Trombocitopenija – manjak trombocita: 10 uzroka i kako ih povećati

0
39672
trombocitopenija
Ako je vaša dijagnoza trombocitopenija ili sumnjate da su se kod vas pojavili simptomi ove bolesti krvi na pravom ste mestu.Ovde ćemo detaljno objasniti sve važne činjenice o trombocitopeniji i dati vam najvažnije savete za lečenje.Nastavite da čitate

Šta je trombocitopenija ?

Trombocitopenija je termin kojim se označava smanjen broj krvnih pločica trombocita. Krvne pločice trombociti su ćelije krvi, koje su odgovorne za zgrušavanje krvi (npr. kada se posečemo).

One se skupljaju i stvaraju svojevrstan čep svaki put kada dođe do povrede nekog krvnog suda.

Kada je broj trombocita u krvi nizak, javlja se trombocitopenija i tada se opasno povećava rizik od unutrašnjeg krvarenja.

Trombociti su samo jedna od mnogo vrsta ćelija koje čine našu krv i omogućuju joj da cirkuliše kroz celo telo.Trombociti su bezbojni, dok crvena i bela krvna zrnca svoja imena nose upravo zbog svoje boje.

trombocitopenija simptomi

Uzrok trombocitopenije je obično neko drugo oboljenje i javlja se uz leukemiju ili neku drugu bolest koja pogađa imuni sistem. Ponekad se trombocitopenija javlja zbog određenih lekova ili izlaganja environmentalnim toksinima, koji uključuju širok spektar stvari, od alkohola do pesticida.

Moguće je da imate trombocitopeniju, a da za to i ne znate. To se prilično često dešava, jer ponekad se zbog trombocitopenije ne javljaju primetni simptomi.

U blažim slučajevima trombocitopenije, trombociti se same obnove, ali u težim slučajevima je potrebna stručna pomoć.


Trombociti referentne vrednosti

Normalne vrednosti trombocita u krvi su: 150 – 400 x 10 na 9/l

niski trombociti

Koji su simptomi trombocitopenije?

U zavisnosti od toga koliko je trombocitopenija teška, znaci i simptomi se mogu razlikovati.

Ako je reč o blažem problemu, npr. trombocitopenija u trudnoći, lako se dešava da se ne pojave nikakvi simptomi. Ako se trombocitopenija javi zbog imunog odgovora organizma na neku bolest, onda može biti prisutan niz simptoma.

Znaci i simptomi malog broja trombocita su:

 • česta pojava velikih modrica
 • površinska krvarenja u koži, koja izgledaju kao osip
 • duže krvarenje, čak i kod sasvim malih posekotina
 • krvarenje iz nosa ili desni
 • krv u mokraći ili stolici
 • neobično jako menstrualno krvarenje
 • zamor
 • žutica
 • uvećana slezina

Ako imate ove simptome, najbolje je da što pre posetite lekara kako bi se utvrdio uzrok problema.

Mada je trombocitopenija obično prolazna i blaga, neki od uzroka trombocitopenije mogu imati dugoročne posledice ako se ne leče na vreme.


Šta izaziva trombocitopeniju?

Nedostatak trombocita u krvi se može javiti zbog mnogo stvari, a u većini slučajeva se lako leči.

Promenom ishrane ili lekova, ili lečenjem oboljenja koje je dovelo do trombocitopenije, leči se i sama trombocitopenija.

U retkim slučajevima, kada je broj trombocita opasno nizak, pribegava se transfuziji. Takođe, ako se potencijalni uzrok utvrdi na vreme, moguće je sprečiti trombocitopeniju.

Glavni uzroci trombocitopenije su:

 • stvaranje nedovoljnog broja trombocita u koštanoj srži
 • brzo uništavanje i “trošenje” trombocita (obično zbog infekcije ili autoimunih oboljenja)
 • “zarobljeni” trombociti u slezini

Ostali uzroci trombocitopenije

 1. Lekovi

Neki lekovi deluju na zgrušavanje krvi i mogu izazvati manjak trombocita u krvi.

To su obično antikoalgulansi, koji se prepisuju za sprečavanje i razbijanje krvnih ugrušaka (u slučaju tromboze), kao i mnogi drugi lekovi.

I antibiotici mogu dovesti do trombocitopenije.

 1. Bolesti

Postoji mnoštvo zdravstvenih problema koji povećavaju rizik od trombocitopenije, i mogu uticati i na uništavanje postojećih trombocita i na stvaranje novih.

Trombociti se stvaraju u koštanoj srži i ostaju u krvi oko deset dana, a onda se uništavaju.

