Trudnički (gestacijski dijabetes) – uzroci, simptomi i metode za lečenje

0
1759

Trudnoća je čudesno iskustvo. Ta činjenica je nesporna, ali podjednako je nesporno da sobom nosi i neke komplikacije. Vaš organizam je tokom trudnoće najosetljiviji. Dok su neki problemi obična smetnja, drugi mogu da budu opasni.

Jedan od češćih problema u trudnoći je gestacijski (trudnički) dijabetes. Gestacioni dijabetes u trudnoći može da dovede do brojnih komplikacija i mora da se leči pravovremeno.

U nastavku članka saznajte zašto se javlja gestacijski dijabetes i kako da se borite sa njime.

Šta je gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes je povišeni nivo šećera u krvi koji se javlja tokom trudnoće. Dijagnostikuje se u poodmakloj trudnoći i može da se javi čak i kod žena koje nikada nisu imale dijabetes.

dijabetes u trudnoci


Uzroci trudničkog dijabetesa

Medicinski stručnjaci nisu sigurni šta izaziva gestacijski dijabetes. Međutim, korisno je da znate na koji način glukoza utiče na vaš organizam tokom trudnoće.

Svarena hrana stvara glukozu, koja ulazi u krvotok. To podstiče pankreas (gušteraču) na delovanje i on počinje da proizvodi insulin, važan hormon, koji glukozu iz krvotoka izmešta u ćelije. Ove ćelije glukozu koriste za stvaranje energije koja pokreće organizam.

Međutim, u trudnoći ovo se menja. Ovde na scenu stupa placenta (posteljica) i počinje da izlučuje brojne druge hormone. Mnogi od ovih hormona ometaju delovanje insulina, što dovodi do povišenog nivoa glukoze u krvotoku.

Na početku trudnoće promene su neznatne. Ali kako ona napreduje, posteljica ulazi u režim prekomerne aktivnosti i pojačano proizvodi hormone koji blokiraju insulin. Kada nivo šećera u krvi pređe iznad praga opasnosti, nastaje trudnički dijabetes.*

(* Trudnoća je sama po sebi dijabetogeno stanje, odnosno stanje kod koga dolazi do normalne rezistencije na insulin. Hormoni zaduženi za stimulaciju rasta i razvoja ploda, preuzimaju nutritivne rezerve žene, a pre svega glukozu, da bi bile dostupne fetusu. U drugom delu trudnoće dolazi do dramatičnog porasta nivoa takvih hormona – HCG (humani horioni gonadotrpin), HPL (humani plancentarni laktogen), progesteron i estrogen. Na stanje glukozne intolerancije najviše utiče HPL, pošto ima jako antiinsulinsko (smanjuje potrošnju glukoze kao izvora energije) i lipolitičko (smanjuje količinu masnoće uskladištenu u masnim ćelijama) dejstvo. U poređenju sa prvim trimestrom (tromesečjem) trudnoće, u poslednjem se osetljivost na delovanje insulina smanjuje za 50%, dok je proizvodnja glukoze u jetri veća za oko 30%. Kada istovremeno dođe do povećane rezistentnosti na insulin i povećanog korišćenja glukoze, nastaje dijabetes u trudnoći, odnosno gestacijski dijabetes. Neće sve žene iskusiti dijabetes u trudnoći, već samo one kod kojih je izlučivanje insulina manje zbog opterećenja glukozom. – Prim. prev.)


Simptomi gestacijskog dijabetesa

Dakle, kako možete da znate da li imate gestacijski dijabetes? U nastavku teksta nalazi se spisak znakova i simptoma dijabetesa u trudnoći:

 • šećer u urinu
 • jaka žeđ
 • često mokrenje
 • umor
 • mučnina
 • česte infekcije mokraćne bešike, vagine i kože
 • zamagljen vid

Ukoliko imate navedene simptome, javite se lekaru zbog njih. U svakom slučaju, lekar obavlja proveru na prisustvo gestacionog dijabetesa, u sklopu rutinskih kontrola tokom trudnoće.


