Upala sinusa simptomi, lečenje antibioticima i prirodnim putem

0
823

Mada se antibiotici često koriste za lečenje upale sinusa, većina sinusnih infekcija su zapravo rezultat virusne infekcije ili prehlade. Najčešće upala sinusa prolazi kada prođe i infekcija koja je izazvala zapušen nos.Upla sinusa i glavobolja su problemi koje se češće javljaju tokom hladnijih meseci.

Postoji mnogo prirodnih načina da izlečite sinusnu infekciju, možda najbolji prirodni lek za upalu sinusa i začepljen nos je ren, a tu spadaju hrana koja se sme i koja se ne sme jesti, sprejevi za nos, inhalacija sinusa lekovitim biljem, esencijalna ulja, čajevi i suplementi koji su efikasni za lečenje sinusnih infekcija

Šta je upala sinusa ?

Sinusi, ili sinusne šupljine, su šupljine ispunjene vazduhom i nalaze se u kostima oko nosa. Upala sinusa, ili sinusitis, se javlja kada dođe do upale i otoka sinusnih šupljina. U normalnim uslovima, sinusi su ispunjeni vazduhom. Kada dođe do blokade sinusa i kada su puni tečnosti, patogeni mikroorganizmi (bakterije, virusi i gljivice) se lako razmnožavaju i dolazi do infekcije.

Koliko dugo traje upala sinusa? To zavisi od vrste sinusne infekcije. Akutna upala sinusa može trajati i više od dve nedelje, čak i uz lečenje. Ako upala sinusa traje duže od 10 do 14 dana, verovatno imate bakterijsku upalu sinusa. Hronična upala sinusa traje i mnogo duže – često i više od 12 nedelja. Hronična upala sinusa sa polipima koja traje dvanaest nedelje ili duže je obično povezana sa postojanjem polipa u nosu. Ostale vrste hronične upale sinusa su obično povezane sa alergijama ili devijacijom nosa, i traju po dvanaest nedelja ili i duže.

Da li je upala sinusa zarazna? To zavisi od uzroka upale. Ako je uzrok upale sinusa virus, onda se taj virus lako širi. To znači da osoba koja se zarazi virusom od vas može dobiti grip i upalu sinusa, ali ponekad ne dolazi do upale sinusa. Ako imate virusnu upalu sinusa, možete biti zarazni nekoliko dana i pre nego što se pojave simptomi. Upalu sinusa mogu izazvati i bakterije. U tom slučaju, infekcija se ne širi. Međutim, bakterijske infekcije sinusa su obično teže i duže traju nego virusne infekcije.

Kako da znate kakvu upalu sinusa imate? Samo na osnovu simptoma i pregleda kod lekara, teško je reći da li je upala sinusa bakterijska ili virusna. Najbolji način da se odredi poreklo upale sinusa jeste da se prati koliko će trajati simptomi. Ako je reč o virusnoj infekciji, simptomi upale sinusa počinju da prolaze nakon pet do sedam dana. Sa druge strane, bakterijska infekcija često traje između sedam i deset dana, a obično i duže, a infekcija se može i pogoršati nakon sedam dana.

Upala sinusa simptomi

Simptomi upale sinusa kod odraslih i dece su uglavnom karakteristični i za hroničnu i za akutnu upalu sinusa – akutni sinusitis.

Najčešći simptomi sinusnih infekcija podrazumevaju sledeće:

 • gust, žut mukus u nosu, neprijatnog mirisa
 • zapušen nos
 • šlajm
 • curenje iz nosa
 • bol u sinusima, bolovi oko očiju i nosa i osećaj pritiska u sinusima
 • glavobolja (najčešće u predelu čela)
 • prehlada koja ne prolazi i samo se pogoršava
 • zamor
 • kašalj
 • temperatura

Imajte na umu da se svi ovi simtomi javljaju i kod običnog gripa.upala sinusa i glavobolja obično se javljaju istovremeno. Ako simptomi traju duže od 10 dana, moguće je da je reč ipak o upali sinusa.  Ako imate dva ili više simptoma, ili primetite zelenkasti ili žućkast šlajm, verovatno je u pitanju akutna upala sinusa.

