UPALA JAJNIKA – simptomi i lečenje (antibiotici, prirodni lekovi, čaj)

0
19933
upala jajnika

UPALA JAJNIKA izaziva velike probleme sa urogenitalnim organima kod žena i veoma je opasna za ženski reproduktivni sistem. Zbog zapaljenskog procesa u jajnicima, lako se javlja i upala jajovoda.

Upala jajnika može biti unilateralna (upala samo jednog jajnika) i bilateralna (upala oba jajnika).

Upala se može proširiti i na matericu.

Ovo oboljenje ima mnoštvo mogućih uzroka, a najčešće su to gonoreja, hlamidija i trihomonijaza. Ponekad upalu izaziva i nespecifična ili uslovno patogena mikroflora (kandida i bakterije streptokoke, stafilokoke, ešerihija). Među ređim uzrocima su i hipotermija, menstruacija, abortus, operacija nekog organa u karlici ili upotreba spirale.

Obično se upala jajnika javlja kao sekundarna, odnosno zbog infekcije koja potiče iz materice, grlića materice ili jajovoda.

U veoma retkim slučajevima, patogeni mikroorganizmi dospevaju u jajnike putem limfe i krvi i tako izazivaju infekciju. Ako se lečenje ne počne pravovremeno, infekcija se širi na jajovode i dovodi do njihovog zadebljanja. Patološke promene u jajnicima negativno utiču i na jajovode i matericu, i često izazivaju nakupljanje gnoja. Ako se zapaljenje raširi, može izazvati i upalu peritoneuma.

Upala jajnika simptomi

vodena cista na jajniku kad pukne

Gde se nalaze jajnici?

Jajnici se nalaze u donjem delu stomaka. To znači da, ako imate bol u jajnicima, verovatno ga osećate u donjem delu abdomena, ispod pupka i kod karlice.

Koji su simptomi upale jajnika ?

Simptomi upale jajnika i male karlice se lako uočavaju, kada znate na šta treba da obratite pažnju. Sprečite ozbiljne zdravstvene komplikacije i mogućnost neplodnosti tako što ćete otći kod ginekologa čim se pojave prvi simptomi upale male karlice i jajnika.

Ako se ne leči, upalna bolest male karlice i jajnika može izazvati ozbiljne komplikacije i neplodnost. Ova bolest je zapravo, jedan od glavnih uzročnika neplodnosti kod žena. Tako da obavezno zakažite termin kod lekara čim se pojavi neki od sledećih simptoma:

Bol u donjem delu stomaka ili karlice

Kada u reproduktivne organe dospe bakterija iz neke seksualno prenosive bolesti, javlja se upala, i ona uzrokuje jaku bol. Tokom menstrualnog ciklusa je normalno da vas malo boli stomak, ali ova vrsta bola je mnogo agresivnija, upadljivija od običnog menstrualnog grčenja.

Ako osećate intenzivne grčeve u stomaku ili probadajuću bol u karlici, odmah se obratite ginekologu, pogotovo ako niste dobili menstruaciju.


Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa

Potpuno je normalno da imate proziran sekret, ali ako primetite da ga imate u većim količinama i da je neprijatnog mirisa, treba da znate da to može biti simptom upale jajnika i male karlice. Moguće je da bol još uvek nije prisutna jer infekcija nije napredovala dovoljno, tj. stigla do materice.

Dobro je kad se primete simptomi upale male karlice pre nego što stignu do samih reproduktivnih organa, zato odmah se javite lekaru jer na taj način imate šanse da sprečite ozbiljne posledice (kao što je na primer, neplodnost). Dakle, ukoliko imate neobičan vaginalni iscedak, u većim količinama i promenjenog mirisa, zakažite pregled kod ginekologa.