Dijagnostikovanje gestacionog dijabetesa

u trudnoći

Dok ste trudni, lekar budno motri na nivo šećera u vašoj krvi. Većina testova za gestacijski dijabetes obavlja se tokom poslednja tri meseca trudnoće. U nastavku ćemo navesti neke od njih.


Inicijalni test opterećenja šećerom (glukozom)

Za ovaj test, poznat i kao inicijalni OGTT (oralni test opterećenja glukozom), potrebno je da popijete rastvor glukoze u obliku sirupa (50ml). Sat vremena kasnije obavlja se merenje šećera u krvi. Ukoliko rezultati testa pokažu da je nivo glukoze u krvi viši od normalnog, izloženi ste riziku od pojave gestacionog dijabetesa. Kod ovog testiranja nije potrebno da postite, a može da se obavi u bilo koje doba dana (osmišljen je tako da može da se obavi u ginekološkoj ordinaciji). Povećano prisustvo glukoze u krvi se zove glikemija, a kada je njena vrednost veća od 7,8mmola/l, rezultat testa se smatra pozitivnim.  Ovakav test ima senzitivnost od 80 – 84%, a jedini način za postavljanje stoprocentno tačne dijagnoze je test tolerancije na glukozu.

Test tolerancije na glukozu

Ovaj test je poznat kao oralni test opterećenja šećerom ili oralni test tolerancije na glukozu, a u skraćenom obliku kao OGTT. Za ovaj trosatni test ćete morati da postite preko noći (bar 8 sati bez uzimanja hrane). Ujutru će vam uzeti uzorak krvi i izmeriti nivo glukoze. Nakon toga ćete popiti slatki napitak, slađi od glukoznog sirupa koji ste pili tokom inicijalnog testa. Potom se nivo šećera u vašoj krvi provera na svakih sat vremena, u periodu od tri sata. Ako dve od ovih provera pokažu rezultate sa vrednostima šećera u krvi većim od normalnih, onda se postavlja dijagnoza gestacionog dijabetesa.

Šta je to što gestacijski dijabetes čini zastrašujućim? Na ovo pitanje ćemo odgovoriti u nastavku članka.


Komplikacije gestacionog dijabetesa i rizici za majku i dete

hrkanje u trudnoci

Gestacijski dijabetes može da dovede do nekih komplikacija.

Prevelika težina na rođenju

Ukoliko imate gestacijski dijabetes, postoje i veće šanse da će vaša beba biti krupna. Do ovoga dolazi usled toga što višak glukoze u vašoj krvi pospešuje pankreas bebe da luči višak insulina, što za posledicu ima veću težinu. Ako se radujete vaginalnom porođaju, gestacijski dijabetes može da vam pokvari planove. Prevelika težina na rođenju, u najvećem broju slučajeva, zahteva porođaj carskim rezom. I ne samo to! Bebe sa velikom težinom na rođenju, imaju velike šanse da tokom odrastanja budu prekomerno teške.

Prevremeni porođaj i respiratorni distres sindrom

Ukoliko imate povišen nivo šećera u krvi, izloženi ste riziku od prevremenog (preterminskog) porođaja. Bebe koje su prevremeno rođene (nedonoščad) imaju veće šanse za prisustvo problema sa disanjem. Ako imate gestacijski dijabetes, vaša beba je izložena većem stepenu rizika od pojave respiratornog distres sindroma, čak i kada je rođena na vreme. Respiratorni distres sindrom (RDS) je akutno primarno oboljenje pluća novorođenčeta, koje nastaje kao posledica nedostatka plućnog surfaktanta (lipidno-proteinske smeše koja oblaže zidove alveola i sprečava njihov kolaps).

