Upala žučne kese (akutna i hronična) simptomi, ishrana, lečenje

0
3060
holecistitis

HOLECISTITIS JE UPALA ŽUČNE KESE Do toga najčešće dolazi jer se kamen iz žuči zaglavi u žučnom kanalu.To dovodi do povišene temperature, jakih bolova u stomaku, mučnine, povraćanja i teških komplikacija.

Ako se ovo stanje ne leči, može doći do pucanja žučne kese, odumiranja tkiva i gangrene, fibroze i skupljanja žučne kese, kao i do sekundarnih bakterijskih infekcija.

Kamen u žuči je uzrok 95% slučajeva upale žučne kese. On se stvara od holesterola, bilirubina ili obe ove supstance. Do upala žučne kese može doći i zbog nakupljanja žuči u bilijarnim putevima.

Ostali uzroci holecistitisa su povreda, teška bolest, imunodeficijencija ili određeni lekovi. Neka hronična oboljenja (bubrežna insuficijencija, koronarna arterijska bolest, određene vrste raka) povećavaju rizik od holecistitisa.

Akutni holecistitis se naglo javlja. Hronična upala žučne kese se razvija postepeno.

zapaljenje zucne kese


Zapaljenje žučne kese simptomi

Znaci i simptomi upale žučne kese uključuju bol na desnoj strani stomaka, povišenu temperaturu i povišen broj  leukocita.

Bol se obično javlja u predelu žučne kese, u gornjem desnom uglu stomaka. U sluačjevima akutnog holecistitisa bol se javlja iznenada, ne prolazi i veoma je jak. Ako se ne leči, obično se pogoršava, posebno prilikom dubljeg disanja. Bol se može širiti u leđa i desno rame.

Ostali simptomi koji se ponekad javljaju su:

 • nadutost
 • osetjivost stomaka
 • slab apetit
 • mučnina
 • povraćanje
 • preznojavanje

Blago povišena temperatura i drhtavica takođe mogu biti simptomi i ponekad se javljaju kod akutne upale žučne kese.

Nakon obroka, posebno ako je bogat masnoćama, simptomi upale žučne kese se pogoršavaju. Test krvi pokazuje da li je broj leukocita povišen.


Uzroci upale žučne kese

Žučna kesa je mali, kruškast organ povezan sa jetrom i nalazi se na desnoj strani abdomena. U žučnoj kesi se skuplja žuč i zatim odlazi u tanko crevo, gde pomaže u varenju masnoća. Žuč se oslobađa nakon jela, posebno nakon obroka bogatog masnoćama, i služi za razlaganje tih masnoća.

Glavni uzrok holecistitisa su kamenac i “mulj” koji su se zaglavili u otvoru žučne kese. Taj “mulj” se ponekad zove i pseudolit ili lažni kamen. Ostali mogući uzroci zapaljenja žučne kese su:

 • povreda stomaka (operacija, opekotine, povreda, sepsa)
 • šok
 • imunodeficijencija
 • duži post
 • vaskulitis

Infekcija žuči može dovesti do upala žuči.

Tumor može sprečiti normalno pražnjenje žučne kese, što za posledicu ima nakupljanje žuči u žučnoj kesi. To može izazvati holecistitis.


Hronična upala žučne kese

zucna kesa prva pomoc

Hronična upala žučne kese je dugoročno zapaljenje. Osobe koje pate od hronične upale žučne kese obično imaju povremene napade bolova. Preko 90% slučajeva upale žučne kese je posledica kamena u žuči.

Hronična upala se može javiti i zbog čestih akutnih upala. Ovo stanje se češće se javlja kod žena. Lečenje se svodi na lekove protiv bolova i antibiotike. Obično je neophodno i hirurško uklanjanje žučne kese.

Hronična upala se može javiti i zbog čestih akutnih upala. Glavni uzrok ovog oboljenja je prisustvo kamena u žučnoj kesi. Kamen u žučnoj kesi blokira normalan dotok žuči u tanko crevo, što izaziva upalu, iritaciju i infekciju žučne kese.

Česti napadi dovode do zadebljanja zida žučne kese.Kasnije može doći do skupljanja žučne kese. Glavni faktori rizika koji pogoduju nastanku kamena u žuči su nasledni faktor, gojaznost i loša ishrana.

