Upala jetre (hepatitis): 5 upozoravajućih simptoma, lečenje, ishrana

0
3603
upala jetre

UPALA JETRE je čest problem. Ovo oboljenje može da prouzrokuje bolove i zahteva lečenje, koje se razlikuje od slučaja do slučaja.

Međutim, koji su najčešći simptomi povezani sa upalom jetre? I kakvu ishranu može da vam preporuči vaš lekar?

U ovom članku ćete saznati više o tome.

upala jetre


Šta je upala jetre (HEPATITIS)?

Upala jetre je reakcija do koje dolazi kada ćelije jetre (hepatocite) napadne neki mikrob ili supstanca koja izaziva bolest.

Jetra je organ digestivnog sistema, koji učestvuje u procesima varenja, a i ima i brojne druge, veoma važne funkcije. U takve funkcije spadaju proizvodnja žuči koja razlaže hranu i pretvara je u energiju, proizvodnja supstanci koje imaju veliku važnost, na primer, hormona, čišćenje krvi od toksina, uključujući i one koji su sastavni deo medikamenata, alkohola i narkotika, kao i kontrolisanje skladištenja masti i stvaranje i oslobađanje holesterola.

lecenje

Termin hepatitis označava upalu jetre bilo kog porekla. Većina oblika hepatitisa nastaje usled virusne infekcije, mada u nekim slučajevima uzrok mogu da budu autoimuni poremećaji, kod kojih imuni sistem organizma napada ćelije jetre, jer ne razlikuje štetne spoljne napadače i zdravo tkivo jetre.

Oštećenja jetre koja izazivaju alkohol, toksini i neki lekovi, takođe za posledicu mogu da imaju zapaljenje. Neke nasledne bolesti mogu da izazovu zapaljenje jetre, odnosno hepatitis, kao i dugotrajnu blokadu protoka žuči. Neki oblici upale jetre manifestuju se blagim simptomima, dok drugi mogu da budu teški ili opasni po život.

Poznato je nekoliko oblika virusnog hepatitisa, koji se označavaju kao hepatitis A, B, C, D i E. U zavisnosti od oblika, virusni hepatitis može da se prenosi hranom ili vodom koja je zaražena fekalijama inficirane osobe, kontaktom sa zaraženom krvlju preko inficiranih igala ili kontaminirane krvne transfuzije, seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom ili sa majke na dete tokom porođaja.


Upala jetre simptomi

upala jetre simptomi

Da li možete da pokažete gde se nalazi jetra? Toj je bar lako: donja ivica je smeštena odmah ispod desne strane rebarnog luka.

Ako vaša jetra normalno funkcioniše i normalne je veličine, verovatno je nećete ni primetiti ako stavite prste ispod grudnog koša (sem ako niste duboko udahnuli, na primer). Skeniranje jetre će pokazati vašem lekaru da li je vaša jetra upaljena ili nije. Ako jeste, uskoro ćete postati svesni njenog postojanja.

Međutim, šta se događa van ordinacije? Koji su to simptomi koje možete da primetite u svakodnevnom životu?

Većina problema sa jetrom počinje bez simptoma isti slučaj je i kad je u pitanju upala jetre, tako da nećete biti ni svesni na početku. Postepeno će sledeći simptomi upale jetre postajati sve izraženiji…


Bol

bol jetre

Bol usled upale jetre je obično tup i uporan. Pojačava se pomalo sve dok ne postane veoma jak. Bol će početi da vas mučni na desnoj strani, pa zato imajte na umu da vodite računa o gornjem desnom delu trbuha.

Bol može da se proširi na donji deo leđa, ali i dalje samo na desnoj strani. Moguće je da osetite jak umor koji ne prolazi. Ukoliko pokušate da rešite problem analgeticima, olakšanje će biti samo privremeno.


