Upala dojke mastitis (uzroci, terapija, prirodno lečenje)

0
7882
upala dojke mastitis

Upala dojke mogući uzroci  Grudi se sastoje od nekoliko žlezda i kanala koji vode do bradavice i areole. Cevi za nošenje mleka proširuju se od bradavice u tkivo ispod dojke, dok su ispod areole mlečni kanali.

Ovi kanali se napune mlekom tokom laktacije nakon što žena dobije bebu. Kada devojka dostigne pubertet, promena nivoa hormona uzrokuje da kanali rastu i da se povećaju depoziti masti u tkivu dojke. Žlezde koje proizvode mleko (mlečne žlezde), koje su povezane za površinu dojke mlečnim kanalima, se mogu proširiti i na pazušno područje.

mastitis

Upala dojke ili upala mlečnih žlezda – uzroci:

Mastitis je infekcija tkiva dojke koja se najčešće javlja u toku dojenja. To se može desiti kada bakterije, često iz usta bebe, ulaze u mlečni kanal kroz pukotinu u bradavici. Generalno se mastitis javlja ukoliko se grudi ne prazne, što je obično zbog loše tehnike dojenja i nemogućnosti da beba pravilno sisa, pa se nakuplja velika količina mleka u dojkama.

Mastitis dojke najčešće se javlja jedan do tri meseca nakon porođaja, ali se može pojaviti kod žena koje se nisu nedavno porodile kao i kod žena nakon menopauze. Drugi uzroci infekcije dojke uključuju hronični mastitis i retki oblik raka koji se zove inflamatorni karcinom.

Kod zdravih žena, mastitis je retkost. Međutim, žene sa dijabetesom, nekom hroničnom bolešću, AIDS-om ili poremećenim imunološkim sistemom mogu biti podložnije.


Simptomi mastitisa

Mastitis dojke može izazvati bol, crvenilo i toplinu dojke zajedno sa sledećim simptomima:

  • osetljivost i otok
  • bolovi u telu
  • umor
  • učvršćivanje dojke
  • groznica i drhtavica.

Apsces dojke kao simptom mastitisa

Ponekad apsces dojke može komplikovati mastitis. Nekancerozne izrasline kao što su apscesi su obično osetljivi i često su pokretni pod kožom. Ivice ove izrasline su obično pravilne i dobro definisane. Indikacije da se ova ozbiljnija infekcija pojavila uključuju sledeće:

– osetljiva izraslina u dojci koja se ne smanjuje nakon dojenja novorođenčeta (ako je apsces duboko u grudima, možda nećete moći da ga osetite)

– gnojni iscedak iz bradavice

– Perzistentna groznica i simptomi bez poboljšanja u roku od 48-72 h od tretmana.


Upala dojke kod žena koje ne doje

Upala dojke kod žena koje ne doje je takođe moguća. Obično se hronični mastitis javlja kod žena koje ne doje. Mastitis koji se javlja kod žena koje ne doje se naziva periduktalni mastitis.


Upala dojke u menopauzi

Kod žena u postmenopauzi, infekcije dojke mogu biti povezane sa hroničnim zapaljenjem kanala ispod bradavice. Upala dojke kod starijih žena je obično povezana sa hormonskim promenama u telu, koje mogu dovesti do blokiranja mlečnih kanala sa mrtvim ćelijama kože i ostacima. Ovi blokirani kanali čine grudi otvorenijim za bakterijske infekcije. Infekcija teži da se vrati nakon tretmana antibiotikom.


Upala grudi posle porođaja

Mastitis se najčešće javlja kod žena koje doje, obično u prva tri meseca nakon porođaja. Razlog ovome je najčešće naglo nadolaženje mleka koje se kod većine žena javlja odmah nakon porođaja. Neadekvatnim pražnjenjem dojki se može javiti zastoj mleka i blokiranje mlečnih kanala, što uzrokuje da se javi upala grudi posle porođaja.


Upala dojke kod dojenja

Upala dojke kod dojenja se neretko javlja. Oko 1-3% dojilja razvija mastitis. Zastoj mleka i nepotpuno ispražnjenje dojki može doprineti problemu i učiniti simptome lošijim. Ako je mastitis uzrokovan dojenjem, lekari to mogu nazvati laktacijskim mastitisom ili puerperalnim mastitisom.


