Trombofilija – simptomi, lečenje, ishrana (pojava u trudnoći)

0
5731
trombofilija simptomi

ŠTA JE TROMBOFILIJA? Trombofilija se može definisati kao grupa nasleđenih ili stečenih poremećaja koji povećavaju rizik za razvoj tromboze (abnormalno “zgrušavanje krvi”) u venama ili arterijama.

U nastavku saznajte koji su simptomi trombofilije, kako utiče na plodnost, koje su posledice kad se pojavi u trudnoći, kako se sprovodi lečenje i kakva se ishrana preporučuje…

Ljudsko telo je opremljeno sofisticiranim i dobro izbalansiranim sistemom koagulacije krvi, u kome se mešaju trombociti i višestruki koagulacijski proteini kako bi se izbeglo i prekomerno krvarenje i prekomerno zgrušavanje krvi.

Formiranje tromba (krvnih ugrušaka) je dobra stvar nakon povreda krvnih sudova, bez obzira da li je povreda posledica slučajne posekotine, velike traume, slomljene kosti ili operacije.

Ako se ne bi dogodilo zgrušavanje krvi, osoba bi doživela nezaustavljivo (i čak i opasno po život) krvarenje. Ova normalna formacija krvnog ugruška treba da bude lokalizovana na području gde je došlo do povrede krvnog suda i treba da prestane čim se šteta popravi (krvarenje stane).


 Uzroci

trombofilija

 Trombofilija može biti inherentna (nasledna), stečena (ne nasleđena) ili oboje. Nasledna trombofilija se odnosi na abnormalnosti gena koji su odgovorni za stvaranje koagulacionih proteina (genetske mutacije).

Stečena trombofilija jeste posledica povećanih nivoa određenih supstanci za zgrušavanje u krvi ili specijalnih proteina koji se zovu antitela, koja takođe mogu dovesti do zgrušavanja krvi.

Pojedinci koji su rođeni sa naslednom trombofilijom takođe se nazivaju “nosiocima” te specifične genetske mutacije.

Najčešće stečene trombofilije se obično sreću tokom operacije, povreda ili zdravstvenih stanja, uključujući kongestivnu srčanu insuficijenciju i određene respiratorne uslove, a odnose se na antifosfolipidna antitela.

Ova antitela predstavljaju porodicu od nekoliko različitih individualnih antitela koja mogu, kao grupa ili nezavisno, dovesti do zgrušavanja i ponovljenih pobačaja.

Neke trombofilije mogu imati i genetsku predispoziciju i biti stečene. Istraživanja su procenila da skoro 10% svetske populacije ima osnovnu (naslednu) trombofiliju.


 Trombofilija simptomi

Neki ljudi sa trombofilijom možda nikada neće znati da imaju ovu bolest. Kada se jave prvi znaci, to obično znači da se krvni ugrušak ili tromb nalazi već negde u telu.

Krvni ugrušci mogu biti mali ili opasni po život, zavisno od toga gde se nalaze.

Znaci krvnog ugruška (tromba) uključuju:

  • Bol
  • Crvenilo
  • Otok
  • Toplota

Duboka venska tromboza se obično pojavljuje u nozi. To uzrokuje iste simptome, ali sa više otoka.

Plućna embolija uzrokovana kretanjem tromba može oštetiti pluća i čak može biti smrtonosna.

Simptomi plućne embolije uključuju:

  • Bol ili neprijatnost u grudima, koja se obično pogoršava dubokim dahom ili kašljem
  • Kašljanje krvi
  • Teško disanje
  • Brzi ili nepravilni otkucaji srca
  • Veoma nizak krvni pritisak, vrtoglavica ili nesvestica.

 Trombofilija u trudnoći

hipertireoza u trudnoci

 Trombofilija u trudnoći može da pravi veoma ozbiljne probleme. Odmah da kažemo da ipak većina žena sa ovom bolešću ima zdravu trudnoću, dok određen broj žena može da doživi brojne komplikacije, uključujući smrt mame i bebe u najtežim slučajevima.

