Trnci u desnoj ruci (svi mogući uzroci zbog kojih se javlja trnjenje desne ruke)

0
17768
trnjenje desne ruke

TRNCI I UTRNULOST mogu da se jave u bilo kom delu tela, ali najčešći su u stopalima, šakama, rukama i nogama. Trnce u nozi možete da osetite nakon dužeg sedenja prekrštenih nogu. Trnce u ruci možete da osetite ako vam se dogodi da zaspite oslonjeni na nju.

Osećaj trnaca samo u desnoj ruci, može da bude posledica brojnih problema.

Šta izaziva trnjenje desne ruke?

Kao što smo već rekli, trnjenje možete da osećate usled brojnih problema. Ovde ćemo malo opširnije objasniti neke od najčešćih uzroka koji dovode do pojave osećaja trnaca u ruci.

trnci u desnoj ruci

Pritisak na ruku

Najčešći uzrok koji dovodi do osećaja trnaca nakon utrnulosti jeste pritisak na ruku. Može da vam se dogodi da zaspite sa šakom pod glavom. Na taj način se vrši pritisak na krvne sudove i nerve u ruci. Slično tome, ako sedite dok vam noge vise sa stolice ili duže vreme nosite neki teret, može da se javi isti osećaj.


Cervikalni sindrom

Trnci u ruci mogu da se jave i kada imate ispupčeni, ili hernirani međupršljenski disk, što je najčešće posledica povrede ili degenerativne bolesti diska. Osećaćete trnce povezane sa pokretom, bol i utrnulost u ramenima, vratu, ruci, gornjem delu leđa ili prstima. Otežano obavljanje preciznih kretnji šake, posrtanje pri hodu i trnci po telu, samo su neki od čestih znakova cervikalnog sindroma. Ponekad se simptomi javljaju odmah nakon povrede. U drugim slučajevima, lekar može da vas uputi na magnetnu rezonancu ili CT skeniranje da bi potvrdio uzrok.


Povrede

Nekoliko vrsta povreda može da dovede do osećaja trnaca u desnoj ruci:

Povrede brahijalnog pleksusa – Do ovakvih povreda najčešće dolazi prilikom saobraćajnih ili sportskih nezgoda. Rane od metka ili povrede opasne po život, takođe spadaju u ovu kategoriju. Simptomi koje ćete osećati, zavisiće od nerava koji su zahvaćeni, kao i od razmera povrede. Ako ste samo istegli nerv imaćete jednu vrstu simptoma, ali ako je došlo do potpunog pucanja nerva simptomi će biti mnogo teži. U takvom slučaju ćete najverovatnije imati jake bolove i utrnulost ruke – čak može da dođe do paralize ruke i obamrlosti u regiji ramena i vrata.

Sindrom gornjeg torakalnog otvora – Prostor između ključnih kostiju, prvog rebra i pripadajući ligamenti čine gornji otvor grudnog koša (gornji torakalni otvor), u kome se nalazi prostor ispunjen krvnim sudovima i nervima koji se pružaju do pazušne jame. Do kompresije ovih nerava može da dođe usled povreda prilikom vožnje motocikla, podizanja tegova ili plivanja. U najčešće simptome spadaju osećaj žmaraca, utrnulost ili bol u osnovi palca. Isti osećaj može da se javi i u regiji pazušne jame, ramena, šake  ruke. Primetićete i da je koža ruke bleda, a arterijski puls slab.

Sindrom kubitalnog tunela – Ovaj sindrom je poznat i kao sindrom lakatnog tunela i ulnarna neuropatija, a zahvata ulnarni nerv koji izlazi iz brahijalnog pleksusa u vratu i pruža se duž unutrašnje strane nadlaktice. Povreda lakta može da dovede do uklještenja ulnarnog nerva i izazove simptome, kao što su bol ili osećaj blagog strujnog udara nakon dodirivanja lakta, osetljivost šake na hladnoću i ograničene kretnje domalog prsta. Šaka može da utrne i postane neosetljiva nakon savijanja lakta.

Multipla skleroza

Tačan uzrok ove bolesti nije jasan, ali ona zahvata nervno tkivo moždanog stabla, kičmenu moždinu i mozak. Dovodi do pojave simptoma, kao što su utrnulost ili trnci u desnoj ruci ili obe ruke, slabost ekstremiteta, udvojen ili zamagljen vid i problemi sa mokrenjem ili defekacijom. U simptome multipla skleroze spadaju i zamor i otežano održavanje ravnoteže.

Sindrom karpalnog tunela

Ovo je bolno oboljenje kod koga dolazi do kompresije glavnog nerva šake, prilikom prolaska kroz karpalne kosti uskim prolazom na prednjoj strani ručnog zgloba. Obično ga izazivaju ponavljajući pokreti, a u simptome spadaju bol i utrnulost prstiju i ruku.


Periferne neuropatije

Ovi poremećaji zahvataju nerve izvan kičmene moždine i mozga. Oni mogu da utiču na osećajna, motorička i autonomna vlakna kičmenih nerava i dovedu do pojave simptoma, kao što su trnci, utrnulost ili slabost ekstremiteta. Moguće je da se jave i problemi sa koordinacijom, delimična paraliza i problemi sa pokretanjem prstiju. U druge simptome spadaju intolerancija na vrućinu, otežano gutanje, problemi sa mokrenjem, vrtoglavica prilikom ustajanja, a kod muškaraca i impotencija. U nastavku ćemo navesti neka oboljenja koja mogu da povećaju stepen rizika za nastanak perifernih neuropatija.

  • Nedostatak vitamina – Za zdravo funkcionisanje nerava neophodni su neki vitamini, kao što su vitamini B1, B6, B12 i E. Nedostatak vitamina B12 može da dovede do perniciozne anemije, a ona do nastanka periferne neuropatije.
  • Alkoholizam – Konzumiranje prevelike količine alkohola može da dovede do nedostatka tijamina (vitamin B1), što za uzvrat utiče na zdravlje nerava. Loše prehrambene navike mogu takođe da doprinesu ovom problemu i da izazovu perifernu neuropatiju.
  • Toksini – Izlaganje teškim metalima, kao što su arsen, olovo, talijum i živa, može da utiče na zdravlje nerava i dovede do nekih oštećenja. I neki lekovi mogu da oštete nerve – u njih spadaju lekovi za hemoterapiju, antivirusni lekovi i lekovi koji se koriste kod raka pluća.

Kada bi trebalo da se obratite lekaru

Trebalo bi da posetite lekara kada osećate trnce u desnoj ruci i kada se to stanje pogoršava tokom vremena.

U ovakvim situacijama bi trebalo da tražite hitnu medicinsku pomoć:

  • osećate trnce nakon povrede leđa, vrata ili glave
  • osećate trnce i utrnulost i u nogama
  • nemate kontrolu nad bešikom i crevima
  • imate promene u vidu, nerazgovetno govorite ili otežano hodate
  • imate jak bol u podlaktici, vratu i prstima
  • imate mišićne grčeve, vrtoglavicu ili neke druge neobične simptome
  • ne možete da pomerate glavu usled utrnulosti