Ukoliko imate bol u grudima ne morate odmah da mislite na najgore

0
1271
bol u grudima sa leve strane

Prim. dr sc. med. Branislav Gvozdenović, specijalista interne medicine – pulmolog Poliklinika Antamedica, Nebojšina 30, Beograd. 011 344-1515, 065 344-1515
Izvor: antamedica.com

Ukoliko imate bol u grudima, posebno ako Vam je to prvo iskustvo, ne morate odmah da mislite na najgore, jer postoji veliki broj uzroka koji mogu da dovedu do ovog neprijatnog simptoma.

Bol u grudima je jedna od veoma čestih žalbi pacijenata koji se javljaju lekarima, ne samo kardiolozima ili urgentnom centru, već i u opštoj medicini u domu zdravlja.

Bol u grudima dovodi do uznemirenosti osoba koji ga imaju, jer se najčešće subjektivno doživljava kao ‘srčani udar’ ili angina pektoris i one su svesne ozbiljnih posledica do kojih ovaj simptom može da dovede.

Međutim, nije uvek bol u grudima posledica srčanih oboljenja.

Postoji veliki broj drugih struktura u šupljini grudnog koša i često je neophodan sistematski pristup da bi se našao pravi uzrok i postavila precizna dijagnoza.

Poseban je izazov odrediti uzrok bola u grudima kod osoba ženskog pola, pošto su žene manje podložne srčanim oboljenjima do menopauze.

Ženski polni hormon – estrogen ima zaštitni efekat i sprečava razvoj ateroskleroze (nagomilavanja masnih naslaga u krvnim sudovima).

Zato su infarkt srca i oboljenja krvnih sudova srca (tzv. koronarna bolest) veoma retki kod žena u reproduktivnom periodu života. Kako se vremenom bliži menopauza i nivo estrogena sve više pada, verovatnoća za nastanak ovih bolesti se naglo povećava i izjednačava sa onom kod muškaraca.

Uprkos svemu tome, veliki broj mladih osoba ženskog pola javlja se lekaru zbog bola u grudima i krajnje su zabrinute zbog toga.

Prvo ćemo predstaviti uzroke kojih se ljudi najviše plaše.

Angina pektoris i infarkt srca

Srčani bol kod angine pektoris nastaje zbog smanjenja dopremanja krvi srčanom mišiću zbog suženih krvnih sudova srca.

Može postojati stabilna angina pektoris, pri kojoj se bol javlja pri određenom naporu i nestabilna, koja je nepredvidivog početka i ozbiljnije prognoze.

Bol se javlja iza grudne kosti, može biti neodređen, da se teško precizno lokalizuje, težak, pritiskajući ili stežući.

Bol retko traje kraće od jednog ili duže od 20 minuta.

U suprotnom, treba misliti na infarkt srca.

Kod angine pektoris najčešće dođe do brzog prestanka bola – za oko 5 minuta nakon prestanka svih aktivnosti ili uzimanja lekova pod jezik za brzi prestanak bola iz grupe nitrata (nitroglicerin). Ovaj anginozni bol može da se javi, osim iza grudne kosti, i u levom ramenu, levoj ruci, vratu ili vilici.

Infarkt srčanog mišića se odlikuje trajnim odumiranjem njegovog dela usled nagle blokade dopremanja arterijske krvi u određeni deo srčanog mišića (najčešće leve komore).

Najčešći razlog za njegov nastanak je pucanje tzv. aterogenog plaka – grupacije masnog tkiva ispod unutrašnje površine (lumena) arterije i posledičnim stvaranjem tromba na tom mestu. Bol kod infarkta srca može da bude sličan onom kod angine pektoris, ali je najčešće znatno jači i može da traje duže.

On ne prolazi pri mirovanju, niti posle uzimanja nitroglicerina pod jezik. Može biti udružen sa osećajem lupanja srca, preznojavanjem, mučninom i povraćanjem, vrtoglavicom, omaglicom ili čak kolapsom.

Bol koji najverovatnije nije poreklom od srca najčešće je dobro lokalizovan, oštar, probadajući i ponekad je kratkotrajan (manje od 15 sekundi). On se pogoršava pri dubokom udahu ili kašlju. Ovakav bol bolesnik može da pokaže vrhom svog prsta.

Bol koji je lokalizovan neposredno ispod leve bradavice skoro nikad nije srčanog porekla.

Česti uzroci bola u grudima kod mladih žena

Oboljenja srčanih zalistaka

Prolaps mitralnog zaliska

Ovo je relativno često i benigno stanje na zaliscima koji pregrađuju levu srčanu pretkomoru i komoru. Ovi zalisci su dugi i veliki i za vreme sistole (faze srčanog ciklusa u kojoj se srce kontrhuje i izbacuje krv) oni ‘prolabiraju’ (prodiru) u levu pretkomoru, pri čemu se deo krvi vraća nazad.

Bol se u ovom slučaju javlja u miru, oštar je, ne širi se van mesta javljanja i dužeg je trajanja.

Reumatsko oboljenje srčanih zalistaka

Mitralna stenoza je suženje pomenutog ušća leve srčane pretkomore u levu komoru. Predstavlja čest problem kod žena i može da prouzrokuje bol u grudnom košu i subjektivni osećaj nedostatka vazduha. Obolela osoba može da ima pridruženi kašalj sa iskašljavanjem.