Osim kamena u žuči, holecistitis se može javiti i zbog još nekih stvari:

 • Infekcije bilijarnih puteva.
 • Nakupljanja previše holesterola u žučnoj kesi. To se može javiti tokom trudnoće, kao i kod osoba koje naglo smršaju.
 • Dijabetičari su podložniji holecistitisu. On se javlja zbog nepravilnog dotoka krvi u žučnu kesu.
 • Svaka abnormalna izraslina ili tumor na jetri ili pankreasu mogu izazvati inflamatorne promene u žučnoj kesi.

Lečenje hronične upale žučne kese obično podrazumeva uklanjanje žučne kese (holecistektomiju). Neki pacijenti ne smeju na operaciju zbog različitih stvari, tako da se njima daju lekovi protiv bolova.

Osim lekova, veoma je važna ishrana i sprečavanje opstipacije.


Postavljanje dijagnoze

splenomegalija dijagnoza

Lekar će vas pitati da li ste ranije imali problema sa žučnom kesom. Fizički pregled će otkriti koliko je taj deo stomaka osetljiv.

Ponekad se rade i dodatni testovi:

 • Ultrazvuk: na UZ se jasno vidi kamenac u žuči ako je prisutan i stanje žučne kese.
 • Testovi krvi: povišen broj belih krvnih zrnaca je uvek simptom infekcije. Povišen bilirubin, alkalna fosfataza ili alanin aminotransferaza su potvrda da je prisutna upala.
 • Kompjuterizovana tomografija (skener): i na ovaj način se može potvrditi dijagnoza.
 • Holecistogram: ovaj skener daje dobre slike jetre, žučne kese, bilijarnog trakta i tankog creva.

Rezultati ovih testova omogućuju lekaru da utvrdi kakvo je lučenje i tok žuči iz jetre do tankog creva i da odredi gde se nalazi blokada.


Lečenje upale žučne kese

Zdrava ishrana može sprečiti nastanak kamena u žuči, koji je glavni uzrok upale žučne kese.

Osobe sa ovom upalom obično moraju da leže u bolnici i nije im dozvoljeno da neko vreme uzimaju hranu (ni čvrstu ni tečnu). Potrebni nutrijenti im se daju intravenski. Obično se daju i lekovi protiv bolova i antibiotici.

Operacija se preporučuje kad je u pitanju akutna upala žučne kese, jer ako se ona ne ukloni, upala će se verovatno opet javiti.

Operacija žuči pod upalom se ne preporučuje ali ako su prisutne komplikacije (gangrena, pucanje žučne kese), neophodno je što pre uraditi operaciju. Ako je prisutna i infekcija, stavlja se dren do žučne kese kako bi drenirao inficirano meso.

Uklanjanje žučne kese se može uraditi klasičnom operacijom, ali se najčešće radi laparoskopskim zahvatom.

Laparoskopska holecistektomija (uklanjanje žučne kese) podrazumeva pravljenje nekoliko malih rezova na koži. Kroz jedan od tih rezova se ubacuje kamera kako bi lekari mogli da vide unutrašnjost utrobe, a kroz druge rezove se ubacuju instrumenti kojima se uklanja žučna kesa.

Prednost laparoskopske operacije je to što se prave mali rezovi, tako da su bolovi i ožiljci nakon operacije znatno manji i oporavak od operacije je brži.

Kada se žučna kesa ukloni, žuč putuje direktno u tanko crevo. To obično ne utiče na zdravlje pacijenta i njegov probavni trakt. Jedini problem koji se može javiti je česta dijareja.


Upala žučne kese i ishrana

Tokom oporavka od upale žučne kese je jako važno da promenite način ishrane kako bi se lučenje žuči vratilo u normalu.

Jedite manje obroke i jedite češće.Osnovni savet kad je u pitanju ishrana kod upale žučne kese je: izbegavajte da jedete obilne i masne obroke. To opterećuje probavni trakt i može dovesti do ponovnog napada.Izbegavajte masnu i prženu hranu i mleko i jedite više nemasnih proteina.

Koja hrana se preporučuje za lečenje ove upale?

