Trigliceridi u krvi (povišene vrednosti i kako ih smanjiti)

0
3375
trigliceridi

TRIGLICERIDI su masti koje potiču iz hrane koju jedemo. Takođe, jetra sintetiše trigliceride kada jedemo hranu koja sadrži šećer. Bez obzira na to da li unosimo trigliceride hranom ili ih naša jetra sama sintetiše, oni se odmah iskorišćavaju, a ako to nije potrebno, onda ih naše telo čuva za kasnije. Ako ne možemo da iskoristimo sve trigliceride koje konzumiramo, oni se skladište u vidu masnih ćelija.

Kao i holesterol, trigliceridi mogu izazvati zakrčenje arterija, što može dovesti do srčanog udara ili šloga.

Povišen nivo triglicerida često izaziva upalu pankreasa. Međutim, postoji mnogo načina pomoću kojih možete smanjiti nivo trigliceride u krvi. U ovom tekstu ćemo objasniti ulogu triglicerida u telu i načine na koje možemo smanjiti količinu ove supstance u telu.

Šta su trigliceridi?

Trigliceridi su hemijske supstance koje organizam vari kako bi telu obezbedio energiju za metabolizam. Trigliceridi su najčešći oblik masnoća u telu. Oni su glavni sastojak biljnih ulja i životinjskih masnoća.

Molekul triglicerida je oblik hemijskog glicerola (tri – tri molekula masne kiseline i glicerid – glicerol) koji sadrži tri masne kiseline. Da bi se ove masnoće apsorbovale, moraju se razložiti u tankom crevu, a zatim se ponovo sintetižu. Trigliceridi su izvor energije za ćelije. Masne ćelije i ćelije jetre su “skladišta” triglicerida i odatle se oslobađaju kad god je telu potrebna energija.

Povišen nivo triglicerida je faktor rizika za aterosklerozu, sužavanje arterija zbog nakupljanja masnog plaka, što može dovesti do srčanog udara, šloga i periferne arterijske bolesti. Povišen nivo triglicerida može izazvati masnu jetru i pankreatitis.

Ova oboljenja su česti uzroci povišenog nivoa triglicerida:

  • dijabetes koji se ne drži pod kontrolom
  • bolesti bubrega
  • ciroza jetre i druge bolesti jetre
  • hipotireoza
  • neki lekovi (beta-blokatori, diuretici, pilule za kontracepciju)

Konzumacija alkohola može povećati nivo triglicerida u krvi, što dovodi do toga da jetra počinje da luči više masnih kiselina. Umerena konzumacija alkohola se preporučuje, i to jedno alkoholno piće na dan (jedna čaša vina, flaša piva, jedno žestoko piće). Umerena konzumacija alkohola može blago povećati nivo “dobrog” holesterola u krvotoku, a crno vino sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od srčanih bolesti. Međutim, ne preporučuje se da počnete sa konzumacijom alkohola ako ga ne pijete kako biste regulisali količinu masnoća u krvi.

U drugom delu članka saznajte kako reiši pečurke i beli luk mogu smanjiti trigliceride u krvi…


„Dobar“ i „loš“ holesterol

Holesterol je, u određenoj meri, neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, zasićene masnoće u ishrani podižu nivo “lošeg” holesterola. Taj holesterol dovodi do nakupljanja plaka u arterijama, što može izazvati srčana oboljenja i šlog. HDL je “dobar” holesterol koji eliminiše “loš” holesterol u krvi. Nivo holesterola je moguće regulisati pravilnom ishranom.


Kako se mere vrednosti triglicerida u krvi?

Vrednosti triglicerida u krvi se mere običnim testom krvi u laboratoriji. Obično se istovremeno mere sve masnoće u krvi, gde spadaju HDL (“dobar” holesterol), LDL (“loš” holesterol) i trigliceridi.Krvna slika se radi ujutru, pre bilo kakvog jela. Ako jedete pre testa, rezultati nisu validni.

Koje su normalne (referentne) vrednosti i šta znače povišeni trigliceridi?