Kod zdravih ljudi, one se normalno stvaraju u kostima, tako da se gotovo nikada ne dešava da njihov broj drastično opadne.

Kada se u telu javi tumor koji pogađa koštanu srž, to se odražava na broj krvnih pločica. Ti tumori su kancer koštane srži, leukemija i još neki, koji utiču na koštanu srž.

Zdravlje i funkcija slezine imaju direktan uticaj na količinu krvnih pločica.

Ako dođe do uvećanja ili oštećenja slezine, u njoj se mogu zadržati krvne pločice.

Oboljenja koja utiču na slezinu uključuju kancere krvi poput leukemije i mijeloproliferativnih neoplazmi, kao i limfoma.

Metabolički poremećaji mogu stvoriti pritisak na slezinu i izazvati grušavanje krvi, a najopasniji su Gošeova bolest i Niman-Pikova bolest.

I na kraju, neka druga oboljenja (posebno virusne infekcije) mogu dovesti izazvati manjak trombocita ili njihovo ubrzano uništavanja.

Tu, između ostalog, spada sledeće:

 • aplastična anemija
 • hepatitis C
 • HIV virus
 • sepsa
 • akutni respiratorni distres sindrom
 1. Ishrana


Naša svakodnevna ishrana dosta utiče na broj naših trombocita.

Neki sastojci poput kinina – koji se često nalazi u toniku i mnogim energetskim pićima – mogu smanjiti broj trombocita, dok deficit nutrijenata poput gvožđa, folne kiseline i vitamina B12 može takođe ograničiti proizvodnju i životni vek trombocita.

Dovoljno kalcijuma, vitamina D i K mogu pomoći u održavanju optimalnog broja trombocita u krvi.

Ovde dajemo neke nutritivne preporuke ako želite da sprečite trombocitopeniju:

 • jedite mnogo voća i povrća, posebno zelenog povrća
 • ubacite u ishranu masnu ribu (losos i slično)
 • kupujte organsku hranu kad god je to moguće, kako biste izbegli štetan uticaj pesticida i herbicida
 • smanjite unos šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i brze hrane
 • ubacite u ishranuviše zdravih masnoća – kokosovog i maslinovog ulja i koštunjavog voća
 1. Alkohol

Akohol može privremeno usporiti stvaranje trombocita. On deluje kao antikoalgulans. Što više alkohola pijete, to će uticaj na vaše trombocite biti veći.

Alkohol ne predstavlja problem za ljude koji povremeno popiju par pića, jer je taj uticaj kratkoročan. Međutim, ako često pijete veće količine alkohola ili ako ste alkoholičar, imate velike šanse da se kod vas razvije trombocitopenija.

Verovatnoća od trombocitopenije se povećava ako često pijete i imate deficit gvožđa, folne kiseline i vitamina B12.

 1. Trombocitopenija u tudnoći

suva usta kod trudnica

Blaga trombocitopenija u trudnoći je česta pojava, i broj krvnih pločica se vraća u normalu nakon porođaja. Oko pet posto trudnica ima trombocitopeniju.

Zato niski trombociti u trudnoći ne bi trebalo da vas previše brinu ali, to ne znači da ništa ne i trebalo da preduzimate.Pad trombocita u trudnoći se može sprečiti pre svega optimalnim unosom folne kiseline.

 1. Genetika

Neki nasledni faktori mogu imati uticaj na stvaranje i životni vek trombocita. Neka genetska oboljenja koja za posledicu imaju trombocitopeniju su Viskot Aldričov sindrom i Mej Heglinova anomalija.

 1. Virusne infekcije

Određeni virusi mogu uticati na stvaranje trombocita i ubrzati njihovo razlaganje.

Neke virusne infekcije koje povećavaju rizik od trombocitopenije su:

 • virus imunodeficijencije majmuna (SIV)
 • humani herpes virus 6 i 7
 • hepatitis C
 • HIV virus
 • citomegalovirus
 • parvovirus
 • virus rubeole
 • zauške
 • varičela (male boginje)
 1. Autoimuna oboljenja

Autoimuna oboljenja mogu smanjiti broj trombocita i biti uzrok trombocitopenije. Najčešće autoimune bolesti koje dovode do trombocitopenije su:

 • Hašimotov tiroiditis (Hašimotovljeva bolest)
 • celijakija
 • Evansov sindrom
 • antifosfolipidni sindrom (Hjuzov sindrom)
 • sistemski lupus
 • oboljenja štitne žlezde
 1. Kancer i lekovi za rak

Zbog nekih karcinoma se često javljaju smanjeni trombociti u krvi, a posebno onih koji direktno utiču na krv ili koštanu srž.