Ishrana se smatra važnim aspektom oporavka od holecistitisa, posebno ako ste imali operaciju. Pravilna ishrana kod upale žuči će pomoći da se ublaže mnogi simptomi.Evo koje namirnice treba da vam budu zastupljenije u ishrani:

 • Maslinovo ulje: prirodno, hladno ceđeno maslinovo ulje se smatra odličnim lekom za akutni holecistitis. Najbolje je da svakog jutra kada ustanete uzmete oko 30 ml maslinovog ulja. Nakon toga popijte 100 ml soka od limuna ili grejpa.
 • Svež sok od cvekle: ovaj sok će vam lepo pročistiti organizam. Svakodnevno pijte po 100 ml razblaženog soka od cvekle kako bi se ublažili simptomi upale žučne kese.
 • Ulje čurukota: ovo ulje može izazvati dijareju, ali kada se uzima u umerenim količinama, odlično čisti organizam i leči upalu žuči.
 • Limunov sok: sok od limuna možete razblažiti sa vodom, a možete ga ubaciti i u jela sa ribom i piletinom. Limunov sok odlično razlaže masnoće u žuči.
 • Sirće: kao i limunov sok, kiselina u sirćetu razlaže masoće. Više sirćeta u ishrani će vam pomoći u ublažavanju simptoma upale žuči.
 • Avokado: avokado je divna voćka koja pomaže kad je u pitanju lečenje zapaljenja žuči jer sadrži esencijalna ulja koja su bogata hranljivim materijama.
 • Kupine: dve porcije kupina na dan obezbeđuju većinu hranljivih sastojaka potrebnih organizmu. Ove bobice su pune vitamina i vlakana.
 • Maslačak: čaj i sok od maslačka mogu da pomognu da se uplaže simptomi zapaljenja žuči i žučnih kanala.
 • Vlakna: hrana bogata vlaknima (mahunarke, integralne žitarice, pasulj, kupine, sočivo, brokoli, prokelj) je sastavni deo dijeta za upalu žuči.

Pored svega navedenog, veoma je važno da ne jedete mnogo masnoća. Ako imate normalnu težinu, možete sebi dozvoliti malo više kalorija.


Koju hranu izbegavati?

Kao što postoje namirnice koje vam mogu pomoći u borbi protiv simptoma zapaljenja žučne kese, tako postoji i hrana koja pogoršava te simptome. Zapaljenje žučne kese se uglavnom javlja zbog kamena u žuči, pa je najbolje da izbegavate hranu koja može dovesti do stvaranja kamenca. Ako već imate upalu žučne kese, ove namirnice će vam pogoršati simptome.

Zato je najbolje da izbegavate sledeće namirnice:

 • Alkohol: prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do pojave kamena u žuči, a osobe koje već imaju kamen u žuči bi trebale da potpuno izbegavaju alkohol.
 • Masna hrana: razlaganje masnoća je težak zadatak za žučnu kesu pod upalom i ostatak probavnog trakta. Razlog tome je to što sama žuč ne može da stigne do tankog creva, pošto su žučni kanali blokirani kamenom. Ishrana kod upale žučne kese pre svega mora da bude sa veoma malo ili bez masti.Ljudima sa upalom žučne kese se uvek savetuje da izbegavaju masnu hranu.
 • Crveno meso: ova vrsta mesa sadrži dosta masnoća, pa je najbolje da ga ne jedete dok se sasvim ne oporavite.
 • Jaja: pošto su jaja bogata holesterolom, mogu pogoršati stanje kod upale žučne kese.
 • Pržena hrana: Kad je u pitanju ishrana kod upale žučne kese ova hrana se ne preporučuje jer je bogata nezdravim, zasićenim i trans masnoćama.
 • Mlečni proizvodi: mlečni proizvodi sadrže velik postotak životinjskih masnoća. Kao što je već naglašeno, masnoće pogoršavaju probleme sa žučnom kesom.
 • Gazirana pića i kofein: gazirana pića i pića koja sadrže kofein iritiraju probavni trakt.
 • Začinjena i pikantna hrana: hrana koja sadrži mnogo soli, ljutu papriku, biber i slične začine dosta iritira upaljenu žučnu kesu.
 • Hrana koja izaziva gasove:tu spadaju kupus, pasulj, kruške, karfiol i mleko. Ova hrana izaziva dodatne probleme kod upale žučne kese.
 • Kisela hrana: paradajz i kiselo voće (prvenstveno citrusi) su veoma kiseli i mogu dovesti do još jačih bolova.
 • Brze dijete: pored toga što ove dijete uopšte nisu zdrave, neka ispitivanja pokazuju da brze dijete mogu izazvati upalu žučne kese.
 • Masna, prerađena hrana: krofne, torte, kolači i slične namirnice sadrže mnogo masnoća i prerađevina, tako da je najbolje da ih eliminišete iz ishrane.