Nizak nivo šećera u krvi

Kod vaše bebe neposredno po rođenju može da se javi i nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija), ako imate trudnički dijabetes. Hipoglikemija kod novorođenčadi može da dovede do pojave napada, koji se manifestuju kao tahikardija, drhtavica, cijanoza, grčenje itd.

Dijabetes tipa 2

Ako imate gestacijski dijabetes, izlažete svoju bebu većem riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu. Ovo se ne odnosi samo na bebu, jer ako imate trudnički dijabetes i vi ste izloženi većem stepenu rizika da ćete kasnije u životu imati dijabetes.

Mrtvorođenost

Ukoliko gestacijski dijabetes ostane neotkriven ili nelečen, čak može da dođe i do mrtvorođenosti ili smrti novorođenčeta neposredno po rođenju.

Preeklampsija

Preeklampsija (hipertenzija indukovana trudnoćom) je zastrašujuća. Ona može da dovede i vas i vašu bebu u smrtnu opasnost. Ako imate gestacioni dijabetes, izloženi ste većoj opasnosti od povišenog krvnog pritiska i preeklampsije.


Ko je izložen riziku od pojave gestacionog dijabetesa?

trudnoca grcevi u misicima

Gestacioni dijabetes može da dobije svako. Ali ako spadate u neku od navedenih kategorija, stepen rizika je veći.

Starost

Ako ste stariji od 25 godina, gestacijski dijabetes je stvarna pretnja za vašu trudnoću.

Porodična istorija

Ukoliko bilo ko u vašoj porodici ima dijabetes, izloženi ste većem stepenu rizika od pojave gestacionog dijabetesa.

Predijabetes

Ukoliko već imate povišen nivo glukoze u krvi, makar i sasvim malo, rizik od gestacionog dijabetesa višestruko raste.

Raniji gestacijski dijabetes

Ako ste imali gestacijski dijabetes i u prethodnoj trudnoći (ili trudnoćama), velike su šanse da ćete ga imati ponovo.

Prekomerna težina

Ukoliko spadate u predgojazne ili gojazne osobe, verovatno ćete dobiti gestacijski dijabetes.

Etnička pripadnost

Afroamerikanke, Hispanoamerikanke i Azijke izložene su većem riziku od pojave gestacionog dijabetesa. Evropljanke i žene evropskog porekla, relativno su bezbedne od ovog problema u trudnoći.


Kako se kontroliše gestacijski dijabetes?

Gestacijski dijabetes se lako kontroliše. Evo nekih načina za kontrolu dijabetesa tokom trudnoće.

Kontrola šećera u krvi

Ako imate gestacioni dijabetes, moraćete svakodnevno, više puta, da proveravate nivo šećera u krvi. Na taj način ćete šećer u krvi držati pod kontrolom.

I vaš lekar će pomno pratiti nivo šećera u vašoj krvi tokom čitave trudnoće. Pošto beba može da bude krupna, moguće je porođaj bude indukovan, ukoliko se ne porodite u terminu.

Čak i nakon porođaja je važno da idete na kontrolne preglede, jer ste izloženi povećanom stepenu rizika za pojavu dijabetesa tipa 2.

Pažljivo praćenje bebe

Kada dođe „Dan D“, lekari će pažljivo motriti na nivo šećera u vašoj krvi, jer previše šećera može da stimuliše pankreas bebe da luči insulin, usled čega može da dođe do naglog pada šećera u krvi novorođenčeta odmah nakon rođenja. U takvom slučaju, lekar će nadzirati bebu tokom i nakon porođaja.

Lekovi

U većini slučajeva, neće vam biti potrebni lekovi za lečenje gestacionog dijabetesa. Međutim, ako gorenavedeno ne deluje, možda ćete morati da primate injekcije. Lekar može da vam preporuči injekcije insulina da biste smanjili nivo šećera u krvi. Neki lekari prepisuju čak i oralne medikamente. Budite bez brige, jer je većina dijabetičkih lekova potpuno bezopasna tokom trudnoće.


Kako može da se spreči gestacijski dijabetes?