Kada je u pitanju stečena vrsta trombofilije pod nazivom antifosfolipidni sindrom, to povećava rizik od komplikacija u trudnoće, uključujući:

– ograničen rast bebe u materici

– insuficijencija posteljice (placente), što znači da beba dobija manje hranljivih materija i kiseonika

– preeklampsija (visok krvni pritisak)

– prevremeni porođaj

– pobačaj (kao i uzastopni spontani pobačaji)

– mrtvorođenost.


Koji su simptomi trombofilije u trudnoći?

trudnoca grcevi u misicima

Kao što smo rekli, trombofilija obično ne izaziva vidljive simptome, dok se ne stvori krvni ugrušak.

Ipak, ukoliko žena doživi ponovljene pobačaje ili druge probleme vezane za trudnoću, kao što su: preeklampsija, smanjen rast bebe u materici ili, retko, smrt bebe u materici – treba posumnjati na trombofiliju i obaviti odgovarajuće pretrage.


Trombofilija i porođaj

 Trombofilija može znatno da oteža porođaj, budući da postoji poremećaj zgrušavanja krvi. Zbog toga sve trudnice pred porođaj obavezno obavljaju analize vezane za zgrušavanje krvi, kako bi se znalo kako postupati u toku porođaja. Trombofilija takođe može da izazove prevremeni porođaj.


 Trombofilija i neplodnost

 Trombofilija i neplodnost (začeće) mogu da budu povezani budući da ova bolest često dovodi do ponovljenih pobačaja, stoga žena ne može da održi trudnoću.


Test na trombofiliju

mcv analiza krvi

Test na trombofiliju treba da uradi svako ko ima tromb (krvni ugrušak) ili ko ima bliskog srodnika sa ovom bolešću.

Analize vezane za trombofiliju uključuju, pre svega, određene testove krvi. Ove pretrage bi trebalo da se obavljaju nekoliko nedelja ili meseci nakon što je osoba imala duboku vensku trombozu ili plućnu emboliju, budući da prisustvo ovih bolesti može da utiče na rezultate testa.

Neophodno je da osoba ne bude pod terapijom antikoagulansima i da prođe izvestan period od njihove upotrebe.

Prvi test na trombofiliju je zapravo neka osnova testa za zgrušavanje krvi. Ukoliko rezultati pokazuju da je moguće da osoba ima trombofiliju, uzima se još jedan uzorak krvi za detaljnije pretrage.

Treba napomenuti da negativni testovi ne isključuju mogućnost da osoba ima nasledno povećan rizik da stvara tromb (krvni ugrušak).


Lečenje trombofilije

 Lečenje trombofilije je najčešće neophodno ukoliko osoba ima ozbiljne komplikacije ili simptome ove bolesti, a pre svega ukoliko ima krvne ugruške.

Takođe, lekar može da vam preporuči terapiju ukoliko proceni da imate povećan rizik od stvaranja krvnog ugruška.

Stoga, lečenje trombofilije može da obuhvata:

– niske doze aspirina

– antikoagulantni tretman (varfarin tablete ili injekcije heparina)

– Varfarin i heparin (antikoagulansi ili lekovi protiv zgrušavanja krvi).

Heparin je bezbedan u trudnoći, dok Varfarin nije.


Trombofilija ishrana

Ishrana kod trombofilije treba da podrazumeva, pre svega, unos onih namirnica koje sprečavaju zgrušavanje krvi, tj. onih namirnica koje razređuju krv.

Najpoznatiji prirodni antikoagulansi su beli luk i đumbir, a sve popularniji su i kurkuma i sok od grožđa.

 Folna kiselina dosta doprinosi zdravom protoku krvi, zato je ovaj B vitamin veoma važan za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka i obavezno treba da se koristi pre same trudnoće (oko 3 meseca pre) i posebno u početku trudnoće (pored toga što sprečava defekte neuralne cevi kod fetusa).

Pored toga, veoma je važno da se unose namirnice bogate proteinima, vitaminima B grupe i magnezijumom. Ukoliko ne možete da ih unesete putem hrane, posavetujte se sa svojim lekarom oko korišćenja suplemenata.

Od prirodnih suplemenata, treba napomenuti da su ginko biloba i ginseng (žen-šen) veoma efektivni razređivači krvi. Što se tiče njihove upotrebe u trudnoći, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Autor teksta Dr. Bojan Urosevic

Izvori: (1) (2) (3) (4)