizam ulaze kroz nos.

Kada dođe do infekcije trećeg krajnika, on otiče i vraća se u normalu kada se infekcija povuče. Međutim, u nekim slučajevima treći krajnik ostaje uvećan čak i kada infekcija prođe.

Uvećanje trećeg krajnika se često javlja zbog alergija. Kod neke dece je uvećan treći krajnik urođen.


Koje simptome izaziva uvećan treći krajnik?

Oticanje trećeg krajnika izaziva brojne simptome:

 • pun i zapušen nos
 • probleme sa uhom
 • probleme sa spavanjem
 • hrkanje
 • suvo grlo
 • probleme sa gutanjem
 • problem sa disanjem kroz nos
 • upalu srednjeg uha sa nakupljanjem tečnosti, što izaziva problem sa sluhom
 • pucanje usana i suva usta (zbog problema sa disanjem)
 • opstruktivnu sleep apneju (pauze u disanju tokom spavanja)

Postavljanje dijagnoze

treci krajnik kod odraslih

Lekar će vas prvo pitati koji se simptomi javljaju kod deteta, a zatim će pregledati dete. Obično se pregled radi endoskopom, malim, fleksibilnim teleskopom, i to kroz nos.

U zavisnosti od nalaza, dete će možda morati i da radi test krvi kako bi se potvrdilo prisustvo infekcije. U nešto ređim slučajevima, radi se i rendgenski snimak grla.

U težim slučajevima, potrebno je uraditi i testiranje sna. Tako će se odrediti da li dete ima sleep apneju. Tokom ovog ispitivanja, dete će prespavati u bolnici, gde će mu biti praćeno disanje i moždana aktivnost tokom spavanja. Sam proces je sasvim bezbolan, ali dete može imati problema da zaspi na nepoznatom mestu.


Kako se leči uvećan treći krajnik?

Lečenje će zavisiti od težine oboljenja. Ako uvećani treći krajnik nije inficiran, operacija neće biti neophodna. Umesto toga, verovatno ćete morati da sačekate da vidite da li će se kroz koju godinu treći krajnik sam skupiti.

Ponekad se prepisuju i lekovi, obično steroidi u vidu kapi za nos, kako bi se uvećani treći krajnik skupio na normalnu veličinu. Međutim, ako se problemi nastave uprkos terapiji, lekar će vam verovatno preporučiti operaciju. Ova operacija je sasvim jednostavna i ne povlači sa sobom mnogo rizika. Sama procedura se zove adenoidektomija.

Ako se kod deteta često javljaju i infekcije krajnika, možda će vam lekar predložiti i vađenje krajnika.

Veoma je važno ukloniti treći krajnik ako se kod dece često javljaju infekcije koje izazivaju probleme sa sinusima i uhom. Tada obično dolazi i do takvog oticanja trećeg krajnika da infekcija može zahvatiti i srednje uho, što može rezultirati privremenim gubitkom sluha.

Detetu se obično pre operacije daje blag sedativ, a zatim i totalna anestezija. Operacija trećeg krajnika obično traje kratko.

Nakon operacije, mogu se javiti sledeći simptomi:

 • suvo grlo
 • blago krvarenje
 • bol u uhu
 • zapušen nos

Lekari će detetu dati i antibiotike kako bi sprečili infekcije. Tokom prvih par dana će dete verovatno dobijati i blage lekove protiv bolova. Prvih nedelju dana posle operacije se preporučuje da dete pije hladna i ledena pića i da jede sladoled, i ne smete mu davati toplu hranu i pića.

Simptomi će se potpuno povući nakon par nedelja.

Dugoročna prognoza

Kod dece se često javlja uvećanje trećeg krajnika. Čim primetite bilo kakve simptome, odvedite ga pedijatru. Problemi koje izaziva treći krajnik se lako leče, ponekad i samo antibioticima.


Šta je upala trećeg krajnika?

Upala trećeg krajnika, u medicinskoj terminologiji poznata kao adenoiditis, nastaje usled infekcije.

Koji su simptomi upale trećeg krajnika?

Adenoiditis, odnosno upala trećeg krajnika može da počne kao otok ili uvećanje adenoida. Otok može da blokira ili suzi disajne puteve. Takođe, može da otežava disanje kroz nos.

U druge probleme povezane sa otečenim adenoidima spadaju:

 • glas koji zvuči nazalno, kao kada se govori kroz nos
 • bolno ili suvo ždrelo zbog disanja na usta
 • prijatniji osećaj kada se diše kroz usta nego kroz nos
 • hrkanje tokom noćnog sna ili bilo kada u snu
 • simptomi infekcije, kao što je curenje iz nosa, pri čemu je mukus zelen ili bezbojan

Šta izaziva upalu trećeg krajnika?