Upala dojki nakon prestanka dojenja

Naglo odvikavanje od dojenja uzrokuje bol u grudima i upalu dojki zbog zastoja mleka, naročito ako ste dojili ili često izmlazali mleko ili ako ste imali prekomernu proizvodnju mleka. Vaše telo nastaviće da proizvodi mleko nekoliko sedmica nakon prestanka dojenja, koje se ponekad nakuplja u mlečnim kanalima, što vodi do blokiranja kanala. Mastitis, bolna infekcija dojke, rezultat je blokiranih kanala koji se ne tretiraju i manifestuju se sa simptomima sličnim gripu, zajedno sa otokom, crvenim prugama i bolom u grudima.


Mastitis terapija

Ukoliko imate mastitis dojke, obavezno se javite lekaru! Terapija za mastitis obično uključuje antibiotike, budući da se najčešće radi o bakterijskom uzročniku infekcije.

Međutim, mogu pomoći i odgovarajući kućni tretmani:

– Lekovi za bol: acetaminofen ili ibuprofen. Ovi lekovi su bezbedni tokom dojenja i neće naneti štetu vašoj bebi.

– U blagim slučajevima mastitisa antibiotici se uopšte ne mogu propisati. Ako vam je propisan antibiotik, veoma je važno da ispoštujete celu terapiju čak i ako se osećate bolje.

– Često dojenje bebe: ne zaustavljajte dojenje od strane obolele dojke, iako će biti bolno i možda ćete uzimati antibiotike. Često pražnjenje dojke sprečava blokiranje kanala i zastoj mleka, što može samo da pogorša mastitis. Ako je potrebno, koristite pumpu za izmlazanje dojke da biste smanjili pritisak i potpuno ispraznili grudi.

Takođe možete dojiti sa neobolele strane i dopuniti formulom za bebe po potrebi.

Infekcija neće štetiti bebi, jer su bakterije koje su izazvale infekciju dojke najverovatnije došle iz bebinih usta.

Dojenje treba izbegavati u slučaju mastititisa dojke kada je prisutan apsces.

– Ublažavanje bola: topla kompresija koja se primenjuje pre i posle dojenja može često pružiti određeno olakšanje. Topla kupka takođe može da pomogne.

Ako je toplota neefikasna, led primenjen nakon dojenja može pružiti olakšanje.

Izbegavajte korišćenje leda neposredno pre dojenja jer može usporiti protok mleka.

– Pijte dosta vode – najmanje 10 čaša dnevno. Jedite dobro uravnotežene obroke i dodajte 500 dodatnih kalorija dnevno tokom dojenja. Dehidracija i loša ishrana mogu smanjiti snabdevanje mlekom i učiniti da se osećate lošije.

Za jednostavni mastitis bez apscesa, propisuju se oralni antibiotici. Cefalexin i dikloksacilin su dva od najčešćih antibiotika koji se primenjuju. Predviđeni antibiotik zavisiće od vaše specifične situacije, preferencije vašeg lekara i alergije na lekove koju imate. Ovaj lek je bezbedan za upotrebu tokom dojenja i neće štetiti bebi.

Hronični mastitis kod žena koje ne doje može da se komplikuje. Povremene epizode ​​mastitisa su česte. Povremeno, ova vrsta infekcije slabo odgovara na antibiotike. Zbog toga je obavezno blisko praćenje vašeg doktora.

Ako se infekcija pogoršava uprkos oralnim antibioticima ili ako imate duboki apsces koji zahteva hirurški tretman, možda će biti neophodno bolničko lečenje intravenskim antibioticima.


Mastitis prirodno lečenje

Masaža

Kada patite od mastitisa, masirajte pogođene dojke. Ovo će pomoći da deblokirate zapušene mlečne kanale i oslobodite se otoka. Uvek masirajte sa spoljašnje strane dojke ka bradavici u malim krugovima, primenjujući više pritiska na zaraženu površinu.

Pripremite ulje za masažu dojke mešanjem jednake količine ulja kajsije i pšeničnih klica. Koristite ga za masažu dojke pokretima na gore. Uradite to nekoliko puta dnevno.

Druga opcija je mešanje nekoliko kapi ulja od kamfora sa 2 kašike maslinovog ulja i upotrebite ovo da masirate svoje grudi nekoliko puta dnevno.

Napomena: Obavezno očistite bradavice toplom vodom pre dojenja vaše bebe.

Beli luk

Još jedan dobar prirodni lek za mastitis je beli luk, koji ima prirodna antibiotska svojstva. Pomaže da se izbace bakterije koje izazivaju infekciju. Pored toga, podstiče imuni sistem i promoviše brz oporavak.

Jedite 2 sirova čena belog luka na prazan želudac. Ako vam se ne sviđa beli luk, pojedite ga sa sokom od pomorandže ili običnom vodom. Primenjujte ovo nedelju dana.

Druga opcija je uzimanje dodataka belog luka, ali samo nakon konsultacije sa lekarom.