Bol tokom seksualnog odnosa

bol tokom odnosa

Ako su odnedavno počeli da vas bole unutrašnji organi ili mišići tokom seksualnog odnosa, pazite, pošto možda imate upalu jajnika. Moguće je da imate neku infekciju urinarnog trakta ili gljivice, a možda je u pitanju samo iritacija sluzokože, ukoliko su seksualni odnosi česti. Ako se ne leče, infekcije mogu izazvati upalnu bolest male karlice.

U ranim fazama upale male karlice, bolest se leči dozom antibiotika. Ne igrajte se i idite odmah kod lekara, da biste sprečili napredovanje bolesti, mogućnost sterilitita i druge zdravstvene probleme.Kad primetite neki od ovih simptoma upale male karlice, zakažite pregled kod ginekologa što pre.


Povišena temperatura

Temperatura viša od 37,7 stepeni je odgovor vašeg organizma na infekciju. Ako temperatura traje više od par dana, idite kod doktora da se provere svi simptomi koje imate. Visoka temperatura je čest simptom, i ne mora da znači da imate upalu male karlice. Ali, ako je praćena bolom u karlici ili vaginalnim iscedkom, organizam pokušava da vam kaže da možda imate upalu jajnika i male karlice.

Generalno gledano, ako imate temperaturu koju duže od dva dana ne možete da skinete, obavezo idite u dom zdravlja.


Upala jajnika i menstruacija

Poremećena menstruacija može da ukazuje na zapaljenje jajnika.Obilnije krvarenje ili krvarenje između ciklusa je simptom upale jajnika.Često se javlja obilna menstruacija.Ako toliko krvarite da morate da menjate uložak na svakih sat vremena u periodu od 3-4 sata, odmah idite kod ginekologa.


Šta ako se ne jave simptomi ?

simptomi upale jajnika

Upalna bolest male karlice i upala jajnika može biti i asimptomatična. Može se desiti da otkrijete da imate upalu male karlice tek nakon što ginekolog dijagnostikuje da ste neplodni. Upalna bolest male karlice je često odgovorna za blokadu jajovoda.

Jedna od seksualno prenosivih bolesti koja izaziva upalu jajnika i male karlice je hlamidija. Oko milion žena svake godine oboli od ove bolesti, a polovina njih ni ne zna da je ima jer se ne jave simptomi.

Ukoliko sumnjate da ste dobili bilo koju seksualno prenosivu bolest, vi ili vaš partner, razgovarajte salekarom.


Svi mogući uzroci zapaljenja jajnika

rak jajnika

Uzroci ooforitisa su raznoliki. U većini slučajeva, upala jajnika se javlja kao sekundarno oboljenje zbog samog položaja jajnika, koji uglavnom sprečava da patogeni mikroorganizmi stignu do njih. Infekcija najčešće dospeva u jajnike kroz jajovode. Još jedan čest uzrok upale jajnika je upala slepog creva.

Glavni faktori koji doprinose razvoju upale jajnika su i:

 • hronične infekcije u organizmu
 • bolesti endokrinog sistema
 • bolesti genitourinarnih organa
 • stres i hroničan umor (pošto slabe imunitet)
 • čest boravak na hladnoći
 • često menjanje partnera
 • nezaštićen seksualni odnos
 • pušenje

Kao što smo pomenuli čest uzrok su gonoreje, mikoplazmoze, hlamidije, tuberkuloze, stafilokoka, streptokoka, ešerihije i drugih štetni mikroorganizami.

Boravak na niskim temperaturama (prehlada), upotreba spirala, abortus, menstruacija i porođaj takođe mogu izazvati upalu jajnika ili pogoršati stanje.

Ova bolest je najčešće sekundarna, odnosno infekcija stiže u jajnike iz drugih organa, putem krvi i limfe.


Akutna upala jajnika

Akutna upala jajnika se lako dijagnostikuje razmatranjem simtoma. Ovakve upale se obično javljaju zbog infekcija.