Povišen nivo triglicerida povećava rizik od ateroskleroze.Trigliceridi i holesterol u krvi se mere kako bi se utvrdio rizik od ovog oboljenja.

  • Normalne vrednosti triglicerida u krvi su manje od 150 miligrama po decilitru krvi (mg/dL).
  • Granične vrednosti su između 150 i 200 mg/dL.
  • Povišeni trigliceridi (više od 200 mg/dL) se smatraju velikim rizikom od ateroskleroze, koronarne arterijske bolesti i šloga.
  • Veoma visok nivo triglicerida (više od 500 mg/dL) može izazvati pankreatitis (upalu pankreasa).

Povišeni trigliceridi simptomi

Povišeni trigliceridi u krvi mogu ukazivati na metabolički sindrom. Ostali znaci i simptomi metaboličkog sindroma su povišeni šećer i pritisak, mnogo masnih naslaga oko struka i nedovoljno “dobrog” holesterola.

Čak i kada povišeni trigliceridi ne izazivaju simptome, oni svakako povećavaju rizik od srčanih bolesti, srčanog napada, povišenog pritiska i svih problema do koje može dovesti i povišen holesterol.

Običan laboratorijski test krvi pokazuje vrednosti triglicerida.Već je objašnjeno koje su referentne vrednosti triglicerida.


Trigliceridi i ishrana

Hrana koju jedemo igra veoma važnu ulogu u regulaciji nivoa triglicerida. Pravilna ishrana može dovesti do normalizacije triglicerida za samo nekoliko dana. Sa druge strane, nepravilna ishrana za jako kratko vreme može dovesti do veoma povišenih triglicerida.

Ishrana je najvažnija kad je u pitanju snižavanje triglicerida.Kad god u sebe unosimo više kalorija nego što možemo da sagorimo, trigliceridi se povećavaju. Neka hrana pogoduje tome, a to su, pogađate, pržena hrana i hrana puna šećera i zasićenih masnoća, kao i sir, punomasno mleko i crveno meso.

U nastavku ćemo videti kako izgleda dijeta za trigliceride tj. podrobnije se baviti hranom koju treba jesti, a koju treba izbegavati.

Kako smanjiti trigliceride ?

Veoma je važno smanjiti trigliceride, vraćanjem nivoa triglicerida u normalu smanjujemo rizik od srčanog udara, šloga i periferne arterijske bolesti. Kontrola triglicerida i holesterola je doživotni izazov. Zdrav način života podrazumeva pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, ostavljanje duvana i mršavljenje. Ponekad je ishrana sasvim dovoljna za rešavanje ovog problema, ali u nekim slučajevima su neophodni i lekovi. Vaš lekar će odrediti koja kombinacija lekova je adekvatna za vas.


Kako sniziti trigliceride ishranom ?

mediteranska ishrana

Ove promene u načinu ishrane bi trebale da vam pomognu u snižavanju nivoa triglicerida.

Smanjite unos šećera: ako ne možete bez slatkog, pokušajte da postavite ograničenja u pogledu konzumacije šećera. Za početak, prepolovite konzumaciju šećera i nastavite da je postepeno smanjujete. Uvek čitajte deklaracije na proizvodima koje kupujete i izbegavajte one sa visokim sadržajem šećera.

Promenite belo u smeđe: ako jedite beli pirinač, beli hleb, proizvode od belog brašna i tako dalje, zamenite ih integralnim proizvodima. Ovakva ishrana ne zahteva velika odricanja.Razlika u ukusu je mala, ali je efekat na zdravlje veliki. Postoji mnoštvo namirnica od integralnih žitarica koji nisu skupi, a veoma su ukusni. Pronađite one koji vam se najviše dopadaju i držite se njih.

Masnoće: smanjite ili potpuno izbacite iz ishrane zasićene i trans masnoće. Tu spadaju pržena hrana, svinjska mast, margarin, punomasno mleko, sladoled, komercijalni pekarski proizvodi, meso i sir. Uvek čitajte deklaracije na proizvodima kako biste videli da li ima nezdravih masnoća.