Adenoiditis, ili upala trećeg krajnika, može da bude posledica bakterijske infekcije, kao što je infekcija bakterijom streptokokom (Streptococcus). Mogu da ga izazovu i brojni virusi, uključujući Epštajn-Barov virus, adenovirus i rinovirus.

Ko je izložen riziku od upale trećeg krajnika?

Neki faktori rizika povećavaju podložnost infekciji adenoidnog tkiva. U njih spadaju:

 • rekurentne (ponavljajuće) infekcije grla, vrata ili glave
 • infekcije krajnika
 • kontakt sa patogenima iz vazduha, kao što su virusi, mikrobi i bakterije

Deca su podložnija upali trećeg krajnika. Razlog tome je činjenica da se adenoidi progresivno skupljaju tokom detinjstva. U vreme ulaska u tinejdžerski period treći krajnik obično nestaje.


Dijagnostikovanje upale trećeg krajnika?

Vaš lekar može da vas uputi na pregled kod lekara specijaliste za bolesti uha, grla i nosa, odnosno otorinolaringologu. Otorinolaringolozi su poznati i kao ORL specijalisti. Otorinolaringolog je specijalista za infekcije, bolesti i stanja uha, grla i nosa. Vaš ORL specijalista će verovatno obaviti fizikalni pregled da bi utvrdio gde je infekcija lokalizovana. Postavljaće i pitanja o porodičnoj istoriji bolesti da bi utvrdio da li je problem nasledne prirode.

U druga ispitivanja spadaju:

 • pregled grla sa uzimanjem brisa, kako bi se uzorak proverio na prisustvo bakterija i drugih mikroorganizama
 • analiza krvi na prisustvo patogena
 • rentgensko snimanje glave i vrata čime se utvrđuje veličina adenoida i razmere infekcije

Moguće komplikacije upale trećeg krajnika?

Usled upale trećeg krajnika mogu da se jave brojne komplikacije. Komplikacije mogu da prerastu u hronične ili teške upale adenoidnog tkiva koje se šire na druge lokacije glave i vrata.

Infekcija uha – Moguće je da se javi upala srednjeg uha. Adenoidi su smešteni pored Eustahijevih tuba, cevi koje omogućavaju drenažu tečnosti iz ušiju. Ako upala trećeg krajnika poprimi teži oblik, može da dođe do blokade otvora ovih cevi koje vode do srednjeg uva. Ovo dalje vodi infekciji, kao i slabijem sluhu.

Lepljivo uho – Do ovoga dolazi kada se gust lepljivi sekret nakuplja i blokira srednje uho. Obično počinje kao blokada Eustahijevih tuba i utiče na sluh.

Problemi sa sinusima (sinusitis) – Sinusne šupljine mogu da se ispune tečnošću i postanu inficirane. Sinusi su šupljine kostiju lica oko očiju i nosa, koje sadrže vazdušne džepove.

Infekcija grudnog koša – Moguće je da dođe i do infekcije grudnog koša, poput upale pluća ili bronhitisa, ukoliko su adenoidi teško inficirani virusom ili bakterijom. Infekcija može da se proširi na pluća, bronhiole i druge strukture u respiratornom sistemu.


Lečenje upale trećeg krajnika

Ukoliko je upala trećeg krajnika izazvana bakterijom, lekar može da prepiše antibiotike. Upotreba antibiotika se pokazala uspešnom u lečenju upale adenoidnog tkiva. Ako adenoiditis izaziva virus, lekar će vam odrediti poseban plan lečenja za viruse.

Jedna od mogućnosti je i operacija kojom se uklanjaju adenoidi, tzv. operacija trećeg krajnika. Ova operacija se zove adnoidektomija. Operacija služi da se uklone adenoidi koji:

 • ne pokazuju znakove poboljšanja nakon terapije antibioticima
 • skloni ponavljajućim infekcijama
 • postoje pored nekog osnovnog oboljenja, kao što su kancer ili tumor grla i vrata
 • otežavaju disanje i gutanje

Prognoze kod upale trećeg krajnika

Adenoiditis koji je posledica bakterijske infekcije prolazi nakon lečenja antibioticima. Nakon toga će se disanje i gutanje popraviti. Adenoiditis izazvan virusnom infekcijom obično prolazi sam, a za potpuno izlečenje potrebno je 2 – 3 nedelje.


Kako može da se spreči upala trećeg krajnika?

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste sprečili pojavu adenoiditisa. Zdrava ishrana i unos dovoljno tečnosti veoma su važni. Takođe, od koristi može da bude i dobra ispavanost. Šanse za nastanak infekcije smanjuje i pravilna higijena.

Ako vaše dete ima simptome adenoiditisa ili probleme sa grlom, tražite savet pedijatra.