Mučnina i opšta slabost

Moguće je da izgubite apetit. Hrana koja je bogata mastima, kao i suhomesnati proizvodi, teško se vare. Primetićete da vam se umor nakon jela pojačava i da ga prate vrtoglavica i mučnina.

Lekari primećuju da su umor i osećaj opšte slabosti primetniji ujutru. Imajte na umu da vaša jetra, kao i vaš čitav limfni sistem, tokom noći obavljaju najvažnije funkcije čišćenja organizma.

Jetra koja je zahvaćena zapaljenskim procesom ne može da obavlja neophodne funkcije, pa je zato jutro najgore vreme tokom dana.


Povišena telesna temperatura

Stalna, blago povišena telesna temperatura trebalo bi da bude znak za uzbunu. To je znak da postoji neka infekcija – neka promena u organizmu koja mora da se medicinski zbrine. Imajte na umu da je povišena telesna temperatura prirodni odgovor organizma na svaku stranu invaziju.

Javite se lekaru da biste saznali šta izaziva upalu jetre kod vas.


Žutica

Žutica je žuta diskoloracija kože, koja može da se javi i na beonjačama. To je jedan od najočiglednijih simptoma problema sa jetrom, odnosno neke promene u njenom normalnom funkcionisanju.

Međutim, odakle ta žuta boja? Bilirubin, nusproizvod raspada crvenih krvnih zrnaca, jasan je signal da se jetra ne čisti kako bi to trebalo. Umesto toga, ona akumulira supstance koje bi trebalo da eliminiše iz organizma.


Abnormalnosti u stolici

Nema baš neke zabave u pažljivom posmatranju proizvoda odlaska u toalet. Međutim, veoma je važno da zastanete i osmotrite boju mokraće i stolice. Ona može da vam kaže mnogo toga o vašem zdravlju.

Ukoliko iznenada primetite svetliju boju stolice, možda bi trebalo da se javite svom lekaru. Ovo može da bude posledica bolesti koju samo lekar može da dijagnostikuje. To može da bude virus, ali i hepatitis, koji dovodi do upale jetre. Sve su ovo samo mogućnosti, pa se zato uvek javite lekaru.


Lečenje

Težina, lečenje i ishod upale jetre u najvećoj meri zavise od oblika hepatitisa koji imate. Početni simptomi upale jetre su slični gripu, ali uz dodatak žutice (žute diskoloracije kože i beonjača).

Ukoliko se ne leči, upala jetre će početi da ometa funkcionisanje ovog važnog organa, a može i da preraste u poslednji stadijum bolesti jetre i otkazivanje jetre. Oštećenje jetre do koga je došlo usled bilo kog oblika upale, pogoršava se konzumiranjem alkohola. Srećom, postoje vakcine protiv hepatitisa A i B, dva česta uzroka upale jetre.

Pozovite hitnu pomoć u slučaju ozbiljnih simptoma povezanih sa komplikacijama upale jetre, kao što su:

 • konfuzija
 • halucinacije
 • ekstremni umor
 • gubitak svesti
 • povišena telesna temperatura (posebno ako je praćena oticanjem trbuha)
 • povraćanje krvi
 • ozbiljne promene raspoloženja (naročito uzrujanost).

Odmah tražite medicinsku pomoć ako osećate bilo koji od ovih simptoma:

 • žutilo kože i beonjača (žutica)
 • bol u trbuhu
 • mučnina
 • povraćanje
 • dijareja
 • stalni osećaj malaksalosti ili vrtoglavice
 • otežano razmišljanje i razumevanje
 • blago povišena telesna temperatura

Takođe, tražite odmah medicinsku pomoć ukoliko ste se lečili od hepatitisa, ali su simptomi uporni ili se vraćaju.

Kako se leči upala jetre?

Lečenje hepatitisa zavisi od njegovog oblika. Ako vam je dijagnostikovan bilo koji oblik hepatitisa, trebalo bi da prestanete da pijete alkohol i obustavite upotrebu lekova koji mogu da dovedu do oštećenja jetre, na primer, acetaminofen (paracetamol), kao i lekova koji povećavaju mogućnost krvarenja, na primer, aspirin.

