Ujed mrava može izazvati alergijsku reakciju

0
23673
ujed mrava

Ujed i ubod mrava zvuče neverovatno, ali se mogu desiti. Postoji razlika između ujeda i uboda mrava – mravi nas mogu bukvalno ujesti ili pustiti žaoku. Neki tipovi mrava svojim ujedom ili ubodom ubrizgavaju otrov u kožu i taj ubod može biti prilično bolan. Neke vrste ne mogu da ujedu niti da ubodu, ali mogu da luče mravlju kiselinu, koja može biti iritantna.Mnogi ljudi kad osete mravlju kiselinu misle da je u pitanju ujed mrava.

Mravi mogu ujesti svakoga, a rizik je povećan ako se nađete u blizini nekog mravinjaka. Mravinjaci su nalik humkama i mogu biti različitog prečnika. U nekim slučajevima, mravinjak može u prečniku imati i do pola metra i biti visok nekoliko centimetara.

Mravi se najčešće nalaze na zemljištu i mestima gde se nalazi veliko drveće.

ujed mrava na coveku

Malo više o mravima

Mravi pripadaju redu insekata po imenu Hymenoptera, familiji Formicidae. Redu Hymenoptera pripadaju i pčele i ose.

Postoji više od 12.000 vrsta mrava. Mada gotovo svaka vrsta može ujesti ili ubosti čoveka, samo neke od ovih vrsta mogu izazvati lokalnu ili sistemsku reakciju kod ljudi. Većina mrava je suviše mala da bi efikasno ujela čoveka i njihov ubod je blag. Međutim, ujed nekih vrsta mrava može izazvati neprijatne simptome, uključujući i alergijsku reakciju.

Klinička slika kod uboda i ujeda mrava

Normalna reakcija na većinu ujeda i uboda mrava je lokalizovana urtikarija (koprivnjača). Reakcija na ujed ili ubod tzv. vatrenih žutih mrava je momentalni bol i crvena tačka na koži, a nakon nekoliko sati se javlja i osetljiva gnojnica na koži koja svrbi i koja ostaje i do nekoliko dana. Mravi često ujedaju po više puta.

Alergijske reakcije na ujed i ubod mrava

Generalno, alergijske reakcije na ujed životinja iz reda Hymenoptera su blaže nego kod uboda. Alergijske reakcije se mogu klasifikovati u četiri kategorije:

Lokalna reakcija

Lokalna reakcija je najčešća reakcija na otrov koji ubrizgavaju mravi. Obično podrazumeva lokalizovani bol, svrab, crvenilo i tvrd otok na mestu ujeda. Otok je obično manji od 5 cm u prečniku i ponekad podseća na malu bubuljicu. Lokalna reakcija obično traje manje od 24 sata.

Jaka lokalna reakcija

Jaka lokalna reakcijana ujed mrava podrazumeva bol, crvenilo, plikove, oticanje i svab na većem delu kože (do 10 cm u prečniku). U većini slučajeva simptomi počinju da se povlače u roku od jednog do dva dana, a nakon 7-10 dana sasvim nestaju.

Blaža sistemska reakcija

Blaža sistemska reakcija podrazumeva reakciju kože i/ili gastrointestinalnog trakta i javlja se u manje od 1% slučajeva ujeda ili uboda mrava. Manifestacije na koži su svrab, angioedem (angioneurotski otok), koprivnjača i crvenilo na mestima gde nije bilo uboda. Simptomi problema sa probavnim traktom uključuju blažu mučninu, dijareju i/ili grčeve u stomaku.

Jaka sistemska reakcija

Jača sistemska reakcija na mravlji otrov se javlja kada se jave manifestacije u dva sistema organa koja nisu povezana sa ubodom – npr. agioedem (posebno u jednjaku), crvenilo, promuklost, grčevi u grlu, bolovi u grudima, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, jaki bolovi u stomaku, neprekidno povraćanje i/ili grčenje materice.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih nalaza i simptoma, ako je osoba bila u kontaktu sa mravima. Alergo test se radi samo u slučajevima jače sistemske reakcije. Ako je reakcija ograničena samo na kožu, alergo test nije potreban, jer je rizik od anafilaktičkog veoma mali.

Tretman ujeda i uboda mrava

Ujed jednog mrava neće biti opasan ali ako vas ujede veći broj mrava moguća je ozbiljnija reakcija organizma.

Tretman će zavisiti od tipa reakcije. Prvo, uklonite sve mrave sa kože i dobro operite mesto oko uboda. Zatim stavite hladnu oblogu kako biste ublažili svrab i otok.

Tretman za lokalnu i jaču lokalnu reakciju

  • Oralni antihistamini se uzimaju protiv svraba i koprivnjače
  • Ako su bolovi jači, uzimaju se analgetici (obično se preporučuje Paracetamol)
  • Ako je lokalna reakcija jača i javi se upala kože, uzimaju se kortikosteroidi
  • Prevencija: izbegavajte mravinjake, nemojte hodati bosi, nosite čarape, dugačke pantalone i majice sa dugačkim rukavima kada nešto radite po bašti i obavezno nosite baštovanske rukavice

Tretman za blažu i jaču sistemsku reakciju

  • Injekcija adrenalina
  • Osnovne mere kod anafilaktičkog šoka
  • Hitan odlazak u bolnicu
  • Injekcija antihistamina

Ako ste alergični na bilo šta, uvek pri sebi imajte „prvu pomoć“ za alergijske reakcije. Alergolog će uraditi testove i možda će vas poslati na imunoterapiju. Ako se alergijska reakcija u vidu koprivnjače javi kod dece mlađe od 16 godina, imunoterapija se ne primenjuje.

Prognoza

Šanse za jaku sistemsku alergijsku reakciju na ujed ili ubod mrava su veće kod starijih ljudi, posebno kod osoba starijih od 45 godina. Srećom, manje od 1% ujeda ili uboda mrava izaziva blažu ili jaču sistemsku reakciju.