Kad se javi hronična upala sinusa simptomi traju 12 nedelja ili duže, a mogu se javiti i sledeći znakovi:

 • Zapušen nos
 • Gnoj u nosu
 • Curenje iz nosa
 • Neprijatan zadah iz usta
 • Bolovi u zubima
 • Jak umor

Uzroci i faktori rizika

Bilo koji zdravstveni problem koji sprečava drenažu sinusa može izazvati upalu sinusa, a to su najčešće:

 • Infekcije respiratornih organa, poput običnog gripa
 • Alergije (polenska groznica, alergija na duvanski dim, suv vazduh, zagađenje)
 • Opstrukcije u nosnoj ili sinusnim šupljinama – polipi u nosu, devijacija nosa i slično
 • Nealergijski rinitis (simptomi slični alergijama, kojima se ne zna uzrok)
 • Promene u vazdušnom pritisku (plivanje, velike nadmorske visine)
 • Infekcije zbog problema sa zubima
 • Povrede sinusa
 • Bakterije, virusi i gljivice

Pet najčešćih bakterija u nosu koje izazivaju sinusne infekcije su Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus aureus i Steptococcus pyogenes.

Faktori rizika (od kojih su neki isto što i uzroci) su:

 • astma
 • često korišćenje dekongestanata
 • često plivanje i ronjenje
 • penjanje na visoke nadmorske visine
 • polipi u nosu, devijacije septuma i slični problemi
 • problemi sa zubima
 • izlaganje zagađenom vazduhu i duvanskom dimu
 • trudnoća
 • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
 • boravak u bolnici, pogotovo zbog povrede glave ili ako je potrebno da u nosu bude cevčica za disanje

Upala sinusa lečenje

Pre nego što saznate koji su najbolji prirodni recepti za lečenje sinusa saznajte kakva se terapija obično dobija kod lekara.

Konvencionalni načini za lečenje sinusa

Kada je reč o upali sinusa, većina lekara preporučuje antibiotike ako upala traje deset dana ili duže, kada se posumnja da je upala posledica bakterijske infekcije. Ako je virus uzrok, onda nema potrebe za lečenje upale sinusa antibioticima.Antibiotik za sinuse Amoksicilin se najčešće prepisuje za lečenje akutnih sinusnih upala izazvanih bakterijama.

Neki lekari preporučuju i kortikosteroide u sprečejvima, dekongestante, lekove protiv bolova, lekove za snižavanje temperature, antihistaminike i ostale lekove. Veoma je važno da pročitate uputstva za lekove koje pijete i vidite koja neželjena dejstva su moguća. Imajte na umu da lekari mogu da pogreše i da prepišu antibiotike i za virusne upale sinusa, što ne pomaže i izaziva otpornost na antibiotike.

Upala sinusa prirodno lečenje

Prirodni lek za sinuse od rena
Ren je možda i najbolji prirodni lek za lečenje sinusa.Bolni sinusi su dovoljan razlog da počnete da svakodnevno konzumirate ren a dobra opcija za prirodno lečenje je i inhalacija sinusa sa renom.Najbolje je da se inhalacija obavlja uveče kad više ne planirate da izlazite iz kuće.U toplu vodu (ne vrelu) dodajte kašiku do dve narendanog korena rena. Ostavite nekoliko minuta pa se nagnite nad šerpu i udišite paru kroz nos.Najbolje je da prekrijete glavu i šerpu peškirom.Inhalaciju sinusa renom treba praktikovati svake večeri dok upala sinusa i glavobolja ne prođu.

Vlažan vazduh Bez obzira na to da li koristite ovlaživač vazduha, slani sprej za nos ili sedite u prostoriji sa parom, veoma je važno da udišete mnogo vlažnog vazduha kako biste pročistili nosne puteve. Ako imate upalu sinusa, stavite u spavaću sobu ovlaživač vazduha.A inhalacija parom je sjajan način da olakšate glavobolje izazvane upalom sinusa.Sinuzitis i ishrana
Namirnice za prirodno lečenje upala sinusa

Voda: pravilna hidratacija je veoma važna za izbacivanje virusa iz organizma. Potrudite se da pijete po jednu čašu vode na svaka dva sata.
Pileća supa sa povrćem: pileće supe i čorbe lako otpušavaju nosne šupljine i pomažu u lečenju respiratornih organa, a bogate su i važnim mineralima.
Ren: svako ko voli ren sigurno zna koliko ova biljka dobro otpušava nos.  Najbolji efekat se postiže ako ren izmešate sa malo limuna.
Đumbir: čaj od đumbira sa medom je odličan lek za upalu sinusa.
Beli i crni luk: jačaju imuni sistem.
Hrana bogata vitaminom C: ove namirnice jačaju imunitet i ubrzavaju oporavak.

Koje namirnice izbegavati?