Pored toga, neki oblici hepatitisa se leče samo opštim podsticajnim merama, kao što su mirovanje i uzimanje veće količine tečnosti. Postoje brojni antivirusni lekovi, a novije generacije dobijaju odobrenja za lečenje hepatitisa. Izbor leka, ili lekova, zavisi od oblika virusnog hepatitisa koji se leči, kao i, u nekim slučajevima, od genotipa (specifične sekvence DNK ili RNK virusa).

Nelečena ili loše kontrolisana upala jetre može da preraste u krajnji stadijum bolesti jetre ili otkazivanje jetre. Lečenje u slučaju otkazivanje jetre je transplantacija ovog organa.


Šta izaziva upalu jetre?

Upala jetre ima brojne uzroke, u zavisnosti od oblika. Virusne infekcije su čest uzrok, kao i izlaganje otrovnim materijama i neke nasledne bolesti.

Uzroci upale jetre

U uzroke koji mogu da dovedu do upale jetre spadaju:

 • zloupotreba alkohola
 • deficit alfa 1-antitripsina (jedan od najčešćih genetski uslovljenih, odnosno naslednih poremećaja metabolizma, koji stvara predispozicije za oštećenja jetre i pluća; učestalost se kreće od 1:1500 do 1:5000 živorođene dece)
 • autoimuna reakcija
 • smanjeni dotok krvi u jetru
 • narkotici ili toksini
 • hemohromatoza (poremećaj usled koga dolazi do povišenog nivoa gvožđa u organizmu)
 • opstruktivna žutica (nastaje kada je usled blokade žučnih puteva sprečeno izlučivanje žučnih pigmenata
 • virusna infekcija
 • Vilsonova bolest (poremećaj poznat i kao hepatolentikularna degeneracija, koji ima za posledicu nakupljanje bakra u tkivima)

Šta spada u faktore rizika za nastanak upale jetre?

Brojni faktori rizika povećavaju stepen opasnosti od pojave upale jetre. To ne znači da će svako ko ima faktore rizika i dobiti upalu jetre. Premda se ovi faktori rizika razlikuju u zavisnosti od oblika hepatitisa, u neke opšte spadaju:

 • zloupotreba alkohola
 • konzumiranje zagađene vode ili hrane
 • kontakt sa posuđem, posteljinom, odećom ili ličnim predmetima koje koristi osoba inficirana hepatitisom
 • bolesti kod kojih neophodno davanje više krvnih transfuzija
 • izlaganje krvi ili telesnim tečnostima zaražene osobe
 • izlaganje iglama, uključujući i one za tetovažu, koje koristi zaražena osoba
 • seksualni kontakt sa osobom koja boluje od hepatitisa
 • putovanje na mesta gde je voda zagađena ili su sanitarni uslovi loši

Kako može da se smanji stepen rizika od dobijanja hepatitisa?

Rizik od dobijanja hepatitisa možete da smanjite na sledeće načine:

 • izbegavajte kontakt sa krvlju ili telesnim tečnostima zaražene osobe
 • izbegavajte kontakt sa korišćenim iglama
 • izbegavajte kontakt sa posuđem, posteljinom, odećom ili ličnim predmetima koje koristi osoba zaražena hepatitisom
 • prokuvajte vodu koja bi mogla da bude zagađena, pre nego što je upotrebite za piće ili pranje zuba
 • vakcinišite se protiv hepatitisa A i B
 • ograničite putovanja na mesta sa ograničenim higijenskim uslovima

Šta možete da preduzmete da poboljšate stanje kod virusnog oblika upale jetre

Pored toga što morate pažljivo da se pridržavate plana lečenje, simptome možete da ublažite, a i da smanjite mogućnost prenošenja virusnog hepatitisa na druge osobe, tako što ćete preduzeti sledeće:

 • vodite računa da ne pripremate i ne rukujete sa hranom koju će jesti drugi, ako imate hepatitis A ili E, sve dok ne dobijete potvrdu da niste zarazni
 • pažljivo očistite sve tragove krvarenja i prekrijte posekotine i otvorene rane
 • odmarajte se što više da biste smanjili osećaj umora
 • ako ste trudni, obavestite svog lekara ako ste inficirani ili ako niste prenosilac
 • obavestite seksualnog partnera ako imate hepatitis koji se prenosi polnim putem
 • vodite računa da vam ishrana bude dobro izbalansirana
 • proveravajte funkciju jetre jednom godišnje, uporedo sa ultrazvukom i analizom krvi na alfa-fetoprotein (AFP/ sastavni deo biohemijskog testiranja tokom trudnoće u vidu tripl odnosno kvadripl testa), ako je tako preporučeno za oblik hepatitisa od koga bolujete
 • praktikujte strategije kojima će vas naučiti vaš lekar da biste zaštitili članove domaćinstva i seksualne partnere
 • prestanite u potpunosti ili drastično smanjite konzumiranje alkohola da biste zaštitili jetru

Ishrana za lečenje upale jetre

Ishrana je veoma važna kod upale jetre i drugih bolesti ovog organa.

 • Kašika maslinovog ulja sa malo limunovog soka ujutru, odličan je način da pospešite ozdravljenje jetre. Ovaj mešavina deluje kao tonik za čišćenje, koji štiti i revitalizuje ovaj važan organ. Ako je koristite svakodnevno, ublažićete upalu jetre.Ishrana ne bi trebalo da sadrži nezdrave masti i ulja.Zamenite ih maslinovim uljem.
 • Voda od artičoka sa limunovim sokom spada u još jedan idealan lek. Skuvajte dve artičoke u vreloj vodi i dodajte limunov sok u proceđenu vodu. Od ove količine bi trebalo da dobijete 3 – 4 šolje koje možete da pijete čitav dan.
 • Salata od cvekle sa rendanom šargarepom. Ovo je ukusan i prirodan koktel za vaš organizam, koji sadrži vitamine i minerale koji su odlični za lečenje upale jetre.Uopšte ishrana treba da sadrži što više salata.
 • Čaj na dan: znate li koje lekovite biljke najbolje deluju u slučaju upale jetre? Mlečni čkalj i maslačak. Svakog dana možete da popijete 2 šolje čaja od ove dve biljke – za doručak i nakon ručka. Pijte polako, a ako želite dodajte neki prirodni zaslađivač, poput meda. Mlečni čkalj može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane, kao osušena biljka i u obliku tableta. Za lečenje upale jetre uvek je dobro rešenje.

Koje su moguće komplikacije upale jetre?

Komplikacije nelečene ili loše kontrolisane upale jetre mogu da budu ozbiljne, u nekim slučajevima čak i opasne po život. Rizik od ozbiljnih komplikacija možete da svedete na najmanju moguću meru ako se pridržavate plana lečenja, koji je osmišljen samo za vas. U moguće komplikacije spadaju:

 • ciroza (stvaranje ožiljačnog tkiva na jetri, usled čega dolazi do ozbiljne disfunkcije ovog organa)
 • krioglobulinemija (prisustvo abnormalnih proteina u krvi, usled čega može da dođe do upale krvnih sudova)
 • fibroza jetre (formiranje fibroznog tkiva, odnosno nakupljanje vezivnog tkiva u jetri, koje ometa funkcionisanje jetre)
 • hepatična encefalopatija (poremećaj mozga usled bolesti jetre, odnosno insuficijencije jetre)
 • rak jetre
 • otkazivanje jetre
 • portalna hipertenzija (povišeni krvni pritisak u venama oko jetre, želuca i jednjaka)

Izvori: (1)(2)(3)(4)