Ishrana treba da bude bogata mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama: tu spadaju maslinovo ulje, ulje repice, jezgrasto voće i masna riba (losos, skuša, sardine, haringe, tunjevina). Pažljivo čitajte deklaracije na proizvodima i nemojte kupovati one koji sadrže nezdrave masnoće.

Povećajte unos omega-3 masnih kiselina: masna riba (losos, haringe, sardine i tunjevina) je bogata omega-3 masnim kiselinama – vrstom veoma zdravih masnoća koje su pravi lek za trigliceride. Da biste uneli optimalne količine ovog nutrijenta, najbolje je da jedete ribu dva puta nedeljno. Ako imate povišene trigliceride, možete uzeti i suplemente omega-3 masnih kiselina. Međutim, najbolje je da se prvo posavetujete sa lekarom, jer previše omega-3 masnih kiselina može uticati na zgrušavanje krvi.

Izbacite slatka pića iz svakodnevnice: jedan od najlakših načina da smanjite nivo triglicerida u krvi jeste da izbegavate zašećerena pića. Sokovi i ostala pića koja sadrže šećer sadrže uglavnom rafinisani šećer, koji problem sa trigliceridima može pretvoriti u katastrofu.Koliko šećera sadrže ovi sokovi? Jedna prosečna konzerva koka-kole od 0,33 litre sadrži 39 grama šećera, što je daleko više od preporučenog dnevnog unosa šećera. Preporuka za odraslog muškarca je najviše 36 grama šećera dnevno, a za žene najviše 24 grama dnevno.Dakle, na nedeljnom nivou ne biste smeli da popijete više od jednog litra soka. Baš tako: to znači najviše tri konzerve koka-kole tokom jedne nedelje. Ili, ako pokušavate sniziti trigliceride, nemojte piti sokove uopšte.


Smršajte

Veoma važno za svaku osobu koja pokušava sniziti trigliceride je da smrša.Sama telesna težina povećava nivo triglicerida. Višak kilograma, pogotovo masnoće oko struka, značajno povećavaju trigliceride.Najzdravija i najefikasnija stvar koju možete uraditi ako želite smanjiti trigliceride jeste da skinete višak kilograma. To mršavljenje uopšte ne mora biti dramatično da bi vam se zdravlje značajno poboljšalo.


Vežbajte

Ako imate povišene trigliceride, samo pola sata vežbi umerenog intenziteta na dan će vam uspešno smanjiti trigliceride u krvi. Vežbanje je takođe veoma važno za skidanje viška kilograma.


Idite u šetnju

Ako nemožete smanjiti trigliceride vežbanjem, jer uopšte nemožete da se bavite fizičkim aktivnostima zbog lošeg zdravlja i šetnja pomaže.Šetnja je laka, zdrava, a sve što vam je potrebno je udobna obuća. Obična šetnja pomaže u smanjivanju rizika od šloga i srčanih oboljenja, mršavljenju i jačanju kostiju. I kratka šetnja je bolja nego nikakva šetnja!


Lekovi za trigliceride


Ako je nivo triglicerida u krvi zabrinjavajuće visok (500 mg/dL ili viši), lekar će vam preporučiti neki lek za trigliceride: fibrate, niacin, omega-3 masne kiseline ili statine. Problem je u tome što samo snižavanje nivoa triglicerida u krvi ne smanjuje rizik od srčanog napada i šloga, tako da je najbolje da nastavite sa pravilnom ishranom i vežbanjem.


Prirodni lek za trigliceride

Pošto mnogi ljudi ne žele da piju medikamente sve su popularniji prirodni lekovi za  trigliceride.Navešćemo neke od najboljih, pa ako želite smanjiti trigliceride prirodnim putem slobodno ih probajte.Dijeta za trigliceride je obavezna, namirnice koje smo pomenuli kao loše za osobe koje imaju problema sa trigliceridima moraju da se izbegavaju inače sami prirodni lekovi neće imati dovoljno efekta.

Čaj za povišene trigliceride

Najbolji primer je čaj od peršuna, koji sadrži dosta niacina i tako smanjuje nivo triglicerida i holesterol. Dodatni efekat ćete postići ako ubacite peršun i u redovnu ishranu.