Ehinacea

Kada je u pitanju mastitis prirodno lečenje je moguće i uz pomoć čuvene ehinaceje, što je biljka koja podstiče imuni sistem da pomogne organizmu da se bori protiv infekcija. Sadrži flavonoide koji nude antibiotske, antimikrobne i antiinflamatorne prednosti.

Naneti tinkturu korena ehinacee na zaraženu površinu 4 ili 5 puta dnevno. Očistite područje temeljno toplom vodom pre nego što hranite bebu.

Alternativno dodajte 3 ili 4 kapljice tinkture u čašu vode. Popijte ovo 3 ili 4 puta dnevno, ne više od nedelju dana.

Napomena: Izbegavajte dugotrajnu upotrebu ove biljke.

Jabukovo sirće

Još jedan odličan prirodni lek za mastitis je jabukovo sirće. Njegova antibakterijska i anti-inflamatorna svojstva pomažu u smanjenju upale, borbi protiv infekcije i sprečavanju širenja iste. Takođe nudi dodatni energetski podsticaj.

Pripremite rastvor sa 1 delom jabukovog sirćeta i 2 dela tople vode. Naneti ovaj rastvor na pogođeno područje pomoću pamučnog tupfera. Pustite da odstoji 15 minuta, a onda isperite toplom vodom. Ponovite 2 do 3 puta dnevno dok se infekcija ne poboljša.

Pomešajte 1 kašiku sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta i malo meda u šolji vode. Popijte ovo 3 puta dnevno u trajanju od 1 do 2 nedelje.     

Seme piskavice

Seme piskavice stimuliše žlezde koje proizvode mleko i istovremeno pomaže u lečenju upale dojke. Plus, ima flavonoide koji pomažu u smanjenju upale i infekcija.

Potopite 4 kašike semena piskavice u vodi preko noći. Sledećeg jutra, sameljite natopljena semena u pastu. Stavite pastu na čistu tkaninu i malo je zagrejte u mikrotalasnoj rerni. Sada je koristite kao toplu oblogu na zaraženom području. Ponovite ovaj lek dva puta dnevno u trajanju od 1 do 2 nedelje.

Takođe možete piti čašu čaja od semena piskavice dva ili tri puta dnevno dok ne dobijete pozitivne rezultate.

Aloe Vera

Aloe vera ima prirodne lekovite moći i osobine za oslobađanje od bolova koji mogu pomoći u smanjenju mnogih neugodnosti u slučaju infekcije dojke. Takođe pomaže u popravljanju oštećenog kožnog tkiva i zaceljenju zaražene kože.

Izvadite gel iz lista aloe vere.

Nanesite ovaj gel na pogođeno područje.

Dozvolite da se osuši samo od sebe.

Isperite ga mlakom vodom i osušite područje mekim peškirom.

Ponavljajte nekoliko puta dnevno nekoliko dana.

Napomena: Isperite aloe vera gel sa dojke pre dojenja vaše bebe.     

Neven

Kada je u pitanju mastitis prirodno lečenje je moguće i uz pomoć nevena. Neven može pružiti olakšanje od bola i otoka, što su dva od najčešćih simptoma infekcije dojke. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva pomažu u otklanjanju bakterija koje izazivaju infekciju.

Pripremite pastu koristeći jednake količine cvetova nevena i lišća gaveza. Blago zagrejte ovu pastu pre nanošenja na upaljenu dojku. Ostavite na 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom. Pratite ovaj lek 3 ili 4 puta dnevno.

Čak i nekoliko puta dnevno možete naneti nevenovu mast na obolelu dojku.

Napomena: pre nego što dojite svoju bebu, obavezno operite grudi mlakom vodom.

Kupus za bolne grudi

Kupus za bolne grudi je jedan od najviše cenjenih prirodnih lekova kod upale dojki (mastitis).

Listovi kupusa su umirujući lek za upaljene, inficirane grudi. Oni sadrže sumporna jedinjenja koja pomažu u smanjenju zapaljenja i otoka. Oni takođe mogu pružiti dojiljama oslobađanje od zastoja mleka i blokiranih kanala.

Ohladite nekoliko listova kupusa u frižideru 30 minuta.

Stavite list hladnog kupusa na zaraženu dojku.

Kada list dostigne sobnu temperaturu, zamenite ga novim hladnim.

Uradite to nekoliko puta dnevno sve dok se potpuno ne rešite infekcije.

Pored ovog metoda, postoji i metoda uz pomoć zagrejanog lista kupusa, pri čemu se obloge menjaju na 2h.

Autor teksta DR Dragan Petrovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)