Osim toga, lečenje karcinoma hemioterapijom takođe ima negativan efekat na trombocite, pa je veoma važno u takvim situacijama pratiti broj trombocita.

Neki karcinomi imaju direktniji uticaj na broj trombocita, a to su mijelodisplastični sindrom i hronična limfocitna leukemija.

Ove vrsta karcinoma više utiču na koštanu srž, dovode do uvećavanja slezine, slabe imuni sistem i izazivaju još niz neprijatnih simptoma.

 1. Ostali uzroci trombocitopenije

Environmentalni toksini, kako prirodni tako i veštački, mogu dosta uticati na krvne pločice.

Njihov efekat se uglavnom svodi na pogoršavanje stanja kod neke autoimune bolesti. To su najčešće pesticidi, herbicidi, plastika, toksini koje stvaraju žitarice i gljive, poliuretan i konzervansi.

Potrudite se da smanjite izlaganje ovim toksinima tako što ćete jesti organsku hranu i kontrolisati svoje okruženje.


Trombocitopenija kod dece

Niski trombociti kod dece

Najčešći razlog zbog koga se razvija trombocitopenija kod dece je idiopatska trombocitopenična purpura (ITP), koja se takođe naziva trombocitopenija imunog sistema. Idiopatska znači da joj je nepoznat uzrok. ITP kod dece i beba se javlja kada imuni sistem pogrešno napada i uništava trombocite. Ako ITP kod dece traje duže od šest meseci, to je poznato kao hronična ITP.

Lečenje zavisi od uzroka trombocitopenije kod dece, au  nekim slučajevimalečenje možda nije potrebno. Niski trombociti kod dece se mogu normalizovati ako se identifikuje i leči osnovni uzrok. Lečenje trombocitopenije kod dece može uključivati lekove, kao što su kortikosteroidi ili lekovi za supresiju imuniteta, i transfuzije krvi ili trombocita.


Kako se dijagnostikuje trombocitopenija?

Dijagnostikovanje trombocitopenije je proces koji se sastoji iz više faza, a prva je odlazak kod lekara. Često se dešava da posetite lekara zbog nekog drugog oboljenja, pa da se tako utvrdi i trombocitopenija.

Prvo, lekar će vas pitati da li uzimate bilo kakve lekove ili suplemente, kao i da li pijete pića koja sadrže kinin.

Zatim će vam postaviti pitanja o navikama u ishrani u koliko alkohola pijete, kao i da li ste bili izloženi riziku od dobijanja HIV virusa. Lekar će vam verovatno pregledati stomak kako bi proverio da li vam je slezina uvećana, kao i da li imate druge simtpome infekcije.

Ako lekar sumnja na neki teži problem, verovatno će vas poslati kod hematologa (specijaliste za krv) kako bi se uradili detaljni testovi i postavila dijagnoza.

U suštini, ne možete sami dijagnostikovati trombocitopeniju, već je za to neophodan odlazak lekaru.


Lečenje

Kako se leči trombocitopenija?

Lečenje trombocitopenije zavisi od težine uzroka i simptoma.

Ako nema krvarenja i ako broj trombocita nije alarmantno nizak, tretman se može sastojati samo iz praćenja situacije.

Lekar će vam preporučiti niz testova i reći da obratite pažnju na to da li se pojavljuju drugi simptomi. Ako se pojave, odmah mu se javite.

U težim slučajevima, trombocitopenija se leči lekovima.

 1. Lekovi

Ovo je obično prva metoda kojoj lekari pribegavaju, i obično gotovo odmah rešava problem.

Najčešće se prepisuju kortikosteroidi, koji veoma brzo vraćaju broj trombocita u normalu. Oni ne izazivaju zavisnost, ali mogu biti štetni ako se dugoročno upotrebljavaju.

Ako kortikosteroidi ne pomažu ili uzimate druge lekove koji imaju interakciju sa kortikosteoridima, lekar će vam verovatno preporučiti neke druge lekove.

Ostim toga, ponekad se trombocitopenija sama povlači nakon promene postojeće terapije. Zato je jako važno da kažete svom lekaru koje lekove pijete i da li imate neko oboljenje.

 1. Uklanjanje slezine

U nekim slučajevima, splenektomija (uklanjanje slezine) je neophodno.