Da biste napravili ovaj čaj za trigliceride u krvi, treba samo da prokuvate jedan struk peršuna u litar vode oko pet minuta. Ostavite da stoji 10 minuta, procedite čaj i pijte po tri šolje u toku dana.

Ovaj čaj se ne preporučuje

  • trudnicama
  • osobama koje imaju kamen u bubregu, jer ovaj čaj sadrži oksalate koji mogu pogoršati stanje
  • osobama koje imaju neko bubrežno oboljenje

Čaj od artičoke za povišene trigliceride

Artičoke su bogate vlaknima i antioksidansima i imaju odlična diuretska svojstva. Čaj od artičoka može smanjiti trigliceride. Najbolje da jedete artičoke nekoliko puta nedeljno i da pijete čaj od listova artičoke.

Još jedan ukusan čaj za snižavanje nivoa triglicerida je čaj od cimeta. Cimet podstiče sagorevanje masnoća u telu. Bogatog je ukusa i lako se pravi. Preporučuje se da pijete po tri šolje na dan.

Ovo piće se ne preporučuje

  • trudnicama
  • osobama koje uzimaju antikoagulanse, jer on pojačava njihovo dejstvo

Kada je reč o čajevima za snižavanje triglicerida, ne možemo zaobići najpoznatiji: zeleni čaj. Ovaj moćni antioksidans je sjajna opcija za smanjivanje količine masnoća u krvi. On sadrži tanine, koji sprečavaju nakupljanje lipida u krvi, posebno u kombinaciji sa zdarvom ishranom.Pijte po tri šolje ovog čaja na dan, ali ga nemojte piti neposredno pre i nakon obroka, jer on utiče na pravilnu apsorpciju gvožđa i kalcijuma tokom varenja.


Kako još smanjiti trigliceride prirodnim putem?

Beli luk

beli luk
Beli luk je odličan prirodni lek smanjenje nivoa triglicerida u krvi. Beli luk odlično snižava trigliceride, holesterol i šećer u krvi.Sirov beli luk ima mnogo jači efekat nego kuvani beli luk.

Potrudite se da svakodnevno jedete po dva do tri čena belog luka na prazan stomak i pridržavajte se toga nekoliko meseci. Svež beli luk možete koristiti i u salatama.Ako vam lekar to savetuje, uzimajte suplemente belog luka.


Reiši pečurke


Reiši pečurke su sjajne za kardiovaskularni sistem, jer sadrže sterole, ganoderinske kiseline, kumarin, manitol i polisaharide.Ganoderinske kiseline u reiši pečurkama mogu smanjiti trigliceride, uklanjaju suvišan holesterol iz krvi, snižavaju pritisak, smanjuju lepljivost trombocita i pomažu u regulaciji aritmije.Ako želite samo da snizite trigliceride, možete uzimati ekstrakt ovih pečurki. Ako se opredelite za ove suplemente, konsultujte se sa svojim lekarom pre toga.


Dodatni saveti:

  • Smanjivanjem telesne težine za samo 5-10 posto značajno ćete smanjiti i trigliceride.
  • Smanjite unos šećera tako što ćete prestati da pijete sokove i slične napitke sa šećerom.
  • Izbacite iz ishrane fruktozne sirupe i sušeno voće, jer ono sadrži mnogo šećera.
  • Pridržavajte se ishrane sa malo masnoća.
  • Umesto punomasnog mleka pijte obrano mleko.
  • Ishrana bi trebalo da bude bez zasićenih masnoća.Izbegavajte zasićene masnoće. One se uglavnom nalaze u svim vrstama mesa, mleku, siru, puteru, palminom i kokosovom ulju.
  • Konzumirajte više zdravih polinezasićenih masnoća (sojino i kukuruzno ulje).
  • Konzumirajte više zdravih mononezasićenih masnoća (maslinovo ulje).
  • Izbegavajte alkohol.
  • Izbegavajte prerađenu i rafinisanu hranu, jer takva hrana povećava nivo insulina u krvi, koji utiče na trigliceride.