Simptomi akutne upale jajnika su:

 • jak bol u donjem delu stomaka i/ili leđa
 • bolno i otežano mokrenje
 • disfunkcija jajnika
 • neobičan, gnojav iscedak iz vagine
 • povišena temperatura, letargija, nesanica, iritabilnost, slabost
 • bol i neprijatan osećaj tokom snošaja

Obična upala jajnika može izazvati promene u strukturama jajovoda, što može dovesti do adhezije jajnika. Glavna opasnost kod ovakve upale je intoksikacija organizma. Ako se akutna upala javi u samo jednom levom ili desnom jajniku, lako se može proširiti i na drugi jajnik. U tom slučaju je reč o bilateralnoj upali, koju je prilično teško lečiti. Druga, još opasnija kompikacija je neplodnost. Zato je pravovremeno lečenje veoma važno.

Ponekad je neophodan i boravak u bolnici.


Hronična upala jajnika

puknuće ciste na jajniku simptomi

Hronično zapaljenje jajnika je dugoročna upala i obično se javlja kada je prisutan oslabljen imunitet. Ponekad je potrebno duže vreme da se primete simptomi jer nema akutne faze, ali posledice mogu biti veoma opasne – neplodnost i adhezije jajovoda. Hronična upala jajnika se obično dijagnostikuje kada se žena obrati ginekologu zbog problema sa začećem ili neredovne menstruacije.

Simptomi hronične upale jajnika su:

 • neredovne menstruacije
 • tup bol u preponama i donjem stomaku, koji se pojačava pred menstruaciju
 • redovna, ali slabija leukoreja (belo pranje)
 • smanjen libido
 • oštar bol prilikom snošaja
 • iritabilnost, zamor, nesanica
 • nemogućnost začeća

Bilateralnu upalu jajnika je veoma teško lečiti jer ima nespecifične simpotme. Lečenje hroničnog oblika oboljenja ima za cilj da potpuno eliminiše upalni proces, ojača imunitet i povrati izgubljene funkcije reproduktivnog sistema. Zato je neophodno izlečiti i upalu jajnika i sva povezana oboljenja (hormonalna, psihološka).

Ako je bolest ozbiljnija, koriste se imunomodulatori da poboljšaju imunitet. Alternativno lečenje se svodi na lekovito bilje i lekovite kupke. Veoma važna stvar kod lečenja je i eliminisanje bola. Hronični bolovi značajno utiču na kardiovaskularni i nervni sistem i izazivaju napetost, hroničan umor i iritabilnost. Ako je moguće, bolest se leči antibioticima.


Postavljanje dijagnoze upale jajnika

Dijagnostikovanje zapaljenja jajnika je prilično težak zadatak, pošto akutni bolovi u donjem stomaku i ostali simptomi mogu ukazivati na još mnoge stvari – ciste, vanmateričnu trudnoću, upalu slepog creva i tako dalje. Dijagnoza se obično postavi kada se žena obrati ginekologu zbog nekog drugog problema. Da bi se postavila pouzdana dijagnoza, potrebno je uraditi nekoliko testova.

 • Obavezno se radi klasičan pregled. Kod upale jajnika dolazi do uvećanja jajnika i bolova. Posebno je važno obratiti pažnju na prisustvo ili odsustvo belog pranja i ostalih simptoma. Uvek se razmatra cela anamneza: da li je bilo ikakvih operacija reproduktivnih organa, abortusa, komplikacija nakon porođaja i polno prenosivih oboljenja.
 • Obavezno se rade testovi krvi i mokraće kako bi se proverio broj leukocita. Ako je on povećan, to ukazuje na prisustvo upale. Obično se uzima i bris uretre i vagine.
 • Da bi se potvrdila dijagnoza, radi se ultrazvučni pregled karlice.

Posle dela upala jajnika u trudnoći sledi, lečenje upale jajnika, terapija antibioticima i prirodni lekovi.Nastavite sa čitanjem…


Upala jajnika u trudoći

Upala jajnika može biti velik problem kod trudnica.Ona izaziva probleme sa funkcionisanjem jajovoda, opstrukciju i adhezije jajovoda.