Prvo će se sigurno pokušati sa lekovima koji poboljšavaju funkciju slezine i smanjuju otok. Ako ti lekovi ne daju efekta, jedini način da se broj trombocita vrati u normalu jeste uklanjanje slezine.

Ponavljamo, ovo se radi samo u najtežim slučajevima.

 1. Trombocitopenija i ishrana

Ako količina trombocita u krvi nije drastično niska i ako ne pijete lekove, ili ako je potreban samo dopunski tretman, obratite više pažnje na svoju ishranu.

Kako povećati trombocite u krvi ishranom ?

kako povecati trombocite prirodnim putem

Svako ko želi povećati trombocite u krvi ishranom mora se potruditida jede što više namirnica sa vitaminom B12 – govedinu, lososa, tunjevinu, jogurt i ćuretinu. Folna kiselina se nalazi u zelenom povrću poput spanaća, špargli i mahunarki.

Smanjiti unos brze hrane i jesti više voća, povrća, organskog mesa i zdravih masnoća.

Kako povećati trombocite prirodnim putem

Broj krvnih pločica se lako može povećati prirodnim putem, jednostavnim unošenjem pravih vrsta namirnica, a pred vama su saveti za lečenje trombocitopenije hranom..

Povećajte broj trombocita prirodnim putem !

Namirnice pune K vitamina i trombociti

Jedite hranu koja sadrži vitamin K. Ovaj vitamin povećava broj tromobocita i jača ih. Kada počnete da krvarite, krvne pločice zajedno sa vitaminom K i nekim drugim mineralima započinju zgrušavanje krvi, koje vam može spasiti život. Deficijencija vitamina K smanjuje sposobnost krvi da napravi trombocite.

Prirodni izvori vitamina K

Kelj, spanać, peršun, sušeni bosiljak, rimska salata, brokoli, špargle, boranija, paradajz, celer, crni biber, šargarepa, paprika, pasulj, jagoda i nar su odlični izvori K vitamina koji može podići trombocite.

Hrana puna C vitamina i trombociti

Hrana koja sadrži vitamin C povećava proizvodnju krvnih pločica i jača imuni sistem. Citrusno voće je jedan od najboljih izvora C vitamina.

Prirodni izvori vitamina C

Narandža, limun, limeta, grejpfrut, jagode, nar i mango su najbolji izvori C vitamina. Osim voća, i neko povrće, u koje spadaju brokoli, prokelj, kupus, kelj, spanać i paprike, su dobri izvori vitamina C.

Integralne žitarice i trombociti

Integralne žitarice su korisne za povećanje broja trombocita. Hrana koja se pravi od celog zrna pšenice, ovsa i tamnog pirinča, povećaće proizvodnju krvnih pločica. Integralni pirinač povećava njegovu nutritivnu vrednost u poređenju sa belim pirinčem, što je dobro za povećanje trombocita.

Crveno voće 

Crveno voće kao što su šljive, višnje, bobičasto voće (ribizle, maline i slično), paradajz, lubenica i drugo, je puno esencijalnih vitamina i minerala, i sadrži antioksidante koji mogu povećati trombocite.

Prevencija i važni saveti

 • Izbegavajte alkohol i pića koja sadrže kofein, pošto vam to može smanjiti broj krvnih pločica.
 • Zaobiđite nezdravu i prerađenu hranu.
 • Izbevavajte lekove koji sadrže aspirin, pošto on proređuje krv.

Važno: prirodni lekovi nisu zamena za lekarski savet i pregled. U slučaju ozbiljnog pada broja trombocita, razgovarajte sa svojim doktorom.

Niski trombociti iskustva

Iskustva sa niskim brojem trombocita u krvi nisu naročito loša jer se kod većine stanje može veoma brzo popraviti.Značajan broj ljudi odlično reaguje na lečenje ishranom i stanje se brzo vraća u normalu.U zavisnosti od uzroka moraju se ispoštovati i ostale preporuke lekara.

Nekoliko reči na kraju

Ako ste primetili neobične modrice i krvarenja koja dugo traju, iznenadan ljubičasti osip ili osećate pritisak u stomaku, možda je uzrok tome trombocitopenija.

Zato je najbolje da posetite lekara, koji će saslušati vaše simptome i pokušati da ukloni njihov uzrok. Pošto je nemoguće bez medicinskih testova utvrditi postojanje trombocitopenije, medicinska intervencija je neophodna.

Obavestite svog lekara o svim lekovima i suplementima koje uzimate, kako bi on brže postavio dijagnozu i kako biste što pre započeli da lečenjem.

Autor teksta Dr. Nada Krivokapic

Izvori: (1) (2) (3)