Ako se kod vas javila upala žuči, veoma je važno ne samo da se sprovodi pravilna ishrana već i da se ne prejedate, jer to dodatno opterećuje žučnu kesu. Nemojte preskakati obroke, posebno doručak, jer to negativno utiče na ovaj organ. Ustalite vreme obroka i jedite po nekoliko manjih obroka na dan umesto dva ili tri obilnija. Zdrava ishrana i redovno vežbanje su najbolji način da ostanete zdravi.

Ako osetite jak bol u sredini ili desnom delu stomaka koji se širi u leđa ili rame, imate mučninu, povraćate i imate temperaturu, možda je uzrok upala žučne kese. Mnogi ljudi se žale da ovi simptomi počinju nakon obilnih obroka bogatih masnom hranom.


Faktori rizika za upalu žučne kese

NAPAD ZUCI

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka kamena u žuči su:

 • genetska predispozicija (blizak krvni srodnik je već imao ovakvih problema)
 • Kronova bolest
 • dijabetes
 • koronarna arterijska bolest
 • teža bubrežna oboljenja
 • hiperlipidemija
 • naglo mršavljenje
 • gojaznost
 • starija životna dob
 • trudnoća

Dug i problematičan porođaj može dovesti do oštećenja žučne kese, što povećava rizik od upale.


Komplikacije upale žučne kese

Upala žučne kese može izazvati bolove u stomaku.

Ako se ne leči, akutni holecistitis može izazvati sledeće komplikacije:

 • Holecistoduodenalna fistula, vrstu kanala, ako veći kamen dere zid žučne kese. Tako se može stvoriti direktan kanal između žučne kese i dvanaestopalačnog creva, kroz koji prolazi kamenac.
 • Distenzija žučne kese: ako dođe do upale žučne kese zbog nakupljanja žuči, ona može da natekne i izazove jak bol. Tada je pristuan veći rizik od perforacije (pucanja) žučne kese, kao i od infekcije i odumiranja tkiva.
 • Nekroza tkiva: upala može izazvati odumiranje tkiva i gangrenu, što dovodi do pucanja žučne kese. Kod 10 posto pacijenata sa akutnom upalom koji nisu počeli lečenje javlja se lokalizovana perforacija, a kod jednog procenta veća perforacija i peritonitis (upala serozne membrane u trbušnoj duplji).

Ako se kamenac zaglavi u žučnom kanalu, dolazi do blokade što može dovesti do holestaze. Srećom, to se retko dešava.

Ponekad kamen dospeva u bilijarni trakt i izaziva opstrukciju pankreasnih kanala. To može izazvati pankreatitis pa se javljaju istovremena upala žučne kese i pankreasa.

U 3 do 19 posto slučajeva, akutna upala žučne kese može dovesti do periholecističnog abscesa. Simptomi su mučnina, povraćanje i bolovi u stomaku.


Prevencija upale žučne kese

Nekim merama opreza se može smanjiti rizik od kamena u žučnoj kesi i upale žučne kese. To su:

 • izbegavanje zasićenih masnoća
 • obroci u ustaljeno vreme
 • fizička aktivnost bar pet puta nedeljno po pola sata
 • skidanje viška kilograma, jer gojaznost povećava rizik od kamena u žuči
 • izbegavanje naglog mršavljenja, jer to povećava rizik od kamena u žuči.

Zdravo mršavljenje je između pola kilograma i kilogram telesne težine nedeljno.

Što ste bliži svojoj idealnoj težini, manji je i rizik od kamena u žuči. Kamen u žuči se češće javlja kod gojaznih ljudi u poređenju sa ljudima koji imaju idealnu težinu u odnosu na visinu i starosnu dob.

Autor teksta Dr. Petar Nikolic

Izvori: (1) (2) (3)