Upala jajnika može znatno iskomplikovati porođaj.

U gotovo 70 posto slučajeva, javljaju se problemi sa libidom i upala drugih organa. Hronična upala jajnika često izaziva vanmateričnu trudnoću i spontani pobačaj.

Zato je identifikacija i lečenje ovog oboljenja veoma važna. Ako planirate trudnoću, najbolje je da odete kod ginekologa na kompletan pregled.  Ako je prisutna samo upala jednog jajnika, drugi jajnik može normalno da funkcioniše. Ako je prisutna upala oba jajnika, onda je začeće veoma problematično.

Ako je u maloj karlici prisutna infekcija, ona može izazvati infekciju fetusa, što ima tragične posledice.

Funkcionalni poremećaji jajnika i jajovoda smanjuju lučenje estrogena i progesterona, što remeti normalan tok trudnoće i može izazvati spontani poremećaj. Da bi se to sprečilo, daje se hormonalna terapija. Da vidimo koje preventivne mere možemo preduzeti kako bi se izbegle ovakve katastrofe u trudnoći.

 • Nemojte stupati u seksualne odnose bez zaštite. Tako ćete sprečiti prenošenje različitih polnih bolesti i smanjiti rizik od upale jajnika.
 • Tokom trudnoće izbegavajte hladnoću i stres. Smanjite alkohol i ostavite pušenje kako biste ojačali imuni sistem.
 • Redovno idite na kontrolne ginekološke preglede. Tako ćete na vreme otkriti sve moguće bolesti u ranim fazama i sprečiti komplikacije.

Može li se zatrudneti sa hroničnom upalom jajnika?

Ovo pitanje postavljaju gotovo sve žene koje dobiju dijagnozu. Najblaže rečeno, kombinacija trudnoće i hronične upale jajnika je veoma loša stvar. Disfunkcija jajnika veoma štetno utiče i na samo začeće i na trudnoću i na porođaj. Jajnici moraju biti u dobrom stanju kako bi lučili dovoljnu količinu polnih hormona neophodnu za sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije. To određuje samu mogućnost začeća.

Infektivni mikroorganizmi koji izazivaju upalu jajnika mogu dugo mirovati u telu. Pošto trudnoća opterećuje telo i imuni sistem, hronična upala jajnika se pogoršava tokom trudnoće. Ako se utvrdi postojanje upale jajnika i trudnoće, veoma je važno početi sa lečenjem. U suprotnom, mogu se javiti sledeće komplikacije:

 • Hormonalni poremećaji koji dovode do spontanog pobačaja.
 • Često je bolest propraćena upalom jajovoda, što dovodi do stvaranja adhezija. To sprečava spušatanje oplođene ćelije u matericu. Umesto toga, ona ostaje u jajovodu i tako se javlja vanmaterična trudnoća.
 • Disfunkcija jajnika utiče na ovulaciju. Dugoročna upala jajnika može izazvati trajnu neplodnost.
 • Infekcija se lako širi unutar organizma, pa može doći i do infekcije fetusa u materici. Infekcija se može preneti na bebu i tokom trudnoće i tokom samog poremećaja.

Lečenje antibioticima je tokom trudnoće gotovo nemoguće. Zato je važno otići na detaljan ginekološki pregled pre planirane trudnoće.


Kako se leči upala jajnika ?

Lečenje u ranim fazama bolesti smanjuje verovatnoću od komplikacija poput neplodnosti

Lečenje upale jajnika:

Lečenje je moguće tek kada se postavi dijagnoza. Terapija će zavisiti od toga da li je upala hronična ili akutna, uzroka i simptoma upale.

 • Akutno zapaljenje jajnika se obično leči u bolnici. Važno je da pacijentkinja miruje i stavlja obloge. Prepisuju se i odgovarajući lekovi.
 • Subaktuno zapaljenje se leči slično kao akutno.
 • Hronično zapaljenje jajnika se leči mnogo duže. Ako su nastale ozbiljnije komplikacije, obično je potrebna hirurška intervencija. Kada se postavi tačna dijagnoza, može se odrediti i adekvatan tretman.