Šećer: smanjuje broj belih krvnih zrnaca, koja se bore sa infekcijom.
Voćni sokovi: mada sok od limuna i pomorandže sadrži vitamin C, nije ni približno bogat vitaminom C koliko cele voćke.
Mlečni proizvodi: mleko i ostali mlečni proizvodi podstiču stvaranje mukusa, tako da je najbolje izbegavati ih.
Belo brašno i rafinisane žitarice: sve rafinisane žitarice podstiču stvaranje sluzi i mukusa.
So: bez adekvatnog unosa vode, so dehidrira organizam i usporava oporavak od upale.

Beli luk

Beli luk je jedan od najboljih prirodnih antibiotika. Pošto prehlade često izazvivaju upale sinusa, beli luk je sjajan način da prirodnimputem izlečite ovu infekciju, ali i da potpuno sprečite ovu pojavu. Beli luk je efikasan zbog svoje aktivne komponente – alicina, koji uspešno sprečava pojavu gripa.

Svinjska mast kao lek za sinuse

Svinjska mast za sinuse se koristi na sledeći način. Istopite malo svinjske masti u kašici i usisajte je pipetom od kapi za nos.Mast ne bi smela da bude vrela ni da se stegne.Stavljajte po dve kapi u svaku nozdrvu dva puta tokom dana.Svinjska mast otčepljuje sinuse i izvlači gnoj.

Čaj od ehinacee 

Ehinacea je biljka koja pomaže našem organizmu da se izbori sa virusima i bakterijama. Mnogi travari najčešće preporučuju ehinaceu za lečenje upale sinusa.  Ehinacea ima antivirusna svojstva i jača imuni sistem, dok istovremeno ublažava upale i bolove, što je savršena kombinacija za lečenje upale sinusa. Najbolje je da na prvi znak infekcije počnete da uzimate suplemente ili čaj od ehinacee.Možete ga kupiti u svakoj apoteci.

Ulje origana 

Ovo ulje sadrži dva jaka sastojka – karvakrol i timol – koji imaju jaka antibakterijska i antigljivična svojstva. Ako lečite upalu sinusa uljem origana, ubacite par kapi ovog ulja u veću činiju vruće vode. Dobro pazite da se ne opečete, pokrijte glavu peškirom i inhalirajte se nekoliko minuta. To će vam dosta pročistiti nosne šupljine. Možete ponavljati postupak nekoliko puta dnevno.

 Ekstrakt semenki grejpa

Ovaj ekstrakt ima jaka antivirusna svojstva. Zato se često koristi kao sastojak sprejeva za nos.  Smatra se da određeni sastojci u semenkama grejpa – polifenoli limonoidii naringenini –  uništavaju infektivne agense.

Vitamin C

Vitamin C je veoma važan za pravilno funkcionisanje imunog sistema, koji štiti naš organizam od infekcija i pomaže nam da se izborimo sa njima kada se jave. Kao antioksidans, vitamin C štiti naše ćelije od oštećenja slobodnim radikalima.  Slobodni radikali se nalaze u mnogim stvarima koje često doprinose upali sinusa – zagađenju u vazduhu i duvanskom dimu.

Esencijalna ulja 

Da biste pročistili disajte puteve na prirodan način, koristite esencijalno ulje eukaliptusa ili nane. Ova esencijalna ulja prirodno otvaraju sinuse, čiste sluz i uništavaju infekcije. Utrljajte po jednu kap oba ova ulja na ivicu usta (koristite samo najkvalitetnija esencijalna ulja) i zatim popijte čašu vode. Možete kanuti po par kapi ovih ulja i u vodu za inhalaciju.

UPALA SINUSA I SAĆE PČELE

Osoba koja pati od upale sinusa treba da uzima zalogaj pčelinjeg saća, veličine gume za žvakanje, 4 do 6 puta u razmacima od jednog časa. Svaki zalogaj žvaćite 15 minuta pa ispljunite. I u slučaju akutnog zapaljenja sinusa, takođe uzmite 4 do 6 puta zalogaj saća sa medom. Do poboljšanja dolazi posle pola dana ili za dan. Nos će se otpušiti, bol će nestati i sinusi će vam ponovo normalno raditi. Tokom sledeće nedelje, jednom dnevno, uzima se ista količina saća, da se bolest ne povrati.

U lečenju hroničnog sinuzitisa, pored antibiotika, primenjuju se kapi za nos, inhalacije radi dreniranja sinusa, biljni čajevi i drugi prirodni postupci, a u težim slučajevima, ukoliko su već ispoljeni i znaci bronhitisa, i promena klime. Za inhalaciju sinusa se koriste etarska ulja koja se inače mogu naći u svakoj apoteci: u litar vode sipa se 10 kapi mešavine mentola, etarskog ulja eukaliptusa, terpentinskog ulja i etarskog ulja planinskog bora;u litar vrele vode sipa se 10 kapi mešavine etarskog ulja eukaliptusa i planinskog bora u koju je ukapano nekoliko kapi lavandulinog ulja.