Možda ovo jeste stara izreka, ali je i dalje tačna! Bolje sprečiti nego lečiti! Dakle, ako želite da budete sigurni da vam gestacijski dijabetes nije ni blizu, pokušajte nešto od navedenog.

Hranite se zdravo

Bilo da ste već trudni ili pokušavate da zatrudnite, vodite računa da se zdravo hranite. Zdrava ishrana može mnogo da znači kada je u pitanju gestacijski dijabetes. Neka vaša ishrana sadrži namirnice sa visokim sadržajem vlakana i niskim sadržajem masti. Ono što je neophodno u vašoj ishrani jeste raznovrsnost. Dakle, jedite zdrave obroke, koji ne ugrožavaju vaše zdravlje.

Vežbajte

Da biste imali dobru kondiciju, morate da vežbate. Napravite plan vežbanja i držite ga se. Ne morate u teretanu radi dobre kondicije. Možete da šetate, vozite bicikl ili plivate i da postignete iste rezultate. Ako vam se ni to ne radi, provedite neko vreme u kućnim poslovima i penjite se stepeništem (ne liftom) kada god to možete. Ovi mali koraci će vam čuvati zdravlje na duge staze.

Smršajte pre nego što zatrudnite

Ako ste predgojazni (imate višak kilograma), dovedite se u red pre nego što zatrudnite.

Pazite na simptome

Ukoliko primetite simptome koji ukazuju na dijabetes, pravo kod lekara! Čak i ako nije ništa, bar nećete rizikovati. Bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?


Trudnički dijabetes ishrana

Hrana koju jedete ima ogroman uticaj na vaše zdravlje. Ovo posebno važi za osobe koje imaju gestacijski dijabetes. Ako imate trudnički dijabetes, morate pravilno da se hranite, jer zdrava i izbalansirana ishrana može da vam pomogne da, na duže staze, kontrolišete povišeni nivo šećera u krvi tokom trudnoće.

Osnovna preporuka za sve trudnice je da u ishranu uključe dodatnih 300 kalorija, kako bi zadovoljile potrebe bebe. Sve što bi trebalo da uradite je da isplanirate dodatnih 300 kalorija na pravi način, kako biste bili sigurni da zadovoljavate potrebe bez kolebanja nivoa šećera u krvi. U nastavku članka smo naveli namirnice koje bi trebalo da jedete, kao i one koje bi trebalo da izbegavate, ako patite od gestacionog dijabetesa.

Namirnice koje bi trebalo da jedete

Tokom trudnoće, važno je da se usredsredite na kvalitet namirnica i da držite pod kontrolom nivo glukoze u krvi. U neke namirnice, koje bi naročito morale da se nađu u vašoj ishrani, spadaju:

 • integralne žitarice
 • posna mesa
 • voće poput jabuka, paradajza i banana
 • povrće, naročito zelenolisno
 • nemasni mlečni proizvodi poput grčkog jogurta
 • riba, naročito losos
 • jaja
 • živinsko meso
 • pasulj

Namirnice koje bi trebalo da izbegavate

Kada vam dijagnostikuju dijabetes, trebalo bi da izbegavate namirnice koje su pretrpele veliki stepen prerade ili bilo šta što sadrži veliku količinu šećera. Klonite se sledećih namirnica:

 • alkoholna pića (koja svakako morate da izbegavate u trudnoći)
 • pekarski i poslastičarski proizvodi (kolači i torte, mafini, keks, peciva)
 • zašećereni napici, kao što su gazirani sokovi, voćni sokovi i milkšejkovi
 • slatkiši
 • brza ili džank hrana
 • skrobne namirnice, kao što su beli pirinač i krompir
 • namirnice koje sadrže šećerne alkohole, kao što su izomalt, sorbitol, manitol, maltitol, ksilitol itd.