Ako se upala kasnije pogorša, prepisuju se i imunomodulatori kako bi se ojačao imuni sistem.

Glavni cilj terapija je da se umiri upala i uništi izvor infekcije, da se povrati normalna funkcija reproduktivnih organa, poboljša imunitet, uspostavi hormonalni balans i da se pacijent oslobodi stresa. Ako je uzrok infekcije neka polno prenosiva bolest, mora se lečiti i partner. Dok traje lečenje nije preporučljivo biti seksualno aktivan.


Antibiotici za upalu jajnika

Ako je uzročnik zapaljenja jajnika bakterijska infekcija, uglavnom se leči antibioticima.Antibiotici se koriste i za lečenje hroničnih upala.

Važno je da tačno pratite doktorska uputstva i popijete tačno onoliko antibiotika koliko treba (kutiju, dve…), pošto cela terapija obično traje oko dve nedelje.

Upalnu bolest male karlice i jajnika često izazivaju dve ili više vrsta bakterija, pa je moguće da ćete dobiti i dve različite vrste antibiotika.

Zapaljenje jajnika je česta posledica bakterijskih infekcija ešerihijom, hlamidijom, streptokokom, stafilokokom i drugim bakterijama koje čine deo vaginalne mikroflore. Da bi se utvrdilo koji će antibiotik biti najefikasniji radi se antibiogram. U akutnoj fazi bolesti se ne koriste antibiotici na bazi sulfonamida, ali se oni mogu koristiti za lečenje hroničnih i rekurentnih infekcija.

Ukoliko testovi otkriju koje su tačno bakterije krivci, lečenje će biti još bolje, jer će doktor znati tačno koja vrsta antibiotika može da vam prepiše za ciljano ubijanje tih sojeva bakterija. Antibiotici za upalu jajnika najčešće su:

 • cefoksitin
 • metronidazol
 • ceftriakson
 • doksiciklin

Ako posle tri dana ne osetite nikakvo poboljšanje, idite ponovo kod lekara, koji će vam tada ili promeniti lekove, ili vas poslati na infuziju.

Osim antibiotika, za ublažavanje bolova se koriste Aspirin, Asalgin, Analgin i slični lekovi. Terapija obično podrazumeva i suplemente vitamina kako bi se ojačao imuni sistem (vitamini E i C i rutin).

Antibiotik i svaki lek za upalu jajnikase prepisuje individualno, nakon što se uradi antibiogram. Nikako nemojte sami uzimati bilo koji antibiotik, jer on ne samo da može da bude sasvim neefikasan, već može napraviti i veliku štetu.

Prirodno lečenje upale jajnika

Pod alternativnim tretmanima se smatraju svako moguće lečenje prirodnim putem, uglavnom na bazi lekovitog bilja. Mada se upala jajnika smatra ozbiljnim problemom, ona se može izlečiti i bez antibiotika i sličnih lekova. Alternativna terapija je preporučljiva uglavnom u slučajevima hroničnih upala.

Prirodni lekovi bolje pomažu u prvim fazam oboljenja. Terapija se svodi na upotrebu lekovitog bilja u vidu čajeva, kupki i rastvora za ispiranje. Pre nego što počnete bilo kakvo lečenje prirodnim putem, pitajte svog ginekologa za savet.

Prirodni lekovi za upalu jajnika

Evo šta je od prirodnih lekova dobro za upalu jajnika:

Uvin čaj za jajnike

Kada upala jajnika i male karlice još uvek nije akutna pojava, uvin čaj može ublažiti osećaj težine, nadutosti i tromosti u donjem delu stomaka, kao i blažu upalu jajnika. Uvin čaj isušuje i zateže mokraćne kanale i vaginalna tkiva koja su sklona većem lučenju sekreta. Čaj od uve je dobar protiv upale jajnika ali može poslužiti i kod mnogih problema sa bešikom, kao što su inkotinencija, noćno mokrenje i razdražena bešika. Travari preporučuju da se uva koristi u kombinaciji sa koprivom, jer je odlična za zdravlje bubrega.Antibiotici su skoro uvek neophodni, ali uvin čaj može biti odličan prirodni lek kao dodatak terapiji.