Inhalacija sinusa ovim etarskim uljima potpomaže razvodnjavanje i izbacivanje sekreta iz sinusa i gornjih disajnih puteva uz smirivanje upale. Navedene mešavine se, kod prisutne glavobolje, takođe mogu koristiti i za masiranje čela.

U prirodnom lečenju sinusa koristi se i sledeći postupak: U flašu od pola litre vinskog sirćeta staviti izrendan koren rena. Ostaviti da stoji 10 dana u toploj vodi radi ekstrakcije aktivnih materija iz rena. Zatvorenu flašu promućkati više puta dnevno. Nakon toga u toku 5 dana, više puta tokom dana po 5 minula udisati-mirisati „gas” iz flaše. Uveče iz flaše natopiti parče tkanine i držati celu noć kao oblogu na čelu i potiljku. Postupak ponavljati svaki dan i veče, do izlečenja sinusa. Izjutra po skidanju obloga i pranja čela i vrata ne izlaziti iz stana.

Upala sinusa u trudnoći

Upala sinusa u trudnoći se mora lečiti sa posebnim oprezom.Svaka trudnica koja oseća simptome sinuzitisa bi se obavezno morala javiti lekaru.Nijedan antibiotik za upalu sinusa se ne sme uzimati na svoju ruku.Takođe u trudnoći je potreban oprez i kad su u pitanju kapi za sinuse, sprejevi i slični lekovi.Inhaliranje sinusa u trudnoći se može sprovoditi bez ikakvih posledica, verovatno će vam i lekar preporučiti ovu metodu za prirodno lečenje sinuzitisa.

Sprečavanje upale sinusa:

Boravite u ugodno zagrejanoj sobi; ne radite i ne spavajte u vlažnim i hladnim prostorijama.

-U prostorijama sa centralnim grijanjem, gde je vazduh suv, prebacite vlažno platno preko radijatora.

-Pijte što više tečnosti kako bi sekret u nosu bio vlažan.

Samopomoć i prirodno lečenje upale sinusa:

-Jelovnik se mora sastojati od lagane hrane sa mnogo povrća (što manje ugljenih hidrata vrste koja se nalazi u hlebu ili krompiru, izbegavati belančevine životinjskog porekla).

-Po mogućnosti ne pušiti cigarete.

-Parenje lica nad vrućom vodom sa dodatkom kamilice, eukaliptusa, bora; nakon kupke paziti da vam se lice naglo ne ohladi (ne izlagati se hladnoći).

-Za umanjenje bolova, stavljajte naizmenično hladne i tople obloge na nosnice; na bolno mesto stavljati obloge sa dodatkom lista kelja, trine ili gline, ilovače.

-Čajevi za sprečavanje upale: kamilica, majčina dušica.

-Češće umivanje naizmenično u toploj i hladnoj vodi.

-Lečenje primenom plavog svetla.

-Akupresura i masaža.

-Proveriti kod zubara da li su svi zubi zdravi.

Mere opreza

Ako vam se simptomi upale pogoršaju ili nema nikakvog poboljšanja nakon dve nedelje, obavezno idite kod lekara.

Uvek se konsultujte sa njim pre upotrebe bilo kakvih suplemenata ako ste trudni, dojite bebu, imate neko drugo oboljenje ili pijete neke lekove.

Iskustva

Upala sinusa je relativno čest problem. Lečenje antibioticima često nema nikakvog efekta, bar ne pozitivnog. Kada je reč o bilo kakvoj virusnoj infekciji, antibiotici su sasvim nepotrebni, a mogu izazvati i više štete nego koristi, posebno ako ih koristite i kada vam nisu potrebni.

U većini slučajeva, upala sinusa se lako leči prirodnim putem. Postoji mnogo prirodnih načina lečenja upale sinusa koji su efikasni, jeftini i lako se koriste.

Mada se antibiotici za upalu sinusa često koriste za lečenje, većina sinusnih infekcija su zapravo rezultat virusne infekcije ili prehlade. Najčešće ove infekcije prolaze kada prođe i infekcija koja je izazvala zapušen nos. Postoje mnogobrojni prirodni lekovi za lečenje sinuzitisa, a tu spadaju hrana koja se sme i koja se ne sme jesti, sprejevi za nos, esencijalna ulja, čajevi i suplementi koji su efikasni za lečenje sinusnih infekcija.