Šta je adenoidektomija (vađenje trećeg krajnika)?

Adenoidektomija, odnosno vađenje trećeg krajnika, je rutinska operacija uklanjanja trećeg krajnika kod dece i odraslih. Kada se operiše treći krajnik, obično se vade i krajnici. Hronične infekcije grla i respiratornih organa često izazivaju upale i jednog i drugog organa.


Zašto se uklanja treći krajnik?

Česte infekcije grla izazivaju oticanje trećeg krajnika. Tako dolazi do problema sa disanjem i blokade Eustahijevih tuba, koje spajaju srednje uho i zadnji deo nosa. Zapušene Eustahijeve tube dovode do infekcija uha koje mogu veoma loše uticati na sluh i respiratorne organe. Gubitak sluha može dovesti i do problema sa govorom.

Lekar će preporučiti uklanjanje trećeg krajnika ako dete ima hroničnu infekciju uha i/ili grla u sledećim slučajevima:

 • infekcija se ne povlači uprkos antibioticima
 • infekcije se javljaju pet puta godišnje ili češće
 • infekcije loše utiču na razvoj i učenje

Priprema za operaciju

U ustima i grlu se mnogo češće javlja krvarenje nego na drugim mestima u telu, pa će lekar najverovatnije tražiti da se uradi test krvi kako bi se proverilo da li se krv normalno zgrušava i da li je broj eritrocita i leukocita u granicama normale. Preoperativni test krvi pomaže lekaru da utvrdi da li će se tokom i nakon operacije javiti jako krvarenje.

Nedelju dana pre operacije dete ne sme da pije nikakve lekove koji bi mogli da utiču na zgrušavanje krvi (tu spadaju i Ibuprofen i Aspirin). Protiv bolova možete koristiti lekove koje vam lekar preporuči.

Dan pre operacije dete ne sme ništa da jede niti da pije (uključujući i vodu).  Ako lekar prepiše neke lekove koji se moraju popiti pre operacije, dajte ih detetu sa veoma malo vode.


Kako se sprovodi operacija trećeg krajnika?

Operacija se radi pod totalnom anestezijom. Pošto nije reč o nekom komplikovanom zahvatu, verovatno ćete moći da odvedete dete kući već istog dana ili sutradan.

Treći krajnik se obično vadi kroz usta. Hirurg ubacuje instrument u usta kako bi ih otvorio, a zatim uklanja treći krajnik malim rezom ili kauterizacijom (sagorevanjem).

Zatim se rade kauterizacija i zatvaranje rane nekim materijalom koji dobro apsorbuje krv (npr. gazom) kako bi se sprečilo krvarenje. Šavovi se obično ne stavljaju.

Nakon toga, dete se odvodi u sobu za oporavak dok se ne probudi. Posle operacije mu se daju lekovi za ublažavanje bolova i otoka. Odmah zatim možete odvesti dete kući. Dete će se potpuno oporaviti za nedelju ili dve.


Oporavak nakon operacije trećeg krajnika…

Suvo i bolno grlo par nedelja nakon operacije je sasvim normalna pojava. Potrebno je da dete pije što više vode kako bi sprečilo dehidrataciju. Dovoljno vode u organizmu pomaže u ublažavanju bolova.

Tokom prvih nedelju dana, nemojte detetu davati toplu ili začinjenu hranu, kao ni previše tvrdu i hrskavu hranu. Najbolje je da dete jede samo sladoled i pije hladna pića.

Ako je bolno grlo velik problem, najbolje će pomoći sledeće:

 • voda
 • voćni sok
 • sladoled
 • šerbet
 • jogurt
 • puding
 • pire od jabuka
 • topla čorba ili supa
 • bareno povrće i meko bareno meso

Hladne obloge na grlu će ublažiti bolove i otok. Oblogu možete napraviti tako što ćete umotati kocke leda u mek peškir i staviti kao oblogu.

Nakon operacije, najbolje je da dete izbegava veći napor, bar nekoliko dana. Nakon tri do pet dana dete već može poći u školu (ako vam lekar ne kaže nešto drugo).


Rizici

Uklanjanje trećeg krajnika je prilično rutinska procedura i ne povlači sa sobom mnogo rizika. Glavni rizik, kao i kod svake operacije, uključuje krvarenje i infekciju. Tu su i rizici povezani sa anestezijom – alergijske reakcije i problemi sa disanjem.Ako je vaše dete alergično na bilo šta, posebno na lekove, obavezno to naglasite lekaru.


Dugoročna prognoza

Vađenje trećeg krajnika gotovo nikada ne izaziva probleme, a uvek pomaže. Nakon operacije, dete će imati manje infekcija uha i grla i mnogo će lakše disati kroz nos.