Ulje ricinusa

Ricinusovo ulje je prirodni lek za ublažavanje bolova izazvanih upalom male karlice i jajnika. Ulje ricinusa sadrži rinoleičnu kiselinu, koja ima analgetska i antiupalna svojstva, koja smanjuju bolove.

 • Savijte veliku flanenu krpu.
 • Sipajte 2-3 supene kašike ulja ricinusa preko nje.
 • Ugrejte krpu na prijatnu temperaturu, u mikrotalasnoj.
 • Lezite na stari peškir i stavite toplu flanenu krpu na donji stomak.
 • Umotajte krpu u plastičnu foliju i sačekajte 20 minuta.
 • Ponavljajte ovaj postupak jednom ili dva puta dnevno, cele nedelje.

Uljem ricinusa možete izmasirati deo stomaka u kom se nalaze jajnici, kako biste ublažili bol.


Zeleni čaj (Camellia sinensis)

Zeleni čaj sadrži antioksidante koji vam mogu koristiti ako uzimate 250-500 miligrama svakog dana, ili pijete čaj napravljn od listova zelenog čaja.

Čaj od lista maline, ili njegov ekstrakt sadrži C vitamin i mnoge minerale. Ovo je poznat lek za ženske reproduktivne organe.

Čaj od nevena – ova lekovita biljka ima antimikrobska svojstva i može se slobodno uzimati uz antibiotik.

Crvena detelina – ova biljka pročišćava krv. Možete koristiti tinkturu, čaj, kapsule ili tablete, prema priloženom uputstvu.

Rimska kamilica – ovo lekovito bilje deluje antiupalno i može smanjiti upalu u maloj karlici. Možete uzimati tinkturu, kapsule ili piti čaj pravljen od ove biljke.


Prevencija upale jajnika

Glavni preventivni metodi upale jajnika su:

 • Korišćenje zaštite prilikom seksualnog odnosa kako bi se sprečila infekcija polnim bolestima.
 • Pravilna ishrana. Jedite više vitamina, povrća i voća.
 • Redovno idite na kontrole kod ginekologa. Tako ćete na vreme uočiti moguća oboljenja i na vreme početi da ih lečite.
 • Ako imate bilo kakvu polnu bolest, odmah počnite sa lečenjem.
 • Izbegavajte da se kupate zajedno sa drugim ljudima (posebno u bazenima).
 • Smanjite stres, jer on ima veoma negativan efekat na zdravlje.

Prognoza kod upale jajnika

Prognoza će zavisiti od toga u kojoj je fazi bolesti postavljena dijagnoza, starosti pacijentkinje i individualnih karakteristika organizma. Može se javiti mnoštvo komplikacija upale jajnika:

 • problemi u radu probavnog trakta
 • bolesti urinarnog trakta
 • poremećaji menstrualnog ciklusa i pojava neobičnog vaginalnog iscetka
 • različita endokrina oboljenja
 • tumor na jajnicima
 • adhezija, koja izaziva opstrukciju jajovoda i disfunkciju jajnika
 • vanmaterična trudnoća, neplodnost i poremećaji u lučenju hormona

Međutim, upala jajnika je izlečiva. Uz pravovremenu dijagnozu i lečenje, prognoza je odlična i rizik od komplikacija je mali. Čak se i hronična upala jajnika može lečiti. Upala jajnika, uz pravilan tretman, nije nikakva smetnja za trudnoću. Redovni preventivni pregledi i zdrav način života su najbolja prevencija upale jajnika.
Autor teksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3) (4)