Slušalicama lekar otkriva posebne tipove srčanih šumova, koji mu pomažu u postavljanju dijagnoze. Konačnu, naravno, postavlja ultrazvučnim pregledom srca.

Anksioznost / Depresija

Postoje brojni individualni ili socijalni razlozi koji mogu mlade osobe ženskog pola da uvedu u začarani krug anksioznosti, uzrokujući različite fizičke simptome, koji sa svoje strane dalje dovode do sve veće uznemirenosti.

Depresija može da uzrokuje tzv. ’somatizaciju’, tj. da dovede do različitih simptoma poput bola u grudima. Ovaj vid bola u grudima može da bude veoma različit i, čak, da imitira ranije opisani anginozni bol.

U ovim slučajevima treba isključiti organske uzroke bola u grudima pre postavljanja dijagnoze anksioznosti / depresije.

Neuro-mišićno-koštani uzroci

Ovde je bol dobro lokalizovan, osetljiv na dodir, pogoršava se pri dubokom udahu, ali ne i pri povećanom fizičkom naporu.

Postojeći uzrok se može otkriti odgovarajućim ispitivanjima, poput rendgenskog snimanja vratne kičme ili grudnog koša.

Uzrok bola usled herpes zoster virusne infekcije se ponekad razjasni tek pošto se pojavi raš na koži.

Gastrointestinalni uzroci

Jedan od najčešćih uzroka bola iza grudne kosti je ezofagealni refluks, odnosno vraćanje kiselog želudačnog sadržaja u jednjak.

Bol je najčešće u obliku paljenja, češće se pojavljuje u ležećem položaju i prolazi nakon ustajanja. Češće se javlja posle obilnih i masnih obroka.

Poseban oblik ove bolesti se ispoljava spazmom (grčom mišića) jednjaka. Osim pobrojanih uzroka, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu može, takođe, da prouzrokuje bol u donjem delu grudnog koša.

Plućni uzroci

Plućni uzroci bola u grudima kod mladih žena mogu biti embolija ili infarkt pluća. Oni najčešće nastaju zbog tromboze i zapaljenja dubokih vena nogu ili male karlice, koji mogu da budu posledica primene oralnih kontraceptivnih lekova.

O ovim situacijama dolazi do zapušenja određenog krvnog suda u plućima i prestanka ishrane tog područja. Bol naglo nastaje (akutan je), veoma je jak i pacijent je često u kritičnom stanju, koje može i da ugrozi život.

Zapaljenje pluća (pneumonija) može da bude jedan od plućnih uzroka bola u grudima ukoliko je istovremeno zahvaćena i plućna maramica, što se najčešće i dešava.

Pneumotoraks predstavlja prodiranje vazduha u plućnu maramicu, zbog čega nastaje povećanje pritiska u njoj, koji je inače u fiziološkim situacijama negativan. Nastaje zbog pucanja (rupture) plućnog tkiva i uspostavljanja komunikacije spoljašnjeg vazduha i prostora u plućnoj maramici.

Tada se naglo pojavi bol koji može da bude veoma jak.

Uzroci porekla zapaljenja plućne maramice

Postoje brojni uzroci koji mogu da dovedu do zapaljenja plućne maramice (pleuritis), poput različitih mikroorganizama, a obavezno treba misliti (i postaviti pravovremenu dijagnozu) na tuberkulozu.

Bol je oštar, poput uboda nožem, a javlja se i pri najmanjem pokretanju grudnog koša.

Tada se još javlja umereno povišena temperatura, kašalj, malaksalost, gubitak apetita i telesne težine.

Uzroci bola u grudima

1. Angina pektoris / infarkt srca

2. Ostali kardiovaskularni uzroci

a. Verovatni ishemijski bol (posledica suženja krvnog suda i nedovoljne ishranjenosti tkiva)
a1. Aortna stenoza (suženje)
a2. Hipertrofična kardiomiopatija
a3. Teška sistemska hipertenzija
a4. Teška hipertenzija desne srčane komore
a5. Aortna regurgitacija (vraćanje krvi iz aorte u srce)
a6. Teška anemija / hipoksija (manjak kiseonika)

b. Bol neishemijskog porekla
b1. Disekcija aorte (rascep zida)
b2. Perikarditis (zapaljenje srčane kese)
b3. Prolaps mitralne valvue (srčanog zaliska između leve pretkomore i komore)

3. Gastrointestinalni

a. Spazam (grč mišića) jednjaka
b. Refluks jednjaka (vraćanje sadržaja – iz želuca)
c. Pucanje zida jednjaka
d. Ulkusna bolest

4. Psihogeni

a. Anksioznost
b. Depresija
c. Srčana psihoza
d. Sopstvena dobit

5. Neuro-mišićno-koštani

a. Sindrom izlaza grudnog koša
b. Povrede vratne ili grudne kičme
c. Kostohondritis (zapaljenje kosti i hrskavice, npr. rebara)
d. Herpes zoster
e. Bol zida grudnog koša

6. Plućni

a. Plućna embolija / infarkt
b. Pneumotoraks (ulazak vazduha u plućnu maramicu)
c. Zapaljenje pluća sa zahvaćenošću pleure (plućne maramice)

7. Pleuritis (zapaljenje plućne maramice)

* Zbog ograničenog prostora, ne možemo detaljnije da opisujemo sve, posebno one retke uzroke, koji su samo pobrojani.

Izvor: Poliklinika Antamedica, Nebojšina 30, Beograd. 011 344-1515, 065 344-1515