Čak i ako nemate dijabetes, kontrolišite unos ovih namirnica, jer one imaju malu ili nikakvu hranljivu vrednost. Razmislite o namirnicama koje sadrže veštačke zaslađivače (tek na preporuku lekara) ili o prirodnim agensima za zaslađivanje, kao što je med.

Trudnički dijabetes jelovnik

Ako patite od gestacionog dijabetesa, možda ćete morati malo da promenite plan ishrane i svakodnevno uključite bar 12 namirnica koje sadrže ugljene hidrate. U nastavku je predstavljen primer plana ishrane, na koji možete da se oslanjate.

Doručak

 • 2 – 3 namirnice bogate ugljenim hidratima – oko 30 – 40g
 • proteini iz mesa, živinskog mesa, ribe, jaja, sira, kikiriki butera
 • povrće ili masnoće, po izboru

Jutarnja užina

 • 1 – 2 namirnice bogate ugljenim hidratima – oko 15 – 30g
 • proteini iz mesa, živinskog mesa, ribe, jaja, sira, kikiriki butera
 • povrće ili masnoće, po izboru

Ručak

 • 3 – 4 namirnice bogate ugljenim hidratima – oko 45 -60g
 • proteini iz mesa, živinskog mesa, ribe, jaja, sira, kikiriki butera
 • povrće ili masnoće, po izboru

Popodnevna užina

 • 1 – 2 namirnice bogate ugljenim hidratima – oko 15 – 30g
 • proteini iz mesa, živinskog mesa, ribe, jaja, sira, kikiriki butera
 • povrće ili masnoće, po izboru

Večera

 • 3 – 4 namirnice bogate ugljenim hidratima – oko 45 -60g
 • proteini iz mesa, živinskog mesa, ribe, jaja, sira, kikiriki butera
 • povrće ili masnoće, po izboru

Večernja užina

 • 1 – 2 namirnice bogate ugljenim hidratima – oko 15 – 30g
 • proteini iz mesa, živinskog mesa, ribe, jaja, sira, kikiriki butera
 • povrće ili masnoće, po izboru

Napomena: Za prilagođeni plan ishrane za dijabetičare, posavetujete se sa nutricionistom i postupajte po njegovim preporukama.

Hrana – šta se sme i šta se ne sme

Osim što morate da znate koje namirnice možete i koje ne možete da dodate ishrani, možda ćete želeti da znate šta smete i šta ne smete da radite u ishrani.

 • Uvedite razumnu količinu skroba.
 • Izbegavajte da konzumirate previše mleka odjednom; unos ograničite na jednu šolju po obroku.
 • Nikada ne preskačite doručak. Opredelite se za doručak koji sadrži skrob i proteine, kako bi vam nivo glukoze u krvi bio stabilan.
 • Izbegavajte voćne sokove, jer većina njih sadrži šećer i ne sadrži vlakna. Umesto sokova konzumirajte sveže voće i ograničite porciju na jednu voćku.
 • Umesto 2 – 3 puna obroka, rasporedite hranu na manje obroke, koje ćete uzimati tokom dana.
 • Takođe, vodite računa da redovno kontrolišete nivo glukoze u krvi, kao biste mogli da proverite napredak u ishrani.

Bezbedne vežbe

Kao što smo već rekli, potrebna vam je redovna fizička aktivnost da biste održali kondiciju i kontrolisali gestacijski dijabetes. Dok vežbate, vaš organizam premešta glukozu iz krvi u ćelije. Na taj način je nivo šećera u krvi pod kontrolom. I to nije sve! Vežbanje u trudnoći pruža olakšanje kod bola u leđima, mišićnih grčeva, otoka, konstipacije i nesanice.

Trudnoća može da bude naporna, a još i više ako imate gestacijski dijabetes. Srećom, gestacioni dijabetes se sve lakše kontroliše. Stoga, ne brinite zbog njega. Radite na dobrim životnim navikama i ishrani, pa ćete trudnoću izneti lako.Ginekološka ordinacija Dr. Veber  Novi Sad